GENEL - 23 Kasım 2017 Perşembe 12:58

MESKİ’den Mezitli ilçesinde içme suyu atağı

A
A
A
MESKİ’den Mezitli ilçesinde içme suyu atağı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, Mezitli ilçesindeki Kuzucubelen, Akarca, Doğançay, Cemilli ve Uzunkaş mahallelerinin en önemli sorunlarından biri olan içmesuyu isale ve şebeke hatlarının çözümü için harekete geçti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, Mezitli ilçesindeki Kuzucubelen, Akarca, Doğançay, Cemilli ve Uzunkaş mahallelerinin en önemli sorunlarından biri olan içmesuyu isale ve şebeke hatlarının çözümü için harekete geçti.


MESKİ ekipleri, merkez Mezitli ilçesindeki bazı mahallelerde yıllardır çözüm bekleyen içmesuyu sorununu ortadan kaldırmak için harekete geçti. MESKİ’den yapılan açıklamada, ilçedeki içmesuyu isale ve şebeke hatların çaplarının yetersiz olması ve kullanılan boruların coğrafi koşullara uygun olmaması nedeniyle, hatlar üzerinde sık sık arızalar meydana geldiği bildirildi. Bu arızaların tamir edilmesi sürecinde Kuzucubelen, Akarca, Doğançay, Cemilli ve Uzunkaş mahallelerinde uzun süreli su kesintileri yaşanması üzerine, MESKİ Genel Müdürlüğü tarafından içmesuyu isale ve şebeke hatlarının yenilenmesi için çalışma başlatıldığı ifade edildi.


"20 bin 692 metrelik yeni içmesuyu şebeke hattı yapılıyor"


MESKİ’den yapılan açıklamaya göre, proje kapsamında Kuzucubelen Mahallesi’ne yapılmış kullanılamayan 500 metreküplük depo devreye alınarak içmesuyu miktarı artırılacak. Akarca Mahallesi’nden Uzunkaş Mahallesi’ni besleyen ana içmesuyu deposuna kadar giden 20 bin 692 metrelik içmesuyu isale ve şebeke hattının yenilenmesi için ise çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Doğançay Mahallesi’nin eski içmesuyu şebeke hatlarının daha yeni borularla değiştirileceği çalışmanın yaklaşık 6 ayda tamamlanması öngörülüyor.


İçmesuyu şebeke ve hattı yenileme çalışmasının yanı sıra bölgede bulunan 4 adet içme suyu kaynağının ortak isale hattının da yenileneceği ifade edilen açıklamada, "Bu şekilde bölgedeki mahallelere verilen içmesuyunun debisi artırılmış, mahallelere daha sağlıklı su dağılımı sağlanmış olacaktır. Yapılacak olan yeni içmesuyu isale ve şebeke hatları sayesinde meydana gelen arızalar ve dolayısıyla her gün ortaya arıza kaynaklı su kesintilerinin önüne geçilecektir. Bunun yanı sıra mevcutta kullanılan çapları küçük hatlar daha büyük çaplı borularla değiştirilip mahallelere daha fazla su verilmesi sağlanacaktır. Böylelikle yeteri miktarda su bölgeye verilerek içmesuyu sorunu ortadan kaldırılacaktır” denildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.