GENEL - 17 Nisan 2018 Salı 14:38

Çocuklar, meslek seçimi için bilinçlendiriliyor

A
A
A
Çocuklar, meslek seçimi için bilinçlendiriliyor

TOÇEV Kurucu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Betül Mermertaş, "Bugün Benim, Gelecek Benim" Projesiyle, çocukların doğru meslek seçimiyle hayatlarını yönlendirmelerini hedeflendiklerini söyledi.

TOÇEV Kurucu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Betül Mermertaş, "Bugün Benim, Gelecek Benim" Projesiyle, çocukların doğru meslek seçimiyle hayatlarını yönlendirmelerini hedeflendiklerini söyledi.


Ordu’da, Ferrero Fındık, değerli tarım kapsamında gençleri ve çocukları bilinçlendirmek amacıyla, Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) ile birlikte başlatılan "Bugün Benim, Gelecek Benim" projesinin tanıtımı yaptı.


Düzce’de başlayan proje, Karadeniz Bölgesi’nde Sakarya, Ordu, Giresun ve Trabzon illerindeki okullarda devam edecek. Bu kapsamda Ordu 75. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu ve Cumhuriyet Anadolu Lisesinde etkinlikler düzenlendi. Projenin temel hedefi, bölgedeki çocuk ve gençlerin kişilik gelişimlerini güçlendirerek, geleceklerini belirleyecek mesleki fırsatları yerinde anlatmak ve bölgenin gelişimine katkı sağlamak.


Projenin ilk ayağında 11-14 yaş arası gençlere ulaşılması hedefleniyor. Proje kapsamında TOÇEV eğitmeni psikologlar aracılığıyla çocuklara öncelikle kendi özelliklerinin farkında olmaları, sahip oldukları haklarını bilmeleri ve sınırlarını korumaları ve sonrasında ise diğer çocuklar ve arkadaşlarının haklarını korumalarına yönelik eğitimler verilerek, psikososyal atölye çalışmaları yapılacak.


"Çocuk işçiliği ile mücadele yılı" olan 2018’de çocuk işçiliğine karşı bilinç ve farkındalık oluşturmak da projenin hedefleri arasında yer alıyor. Projenin ikinci ayağında ise, 15-17 yaş arasındaki gençlere, gerçekçi hedefler belirlenerek yeteneklerine uygun meslek seçimi ve eğitimleri konularında destek olunması amaçlanıyor. Gençlere, ziraat, gıda gibi meslek seçeneklerini sunmak ve maddi imkansızlıklar ve ailevi nedenlerden dolayı üniversiteye gidememeleri halinde, mevcut fırsatlar konusunda farkındalığın artırılması hedefleniyor.



“Hedefimiz tarım bilincini arttırmak”


Proje hakkında açıklamalarda bulunan TOÇEV Kurucu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Betül Mermertaş, projenin Ferrero Fındık ve Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak yürütüldüğünü belirterek, yapılan bütün eğitimlerin sonunda çocukların gelecek algılarını tespit ettiklerini söyledi. Öğrencilerin çok genç oldukları için meslek seçimleri hakkında fazla bilgileri olmadığını aktaran Mermertaş, "Biz bu projeyi özellikle tarım bölgelerinde gerçekleştirdik. Hedeflerimizden bir tanesi de tarım bilincini arttırmaktı. Bunun yanı sıra asıl hedeflerimizden birisi de bu yaştaki çocukların gelecek planlarını yapabilmeleri ve bir kariyer sahibi olabilmeleri ve doğru meslek seçimiyle hayatlarını yönlendirme hedeflendi” şeklinde konuştu.


Projenin yeni olduğuna da dikkat çeken Mermertaş, projenin önümüzdeki yıllarda devam edeceğini ve 2 bin çocuğa ulaşmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.



