KÜLTÜR SANAT - 22 Kasım 2017 Çarşamba 11:04

(Özel haber) Fabrika işçileri hem yazdı hem oynadı

A
A
A
(Özel haber) Fabrika işçileri hem yazdı hem oynadı

Manisa’da faaliyet gösteren bir fabrikada çalışan işçiler, iş güvenliğine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla yazdıkları tiyatro oyununu, hiç oyunculuk tecrübeleri olmamasına rağmen aileleri ve mesai arkadaşlarına sahnelediler.

Manisa’da faaliyet gösteren bir fabrikada çalışan işçiler, iş güvenliğine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla yazdıkları tiyatro oyununu, hiç oyunculuk tecrübeleri olmamasına rağmen aileleri ve mesai arkadaşlarına sahnelediler. İşçilerin sahnedeki performansı büyük beğeni topladı.


Manisa Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Standard Profil’de çalışan işçiler örnek bir tiyatro projesine imza attı. İş sağlığı ve güvenliğinin öneminin belirtildiği tiyatro oyununu kaleme alan işçiler sahnedeki performanslarıyla da profesyonel tiyatroculara taş çıkardı. 10 kişilik oyuncu kadrosundan oluşan gösteride işçiler, fabrikada yaşanmış gerçek olayları sahnede canlandırdı. Zaman zaman güldüren, zaman zaman da duygulandıran gösteride, çalışanlar hem kendi arkadaşlarına hem de ailelerine iş sağlığı ve güvenliğinde farkındalık oluşturmayı hedefledi. Parça parça bölümlerden oluşan gösteride fabrikada yaşanan iş kazaları ve buna şahit olan çalışanların evde yaşadıkları psikolojik sorunlar işlendi. Profesyonel oyuncuları aratmayan tiyatro gösterisinin hazırlanması ise yaklaşık 5 ay sürdü. Fabrika çalışanları mesai sonrası yeniden fabrikada buluşarak, aynı zamanda tiyatroyla da ilgilenen ve oyunculuk yapan fabrika çalışanı Aydın Kök önderliğinde oyunlarına hazırlandı. Oyun izleyenler tarafından büyük alkış alırken, ilk defa tiyatroda rol aldığını söyleyen fabrika çalışanı Melis Gökkaya, "İş sağlığı ile ilgili bir oyun. Seve seve oynadık hepimiz. Gurur duyuyoruz. Hepimiz çok çaba gösterdik. Mesailerden sonra tekrar bir mesai yaptık. İşten sonra tekrardan toplandık. Tekrardan çalıştık" dedi.


Fabrika çalışanı Erman Özgür ise bu oyuna gönül verdiklerini belirterek, herkesin oyunu beğeneceğini söyledi.


Tiyatro gösterisiyle iş sağlığı ve güvenliği bilincini ailelere kadar indirmek istediklerini söyleyen fabrika çalışanı Bekir İba ise "Hepimiz amatörüz. Aramızda bir tek hocamız var. Aydın ustamız. Profesyonel olarak tiyatro yapıyor. 4-5 aydır çalışıyoruz. İş sağlığını ve iş güvenliğinin sadece Türkiye’de değil dünyada da önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle de sadece çalışanlara eğitim ve afişlerle değil de direk ailelerine yönelik bir uygulama yapmak istedik. Ailelere kadar inmek istedik. Çünkü iş güvenliğini ve iş sağlığını önce ailede başladığını biliyoruz" diye konuştu.


İş kazalarını önlemek için makine yatırımlarından çok iş sağlığı ve güvenliği bilincini arttırmayı hedeflediklerini ve güvenlik kültürünü oluşturmak istediklerini İş Güvenliği Uzmanı Emrah Demir, "İş güvenliği kurul toplantılarında iş güvenliğini konuşurken 0 iş kazası hedefini yakalayamadığımızı gördük. Bu hedefi yakalamak için de makine yatırımı, eğitim yatırımından daha çok biz de iş güvenliği bilincini arttıracak, güvenlik kültürünü arttıracak bazı fikirler çıktı mavi yaka çalışanlarımızdan. Bu fikirler doğrultusunda da böyle bir tiyatro grubu oluşturduk. Herhangi bir dış destek almadan tamamen kendi çalışanlarımızdan oluşturduk. İş güvenliği temalı, çalışanların yüreğine dokunur şekilde güvenlik kültür bilincini arttırmak amacıyla böyle bir tiyatro gösterisini hazırladık" dedi.



