EKONOMİ - 20 Şubat 2018 Salı 12:24

Kırsal bölgelerde dokumacılık yeniden canlanıyor

A
A
A
Kırsal bölgelerde dokumacılık yeniden canlanıyor

Yuntdağı’nda kırsal kalkınma hamlelerine hız veren Yunusemre Belediyesi, kentin en büyük değerlerinden Yuntdağı yöresel bezi ve halı dokumacılığını da bölgede canlandırmaya çalışıyor.

Yuntdağı’nda kırsal kalkınma hamlelerine hız veren Yunusemre Belediyesi, kentin en büyük değerlerinden Yuntdağı yöresel bezi ve halı dokumacılığını da bölgede canlandırmaya çalışıyor. Asmacık ve Süngüllü mahallelerinde kurulan dokuma tezgahlarında kadınlar, birbirinden güzel motifleri ilmik ilmik işleyerek hem meslek sahibi oluyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.


Kırsal kalkınma hamlelerine yenilerini ekleyen Yunusemre Belediyesi, Asmacık’ta Yuntdağı yöresel bezi ve Süngüllü Mahallesi’nde halı dokuma tezgahları kurdu. Aylardır devam eden kurslarda hanımlar ilmik ilmik halı ve Yuntdağı yöresel bezi üretiyor. Asmacık’ta yaşayan bayanlar da İş-Kur İl Müdürlüğü ile ortak yürütülen proje kapsamında yöresel bez dokumayı öğrenirken; ev ekonomilerine de katkı sağlıyor. Süngüllü Mahallesi’nde İl Kültür Müdürlüğü’nden kazanılan proje desteği, Yunusemre Belediyesi, İlçe Halk Eğitim Merkezi ve İş-Kur İl Müdürlüğü’nün ortak projesiyle mahalleli bayanlar halı dokumayı öğreniyor.



Yuntdağı yöresel bezi dokuyorlar


Asmacık Mahalle Muhtarı Hülya Gezer, bayanların mahallelerinde hayata geçirilen proje sayesinde bu işi öğrenme imkanı bulduklarını söyledi. Çalışmanın süreklilik kazanmasını isteyen Muhtar Gezer açıklamasında, “Bayan bir muhtar olarak bayanlarımıza yardımcı olmak için harekete geçtim. Bir araştırma yaparak Yuntdağı yöresel bezini yeniden canlandırmayı buldum. Başkanımıza bu konuyu açtım. Sağ olsun kendisi de bize yardımcı oldu. Yunusemre Belediyesi, içerisinde bulunduğumuz binayı restore ederek, kurs görebileceğimiz hale getirdi. Bez dokuma tezgahlarımızı temin etti. Biz de burada bulunan hanımlar ile birlikte el emeği göz nurumuz olan şallarımızı en güzel şekilde dokumaya çalışıyoruz. Mahallemdeki hanımlar bu işe sahip çıktılar. Hem ev ekonomimize katkıda bulunabiliyor hem de boş vaktimizi değerlendirmiş oluyoruz. Hanımlarımızın kendilerine özgüveni de geldi. Yunusemre Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Çerçi’ye bizlere gerekli şartları temin ederek kurs açtığı için teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Kursiyerlerden Hanım Kırtaş ise bu fırsatın kendileri için çok önemli olduğunu söyleyerek, çalışmada emeği geçen herkese teşekkür etti. “Zamanımızı burada en iyi şekilde değerlendiriyoruz. Dokuma yapıyor ve üretiyoruz” diyen Kırtaş, zanaat öğrenmekten dolayı mutlu olduğunu ifade etti.



Süngüllü halı dokuma merkezi oluyor


Süngüllü Mahallesi’nde hayata geçirilen proje kapsamında bölgede yaşayan bayanlar, motifleri ilmek ilmek göz nuruyla halıya işliyor. Bölgede unutulmaya yüz tutan halı dokumacılığını yeniden canlandıran bayanlar, meslek sahibi oluyor. Kurs Öğretmeni Gönül Turmaz, rehberliğinde gerçekleştirilen kursta hanımların ürettiği halılar büyük beğeni topluyor. Projenin Eylül ayından bu yana devam ettiğini kaydeden Turmaz, “11 kursiyerimiz bulunuyor. Çalışma, kadınlarımıza maddi anlamda da destek oluyor. Kursumuzun kuruluşunda emekleri geçen Yunusemre Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Çerçi’ye ve ilgili kurumlara teşekkür ediyoruz” dedi.



