GENEL - 16 Ağustos 2018 Perşembe 16:53

Melih Cevdet Anday Edebiyat Ödülü’nün kazananları belli oldu

A
A
A
Melih Cevdet Anday Edebiyat Ödülü’nün kazananları belli oldu

Muğla’nın Milas ilçesinde belediye tarafından 1-2 Eylül tarihleri arasında Ören Mahallesi’nde 13.

Muğla’nın Milas ilçesinde belediye tarafından 1-2 Eylül tarihleri arasında Ören Mahallesi’nde 13.’sü düzenlenecek olan Melih Cevdet Anday Anma Günleri’nde bu yıl iki eser ödüle layık görüldü.


Her yıl çeşitli dallara düzenlenen Melih Cevdet Anday Edebiyat Ödülü bu sene şiir dalında verildi. Türkiye’nin çeşitli illerinden katılan toplam 14 yazar arasında jüri tarafından yapılan değerlendirmede Mehmet Mümtaz Tuzcu’nun ‘Keşifbaz’ ve Hüseyin Peker’in ‘Toz Bile Değilken’ adlı eserleri bu yılki ödülü paylaşacak. Bu yıl ayrıca İbrahim Ergin’in ‘Aşkın Bana İhtiyacı Var’ adlı eserine de ‘Jüri Özel Emek Ödülü’ne layık görüldü.


Yarışmacılar tarafından gönderilen eserleri incelemek üzere bir araya gelen Ataol Behramoğlu, Eray Canberk, Arife Kalender, Erdal Alova ve Turgay Fişekçi’den oluşan jüri 14 yazar arasında değerlendirmede bulundu. Mehmet Mümtaz Tuzcu’nun ‘Keşifbaz’ ve Hüseyin Peker’in ‘Toz Bile Değilken’ adlı eserleri arasında bir seçim yapmakta zorlanan jüri üyeleri her iki yarışmacının eserlerinin bu yıl ki ödülü paylaşması adına karar verdi. Yarışmada dereceye giren 2 eserin sahibine ödülü 2 Eylül tarihinde Ören’de düzenlenecek gecede verilecek. Kazanan 2 eserin sahibi 3 Bin TL’lik para ödülünü paylaşacak.


Bu yıl 13.’sü düzenlenecek Melih Cevdet Anday Anma Günleri kapsamında 1 Eylül Cumartesi günü Tolga Çandar sahne alacak. Etkinliğin ikinci günü olan 2 Eylül Pazar akşamında saat 20.30’da başlayacak ödül töreni sonrası usta şair Ataol Behramoğlu ve Haluk Çetin izleyenlere şiir ve gitar dinletisi sunacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Ressam Mehmet Bal Mersin’de anıldı Tarsuslu olan ve Türkiye’nin yetiştirdiği değerli ressam ve illüstrasyon sanatçılarından Mehmet Bal, vefatının 10. yıldönümünde, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Tarsus’a Değerler Katanlar Kurulu (TADEKA) binasında düzenlenen ‘Söyleşi ve Film Afişleri Sergisi’ programında anıldı. Türk sinemasının unutulmaz filmlerinin afişlerini çizen Mehmet Bal’ın eserlerinin TADEKA binasında sergilendiği programa, sevenleri ve sanatseverler ilgi gösterdi. Mehmet Bal’ın yakın dostu olan ve programa konuşmacı olarak katılan yazar Hikmet Öz’ün slayt eşliğinde gerçekleştirdiği sunumda, Mehmet Bal’ın çocukluk yıllarından başlayarak, hayatından kesitler sunuldu. Konuşmacı Hikmet Öz; ressam ve karikatür çizim özelliğinin yanı sıra, merhum Mehmet Bal’ın Tarsus Nusret Mayın Gemisi Çanakkale Müzesi’ne 12 büyük boy tablo yaptığını ve Atatürk’ün Tarsus’a gelişini resmettiği eserlerinin bir kitapta toplandığını söyledi. “Mehmet Bal, Türkiye’nin yetiştirdiği çok iyi bir illüstrasyon ressamıydı” Sunumu büyük beğeni toplayan yazar Hikmet Öz, merhum Mehmet Bal’ın Türkiye’nin yetiştirdiği en ünlü illüstrasyon ressamlarından birisi olduğunu kaydederek, “Mehmet Bal, Türkiye’nin ve Tarsus’un yetiştirdiği nadir insanlardan biridir. Çok iyi bir illüstrasyon ressamıydı. O’nun muhteşem eserleri vardır. İlk çalışmaları afiş çalışmaları olmuştur. Daha sonra İstanbul’da büyük boyda sinema afişleri yapmaya başladı. Ancak 1980 yılından sonra esas karakterini ortaya koyan, sinema afişlerinin de verdiği bir deneme ve tecrübeyle Atatürk resimleri yapmaya başladı. Atatürk’ün hayat hikayesini de resimledi” dedi. “Mehmet Bal, ülke için gerçekten çok güzel şeyler yaptı” Hikmet Öz, Mehmet Bal’ın Atatürk’ün Tarsus ziyaretini resmettiği çalışmalarının daha sonra kitaplaştırıldığını da ifade ederek, “Bu çalışmanın en güzeli ve en büyüğü, 2013 yılında Tarsus Belediyesi tarafından basıldı ve ortaya çıkartıldı. Muhteşem bir kitap olan bu kitabı Mehmet Bal da çok beğendi. Mehmet Bal, bu kitaptan sonra artık bir şey yapmayacağını söyledi. Zaten bir yıl sonra da vefat etti. Çok güzel bir insandı ve ülke için gerçekten güzel şeyler yaptı” diye konuştu.