"Sanat dediğiniz kavram sadece sanatla kalmıyor"


Aynı zamanda tiyatro oyunculuğu da yapan fabrika çalışanı Aydın Kök, sanatla birlikte sosyal mesaj vererek iş sağlığı ve güvenliği bilincini arttırmayı hedeflediklerini belirtti. Kök, "Oturduk, konuştuk. Ne yapabilir diye düşündük. Oyunlar yazdık. Fabrika içerisinde hepimizin çalışan olması bunu kolaylaştırdı. Çünkü içeriye vakıf olmamız içeriyle ilgili oyunlar yazabilmemizi daha da kolaylaştırdı. Oyunları hem dramatik anlamda hem de komediye çevirelim. En azından ailelerin gelip de hep acı görmemesini, acıyla birlikte sevinebilmelerini de sağlayabilmek istedik. Ortaya koyduğumuz iş çok güzel bir iş oldu. Aldığımız tepkiler çok güzel. Tiyatronun ses getirme olayı çok farklı. Sanat dediğiniz kavram sadece sanatla kalmıyor. İçerisindeki sosyal mesajlarla eğer alınabildiği takdirde almış olduğunu önlemlerin yerini de alabiliyor" diye konuştu.


10 kişilik fabrika çalışanlarından oluşan oyuncu kadrosunun bulunduğunu sözlerine ekleyen Kök, "10 kişilik bir oyuncu kadromuz. 4 ay sürdü. 4 ay içerisinde elimizden gelen bütün çalışmaları sağ olsun fabrikanın desteğiyle, fabrikanın içerisinde yaptık. Bunun en güzel tarafı da şu; yazanlar fabrika çalışanı, oynayanlar fabrika çalışanı, destek verenler fabrika çalışanı. Yani her şey tamamen fabrikanın içerisinde oluşmuş, gelişmiş, hatta yaşanmış olaylar. Bugün de sahneledik" ifadelerini kullandı.


Çalışanları tarafından böyle bir oyun sergilenmesinden dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Standard Profil 2. Fabrikası Genel Müdürü Ergenç İnceler, "Yazan da, yöneten de, oynayan da çalışanların kendisi. Bizim sadece yaptığımız ’Hadi yürüyün’ dedik. Bu kadar yüreklendirmenin böylesi sonuç vermesi bizi çok mutlu etti. İş güvenliği ve iş sağlığı konusunda olması bizi çok çok daha fazla mutlu etti. Hedefimiz de 0 iş kazası. Adım adım o hedefe gideceğiz. Bundan kurtuluş yok. Kesinlikle bu hedefi tutturmak için uğraşacağız. Bu da bize kültürün en büyük katkısı. Sensörler takabilirsiniz ama kültür değişmezse sonuç değişmiyor. Sonuçlar kültürle birlikte değişiyor. Tiyatro da bunun en büyük gücü. Bizim şimdiye kadar yaptığımız en doğru kültür değiştirme faaliyeti" dedi.


