GENEL - 01 Eylül 2018 Cumartesi 13:49

Ordu’da çocuk işçiliği önleniyor

A
A
A
Ordu’da çocuk işçiliği önleniyor

Ordu’nun İkizce ilçesine her yıl Doğu ve Güneydoğu’dan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının ağır işlerde çalışmalarını önlemek amacıyla uygulanan sosyal sorumluluk projesi takdir topladı.

Ordu’nun İkizce ilçesine her yıl Doğu ve Güneydoğu’dan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının ağır işlerde çalışmalarını önlemek amacıyla uygulanan sosyal sorumluluk projesi takdir topladı.


Ordu’nun ilçelerine gelen mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının henüz gelişim çağında olmalarına rağmen ağır işlerde çalışmalarını önlemek amacıyla başlatılan çalışmaya özel kuruluşlarda destek veriyor. Ünye ilçesinde yaklaşık 60 yıldır faaliyet gösteren ve sektörün önemli firmaları arasında bulunan Durak Fındık A.Ş., İkizce Kaymakamlığı ile bir protokol yaparak ‘Her çocuk bir dünya’ sloganı ile fındık tarımında çocuk işçiliğinin önlenmesi ve fındık hasadı süresince çocukların güvenli bir ortamda sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanmalarını sağladı.


Çalışma kapsamında İkizce ilçesine fındık hasadı için gelen mevsimlik tarım işçilerinin çocukları ile yöredeki 5-14 yaş arasındaki 340 çocuk kamplarda oldukları süre içinde yaş gruplarına uygun olarak sınıflarda gelişimlerine uygun modüllerle eğitime alındı.


Mevsimlik tarım işçilerinin çocukları ile yöredeki çocukların kültürel kaynaşmalarının da sağlandığı çalışmada sadece bununla yetinilmedi. Çocuklara eğitim çalışması yapılırken mevsimlik tarım işçisi kadınlar ile ilçe kırsalındaki kadınlarda çocuk işçiliği konusunda bilinçlendirildi.



“Çocuk işçiliği en çok tarım sektöründe”


İkizce Kaymakamı Ali Recai Yerlikaya, ilçeye her yıl farklı coğrafi bölgelerden yaklaşık 4 bin civarında mevsimlik tarım işçisi geldiğini belirtti. Kaymakam Yerlikaya, “Bu misafirlerimiz ekonomimize büyük katkılar sağlarken onların çalışma şartları ve en temel insani gereksinimlerinin azami oranda karşılanması büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla fındık firmamızın destek olduğu sosyal proje önemli bir boşluğu doldurmuştur. Çocuk işçiliği özellikle içinde Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde daha sık rastlanmaktadır. Dünya Çalışma Örgütü’nün verilerine göre çocuk işçiliği olgusu en çok tarım sektöründe görülmektedir. Bu projemizin amacı Türkiye’nin çeşitli yörelerinden İkizce ilçemize gelen mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına başta eğitim faaliyetleri olmak üzere sosyal ve sportif etkinlikler ve sağlık taramaları ile gelişimlerine katkı sağlamak ve onlara bir nebzede olsa yanlarında olduğumuzu hissettirebilmektir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Kuzugöbeği Mantarı 1500 TL’den satıldı Fethiye’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL’den satışa sunuldu. Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Üzümlü Muhtarlığı ve Likya Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi iş birliğinde Yeşilüzümlü Mahallesi’nde düzenlenen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluşurken, katılımcılara kuzugöbeği çorbası ikram edildi. Festivale gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken, dastar ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festival alanında, kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu “Dastar bezi”, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Mahalle sakinleri ormandan topladıkları taze kuzugöbeği mantarı ise kilosu Bin 500-2000 TL, kurutulmuşu ise 8 bin ila 10 bin TL arasında satıldı. Her gün dolu dolu geçmesi beklenen festival kapsamında davul zurna ve delbek şovları, bando gösterisi, Yeşilüzümlü İlkokulu halk oyunları gösterileri, Sirtaki ve Ege dansları gösterisi, çeşitli yarışmalar, fotoğraf sergileri yer alacak. Etkinlikler; çocuk oyunları ve dans yarışmalarıyla devam edecek. Sakiler ve Saykolar sahne alacak Festivalin ikinci gününde sabah antik kent Kadianda’ya yürüyüş, öğleden sonra ise yemek yarışması yapılacak. Cumartesi günü etkinlikler çocuk oyunları, dans yarışmaları ile devam edecek. Cumartesi akşamı saat: 21.00’de Sakiler Grubu sahne alacak. Festivalin son günü çocuk oyunları ile dans yarışmalarının yapılacağı festivalde Dağların Sultanları, Beşkaza’nın Sultanları, Sirtaki ve Ege Dans grubu, Kırgızistan Darikan dans grubu performans gerçekleştirecekler. Festival, Pazar akşamı saat: 21.00’de Sakiler ve Saykolar Grubu’nun sahne alacağı konserle sona erecek.
Yalova Yalova’ya 2024’ün ilk 3 ayında 233.8 milyon liralık yatırım Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Kaya, başkanlığında İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıda İLYAS (İl Yatırım Takip Sistemi) üzerinden 2024 yılı 1. dönem yatırım uygulamaları değerlendirildi. Sorun, darboğaz ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı tamamlandı. Açılış konuşması öncesinde yerel seçimler sonrasında göreve yeni seçilen belediye başkanları kendilerini tanıttı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, yatırımlarla ilgili, “İlimizde 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle; 13 adet yatırımcı kuruluşun faaliyet gösterdiği 8 ana sektörde, 11 adet biten, 59 adet devam eden, 5 adet başlanmamış ve 20 adet ihale aşamasında olmak üzere toplam 95 adet proje bulunmaktadır. Yatırımların toplam proje bedeli 12,5 milyar TL’dir. Mevcut projeler için 2024 yılından önceki yıllarda yapılan harcama ise 7,4 milyar TL’dir. 2024 yılında projelere toplam olarak 806,6 milyon TL ödenek ayrılmıştır. 2024 yılında 1. dönem sonuna kadar yapılan toplam harcama ise 233,8 milyon TL olup, yıl içinde yapılan harcamanın yıl ödeneğine göre %29,0 oranında; projelere yapılan toplam harcamanın toplam proje bedeline göre ise %61,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Kamu yatırımlarının, yerel ve merkezi düzeyde aktif olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve geleceğe yönelik olarak projeksiyon yapılabilmesi maksadıyla, il Yatırım Takip Sistemi Projesi (İLYAS) geliştirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da illerdeki yatırımlar İLYAS üzerinden takip edilmektedir. Bu nedenle yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın sisteme gereken özen ve hassasiyeti göstermeleri, veri girişlerini eksiksiz ve zamanında yapmaları son derece önem arz etmektedir. Özellikle ilçe belediyelerimizin de konuya hassasiyeti kamu yatırımlarının takibi açısından çok önemlidir. Yatırımcı kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimizin her dönemde olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de üzerinde çalıştıkları projelerde titiz davranmaları, sorunların çözümünde gerekli hassasiyeti göstermeleri, ilimizin yatırım hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemlidir. İl Koordinasyon Kurulunun 2024 yılı 2. toplantısının ilimiz açısından verimli bir platform oluşturmasını, ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.