ASAYİŞ - 17 Ocak 2012 Salı 19:32

"HRANT DİNK SUİKASTI" DAVASINDA ALINAN KARARLAR AÇIKLANDI

A
A
A
"HRANT DİNK SUİKASTI" DAVASINDA ALINAN KARARLAR AÇIKLANDI

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada karar açıklandı.
Hrant Dink’in öldürülmesinin beşinci yıldönümüne 2 gün kala kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklardan Yasin Hayal’i cinayeti azmettirmekten ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırırken, sanıklardan Erhan Tuncel’in ise cinayeti azmettirmek iddiasından beraatına karar verdi. Mahkemenin sanıklar hakkında verdiği kararlar şöyle:
"Yasin Hayal: "Ogün Samast’ın Hrant Dink’i tasarlayarak öldürmesi yönünde azmettirdiği" sabit olduğundan tasarlayarak adam öldürmeye azmettirmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verildi. Mahkeme, Hayal’in yargılama sürecindeki tutum ve davranışları dikkate alınarak indirim yapılmasına yer olmadığına da hükmetti. Hayal ayrıca gözaltında adliyeye getirildiği gün "Orhan Pamuk akıllı olsun akıllı" sözlerinden dolayı Orhan Pamuk’u tehdit suçundan 3 ay hapisle cezalandırıldı.
Hayal’e "ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan 1 yıl hapis ve 30 gün adli para cezası verildi. Sanık Yasin Hayal’in "silahlı terör örgütünün yöneticisi olma" suçu sabit olmadığından beraatına karar verildi.
Erhan Tuncel: "Silahlı terör örgütü yöneticisi olma, tasarlayarak adam öldürmeye azmettirme" suçu sabit olmadığından beraatına karar verildi. Mahkeme; sanık Erhan Tuncel’in, Yasin Hayal’in Mc Donalds’ta patlattığı bombayı imal ederek "Patlayıcı madde imal etme" suçunu işlediğine dikkat çekerek Tuncel’e, patlamada çok sayıda insanın yaralanmasına sebebiyet vermesi, maddi hasar oluşturması, meydana gelen zarar ile tehlikenin ağırlığı dikkate alınarak 5 yıl hapis ve 500 gün adli para cezası verdi. Tuncel’in
ayrıca kişilerin hayatı, sağlığı ve mal varlığı bakımından tehlikeli olacak şekilde korku, kaygı ve panik yaratacak biçimde patlayıcı madde kullandığı sabit olduğundan suç konusunun önem ve değeri, suçun işlendiği zaman ve yer, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı, kast yoğunluğu nedenleriyle 2 yıl hapis ile cezalandırıldı. Erhan Tuncel’e ayrıca patlamada 6 kişinin yaralanmasından ötürü 3 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Tuncel tüm suçlardan toplamda 10 yıl 6 ay hapisle cezalandırılırken, verilen
cezanın toplam miktarı ve tutuklulukta geçirdiği sürede göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi."
DİĞER SANIKLAR
Mahkeme, Osman Hayal’in "silahlı terör örgütüne üye olma, tasarlayarak adam öldürme" suçları sabit görülmediğinden beraatlarına karar verdi. Sanıklar Zeynel Abidin Yavuz, Mustafa Öztürk ve Tuncay Uzundal’ın "Silahlı terör örgütüne üye olma ve tasarlayarak adam öldürme" suçları sabit görülmediğinden ayrı ayrı beraatlarına hükmedildi.
Sanıklar Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’in "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçu sabit görülmediğinden ayrı ayrı beraatlarına karar verildi.
Sanıklar Alper Esirgemez, İrfan Özkan, Osman Alpay, Erbil Susaman, Numan Şişman, Şenol Akduman ve Veysel Toprak’ın "Terör örgütüne yardım etmek ve suçluyu gizlemek" suçları sabit görülmediğinden ayrı ayrı beraatlarına hükmedildi.
