GENEL - 18 Haziran 2018 Pazartesi 18:05

Mahalleye kurulan havuzla lisanslı sporcu oldular

A
A
A
Mahalleye kurulan havuzla lisanslı sporcu oldular

Mardin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığının ’Çocuk Gülerse Şehir Güler Projesi’ kapsamında okulların tatil olması ve çocukların güzel bir yaz mevsimi geçirmeleri için başlattığı çalışmalardan birisi olan ’Mahalleme Havuz Geldi Projesi’ bu yıl ikinci kez çocuklar için mahallere kuruldu.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığının ’Çocuk Gülerse Şehir Güler Projesi’ kapsamında okulların tatil olması ve çocukların güzel bir yaz mevsimi geçirmeleri için başlattığı çalışmalardan birisi olan ’Mahalleme Havuz Geldi Projesi’ bu yıl ikinci kez çocuklar için mahallere kuruldu.


İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 2017 yılında Mardin Belediye Başkanlığına görevlendirilen Vali Mustafa Yaman tarafından hayata geçen proje ile Mardin’in yetenekli yüzücü sporcuları da keşfedildi. Mardin’de kurulan havuzlardan 50 çocuk lisans alarak ulusal müsabakalarda derece alarak Türkiye yarı finallerine kadar çıkmaya hak kazandı. Mardin’de ilki 2017 yılında başlayan “Mahalleme havuz geldi” projesi bu yıl da çocuklar için yeniden Mardin il merkezi ve ilçelerinde yaz tatili boyunca çocuklara havuzların kapıları açıldı. Okulların bahçelerine kurulan portatif havuzlar ile yüzme öğrenen Mardinli çocuklar geçen yıl öğrendikleri yüzme sporu için bu yıl başarı hikayeleri yazmak istiyor. 2017 yılında 15 bin çocuğun katıldığı yüzme kurslarından yetenekleri ile keşfedilen 50 çocuk yüzme lisansı alarak 3 ay boyunca öğrendikleri yüzme ile katıldıkları Türkiye finallerinde yarı finale kadar çıkmayı başardı.


"Şehirde huzur havası oluştu”


Mardin Valisi Mustafa Yaman 7-13 yaş arasında çocukların yaklaşık 2,5 ay boyunca uzman öğretmenler eşliğinde eğitim alacaklarını söyledi. Vali Yaman, “Mardin Büyükşehir Belediyesi olarak bu bir buçuk yılda ikinci defadır Mahalleme Havuz Geldi Projesi’nin açılışını yapıyoruz. Cumhurbaşkanımızın bize verdiği görevle, Mardin ilimize hizmet etmeye başladık. İlk söylediğimiz şuydu, ’Çocuk gülerse şehir güler’ sloganıyla ilk başlardaki mesaimizin büyük çoğunluğunu yavrularımıza ayırmıştık. Daha sonra, ’Gençlik varsa gelecek var’ dedik, gençliğe hizmet yaptık. ’Kadınlar mutlu ise şehir mutludur’ dedik kadınlarımızı mutlu ettik. Böylece şehirde huzur havası oluştu. İnşallah bunu hep beraber sürdüreceğiz” diye konuştu.


Eğitimcilerden yüzücü çocuklara tam destek


Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi yüzme antrenörlüğü yapan Uğur Dölcek, Mardin Valisinin destekleri ile projenin hayata geçtiğini yetenekli sporcuların keşfedildiğini söyledi. Dölçek, "Valimiz Mardin’de çocuklara imkan sağladı. Havuz yaptılar ve bizde bu imkanları kullanmaya başladık. Geldik burada sporculara yardımcı olduk ve yüzme bilmeyenlere öğrettik. Biz bunların arasından yetenekli çocukları seçtik ve bunları gençlik sporda çalıştırdık ve yarışmalara katıldık. Türkiye yarı finaline kadar yükseldik. Çocuklarımızı yalnız bırakmadık. Onları imkanlar çerçevesinde devam ettirmeye çalıştık. Herkese lisans çıkardık. Çocuklarımız serbest dalışta puan aldı. Yarı finalde Mardin’i en iyi şekilde temsil ettiler. Onları Türkiye yarı finaline çıkarmak bizler için büyük bir gurur. Çocuklarımızda bundan dolayı çok mutlu. 8-15 yaş arasında ki çocuklarımızı temelden başlatıyoruz ve aralarında ki yeteneklileri seçiyoruz. Çocuklarımızı görüyorsunuz su topu oynuyorlar ve ilk defa onlara anlattım, başarılılar. Olimpik havuzumuz var fakat daha yeni yapıldığı için kullanamıyoruz” dedi.


