GENEL - 07 Ağustos 2018 Salı 14:23

1 tonu bulan kurbanlıklar sahipleri için yola çıktı

A
A
A
1 tonu bulan kurbanlıklar sahipleri için yola çıktı

Muş’ta Kurban Bayramı için hazırlanan kurbanlıklar TIR’larla batı illerine gönderilmeye başladı.

Muş’ta Kurban Bayramı için hazırlanan kurbanlıklar TIR’larla batı illerine gönderilmeye başladı.


Muş’ta geçimlerini hayvancılık yaparak sağlayan vatandaşlar 3 yıl besledikleri kurbanlıkları İstanbul, İzmir, Bursa, Adana gibi birçok ile gönderiyor. Kurban Bayramı için TIR’lara yüklenen 1 ton ağırlığındaki kurbanlıklar sahiplerini bulmak için yola çıktı.


19 tane kurbanlık hayvanı İstanbul’a götürmek için TIR’a yüklediğini ifade eden hayvan sahibi Nuri Akdeniz, bu yıl geçen yıla göre hayvan başı bin TL fark olduğunu söyledi.


Bu sene hayvanın az olduğunu ifade eden Akdeniz, “Dişi hayvan yasak olduğu için hayvan sayısı az. Bu sebepten dolayı erkek havyanlar da bin ile bin 500 TL gibi bir fark var. Bir çuval yemin ücreti 75 TL olmuş. Saman pahalı, mazot pahalı, gübre pahalı olduğu için bu fiyatlar hayvana yansıyor. 40 yaşındayım yaklaşık 20 yıldır hayvancılık işi yapıyorum. Son 2-3 senedir havyan maliyetleri çok yükseldi. Kurban pazarında kimse bu fiyatlara yanaşamıyor. Yaklaşık 30-35 saatte İstanbul’a gidiyoruz. Hayvanların besisi zor. Buzağı olarak alıyoruz 3 yaşına kadar hayvanları beslemek zorundayız. Masrafı çok. 3 yıl boyunca beslediğimiz için hesap yaptığımı zaman masrafın çıkması normal. Buradan yaklaşık 1 ton yemimizi alıp TIR’la bitlikte hayvanlara vermek üzere yanımızda götürüyoruz.” dedi.


Kurban Bayramı TIR şoförlerine yaradı


Muş’ta fazla fabrika ve iş sahası olmadığı için Kurban Bayramı’nda sevkiyat yapmalarının kendilerine yaradığını ifade eden TIR şoförü Sağlık Uçkun da, “Kurban Bayramı bize yarıyor. Burada fazla fabrika olmadığı için ve iş sahası pek olmadığı için havyan sevkiyatından faydalanıyoruz” diye konuştu.


Bayram için 24 hayvanını satışa gönderdiğini ifade eden hayvan sahibi İbrahim Ekin ise, “TIR’a 24 hayvan yükledik. En düşük kiloda olan hayvanımız 500 kilogram iken en ağırı ise 750-800 kilo arasında.” ifadelerini kullandı.


Muş İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, Muş’ta yaklaşık 20 bin büyükbaş, 25 bin küçükbaş erkek materyal kurbanlık sevkiyatının yapılacağını ve Muş’a ekonomik katkısının yaklaşık 275 milyon olduğunu söyledi.


İstanbul, Kocaeli, Bursa ve İzmir’e hayvan sevki yaptıklarını ifade eden Aydın, “Yaklaşık olarak Kurban Bayramı dönemi boyunca 20 bin civarında büyükbaş havyan, 25 bin civarında da küçükbaş hayvan olmak üzere erkek materyal kurbanlık olarak gönderiyoruz. Kurbanları göndermeden önce hayvanlarımızı kontrol ediyoruz. Hayvanların aşılarının yapılıp yapılmadığını, sağlıklı olup olmadıklarını, kurbanlığa elverişli olup olmadıklarını kontrol ediyoruz. Kurbanlıkların ilimize katkısı yaklaşık olarak 250 milyon TL büyükbaş hayvanlardan, 25 milyon TL’de küçükbaş hayvanlardan bekleniyor.” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı Iğdır’da tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi çerçevesinde hazırlanan projeler ile hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hazırladığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile Iğdır İl Özel İdaresinin destekleri ile şehirde tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalar çerçevesinde “Iğdır’da Sebze Yetiştiriciliğinin Geliştirmesi Projesi” çerçevesinde yüzde 50 sebze fidesi ve “Iğdır’da Soya Yetiştiriciliğin Geliştirmesi ve Yaygınlaştırılması” projeleri çerçevesinde de yüzde 75 hibe destekli soya tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Yeni projelerle çiftçilere hibeli desteklerin devam edeceğini belirten Iğdır Valisi Ercan Turan, “Üreten Iğdır bizim en büyük motorumuzdur. Sanayide, ticarette ve bilhassa tarımda günden güne kendimizi geliştiriyoruz. Ülkemizin ticaret hayatına, üretim hayatına çok değerli katkılar sunuyoruz. Tabii Iğdır bir tarım kenti ve ciddi bir tarımsal tecrübeye sahiptir. Hayvancılık tarafında da aynı şekilde süt sağım alanında da çok iyi noktalara geldik, gelmeye devam ediyoruz. Hayvancılığı destekleyeceğiz. Burada şimdi daha önceden de yaptığımız gibi yeni bir proje yaptık. Soya tohumu dağıtacağız. Ayrıca 250 bin fide dağıtacağız” dedi. Proje çerçevesinde domates, patlıcan ve biber fidesi olarak toplamda 691 bin 192 adet fide 258 çiftçiye dağıtılırken, 3 bin 850 kilogram soya tohumu da 14 çiftçiye dağıtıldı.
Kahramanmaraş Toz taşınımı Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı Kahramanmaraş’ta Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımı etkili oldu. Görüş mesafesinin düştüğü kentte, hava kalitesi de alarm verici seviyelere ulaştı. Afrika üzerinden gelen çöl tozu, Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı. Kentte toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalmaya neden oldu. Meteoroloji’nin uyarasının ardından kentin kuşbakışı görüldüğü alanlarda şehrin üzerinde toz bulutlarının etkili olduğu görüldü. Toz taşınımından etkilenen Kahramanmaraşlı esnaflar, görüş mesafesinin düşmesi ve hava kirliliği nedeniyle zor anlar yaşıyor. Galerici esnaflarından Mustafa Başkonuş, “Kahramanmaraş’ta son 2 gündür özellikle Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutları etkili olmakta. Gördüğünüz gibi bizim araçlarımızın üstü tozdan geçilmiyor. Şu an yıkasam yarım saat sonra yine aynısı oluyor” dedi. Gıda işletmecisi Kemal Alagöz ise, “Gıdacı olarak bizleri çok etkiliyor, kapımızı açamıyoruz. Önlemimizi almak için kapımızı kapatıyoruz, ürünlerimizin üstünü kapatıyoruz. Her 15-20 dakikada bir elimizle sürekli temizliyoruz. Mesela benim çocuğun alerjisi var, okula bile gönderemiyoruz” diye konuştu. Bir diğer esnaf Kadir Gülcü, “Kapımızı kapatıyoruz, içeride klimamız çalışıyor ama yine kapı açılıp kapandıkça içeri toz oluyor” ifadelerini kullandı. (MTH-FKE-