YEREL HABERLER - 25 Temmuz 2016 Pazartesi 15:30

Av. Rona, Baro Başkanlığı için adaylığını açıkladı

A
A
A
Av. Rona, Baro Başkanlığı için adaylığını açıkladı

Manisa Barosu avukatlarından Ümit Rona, Saruhan Hotel’de düzenlediği basın toplantısıyla ekim ayında yapılacak olan Baro seçimlerinde başkanlığa aday olduğunu açıkladı.
Manisa Barosu ekim ayında genel kurula gidecek. Yapılacak genel kurul öncesi Baro Başkanlığı için ilk adaylığını açıklayan isim ise Av. Ümit Rona oldu. Rona adaylığını Saruhan Otel’de düzenlediği kahvaltılı bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.
“Uzun zamandan beri ekip arkadaşlarımız ile birlikte çalıştığımız güçlü, mücadeleci, çağdaş ve demokrat baro idealimizi tüm kamuoyu ve meslektaşlarımıza açıklıyoruz.” diyen Rona, “Aslında açıklamamızı 18 Temmuz’da yapmayı planlamış bu konuda yer ve diğer hazırlıkları yapmıştık. Ancak ülkemizde yaşanan demokrasiye ve Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığına kasteden 15 Temmuz darbe girişimi nedeni ile açıklamamızı iptal etmiştik. Bu konuda ekip arkadaşlarımız ile hukuktan, demokrasiden ve güzide ülkemiz Türkiye’ den yana duruşumuzu net şekilde ilk günden bu yana ortaya koyduk. Bu konudaki darbe karşıtı tavrımız dün olduğu gibi bugünde aynıdır. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ un en yakın arkadaşları ile görüş ayrılığı yaşayıp yine de ısrarla sürdürdüğü ordunun siyasetten ayrılması ve demokratik cumhuriyet fikrine bizlerde inanmış bir ekip olarak bu darbe girişiminin lanetliyor halkımıza ve devletimize ve tüm meslektaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Yaşanan süreç ekip olarak Manisa Barosu’na ve Türk Hukuk camiasına katkı sağlamak için çıktığımız yolun ve verdiğimiz güçlü, cesur, çağdaş ve cumhuriyetçi baro mücadelesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur ve bugün yaşanan süreçte bu çalışmalarımızın ve mücadelemizin önemi daha da artmıştır” dedi.
Manisa Barosu’nun kendilerine göre istenilen yerde olmadığını söyleyen Rona, “Bir meslektaşınız olarak yıllardır sizler ile el ele, omuz omuza mücadele verdiğimiz hukuk camiamız ve avukatlık mesleğimiz adına bugün ülke genelinde hak ettiği noktada olmayan ve cesur çıkış sergilemediğini görüyoruz Manisa Barosu’nun. Manisa avukatlarının tüm ülkece ve hukuk camiasınca bilinen cesaretini ve gücünü doğru yansıtacak bir çizgide olmadığını görüyoruz. Baroculuğu siyasetin basamağı gören bir anlayışın hakim olduğunu ve bu sebeple motivasyon kaydedilerek popülist politikaların avukat meslektaşlarımızın sorunlarının önüne geçirildiğini, hukuk adına verilmesi gereken mücadelede cılız açıklamalar ile hukuk gündeminde Manisa Barosu’nun sahibi olan değerli Manisa avukatlarının güçlü sesinin baro odalarından alınıp ülke gündemine ve hukuk camiasına doğru yansıtılmadığını üzülerek gördük” diye konuştu.
Sorunların artarak devam ettiğine dikkat çeken Rona, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu aksak, eksik ve motivasyonunu avukatlık mesleğinin sorunlarına ve hukukun üstünlüğü mücadelesine odaklamayan bürokratik, protokolcü ve sorunları çözmekte etkisiz kalan baroculuk anlayışı nedeni ile mesleki ve hukuki sorunlar büyümeye devam etmiştir. Genç meslektaşlarımızın gelecek kaygısı ile emeklilik sınırına gelen meslektaşlarımızın güncel kaygıları birbiri ile yarışır duruma gelmiştir. Mesleki saygınlığımıza, savunma makamına ve hukukun üstünlüğüne dair birçok konuda Manisa Barosu ciddi sorumluluk yüklenmelidir. Maalesef bu sorumluluk hissedilmemiş ve mücadeleye yansımamıştır. Bugün yaşanan sorunlar ve ülke gündemi de bu hassasiyetlerimizin ne kadar önemli olduğunu, daha fazla hukuk ve daha fazla demokrasi demenin elzem olduğunu ortaya koymuş, hukuk ve demokrasi mücadelesinde etkili kurum olan baroların daha etkili çalışmalarını ve bu konuda avukatların toplumda öncü bir duruş sergilemeleri gerektiğini göstermiştir.”
