SAĞLIK - 07 Ekim 2019 Pazartesi 09:54

Opr. Dr. Zorlutuna: “Bel fıtığına dikkat”

A
A
A
Opr. Dr. Zorlutuna: “Bel fıtığına dikkat”

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Zorlutuna, genç insanlarda iş gücü kaybına yol açan hastalıkların ilk sırasında bel ağrısının geldiğini belirterek, bel fıtığı konusunda uyarılarda bulundu.


Uzmanlar uyarıyor. Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Zorlutuna, son zamanlarda sıkça görülmeye başlanan bel fıtığı konusunda vatandaşların dikkatli olmaları uyarısında bulundu. Bel fıtığına ilişkin açıklama yapan Opr. Dr. Zorlutuna, genç insanlarda iş gücü kaybına yol açan hastalıkların ilk sırasında bel ağrısının geldiğine işaret etti. Lomber disk hernilerinin (bel fıtığı), bel ağrısının sebebi olduğunu belirten Zorlutuna, “Bel fıtığı, genç insanlarda iş gücü kaybına yol açan hastalıklar arasındadır. 45 yaş altındaki insanların hastalık nedeniyle çalışmadıkları günlerin yüzde 15’inden bel ağrısı sorumludur” dedi.


Bel fıtığında en sık yakınmanın ağrı olduğunu ifade eden Zorlutuna, “Bu ağrı başta bel ağrısı şeklindedir. Kişinin bel hareketlerini kısıtlayıcı nitelikte olan bu ağrı kendiliğinden ya da yatak istirahati ve ilaç tedavisi ile geçebilir. Bu ağrısının sebebi ise sinirde sıkışmanın başlamasından dolayıdır. Ağrıya eşlik eden ikinci sıklıkta şikayet, bacakta ve ayakta uyuşma ve karıncalanmadır. Hastalara bu tedavi süresince kısa yatak istirahatini takiben önce pasif hareketler daha sonra ise kademeli olarak egzersiz programları uygulanır. Ancak bu esnada ağır kaldırmaktan, eğilip bükülmek gibi zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır” diye konuştu.


Bel fıtığında ve dar omurga kanalında en çok merak edilenin, ‘cerrahi tedaviye ne zaman başvurulmalı’ sorusu olduğunu dile getiren Zorlutuna, “Hastada tam bir motor kaybı, idrar ve gaita yapamama, kaçırma gibi bulgular mevcut ve ilk 24 saat içinde tespit edilmişse acil cerrahi girişim yapılmalıdır. Bir de hastalarda ilerleyici güç kaybı varsa hastalar kesinlikle opere edilmelidir. Ayrıca, hastanın mesleği icabı kısa sürede ağrıdan kurtulup iş hayatına çabuk dönmek istemesi de cerrahi endikasyon kriterdir. Hasta ameliyattan 2 saat sonra yatak içinde mobilize olmakta, 6-8 saat sonra ayağa kalkıp oda ve koridorda yürüyebilmekte, ertesi gün de taburcu olmaktadır. Hastalar 4 ile 6 hafta sonra işlerine dönmektedirler. Unutmamalıdır ki, bel fıtığının ve dar omurga kanalının tedavisinde iyi bir cerrahi, her zaman altın standarttır” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Thorsten Fink: "İkinci gole yakındık ama başaramadık" 1’in rövanşında Rayo Vallecano’ya karşıya 2 farklı kazanmaya çok yaklaştıklarını ancak başaramadıklarını söyledi. UEFA Konferans Ligi son 16 turunda deplasmanda 3-1’in rövanşında İspanyol temsilcisi Rayo Vallecano’nun rakibi olan Samsunspor’da 1-0’lık galibiyetin ardından açıklamalarda bulunan Thorsten Fink, "Gösterdiğimiz performanstan gurur duymamız lazım. Tüm şampiyonada iyi oynadık. Mücadelemizden gurur duydum. Rakip taraftar da bizi alkışladı. Bu da bizim ne kadar iyi oynadığımı gösteriyor. İkinci gole yakındık ama bunu gerçekleştiremedik. Elimizden gelen her şeyi yaptık. Kolay bir deplasman değil. Real Madrid, Barcelona ve Atletico Madrid burada kazanamadı ama biz kazandık. Buraya kadar gelmemizde emeği olan ve bizleri destekleyen herkese şükranlarımı sunuyorum. Değişiklik konusunda iyi hamleler yaptık. 1-0 kazandık. Değişiklikler de doğru anda oldu. Erken gol bulamasak daha erken değişiklikler yapılabilirdi. Hamlelerin zamanını doğru buluyorum" dedi. Lig ve kupa hedefi hakkında da konuşan Fink, "Güzel bir şekilde dinlenmemiz lazım. Milli aradan sonra sakatlarımız takıma katılacaklar. Tanguy Coulibaly ve Emre Kılınç ile birlikte Afonso Sousa da takıma katılacak. Bundan sonraki süreçte oynanacak her karşılaşmayı kazanmak istiyoruz. Evimizde Trabzonspor’a karşı mücadele edeceğiz. Tüm hazırlıkları en iyi şekilde gerçekleştiriyoruz. O karşılaşmaya da hazırız ve evimizde oynamanın avantajını kullanmak istiyoruz. Hedefimiz Türkiye Kupası’nı kazanmak olacak. Ligde şu anda 7. sıradayız, orada da daha yukarıya çıkmak için mücadele edeceğiz ama birinci hedefimiz Türkiye Kupasını kazanmak" diye konuştu.