KÜLTÜR SANAT - 23 Ocak 2018 Salı 11:08

Üstün: "Türkü Anadolu’nun özüdür"

A
A
A
Üstün: "Türkü Anadolu’nun özüdür"

Her yıl birbirinden farklı konseptlerde konserler ve etkinlikler düzenleyen Mersin Üniversitesi (MEÜ) Türk Halk Müziği Topluluğu, sanatsal çalışmalarını sürdürüyor.

Her yıl birbirinden farklı konseptlerde konserler ve etkinlikler düzenleyen Mersin Üniversitesi (MEÜ) Türk Halk Müziği Topluluğu, sanatsal çalışmalarını sürdürüyor. ‘Her insan türkü söylemeli’ sloganını misyon edinen topluluk, geleneksel müziğimizin bütün yönlerinin ve değerlerinin hissedilerek yaşatılmasını amaçlıyor.


Topluluk ile ilgili bilgi veren şef Hasan Basri Üstün, insanların türkülerle kendilerini anlattığını, türkünün Anadolu’nun sesi olduğunu söyledi. 4 yıldır topluluğun şefi olarak görev yaptığını belirten Üstün, farklı yörelerden öğrencileri ve yörelerine ait türküleri, topluluk çatısı altında bir araya getirmeye çalıştıklarını kaydetti. Üstün, "Türkülerin insanları bir araya getirme özelliği var. Bu bağlayıcı özellikle bizler bu topluluk çatısı altındayız. Geleneğimizi, göreneğimizi, örf ve adetlerimizi barındıran türkülerimizi yaşatacak olan gençlerimiz. Bu anlamda gençlerimizdeki istek ve kararlılığı görmek bizleri çok mutlu ediyor" şeklinde konuştu.


Türk Halk Müziği Topluluğu olarak farklı şehirlerden gelen öğrencilerin kendi yörelerinden getirdikleri türküleri birlik ve beraberlik içerisinde seslendirmeye çalıştıklarını söyleyen Üstün, "Öğrencilerimizin, birlikte bir şeyleri başarabilmenin hazzını duymaları bizleri ayrıca mutlu ediyor. Topluluğumuzun düzenlediği etkinliklere yoğun talep oluyor. Öğrencilerimiz stantlar kuruyor ve hazırladıkları anketlerle izleyici kitlemizin taleplerini belirlemeye çalışıyor. Konser konseptlerimizi bu talepler üzerinden oluşturmaya çalışıyoruz. İzleyicilerimizin beklentileri ve istekleri bizler için önemli. Belki de bunu dikkate aldığımız için konserlerimizde salonlarımız dolup taşıyor" diye konuştu.