“Manisa Barosu var demek için adayım”
Oluşturduğu listede her kesimden avukatın bulunduğunu kaydeden Rona, “Bugün ülkede aranan konsensüs ve birleşerek güçlü olma reçetesi daha bu darbe yaşanmadan listemiz tarafından ortaya konulmuş ve listemizde cumhuriyet, demokrasi, insan hakları, hukuki üstünlüğü, eşitlik, meslek etik değerleri ve cesur yaklaşım kriterleri esas alınarak güçlü bir ekip oluşturulmuştur. Vicdanları ve desteklerine başvurarak az önce belirttiğimiz kriterleri esas alarak oluşturduğumuz ekibimiz Manisa Barosu’nun temsil noktasında güçlü, birleştirici ve katılımcı demokrasinin yansıması olan güzel bir özeti olmuş ve meslektaşlarımızca güçlü bir destek ile motive edilmiştir. Bugün burada meslektaşlarımızın gücü ve desteği ile hiç bir grubun, camianın değil Manisa Barosu avukatlarının ortak iradesinin adayı olarak, Salihli’nin, Akhisar’ın, Turgutlu’nun, Alaşehir’in, Soma’nın, Sarıgöl’ün, Kula’nın, Demirci’nin, Saruhanlı’nın, Gördes’in, Kırkağaç’ın, Gölmarmara’nın, Köprübaşı’nın ve Manisa Merkezin adliye koridorlarında meslektaşlarımızın sesi olmak için koridorların adayıyız. Onurlu cübbemizin, kutsal savunmanın, güçlü ve çağdaş duruşun, dinamizmin, demokrasinin, hukukun üstünlüğünün, köle kullanmayan ve efendisi kabul etmeyen cesaretin ve çözümün adayıyız. Mesleki sorunlarda çözüm var demek için. Savunmaya dokunma demek için, Hukuk olmazsa olmaz demek için. Avukatlar güçlüdür, avukatlık kutsaldır ve demokrasinin güvencesidir demek için, mücadele için ben değil biz demek için adayım. Gücümüzü samimi şekilde ortaya koymak gücümüzün yetmediği yerde bir deniz yıldızını denize atma erdemliliğini göstermek için, Manisa’da Baro var demek için, Manisa Barosu’nun en büyük karar organı olan Genel Kurulumuz’un üzerinde hiçbir güç tanımayarak, 820 meslektaşımızın 820’ sininde Manisa Barosu’nun sahibi ve hissedarı olduğu eşitlik inancı ile birbirinden değerli meslektaşlarımızdan oluşan güçlü ekibimizle birlikte Manisa Barosu Başkanlığına adayım” diye konuştu.
Rona’nın listesi
Başkanlık için adaylığını açıklayan Av. Ümit Rona’nın Yönetim Kurulu listesi şöyle:
“Başkan Adayı Ümit Rona, Mehmet Güler - Alaşehir, Enis Sağlam -Akhisar, Cennet Korkmaz - Turgutlu, Mücahit Erden - Salihli, Necibe Karaoğlanlar Hasgör - Merkez, Belgin Erdem Çakırer - Merkez, Cihan Cengiz - Merkez, Işıl Özgürün - Merkez, Mustafa Karakaş -Merkez, Ömer Faruk Erol - Manisa.”