Boş vakitlerini en verimli şekilde kullanıyorlar


Kursiyerlerden Esranur Baş ise, köyde boş durmaktansa halı kursuna başladıklarını belirterek, “Bize destek çıktığı için Yunusemre Belediye Başkanımıza ve çalışmaya katkı sağlayan tüm kurumlara müteşekkiriz. Boşa vakit geçirmek yerine hem evimize ekonomik destek sunuyoruz, hem de burada güzel vakit geçiriyoruz. Dokumacılık çok zevkli. Halımızı tamamladığımızda mutluluğumuz daha da artıyor” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Çılgın arıcı: Arılara yarı çıplak ve eldivensiz müdahale ediyor Ordu’nun Fatsa ilçesinde arıcılık yapan Abdulkadir Yirmibeşoğlu, maske ve eldiven olmadan yarı çıplak bir vaziyette arı kovanlarını açarak, adeta arılara meydan okuyor. Arılarının kendisini tanıdığını iddia eden Yirmibeşoğlu, tehlikeli olduğu bu işin kuralını bilmeyenlerin denememesi gerektiğini belirtiyor. Fatsa ilçesinde arıcılık yapan, 47 yaşındaki Yirmibeşoğlu, kendi arılarına olan güvenini farklı bir yöntemle sergiliyor. Arılarının kendisini tanıdığını iddia ederek, maske ve eldiven olmadan yarı çıplak kovanlarına arasına giren Yirmibeşoğlu, insanların bunu denememeleri gerektiğini belirtiyor. Yirmibeşoğlu arılarına güvendiğini, günün belirli saatlerinde çıplak da girse arıların bir şey yapmayacağını söyledi. “Arı işi şakaya gelmez” Arıcılığın, kendilerinde 3 kuşaktır devam ettiğini söyleyen Yirmibeşoğlu, yarı çıplak vaziyette arılara girmenin tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, “3 kuşak arıcılık ile uğraşıyoruz. Kimi zaman yarı çıplak videolar çekip sosyal medyama atıyorum. Ben arıların ilmini bildiğim için bana bir şey yapmıyorlar. Arıları kızdırmamak gerekiyor. Kıyafetler temiz olacak, sabun ve parfüm kokusu olmayacak. Güneşin kızdırdığı anda ne yaparsanız yapın arı insana dokunmaz, çünkü yem almaya gidiyor. Tabii, bu oyun değil, bunu bilmeyenler kesinlikle soyunmasın, arı işi şakaya da gelmez, sonuçları ağır olabilir” diye konuştu. “Arılarım beni tanır, ben denemedim kimse denemesin” Arılarının kendisini tanıdığını iddia eden Yirmibeşoğlu, “Arı sokması sonucu komaya girenleri gördüm. Arılar beni tanır, zaten insanları, sahibini tanır. Onlar bizim oyuncağımız gibi oldu, çıplak da girsek bir şey yapmıyor” ifadelerine yer verdi. “Yağmurlu ve bulutlu havalarda kesinlikle arıya girilmez” Arı kovanlarının hava şartları ve günün belirli saatlerine göre açılması gerektiğini anlatan Yirmibeşoğlu, “Gündüz sıcakta saat 12.00-13.00 arasında arıya çıplak girilir ama akşam saatlerinde, yağmurlu ve bulutlu havalarda arıya kesinlikle girilmesin, o zaman çok fena çarpar. Bana ‘arılara üfleyen adam’ da diyorlar” şeklinde konuştu.
Erzurum Masterler Koşu Grubu Kırmızı Periler diyarında Çeşitli mesleklerde çalışan, esnaf, akademisyen, emekli ve yöneticilik yapan 35 ile 70 yaş üzerindeki kişilerin bir araya geldiği Palandöken Masterler Koşu Grubu, bu defa Narmanlı Peri Bacaları’nda koştu. "Çılgın Dadaşlar" olarak nitelendiren grubun koordinatörlüğünü yapan Hikmet Maraşlı, “Her pazar yaptığımız sabah koşumuzu, ekip üyemiz olan Halkbank Bölge Müdürü Yardımcısı Emrullah Okumuş ve Narman Belediye Başkanı Adem Kınalı’nın daveti ile Narman Peri Bacalarında gerçekleştirdik. Amacımız; koşumuzu