Sanıklar Salih Hacısalihoğlu, Yaşar Cihan ve Halis Egemen’in "terör örgütüne yardım etmek" suçu sabit görülmediğinden ayrı ayrı beraatlarına karar verildi.
Mahkeme; sanıklar Ersin yolcu ve Ahmet İskender’in, Ogün Samast’a Hrant Dink’i öldürmesi için yardım ettiklerinin sabit olduğunu ifade ederek, suçun işleniş biçimi, sanıkların güttüğü amaç ve saik, eylemin özellikleri göz önüne alınarak ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı. Ancak suçun yardım etme olması nedeniyle ceza 15’er yıl hapse indirildi. Mahkeme sanıkların yargılama sürecindeki davranışlarını da dikkate alarak cezaları 12’şer yıl 6’şar aya indirdi. Sanık Ahmet İskender ayrıca "ruhsatsız
silah bulundurmak" suçundan 10 ay hapis ve 25 gün adli para cezası ile cezalandırıldı.
Sanık Salih Hacısalihoğlu’nun "ruhsatsız silah bulundurmak" suçunu işlediğine hükmeden Mahkeme; sanığın, suçun işleniş biçimi, sanıkların güttüğü amaç ve saik, eylemin özellikleri göz önüne alınarak 2 ay 15 gün hapis ve 25 gün adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.
Duruşma Savcısı Hikmet Usta, yargılama aşamasında verdiği mütalaasında Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in de aralarında bulunduğu 7 sanık hakkında 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini talep etmişti. Mahkeme heyeti ise, verdiği kararda sanıklardan sadece Yasin Hayal’i ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı.
Mahkemenin kararının ardından Savcı Hikmet Usta’nın, Yargıtay’a gönderilecek olan mahkemenin kararına itiraz ederek mütalaası yönünde karar verilmesini talep edeceği öğrenildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol Süper Lig: Fenerbahçe: 3 - Konyaspor: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 16. haftasında Fenerbahçe, sahasında Konyaspor’la karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı sarı-lacivertlilerin 3-0’lık üstünlüğüyle sonuçlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 7. dakikada Kerem Aktürkoğlu’nun pasında ceza sahası girişinde topla buluşan Talisca’nın içeri girdikten sonra karşı karşıya pozisyonda vuruşunda kaleci Bahadır gole izin vermedi. 12. dakikada Kerem’in sol taraftan ortasında top ceza sahasında savunmadan sekerek sağ çaprazdaki Asensio’nun önünde kaldı. Bu oyuncunun sol ayağıyla plase vuruşunda kaleci Bahadır, uzak köşeye yönelen meşin yuvarlağı çeldi. 24. dakikada Jhon Duran, ceza sahası içi sol çaprazdan Uğurcan Yazğılı’nın müdahalesiyle yerde kaldı. Hakem Ozan Ergün, VAR’dan gelen uyarı sonrası pozsiyonu izledi ve penaltı kararı verdi. 28. dakikada penaltı vuruşunu kullanmak üzere topun başına geçen Talisca, meşin yuvarlağı sağ alt köşeden filelerle buluşturdu. 1-0 30. dakikada Archie Brown’un sol taraftan ortasında herkesi aşan topu Asensio, sağ taraftan tekrardan içeriye ortaladı. Alverez’in dokunduğu meşin yuvarlak, Mert Müldür’ün vuruşunda savunmada Calusic’e de çarparak ağlara gitti. 2-0 37. dakikada Asensio’nun pasında topla buluşan Talisca’nın ceza sahası dışı sağ çaprazdan sol ayağıyla set vuruşunda meşin yuvarlak uzak köşeden filelerle buluştu. 