YEREL HABERLER - 12 Mayıs 2017 Cuma 12:40

Toplu taşıma şoförlerine iletişim eğitimi verilecek

A
A
A
Toplu taşıma şoförlerine iletişim eğitimi verilecek

MARDİN (İHA) – Dicle Kalkınma Ajansı’na (DİKA) sunulan “Yol Güvenliği ve Hizmet Kalitesini Artırmak için Toplu Taşıma Araç Şoförlerine Yönelik Eğitim” projesi başarılı bulunarak, destek almaya hak kazandı.

MARDİN (İHA) – Dicle Kalkınma Ajansı’na (DİKA) sunulan “Yol Güvenliği ve Hizmet Kalitesini Artırmak için Toplu Taşıma Araç Şoförlerine Yönelik Eğitim” projesi başarılı bulunarak, destek almaya hak kazandı. Proje çerçevesinde toplu taşıma şoförlerine iletişim eğitimi verilecek.


Batman Belediyesi tarafından DİKA’ya Teknik Destek Programı kapsamında sunulan “Yol Güvenliği ve Hizmet Kalitesini Artırmak için Toplu Taşıma Araç Şoförlerine Yönelik Eğitim” projesi başarılı bulunarak, destek almaya hak kazandı. Başarılı bulunan projenin sözleşmesi Mardin’de bulunan DİKA Genel Merkezinde Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ile Batman Belediyesi Başkan Yardımcısı Abdulvahap Asma arasında imzalandı.


Projenin amacından bahseden Batman Belediyesi Başkan Yardımcısı Abdulvahap Asma, “Batman’da yaşayanların yüzde 63’ü kent merkezinde yaşamakta, ilçe ve köylerde yaşayanların da eğitim, alışveriş vb. nedenlerle kent merkezine gidiş geliş sorunlarını çözebilmek için Batman Belediyesi tarafından Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü kuruldu. Batman’da kent içi ulaşım belediye otobüslerinin yanı sıra özel halk otobüsleri ve minibüslerle sağlanmaktadır. Batman Belediyesi’ne bağlı otobüsler kent içi ulaşımda ağırlıklı olarak görev yapmaktadırlar. Artan talebe cevap verebilmek amacıyla 2015 yılında 22 yeni otobüs alınmış, yoğun hatlarda 170 kişilik otobüsler hizmete girmiştir. Ancak hizmet kalitesinin artması yalnızca filonun yenilenmesine bağlı değildir. Bunun dışında sürücülerin yolculara yaklaşımlarının belirli bir kalite standardına ulaştırılması gerekmektedir. Talep edilen teknik destekle sürücüler iletişim becerileri konusunda eğitim alarak Belediye otobüslerinin hizmet kalitesi iyileştirilecektir” dedi.



"Diyalog sorunları azalacak"


DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ise, teknik destek eğitimlerini yerel kalkınma kapasitesini artırmak amacıyla verdiklerini söyledi. Bu eğitimle sürücülerin hizmet kalitelerinin artacağını belirten Altındağ, buna paralel olarak Batman Belediyesinin hizmet kapasitesinin ve böylece yerel kalkınma kapasitesinin artacağını belirtti. Altındağ, “Sürücülerin iletişim becerilerinin artması ile birlikte yolcularla yaşadıkları diyalog sorunları da azalacaktır. Toplu taşıma araçlarını kullanan Batman halkı kent içi ulaşımda belediye otobüslerini tercih edeceğinden, kentin yaşam standardı da yükselecektir. Sonuçta bu eğitim kent içi ulaşımda yaşanılan sorunlara proje ölçeğinde cevap verecektir” diye konuştu.


Beklenen sonuçların hedef gruplar üzerindeki etkilerinin sürdürülebilir olması için Batman Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde bir eğiticiler havuzu oluşturulacağını anlatan Altındağ, şunları kaydetti:


“Bu eğiticiler gelecekte bu eğitimleri yeni alınacak personele ve mevcut personele verecekler. Böylece teknik destek programının tamamlanmasının ardından bu eğitimlerin belediye tarafından verilmesinin sürdürülebilirliği sağlanacak. Eğitici olarak yetiştirilecek personel teknik destek sona erdikten sonra, bu eğitimleri yeni alınacak personele oryantasyon eğitimi olarak sürekli verebilecek konuma gelecek. Belediye otobüslerini kullanan 111 sürücü de teknik destekten doğrudan olumlu şekilde etkilenecek. Teknik destekten dolaylı olarak yarar sağlayacaklar arasında özel halk otobüsü ve minibüsleri de olacak. Çünkü bu grupta yer alan kişiler Belediye otobüslerinin artan hizmet kalitesi sonucu müşterilerini kaybetmemek için kendi hizmet kalitelerini artırma çabası içine girecekler. Böylece kent içi ulaşım kalitesi artmış olacak.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Büyükşehir kırsaldaki çınarların yanında Muğla Büyükşehir Belediyesi ‘Kırsaldaki Çınarlar’ projesi ile kırsalda yaşamını sürdüren, özellikle kendi ev ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yaşlı vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için evlerine giderek hizmet veriyor. Ekipler, proje kapsamında vatandaşların temizlik, tamirat, soba kurulumu ve daha birçok konuda yanlarında oluyor. Hizmet kapsamında bugüne kadar 761 aileye 12 bin 728 kez hizmet verilerek vatandaşlara önemli bir destek sağlandı. Nurten Kaleli; “Büyükşehir ekipleri ailemizin birer ferdi oldular” Menteşe İlçesi Ortaköy Mahallesi’nde eşi ve oğluyla oturan Nurten Kaleli, Kırsaldaki Çınarlar hizmeti ile Büyükşehir ekiplerinin belli dönemlerde kendilerini ziyaret ettiğini söyledi ve gelen ekiplerin ailelerinin birer ferdi olduğunu belirtti. Nurten Kaleli; “80 yaşındayım, eşim ve oğlumla yaşıyorum. Eşim felç geçirdi. Benim de gücüm kalmadı. Ev temizliğinden diğer işlere Büyükşehir ekipleri hep yanımda oluyor. Siliyorlar, süpürüyorlar, camları temizliyorlar. Onlar geliyoruz dediğinde ben çayı koyuyorum, çaylarını içip işlerine öyle başlamalarını istiyorum. Çünkü onlar da bizim ailemizin bir ferdi oldular” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi Kırsaldaki Çınarlar ekibinden Deniz Çağlar vatandaşların evlerine giderek tadilat, temizlik ve isteklerine göre birçok hizmeti verdiklerini söyledi. Deniz Çağlar; “Kendine bakamayan, yaşlı vatandaşlarımıza Kırsaldaki Çınarlar projemizle hizmet veriyoruz. Evlerinde temizlik, tadilat, odun kırma neye ihtiyacı varsa karşılıyoruz. Nurten teyzemize de aylık periyotlara göre uğruyor, ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu hizmetimizle onların yanında oluyor, dualarını da alıyoruz.” Kırsaldaki Çınarlar ekibinin diğer üyesi Gülden Madran da genel temizlik, dolap, kapı, cam temizliği, süpürge gibi hizmetlerle vatandaşlara hizmet verdiklerini ve kendilerini gittikleri evin bir ferdi gibi hissettiklerini belirtti.
Aydın Nazilli’de öğrenciler projelerini görücüye çıkardı Nazilli Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Bilim Fuarı törenle açıldı. Öğrenciler, hazırladıkları projelerini heyecanla protokol üyelerine anlattı. Aydın’ın Nazilli ilçesinde bulunan Atatürk Anadolu Lisesi’nde Bilim Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Kaymakam Sedat Sırrı Arısoy, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek, şube müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Fuarda öğrenciler, hazırladıkları bilimsel çalışmaları davetlilere detaylarıyla anlattı. 17 projenin yer aldığı fuarda 13 tasarım, 4 inceleme, 1 de araştırma projesi yer aldı. Öğrencilerin yaptığı birbirinden farklı çalışmalar, protokol üyelerinden tam not aldı. Fuarın tek araştırma projesi olan “Bukalemun Saha Çalışması” projesi dikkat çekti. Bukalemunların tanıtımını ve ekosisteme olan katkılarının öne çıkarıldığı çalışmada öğrenciler, köylerdeki vatandaşlara bukalemunlar hakkında bilgi verdi ve bu hayvanın ne kadar tanındığına dair araştırma yaptı. Alper Barlık danışmanlığında projeyi hazırlayan öğrenciler İlknur Atik ve Bahriye Çiftçi, bukalemunların öldürülmemesi gerektiğini ifade ederek, “Bu projeyi hazırlamaktaki amacımız bukalemunların tanıtımlarını sağlamak ve bitki zararlıları ile mücadelesinde etkisini göstermek. Kıyı bölgelerinde daha çok varlık gösteriyor. Hassas bir hayvan oldukları için en ufak bir etkileşimde ölebiliyorlar. Bu yüzden insanlarımızı bilinçlendirmek amacıyla bu projeyi hazırladık. Soylarını devam ettirmek istiyoruz. İnsanlar bukalemunları yakalayıp öldürüyor, bazıları ilaç yapıyor. Tıpta böyle bir şeyin karşılığı yok ama halk arasında böyle bir inanış var. Arslanlı Mahallesini pilot bölge olarak seçtik. Mahalle sakinlerine bukalemunları tanıttık. Orada 100 kişi ile röportaj yaptık, 78 kişi bukalemunları tanımadığını söyledi. Kalanı ise tanıyıp öldürdüklerini söyledi. Biz de yararlarını anlattık” ifadelerini kullandı.