"Çocukların geleceğe dönük hayal kurmaları konusunda çalıştık"


Ferrero Fındık Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Yasemin Taşkın ise Ferrero’nun sosyal projelerdeki felsefesinin değer oluşturup, bu değeri topluma geri vermek olduğunu belirtti. Çocukların, meslek seçimlerine destek ve yardımcı olmak için böyle bir projeye imza attıklarına değinen Taşkın, "Proje kapsamında, Karadeniz Bölgesi’ndeki çocuklarla birlikte kendi farkındalıklarını oluşturmak, kendi haklarını bilme ve gelecekte meslek alternatiflerinin bilincinin olma yönünde bir proje geliştirdik. Bunu da Düzce’den başlayarak, bütün Karadeniz’de yaptık. İki ayaklı olan bu projede, 7-11 yaş arası çocuklara, özellikle kendi yaptıklarının farkında olmaları ve özellikle mesleğe yönelik, geleceğe yönelik hayal kurabilmeleri hedef oluşturmaları konusunda çalıştık" diye konuştu.



"Fındığın gelecek nesillere miras olarak bırakılması gerekiyor"


Ferrero Fındık Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Yasemin Taşkın, fındığın geleceği konusunda, gelecek nesillerin sorumluluk sahibi olması gerektiğini belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:


“Bu yıl, çocuk işçiliğiyle mücadele yılı. Çocuk işçiliğini önleme konusunda da çocuklarla çalışırken bir takım faaliyetlerimiz oldu. Kendi haklarının bilincinde olmalarını öncelik verdik. Bunun yanında da meslek alternatifleri verildi. Karadeniz ve bizim için fındık çok önemli bir değer. Fındığın geleceği konusunda, gelecek nesillerin de kendilerinin mutlaka bir sorumluluk sahibi anlayışına sahip olmaları gerekiyor. Bugün fındık 40-50 yaş üzeri insanlar tarafından yapılıyor ve bu fındığın gelecek nesillere miras olarak bırakılması lazım. Bu anlamda da tarım sektörü ve tarıma bağlı diğer sektörlerde genç insanların teknolojiyi kullanarak mekanizasyonu kullanarak daha farklı şekilde tarım yapabilecekleri ve bunun meslek olarak görebileceklerini anlatmak istedik."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa’dan şifa dağıtacak 7 ton mesir macununun duası yapıldı UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında 28 Nisan Pazar günü saçılacak olan 7 ton mesir macunu, yapılan dualarla çuvallara yerleştirildi. UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer alan 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından yaptırılan tarihi Sultan Camisi’nden 28 Nisan Pazar günü saçılacak 7 ton mesir macununun duası yapıldı. Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği’nin mesir imalathanesinde yapılan dua öncesinde protokolün de katılımıyla Sultan Camisi’nde Hafsa Sultan, Merkez Efendi ve mesir macununun yapımında emeği geçenler için Mevlid-i Şerif okutuldu. Manisa’yı Mesir Tanıtma ve Turizm Derneği üretim atölyesinde Cuma namazı sonrası gerçekleşen mesir duasına; Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Manisa İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Manisa Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Uğurelli, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ve STK başkanları katıldı. Manisa İl Müftü Vekili Mehmet Nurlu tarafından yapılan duanın ardından Vali Ünlü ve protokol üyeler sembolik olarak basın mensuplarına mesir macunu saçtı. 484. Uluslararası Mesir Macun Festivali kapsamında 7 ton mesir macunu 28 Nisan Pazar günü Sultan Camii kubbe ve minarelerinden binlerce vatandaşa saçılacak. Geleneğin tarihçesi Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan Manisa’da hastalanınca, dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi, sultan için baharat karışımıyla macun hazırladı. Bir süre sonra iyileşen Ayşe Hafsa Sultan, macunun her yıl aynı dönemde karılarak halka saçılmasını buyurdu. Bunun üzerine her yıl nevruzda hazırlanan mesir macunu, Manisa’daki Sultan Camisi’nin kubbe ve şerefeleri ile çevresindeki 40 noktadan halka saçılıyor. 484 yıldır içeriği bozulmadan hazırlanan mesir macununun içinde şu baharatlar bulunuyor: "Tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, hibiskus, zerdeçal, hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarıhalile, vanilya, darı fülfül, kakule, havlıcan, hıyarşembe, safran, kimyon, çam sakızı, mürsafi, meyan balı, zulumba, limon kabuğu, portakal kabuğu, deve dikeni tohumu, keten tohumu, keçiboynuzu, udi hindi, ısırgan tohumu, akbiber, üzüm çekirdeği, hayıt tohumu, biberiye, funda yaprağı, melisa otu, karahalile”
Bartın Adalet Bakanı Tunç’tan DEM Partili belediyelere terör uyarısı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, memleketi Bartın’ın Ulus ilçesinde yaptığı açıklamada DEM partili belediye başkanlarını belediye gelirlerinin teröre aktarılmaması konusunda uyarılarda bulunarak, ’’Bir belediye başkanı milletin kaynaklarını, millet düşmanlarına akıtırsa orada hukuk devleti devreye girer. Bu noktada devletin yetkili kurumları da her zaman bu konuda hassas ve teyakkuzda olacak’’ dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, memleketi Bartın’da seçimi kazanan Ak Partili belediye başkanlarını hayırlı olsun ziyaretlerine başladı. İlk durağı Ulus ilçesi olan Bakan Tunç, Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Ak Parti İl Başkanı Yaşar Arslan ile birlikte Ulus Kaymakamı Fırat Kadiroğlu’nu ziyaret etti. Ardından Ulus Belediyesine geçen Bakan Tunç, burada yaptığı konuşmasa DEM partili belediye başkanlarını uyardı. Tunç, konuşmasında belediyelerin önemine dikkat çekerek, ’Belediyeler, yerel yönetimlerimiz demokrasinin beşiği. Yerel yönetimler, vasıtasıyla vatandaşlarımıza doğumdan vefatına kadar her türlü hizmeti götüren kamu kurumlarımız aynı zamanda. Seçimle işbaşına gelen belediye başkanlarımız, milletten ve devletten aldığı desteği, devletin ve milletin kaynaklarını yine millete hizmet olarak akıtmak için görevlidirler. Onların yaptığı eserler, gerek ilçenin yeniden imarı, beldenin yeniden imarıyla ilgili, şehrin daha yaşanılabilir hale getirilmesi için gerçekleştirilen hizmetler tabii ki artarak devam etmelidir’’ dedi. Terör örgütleri ile bağlantısını sürdüren belediyelere yönelik kayyum uygulamasının devam edeceği sinyalini de veren Bakan Tunç, şöyle devam etti: ’’Hükümetimiz tarafından belediyelerimize gönderilen kamu kaynakların son kuruşuna kadar vatandaşa, millete hizmet edilmesi gerekir. İşte bunu yapan belediye başkanlarımız başarılı oluyor. Kamu kaynaklarının belediyelerimize gönderilen kaynakların son kuruşuna kadar vatandaşımıza ve milletimize hizmet olarak gösterilmesi lazım. Kamu kaynaklarını suç unsuru bulunan faaliyetlere harcayanlar, terörün finansmanı olarak kullananlar milletimiz tarafından cezalandırılmaktadır. Geçmişte bunun kötü örneklerini maalesef yaşadık, gördük. Bir belediye başkanı milletin kaynaklarını, millet düşmanlarına akıtırsa orada hukuk devleti devreye girer. Bu noktada devletin yetkili kurumları da her zaman bu konuda hassas ve teyakkuzda olacak. Belediye başkanları da bu bilinçle çalışacaklar ve halktan aldıkları, milletten aldıkları yetkiyi kötüye kullanmayacaklar.’’ Bakan Tunç, Ulus ziyaretinin ardından ise Abdipaşa beldesine hareket etti.