GENEL - 21 Ekim 2017 Cumartesi 17:03

Bodrum’da Gastronomi Günleri ve Turizm etkinlikleri düzenlendi

A
A
A
Bodrum’da Gastronomi Günleri ve Turizm etkinlikleri düzenlendi

Coğrafi işaretli ürünlerin önemini vurgulamak üzere Bodrum’da Gastronomi Günleri ve Turizm etkinlikleri düzenlendi.

Coğrafi işaretli ürünlerin önemini vurgulamak üzere Bodrum’da Gastronomi Günleri ve Turizm etkinlikleri düzenlendi. Turizmci Gülşen Coşanöz tarafından düzenlenen etkinliğe Türkiye’nin dört bir yanından gelen akademisyenler de katıldı.


Bodrum’da üç gün boyunca düzenlenen Gastronomi ve Turizm etkinliği özel bir okulda düzenlenen, "Coğrafi işaretli ürünlerin turizme etkisi ve katkısı" konulu panel ile başladı. Kocaeli üniversitesi Öğretim Görevlisi Ayfer Özmen tarafından yönetilen panele, İzmir Ekonomi Üniversitesinden Doçent Dr. Derya Nizam, Kocaeli Üniversitesinden Doçent Tülay Üzümcü , Kocaeli Üniversitesi Öğretim görevlisi Ömür Alyakut, Kocaeli Üniversitesi Öğretim görevlisi Ersin Uğurkan ve Gastronomi uzmanı Berk Balbay gibi isimler katıldı. Yoğun ilgi gösterilen panelde coğrafi işaretleri ürünler ve Bodrum’un değerleri üzerine sunumlar gerçekleştirildi.


Panelin ardından aynı akşam özel bir bahçede Bodrum mutfağının unutulmuş lezzetlerinden üç ayrı yemek yapıldı. Etkinliğe katılan misafirler tarafından Bodrum’a özgü lezzetler büyük beğeni topladı.


Etkinliklerin ikinci gününde ise Palmarina’da yer alan özel bir işletmede, Bodrum ürünlerinden hazırlanan sabah kahvaltısı ikram edildi. Aynı gün öğleden sonra, bölgenin etnik değerlerini koruyan nadir köylerinden biri olan, Milas’ın, çiçek başlı kadınları olarak anılan Ekiztaş köyünde bölgenin yöresel lezzetleri tanıtılarak, yöreye özgü köy düğünü ve gelin alma etkinliği düzenlendi.


Etkinliğin son gününde Gastronomi Uzmanı Berk Balbay tarafından süt atölyesi açılarak, misafirlere doğal yollarla yapılan çeşitli peynirleri anlatıldı. Eski usullere göre yapılan doğal peynirler büyük beğeni topladı.