Peri Bacalarında yaparak, oranın doğal güzelliklerinin daha büyük kitlelere duyurulmasına katkı sağlamaktı. Bunu da gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz. Çünkü Peri Bacalarının bulunduğu kanyon gerçekten doğa harikası bir yer.” dedi. Palandöken Masterler Koşu Grubu, Erzurum’dan 25 kişilik bir grup halinde, Narman Peri Bacalarına gitti. Sabah saat 08:00 de başlayan etkinlik, tesislerin bulunduğu alandan, seyir terasının bulunduğu noktaya kanyon içerisinden yürüyerek tırmanan koşu grubu, seyir terası noktasından aşağıya 7 km ‘lik bir koşu gerçekleştirdi. Palandöken Masterler Koşu Grubu daha sonra Narman Belediye Başkanı ile yaşam boyu spor ağırlıklı kısa bir sohbet toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, Narman’da uzun soluklu, gelenekselleştirilecek bir yarı maraton ya da ultra maraton düzenlenmesi konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Hikmet Maraşlı “Bu konuda Belediye Başkanının da olumlu düşünceleri var, kendileri konu üzerinde çalışma yaparak gerektiğinde Palandöken Masterler Koşu grubunuzun da tecrübelerinden faydalanacaklarını anlattılar. Daha sonra Erzurum’a dönüş yaptık. Tüm katılımcı arkadaşlarımızla birlikte, böyle otantik bir ortamda yürüyüş ve koşu yapmanın mutluluğunu yaşamış olduk.” şeklinde konuştu.
Antalya Arıcıların yeni favorisi avokado ve muz balı İlkbahar aylarının gelmesiyle beraber Antalya’nın Alanya ilçesinin yüksek kesimlerimde arı kovanı bakımı dönemi başladı. Kovanlardaki petekleri yenilemeye başlayan arı yetiştiricileri yeterli balın olmadığını kontrol ettikten sonra faaliyetlerine başlıyor. 436 tane arıcının olduğu öğrenilen Alanya’ya ilçe dışından da gezginci arıcılar gelirken, bahar döneminde ilçede konakladıktan sonra dönem sonunda ayrılıyorlar. Zengin bir floraya sahip Alanya’da arı yetiştiricileri tarafından toplanan yayla, püren, badem, dağ çileği balının yanı sıra bu dönem avokado ve muz balı ön plana çıkıyor. Avokado ve muz balının Türkiye’de çoğunlukla Alanya’da olduğunu belirten arı yetiştiricileri bu bal türleri üzerinde çalışmalar yapıldığını dile getirdi. “Zirai ilaçlama arıcılar için çok büyük tehlike” Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar ve Antalya Arıcılar Birliği Danışmanı Kemal Öztürk, ilkbahar arı kovanı bakımı hakkında bilgiler verdi. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Rüzgar, Alanya’daki arıcı sayısı ve ilçeye dışardan gelen arıcılar ile ilgili konuşarak, “Alanya gerek bitki örtüsü gerekse atmosfer olsun ciddi anlamda arıların ve arıcıların konakladığı, arıcılık üretiminin yapıldığı bir yer. Alanya’da 436 tane arıcı var. Bunlar 100 kovan ve üzeri olan arıcılar. Diğer illerden 500’e yakın gezginci arıcı geliyor. Bunlar da Alanya’da konaklayıp, kendi bölgelerine dönüyorlar. Bahar dönemine de girdiğimiz için arıcılar hem kovanlarının hem ekipmanlarının bakımlarını yapıyorlar. Biz de bu konuda teknik sağlıyoruz. Ekiplerimiz sürekli arıcıların yanında. Kovanların, arıların bakımlarını gerçekleştiriyorlar. Arıcılar bitki florasından yararlandığı için özellikle bahçe, tarla, sera olduğu bölgelerde zirai ilaçlama yapıyorlar. Bu arıcılar için çok büyük tehlike. Bitkisel üretim yapan üreticileri uyardık. İlaçlama