Öğrencilerden Kadir Acar, Mardin’den yarışmalara katıldığını belirterek, “Beni izlediler, gördüler ve takıma aldılar daha sonrasında derecelere girdik. Daha öncesinde de yeteneğim olduğunu düşünüyordum, tatillerde yüzüyordum. Yarışmalara katılacağım ve yüzme kursu açılırsa oraya gideceğim. Mardin için yarışacağım. Önceden yeteneğim olduğunu düşünüyordum ama kollukla yüzüyordum” şeklinde konuştu.


Öğrencilerden Ali Bakay yüzme sporuyla uğraştığını söyledi. Bakay, "Bu sene çeyrek finalden, yarı finale yükseldik. 1 ay tek hazırlandık. Daha öncesinde dereceye girdim burada. Havuzda hoca beni izledi, beğendi ve takıma aldı. Ben de kendimi geliştirdim. Bunu yapan bir kayyum ve bunu yaptığı için ona çok teşekkür ediyoruz. Hem biz hem de küçük çocuklar için iyi bir şey oldu bu. Buraya yüzmeyi bilenler de geliyor, bilmeyip de öğrenmek için gelenler de var. Burası hem bizler hem de hocalarımız için iyi oldu. Bunu yapan bir kayyum çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Adalet Bakanı Tunç, çocuklarla birlikte tezahürat yaptı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bartın’da AK Partili belediye başkanlarını ziyaretti. Bakan Tunç, kendisini karşılayan sporcu çocuklarla birlikte "Şampiyon Kozcağızspor" tezahüratı yaptı. Bakan Tunç’a futbolcu olmak istediklerini söyleyen çocuklardan bazıları Kerem Aktürkoğlu, bazısı da irfan Can gibi futbolcu olmak istediklerini söyledi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ulus ilçesini ziyaretinin ardından önce Abdipaşa beldesine ardından Kumluca beldesine geçti. Tunç, Abdipaşa Belediye Başkanı Belediye Başkanı Yaşar Dönmez ve Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Bozkurt’u makamında ziyaret etti. Belediye başkanları ve belediye meclis üyelerini tebrik eden Bakan Tunç, kendisini karşılamaya gelen vatandaşlarla da tek tek tokalaşarak, destekleri nedeniyle teşekkür etti. Daha sonra ise Kozcağız beldesine geçen Yılmaz Tunç, burada meşalelerle karşılandı. Tunç, kendisini karşılamaya gelen Kozcağız Belediyespor Futbol Okulu oyuncuları ile de bir süre sohbet etti. Çocuklarla sohbet eden Tunç, sporculara taleplerini sordu. Bakan Tunç’un, "Neye ihtiyacınız var" sorusuna ise bir çocuk ise "Her şeye" cevabını verdi. Bu cevap Bakan Tunç’u, beraberindekileri güldürdü. Bakan Tunç, çocuklara yapmak istedikleri meslekleri de sordu. Bakan’ın, "Futbolcu olmak isteyen var mı" sorusuna ise tüm çocuklar el kaldırdı. Bir çocuk, "Kerem Aktürkoğlu gibi olacağım", başka bir çocuk da ’’Ben de İrfan Can" dedi. Zonguldakspor’un lisanslı futbolcusu olan bir çocuğu örnek gösteren Bakan Tunç, "Olmaz, öncelikle okulunuzu bitirmelisiniz. Okulu bitirip meslek sahibi olmak lazım, ayrıca sporcu da olursunuz" şeklinde konuştu. Tunç, çocuklarla birlikte "Şampiyon Kozcağızspor" tezahüratı yaparak, onlara hem derslerini çalışmaları hem de spor yapmaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Bakan Tunç, kendisini karşılamaya gelen vatandaşlara yönelik yaptığı konuşmada destekler için teşekkür ederek, Kozcağız Beldesi’ne ilçe belediyelerinden daha fazla hizmet gelmesi için çalışacaklarını ifade etti. Bakan Tunç, seçilen tüm belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarlara görevinde başarılar dileyerek, "Zorlu bir seçim süreci, büyük bir rekabet içerisinde Kozcağız’da bu Ak Partili belediyecilik anlayışı devam etsin dediniz. Buradaki ışık hiç sönmesin dediniz. Biz de sizin o güven layık olabilmek için gece gündüz çalışacağız inşallah" diye konuştu
Ankara TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Türkiye’de üretilen diziler, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Mehmet Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye’de üretilen diziler, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" dedi. Türkiye Kreatif Ekonomi Zirvesi, Ankara’da gerçekleştirildi. TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen zirveye Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, Ticaret Bakanı Yardımcısı Ö. Volkan Ağar, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, TOBB Başkanı Mehmet Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Başkanı