Üç gün boyunca süren etkinlikle ilgili kısa bir açıklama yapan turizmci Gülşen Coşanöz, "Bodrum’dan Ege’ye ve tüm Türkiye’ye sloganı ile yola çıkan bu bir avuç insan kendi üstün çabaları ile ülkemizdeki gastronomik değerler arasında köprü kurmayı amaçlıyor. Türk turizminde eksikliği hissedilen gastronomi turizmini canlandırmayı ve ülke değerlerini dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz" diyerek destek verenlere teşekkür etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Çal’da asırlık gelenek bu yılda sürdürüldü DENİZLİ(İHA) – Her yıl geleneksel olarak Çal ilçesinde düzenlenen Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, 8 asırdır yaşatılırken bu yıl da düzenlendi. Çal Belediyesi’nin organizasyonuyla imece usulüyle 31 kazan keşkek ve 22 kuzu eti pişirildi. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum.” dedi Denizli’nin Çal İlçesi Akkent Mahallesi’nde Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, bu yıl büyük bir coşku ile düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde Ahmet Hoca Türbesi yanında hazırlanan alanda kazanlar kuruldu, keşkekler hazırlandı ve ardından davetlilere ikram edildi. Mırtlak etkinliğinde geleneklere uygun olarak at yarışı, cirit oyunu ise nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Çal Belediyesi, 31 kazan keşkeğin dağıtımını öğle saatlerinde gerçekleştirdi. Tarihçilere göre Orta Asya’dan Balkan ülkeleri ile Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Mısır ve Suriye’ye yayılan Oğuz boylarının geleneği Denizli’nin Çal ilçesinde sürdürülüyor. Kaynaklara göre bilenen Donsuz Ahmet Hoca olarak anılan ve “don” kelimesi gelenekte “don değiştirme”, “şekil değiştirme” olarak bir hayvan kılığında görünme anlamlarında kullanıldığı kaynaklarda bilinmektedir. Ahmet Hoca’nın özgünlüğünü koruduğu ve herhangi bir kılığa girmeyen evliyalardan olduğu belirtilirken tüm bu bilgiler ve gelenekler ışığında, 8 asırdır geleneksel olarak yaşatılan Mırtlak Etkinliğine bu yıl Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Bekilli Belediye Başkanı Önder Demir ve çok sayıda davetliler katıldı. “Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum” Mırtlak etkinliğini düzenleyen Akkentliler’in tarihlerine sahip çıktığını ve önemli bir geleneği yaşattıklarını söyleyen Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum. Asırlardır Donsuz Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında toplanan insanlarımız Mırtlak etkinliğini düzenlemiş, Hıdrellez’i hep birlikte karşılamış türbeye gelen vatandaşlara yüzyıllarca keşkek ikramı yapılmış. Mırtlak etkinliği ilelebet yaşatılması gereken manevi bir etkinliktir. Bizim de başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkıp ileriye götürmektir” diye konuştu.
Kocaeli TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 2 - Denizlispor: 1 TFF 2.Lig Kırmızı Grup 38. hafta karşılaşmasında Belediye Derincespor, matematiksel olarak ligden düşen Denizlispor’u 2-1 mağlup etti. TFF 2.Lig Kırmızı Grup’ta sezonun son maçına çıkan Belediye Derincespor, matematiksel olarak geçen hafta ligden düşmesi kesinleşen Denizlispor’u ağırladı. Ev sahibi sahadan 2-1’lik skorla galip ayrılmasının ardından, Etimesgut-İnegölspor maçının bitmesini bekledi. Ankara oynanan mücadelenin 1-1 berabere bitmesi sonrası Kocaeli ekibi sahanın ortasında ligde kalmanın sevincini yaşadı. Hakemler: Eren Özyemişçioğlu, Denizcan Şahin, Eren Öksüzler Belediye Derincespor: Hüseyin Yılmaz, Canberk Ömer Özdemir, Alaattin Hamza Ok, Alpay Çelebi, Fatih Cerlek (Erdi Can Şehit dk.60), Murat Arda Ayhan (Ünal Emre Durmuşhan dk. 82), Berat Ali Genç (Yusuf Balcı dk.90+3), Tarık Mayhoş, Volkan Altınsoy, Taha Aydınlı (Ege Özkayımoğlu dk. 60), Melik Derin Denizlispor: Ali Eren Yalçın, Emre Yıldırım, Emirhan Kaşçıoğlu (Ahmet Tekin dk. 46), Alihan Kalkan (Mehmet Ali Ulaman dk.68), Samet Emre Gündüz (Mehmet Eren Sıngın dk. 61), Oktay Kısaoğlu (Muhammed Eren Kıryolcu dk. 82), Gökhan Süzen, Emre Sağlık, Emir Toprak Dinç, Alaattin Öner, Mustafa Kaçan (Yusuf Emre İnanır dk .61) Goller: Melik Derin (dk. 45+1), Berat Ali Genç (dk. 89) (Belediye Derincespor), Mustafa Kaçan (dk. 32) (Denizlispor) Sarı kartlar: Berat Ali Genç (Belediye Derincespor), Mustafa Kaçan (Denizlispor)