yaparken gerekli tedbirleri alarak ilaçlama yapılması konusunda bilgilendirdik” dedi. "Kovanlara petek vererek arıları ilave hasat yöntemiyle geliştiriyoruz” Demirtaş Mahallesi’nde arı yetiştiriciliği işiyle uğraşan Antalya Arıcılar Birliği Danışmanı ve Selçuk Üniversitesi Hadim Meslek Yüksekokulu Mezunu Arıcılık Teknikeri Kemal Öztürk, ilkbahar aylarının gelmesiyle kovan bakımlarının başladığını belirtti. Bu dönemde arıların güçlenip kovanlarında bal yapacak düzeye geldiğini ifade eden Öztürk, avokado ve muz balının Türkiye’de Alanya bölgesinde bulunduğuna dikkat çekti. Kovan bakımıyla ilgili konuşan Öztürk, “Kovan bakımının ilk döneminde ana arı balı var mı yok mu kovanın yeterli besin stoku olup olmadığı kontrol edildikten sonra arılarımız destekleme şuruplarıyla beraber faaliyetlerini artırıyorlar. 10’lu kovanlar doldukça petek istedikçe kovanlara petek vererek arılarımızı ilave dediğimiz hasat yöntemiyle geliştirmeye çalışıyoruz” dedi. “Arılar güçlenip kovanlar bal yapacak düzeye geliyor” “Bu yılki bahar çalışmalarımıza başladık. Şimdi zaman itibarıyla yayla hazırlığına başlıyoruz. Ocak ayının 10’u gibi çalışmalarımız başlıyor” diyerek sözlerine devam eden Öztürk, “Bizler de ana arı kontrolümüzden sonra kovanlarımızda yeterli bal olup olmadığını kontrol edip yılın ilk aracılık faaliyetine başlıyoruz. Alanya’da ilk çiçeklenme Ocak ayının 20’si itibariyle badem ağaçlarının çiçek açmasıyla başladı. Arılarımız da yılın ilk yavrulama dönemine başlıyor. Böylece arılarımız güçlenip, kovanlarımız bal yapacak düzeye geliyor. Bu dönemde badem ağacından sonra avokado, narenciye, yaban bitkisi olarak sandal ya da dağ çileği olarak da bilinen ağaçların çiçek açmasıyla nektar verimi zirveye çıkıyor ve arılarımız çok güzel bir gelişmeyle beraber yıla hazırlanır. Nisan ayının gelmesiyle yayla hazırlığına arıcılarımız başladı. Daha yüksek baharın erken geldiği bölgelere göç edip arılarını geliştirmeye çalışıyorlar” diye konuştu. “Avokado ve muz balının üretilebileceği alanlarda çalışma başladı” Alanya’da son dönemde avokado bahçelerinin yapılmasıyla ve muz yetiştiriciliğiyle beraber avokado ve muz balının yetiştiğini de vurgu yapan Öztürk, Muz balı üzerinde Arıcılar Birliği’nin çalışmalar yaptığını ifade etti. Öztürk, "Anadolu balları arasında sıralamaya girmeye başladı. Son yıllarda geniş alanlara avokado ve muzun ekilmesiyle avokado ve muz balının üretilebileceği alanlar başladı. Alanya’da halk arasında dağ çileği olarak da bilinen sandal balı yetiştiriliyor. Arı yetiştiriciliği ve bal konusunda zengin bir flora çeşitliliği var. Aynı zamanda ikliminde ılıman geçmesinden dolayı 12 ay aracılık faaliyeti yapılabilecek bir bölge. Muz balı henüz yeni yetiştiriciliğine başlandığı için arıcılar birliği bu konuda gereken çalışmayı yapıyor. Muz meyvesinin sağlık açısından zenginliği herkes tarafından biliniyor. Bir muz meyvesini andıran lezzet aroması olan bir bal. Ilıman bir iklime sahip olduğu için Anadolu’nun diğer bölgelerinden de göçer arıcıların kış bakımı amacıyla yoğun olarak geldiği bir bölge. Yerli arıcılar olarak 40 bin civarında koloni var. Anadolu’nun diğer illerinden gelen arıcılarla beraber 70-80 bin dolayına yükseliyor” şeklinde konuştu.