Ali Ata Kavame ve Meclis Başkan Yardımcısı Berat Kuzu katıldı. Zirvede konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki dizi sektörü potansiyelinin ekonomiye katkısı için harekete geçilmesi gerektiğini kaydetti. Konuşmasında, "Kreatif endüstriler sadece dizi ve film sektöründen ibaret değil. Diğer 15 alt sektörü de aynı önemle dikkate almalı ve desteklemeliyiz" diyen Hisarcıklıoğlu, küratörler, sanatçılar ve içerik üreticiler gibi alanlarda da Türkiye’nin önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Pandemiyle birlikte hızlanan dijitalleşmenin iş yapma şekillerini tamamen değiştirdiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, yenilikçi endüstrilerin bu dönüşümün merkezinde yer aldığını söyledi. Yenilikçi endüstrilerin ihracatının 30 milyar dolar seviyesine taşınması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, hedefin oyun ve yazılım sektörüyle birlikte kreatif endüstrilerin ihracatını 30 milyar dolar seviyesine taşımak olmasını gerektiğini vurguladı. "Eğitim ve destek programları ön planda" Yenilikçi endüstrilerin gelişmesi için eğitim ve destek programlarının ön plana çıkarılması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Bu potansiyeli daha da yukarı taşımak için eğitim ve destek programlarını ön plana çıkarmalıyız. Özellikle dijital iletişim kanallarıyla, dünya geneline yayılan içerik ekonomisinin lideri olmak için, eğitim ve destek programlarına odaklanmalıyız." "Türkiye’de üretilen diziler, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" Devletin öncülük ettiği ve desteklediği dizi ve sinema sektörlerindeki projelerin başarılı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Türkiye’de üretilen diziler, Yeni Zelanda’dan Brezilya’ya kadar 150 ülkede, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" diye konuştu. Dizi ve filmlerin, dünyanın en büyük platformlarında rahatlıkla kendine yer bulduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Hızla gelişen teknoloji ve yapay zeka, kreatif endüstrilerin değer zincirini önemli ölçüde farklılaştırdı. Diğer bir ifadeyle, yeni ürün ve iş modeli geliştirme, yeni dağıtım kanalı, pazar fırsatları keşfetme ve daha düşük maliyetle üretim için kullanılan dijital teknolojiler, kreatif endüstriler sektörümüze çok önemli fırsatlar sunmaya başladı. Dünyanın her yerinde Türk küratörler, sanatçılar, içerik üreticiler görüyoruz. Kreatif endüstrilerin alt sektörlerin tamamına devlet desteklerini yönlendirerek, sektörün ürettiği katma değeri artırmalıyız. Zira bu sektörler, soyut varlıklardan elde edilen katkıyla ekonomimizi çeşitlendiriyor" dedi. Küresel ekonomide çevreyi kirletmeyen ve katma değerli ürünler üretmeyi sağlayan, fikri mülkiyet, telif, patent gibi unsurların öneminin her geçen gün arttığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bakın dünya genelinde sektörün toplam büyüklüğü 2 trilyon doları geçiyor. Türkiye kreatif endüstriler sektörü ise büyüklük olarak gelişmekte olan ülkeler arasında 8. Sırada yer alıyor. Yani bizim dünya pazarından aldığımız pay, okyanusta bir damla. Bir diğer önemli husus da şu. Pandemiyle birlikte hızlanan dijitalleşme, iş yapma şekillerimizi tamamen değiştirdi. Ne yapıyorsak yapalım, işimizi mutlaka dijitale taşımak zorundayız. Bütün şirketler artık dijitalde var olmak zorunda" ifadelerini kullandı. Bu zirvenin her girişim gibi bir hayalle başladığını söyleyen TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi Başkanı Ali Ata Kavame, "Biz inandığımız bir hikaye anlatmaya karar verdik. Hikaye anlatıcılığı ne kadar güzel şey. ’Hikaye anlatma bana’ diye başlayan cümleler duyarsınız hayatınızda. Bu kürsü bugün hikayeni anlat diyenlerin. Bu salon bu hayatta bir hikayesi olanların. En ön sıradan son koltukta oturana kadar sorsak neler anlatır. Bizim hikayemiz bu ülkenin geleceği ile ilgili. Bu kadar kreatif zekanın buraya toplanmasının sebebi bu. Türkiye’nin iş dünyasının kalbinde bize burayı açmalarının sebebi bu, devletin en önemli kurumlarının zamanlarını ayırıp bize kıymet vermelerinin sebebi bu. Tek bir hikayeyi beraber örmek için birlikteyiz" dedi.