3-0 44. dakikada Ederson’un uzun degajında topa yönelen Kerem Aktürkoğlu’nun kaleci Bahadır’ı çalımladıktan sonra sağ çaprazdan vuruşunda savunmada Uğurcan son anda meşin yuvarlağın ağlara gitmesini engelledi. 45+3. dakikada Asansio’nun sağ çaprazdan kullandığı serbest vuruşta meşin yuvarlak uzak direğe çarptıktan sonra Konyaspor savunması tarafından uzaklaştırıldı. Hakemler: Ozan Ergün, Ceyhun Sesigüzel, Anıl Usta Fenerbahçe: Ederson, Mert Müldür, Milan Skriniar, Jayden Oosterwolde, Archie Brown, Edson Alvarez, Fred, Marco Asensio, Anderson Talisca, Kerem Aktürkoğlu, Jhon Duran Yedekler: İrfan Can Eğribayat, Tarık Çetin, Yiğit Efe Demir, Levent Mercan, Kamil Efe Üregen, İsmail Yüksek, Bartuğ Elmaz, Sebastian Szymanski, Oğuz Aydın, Haydar Karataş Teknik Direktör: Domenico Tedesco Konyaspor: Bahadır Güngördü, Yhoan Andzouana, Uğurcan Yazğılı, Josip Calusic, Guilherme, Jin-Ho Jo, Enis Bardhi, Melih İbrahimoğlu, Morten Bjorlo, Jackson Muleka, Umut Nayir Yedekler: Deniz Ertaş, Yasir Subaşı, Tunahan Taşçı, Pedrinho, Marius Stefanescu, Marko Jevtovic, Melih Bostan, İsmail Esat Buğa, Utku Eriş, Kaan Akyazı Teknik Direktör: Çağdaş Atan Goller: Anderson Talisca (dk. 28 pen. ve dk. 37), Mert Müldür (dk. 30) (Fenerbahçe) Sarı kartlar: Fred, Kerem Aktürkoğlu (Fenerbahçe), Jin-Ho Jo (Konyaspor)
Ankara Yargılanan eski DHMİ Daire Başkanı Acar: "Hiç kimse benim DHMİ ile olan bağımı kopartamayacak" Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) eski daire başkanı Mehmet Cemil Acar, ‘rüşvet’ ve ‘yolsuzluk’ suçlaması ile yargılandığı davada, "Alt düzeydeki birkaç bürokratın adeta intikam alırcasına hareket etmesi sonucu bu dava açıldı. Hiç kimse benim DHMİ ile olan bağımı kopartamayacak" dedi. Ankara 89. Asliye Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya tutuklu sanık Mehmet Cemil Acar bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlanırken, taraf avukatları salonda hazır bulundu. Sanık Acar’ın eski eşi tutuksuz sanık Çağla Acar ise duruşmaya katılmadı. Mahkeme hakimi, dava dosyasına gelen evrakı okumasının ardından sanık Acar’a söz verdi. Sanık Acar, "Hiçbir çekincem olmadan 20 yıllık banka hesaplarımın incelemesini istedim. 28 yıl boyunca onur ve şerefimle devlete hizmet ettim, birçok projede görev aldım. Hakkımda en ufak bir soruşturma olmadı. Ben emekli olduktan sonra bu soruşturma yapıldı. Alt düzeydeki birkaç bürokratın adeta intikam alırcasına hareket etmesi sonucu bu dava açıldı. Hiç kimse benim DHMİ ile olan bağımı kopartamayacak. Babamın fabrikası yüzünden bana bir linç yürütülüyor. Şerefim, haysiyetim zan altında bırakıldı" dedi. Avukat ve sanık beyanlarının ardından ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Mehmet Cemil Acar’ın tutukluluk halinin devamına, Acar’ın eski eşi Çağla Acar hakkındaki mevcut adli kontrolün ise devamına hükmetti. Mahkeme, bir sonraki duruşmayı 12 Ocak 2026 tarihine erteledi. Olayın geçmişi Eski DHMİ Daire Başkanı Mehmet Cemil Acar’ın evinde yapılan aramada Acar’a ait kasada 26 kilogram külçe altın, 1 milyon 320 bin dolar ve 121 bin euro bulunmuştu. Soruşturma sürecinde Acar’ın bürokratken çok sayıda gayrimenkul edindiği de Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından tespit edilmişti.