Manisa Kültür Sitesi Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenen oyunu fabrika Genel Müdürü Ergenç İnceler, işçiler, aileleri ve çocukları izledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep’te esrarengiz patlama sesi korku ve paniğe neden oldu Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Suriye sınır hattındaki kırsal mahallelerde şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Bölgede yaşayan vatandaşları tedirgin eden patlama sesi ile ilgili geniş çaplı inceleme başlatılırken boş araziye havan mermisi düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durulduğu öğrenildi. Olay, Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Suriye sınır hattındaki kırsal mahallelerde meydana geldi. İddiaya göre, özellikle bölgedeki kırsal Gökçeli Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar bir anda çok yüksek bir patlama sesi duydu. Duydukları sesle korku ve panik yaşayan vatandaşlar 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulundu. İhbar üzerine sesin duyulduğu bölgelere jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı olay sonrası patlama sesinin kaynağı ile ilgili geniş çaplı inceleme başlatıldı. Olayla ilgili çalışma yapan ekiplerin boş araziye havan mermisi düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durduğu öğrenildi. Korku ve panik yaşayan vatandaşlar o anları anlattı Yaşadıkları korku ve paniği anlatan Çapan Köse ve Adil Yılmaz isimli vatandaşlar, önce kısa süreli keskin bir ışık gördüklerini sonrasında ise şiddetli bir patlama sesiyle irkildiklerini söyledi. Vatandaşlar, Suriye’ye yakın olduklarını ve oradan bir şey düşme ihtimalinin akıllarına geldiğini de ifade etti. Konu ile ilgili geniş çaplı soruşturmanın sürdüğü bildirildi.
Ankara Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" sergisi Kültür Bakanlığı desteğiyle açıldı Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" isimli resim ve heykel sergisi Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Cumhuriyet Müzesi bünyesinde yer alan Sığınak Kültür Sanat’ta açıldı. Gazeteci Hande Fırat’ın “Devriamber” isimli sergisinin açılışı Ankara’da gerçekleştirildi. Sergiye, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, Dışişleri Bakanı Başdanışmanı Nuh Yılmaz, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören’in eşi Revna Demirören, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay ve çok sayıda davetli katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise serginin açılışı için mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajını serginin açılışında gazeteci Hande Fırat okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, "Basın ve sanat dünyamızın değerli temsilcileri, kıymetli misafirler, sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum. Nazik davetiniz için teşekkür ediyorum. Basınımızın önemli isimlerinden Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Sayın Hande Fırat’ın kendi ifadesiyle ’çınarlarını kaybedip kendileri çınara dönen kadınların hikayesini’ anlattığı resim ve heykel sergisinin başarılı geçmesini temenni ediyorum. Başarılı gazeteci kimliğinin yanı sıra, bu sergi vesilesiyle sanatçı yönünü de öğrenme fırsatı bulduğumuz Sayın Hande Fırat’ı tebrik ediyor, kendisine hem meslek hem de sanat hayatında muvaffakiyetler diliyorum. Sizlerin şahsında basın ve sanat camiamızın tüm mensuplarını, sergiye ilgi gösteren tüm sanatseverleri bir kez daha yürekten selamlıyorum” ifadelerine yer verildi. "Bu sergi annemle, kızıma ithaf ediliyor" Fırat, serginin açılışı için Kültür ve Turizm Bakanlığının tüm personeline ve sergiyi açarken kendisine destek olan arkadaşlarına teşekkür etti. Hande Fırat, "Bu sergi, babalarını kaybeden tüm kız çocukları, tüm erkek çocukları ama özellikle kız çocuklarına atfen yapılmıştır. Bu sergi annemle, kızıma ithaf ediliyor" dedi. Devrialem sergisinin farklı bir anlamı olduğunu belirten Bakan Ersoy, "Bir toplumun zenginliği, kültür ve sanatının derinliği ile ölçülüyor. Kültür ve sanat toplumda ne kadar yerleştiyse, toplumda ne kadar kabul gördüyse, o toplumda kültür ve sanat ne kadar iyi üretilebiliyorsa aslında toplum o derece zengin algılanıyor. O açıdan da biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak kültür ve sanatı her yönüyle desteklemeyi görev addediyoruz. Sadece sanat üretimi değil, vatandaşlarımızın kültür ve sanata rahat erişimi de çok çok önemli" şeklinde konuştu. Kültür Yolu Festivalleri ile vatandaşların kültür ve sanata rahat ve kolay erişmesini amaçladıklarını belirten Ersoy, "Vatandaşın sanata erişimi yeterli değil. O yüzden kültür ve sanat üretimini artırmak istiyoruz. Kültür sanatın toplumun sadece bir kesiminin ilgilendiği bir etkinlik olmasının dışına çıkmasını, toplumun her kesimlerinin eriştiği bir alan olması için çabalıyoruz. Bu sergide anlamlı bulduğumuz, toplumda bilinirliği yüksek, toplumda yer etmiş kişilerin kültür sanat üretimindeki katkıları, kültür ve sanat üretiminde pay sahibi olmaları aslında sanatın popülaritesini artırıyor" ifadelerini kullandı. Serginin anlamının önemli olduğunu belirten Bakan Ersoy, “Serginizin anlamı da çok önemli. Ben de babamı kaybettim ama sizin gibi genç yaşta kaybetmedim. Genç kızlarımızın 18 yaşına girmeden önce babalarını kaybetmesinin nasıl bir duygu olduğunu, nasıl omuzlara yük getirdiğini kısmen de olsa anlayabiliyorum” diye konuştu. Sergide, tuval üzerine çeşitli malzemeler kullanılarak yapılan tablo ve heykellerden oluşan 40 eser sergileniyor. Sergi 25 Mayıs’a kadar açık olacak.