Her eğitim-öğretim dönemi yarıyılında topluluk olarak konser verdiklerini belirten Üstün, "Konsepti belirledikten hemen sonra 60 kişilik ekibimizle çalışmalara başlıyoruz. Koro, solo ve halay olmak üzere 3 dalda konser hazırlıyoruz. Anketler ışığında, zengin halk müziği dağarcığımızın seçkin repertuarından seslendirilecek eserleri belirliyoruz. Hemen akabinde ise bu eserlerle ilgili öğrencilerimize bilgiler ve ses kullanma teknikleri eğitimi veriyoruz. Bu dönemin ilk konserinde, barış ve kardeşlik mesajı vermeye çalıştık. Topluluğumuzun liderliğini yapmış 4 farklı solistimiz, 4 farklı dilde ‘Sabiha’ türküsünü seslendirdi. Ayrıca bu zamana kadar gerçekleştirdiğimiz konserlerimizde Erdal Erzincan, Mustafa Eke, Müslüm Eke gibi sanatçıları da ağırladık. Örneğin bir Azeri türküsü icra edilecekse nara, Ege yöresinin bir türküsü seslendirilecekse sipsi kullanıyoruz. Kendi kabuğumuz da yaşamıyoruz, gelişime açığız. Türkiye’deki Türk halk müziği topluluklarının o sene içerisinde neler yaptıklarını takip ediyorum. Birçoğuyla irtibat halindeyim. Yakın illerde gerçekleştirilen konserlere bizzat katılıyorum. Daha iyi olmak için neler yapabiliriz bunları gözlemlemeye çalışıyorum" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Hikmet Karaman: “Alkışlanacak bir mücadele ortaya koyduk” Y. Adana Demirspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman, 3-0 mağlup oldukları Galatasaray maçı sonrası yaptığı açıklamada, “Futbolda bazen moral fiziksel kondisyonun önüne geçer. Gole kadar oyun anlamında, pozisyon anlamında alkışlanacak bir mücadele ortaya koyduk” dedi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Y. Adana Demirspor, evinde karşılaştığı Galatasaray’a 3-0 mağlup oldu. Maç sonu basın toplantısında konuşan Y. Adana Demirspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman, “İlk 45 dakikada çok önemli pozisyonlar oluşturduk. Kaleci Muslera’yı tebrik etmek gerek. İkinci yarı 1-0 ve 2-0 oldu. Futbolcularım iyi mücadele etti. Gole kadar oyun anlamında, pozisyon anlamında alkışı hak eden bir performans ortaya koyduk. Maçın son bölümlerinde Galatasaray üstünlüğü ele aldı. Taraftarlarımıza da teşekkür ediyorum. Maç öncesi çok güzel bir atmosfer vardı. Galatasaray’a bundan sonra başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı. "İlk 45 dakikada planlarımızın hepsi tuttu" Adana Demirspor’un zorluklar yaşadığını aktaran Karaman, “Bu takım 12 haftalık bir takım. Adana Demirspor takımı 12 haftadır birbirini tanımaya çalışan oyuncu gruplarıyla maça çıkıyor. Geçtiğimiz sezonların takımı ortada yok. İlk 45 dakikada planlarımızın hepsi tuttu. Yediğimiz gollerden sonra moraller bozuldu. Galatasaray gibi bir takıma karşı oynuyorsun ve ilk devre yakaladığın net pozisyonlar var. Futbolda bazen moral fiziksel kondisyonun önüne geçer. 2-0’dan sonra gördünüz ne kadar rahatladı. Yusuf Sarı ve Emre Akbaba çok önemli oyuncular ama yoklardı. Biz elimizdeki oyuncularla planlamayı en iyi şekilde yaptık. Müthiş bir maç izlendi. Futbol bir oyun, alkışlayacaksın. Bu oyunculara da sahip çıkacaksın. Zaman zaman kulüpler ekonomik ve sevk, idare anlamında zorluklar yaşayabilir. Biz de bunu şu anda kontrol ediyoruz. Semih Güler’in sakatlanması da bizi etkiledi. Alkışlanacak bir mücadele ortaya koyduk” diye konuştu.
Niğde Sağlıkçılar bu kez eğlendirdi Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları tarafından oluşturulan müzik grubu “Sağlığın Ritmi” konser verdi. Tamamı sağlık çalışanlarından oluşturulan müzik grubunun bu yıl 2.’sini gerçekleştirdikleri konser Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Konsere katılan Niğde Valisi Cahit Çelik, emeği geçenlere teşekkür ederek, sağlık çalışanlarının görevlerini büyük özveri ve fedakarlıkla yaptıklarını, ertelenemeyecek tek görevin sağlık olduğunu vurguladı. Vali Çelik, "Sağlık çalışanlarımızın müzikle ilgilenmesi bizleri memnun etmiştir. Devletimiz vatandaşlarımıza birçok alanda kamu hizmeti sunuyor. Güvenlik, eğitim, sağlık hizmeti sunuyor. Baktığımız zaman gerçekten sağlık hizmetinin bu hizmetler içerisinde çok farklı bir yeri olduğunu biliyoruz. Sağlık hizmetleri diğer hizmetlerden farklı olarak ertelenebilir, ötelenebilir bir hizmet değildir. Bu anlamda da ilimizde sağlık hizmeti sunmaya çalışan 4 bin 750’den fazla var. Ben hepsine Teşekkür ediyorum" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevini Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Doğan’a devredecek olan Dr. Öğretim Üyesi Yakup Çekinkaya ise konserde duygusal bir veda konuşması yaptı. Başhekim Çetinkaya katılan davetlilere teşekkür ettiği konuşmasında, "Tamamı sağlıkçılardan oluşan müzik grubumuzun içinde sağlık çalışanlarımız var. Belki detone olacaklar, belki yanlış notaya basacaklar ama eğlenecekler, eğlendirmeye çalışacaklar. Buna ihtiyacımız var çünkü bizler 24 saat çalışan insanlarız, dolayısıyla sağlık çalışanlarının eğlenmek de hakkı diye düşünüyorum. Bugün benim başhekimliğimin son günü. Tüm sorumlularıma, çalışma personellerime çok teşekkür ediyorum. Kırdıklarım olabilir. Özür diliyorum, bana hakkınızı helal edin. Benim size hakkım helal olsun. Böyle muhteşem bir ekibin önünde yapabilecek şey sadece saygıyla eğilmek olur" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından solist, koro üyeleri ve orkestranın sağlık çalışanlarından oluştuğu müzik grubu katılımcılara konser verdi. Sağlıkçıların sahnede gösterdikleri performans katılımcılar tarafından büyük büyük beğeni topladı.