Rona’nın TBB listesi, “Remzi Demirkol, Halit Moralıoğlu, Leyla Varış, Eriş Gürsel” isimlerinden oluşurken Disiplin Kurulu adayları ise şöyle: “Hanife Gökmen Kanar - Merkez, Umut Dalkılıç - Merkez, Hayrettin Çakıcı- Akhisar.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Benzin yüklü tanker kaza yaptı: Patlama riskine karşı D-130 Karayolu trafiğe kapatıldı, evler tahliye edildi Kocaeli’nin Gölcük ilçesi D-130 Karayolu’nda seyir halinde olan benzin yüklü tanker, önce üst geçit köprüsüne ardından ise 3 araca çarptı. Tankerin çekici kısmı koparken benzin ise yola saçıldı. Patlama riskine karşı yolun iki şeridi de trafiğe kapatılırken, çevredeki evlerde tahliye edildi. Edinilen bilgiye göre, Gölcük ilçesi D-130 Karayolu Yalova istikametine seyir halinde olan benzin yüklü tanker sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde araç, refüjdeki demir korkuluklara çarparak karşı şeride geçti. 150 metre boyunca duramayan tanker üstgeçit köprüsünün ayağına, ardından park halindeki iki kamyonete çarptı. Daha sonra karşı şeritten gelen hafif ticari araca çarpan tankerin çekici kısmı koptu. Kopan çekici, D130 Karayolu’ndan karşı sokağa uçtu. Kazada tanker sürücüsü hafif şekilde yaralanırken benzin ise yola saçıldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralı hastaneye kaldırırken, polis ekipleri ise patlama riskine karşı D130 Karayolu’nun Yalova ve İzmit istikametini trafiğe kapattı. Ayrıca çevrede bulunan binalardaki vatandaşlar da tahliye edildi. Şehir merkezinden trafik akışı sağlanıyor. Ayrıca itfaiye ve polis ekipleri vatandaşları bölgeden uzaklaştırmaya devam ediyor. İtfaiye ekipleri, patlama riskine karşı bölgeyi köpüklüyor. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" Patlama riskine karşı evden çıkarılan Aysel Sütlüce, “Polisler anons etti ve korkarak hemen dışarı çıktık. Kaza yapan tanker araçları ezmiş. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" dedi. Ömer Çengel ise "Tanker 3 aracı çarpmış. Tankerden devamlı benzin akıyor. Polisler evi boşalttı. Şu an dışarıda bekliyoruz" diye konuştu.
Ankara Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan ’Mevsimlik Tarım İşçileri ile İlgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. Sağlık hizmetleri Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama, kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak. İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda personelinin istihdamının sağlacağı belirtilen genelgede, ”İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanacak ve hizmet ihtiyacına göre personelin çalışma saatleri düzenlenecektir. Çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesi kapsamında il sağlık müdürlüklerince gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Eğitim hizmetleri Genelgeye göre çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. İl milli Eğitim Müdürlüklerince; geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezin, öncelikle çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacaktır. Bu hususta şartlı nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin şekilde uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir. İl milli eğitim müdürlüklerince; mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi/yetiştirme eğitimleri yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerince; işçiler arasında yaygın eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanacak, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecektir. Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacaktır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerin görevleri süresince ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır." Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Sosyal hizmetler Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal hizmetler kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin bilgilendirilmesi sağlanacağı kaydedilen genelgede kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların sunulan hizmetlerden yararlanacağı vurgulandı. Okul çağına gelmemiş çocuklar için ise aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında eğitim ve bakım hizmetleri için personel görevlendirilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan gezici kütüphane, gezici müze ve benzeri hizmetlerin geçici yerleşim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüleceği aktarılan genelgede şunlar yer aldı: "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik sosyal ve sportif faaliyetler yürütülecektir. İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak; çocuk işçiliğinin önlenmesine ve çocukların zorunlu eğitime devam etmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak ailelerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek verilecektir." Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) Mevsimlik tarım işçisi olarak daimi ikametgahı dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin ve ailelerinin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarındaki kolluk kuvvetlerince alınacağı vurgulanan genelge şu şekilde devam etti: "Bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına e-METİP’e kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin kimlik numaralarını bildirecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kimlik numaraları her sağlık hizmeti sunumunda alınarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler kişisel verileri içermeyecek şekilde e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde e-METİP’in etkinliğinin artırılması amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından protokole gerek duymadan kişisel verileri içermeyecek şekilde veri talebinde bulunabilecektir. Tarım alanlarının geniş bölgelere yayılması nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınması sürecinde kolluk kuvvetlerine kolaylık sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar ile ziraat odaları birlikleri ve mevsimlik tarım işçisi çalıştıran tarla veya bahçe sahipleri/işleticileri ve işverenler tespit ettikleri/çalıştırdıkları mevsimlik tarım işçilerini kolluk kuvvetlerine bildirecektir.
Ankara Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV’nin, yüzde 20’ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Katma Deper Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.