SPOR - 17 Nisan 2024 Çarşamba 09:47

Rize’de gençler, ragbide birer milli takım oyuncusu olmak için sıkı çalışıyor

A
A
A
Rize’de gençler, ragbide birer milli takım oyuncusu olmak için sıkı çalışıyor

Rize’de gençler, mücadele ve dayanıklılığın sporu olan ragbide hedeflerini milli takım kadrolarında yer almak olarak belirledi.


Mücadele ve dayanıklılığı gerektiren İngiltere’ye ait bir spor dalı olan ragbide Rizeli gençler, kurdukları takımla maçlara iddialı giriş yaptı. Bu yıl ilk defa müsabakalara giren Rize takımı, güzel bir başarı elde etti. Ragbi antrenörleri Yasin Çakır ve Süleyman Delihasan, 53 genci ragbide geliştirmeye çalışıyor. Gençlerin öncelikli hedefleri, ragbide kendilerini en iyi şekilde geliştirerek milli takım formasını giymek. Takımın oyuncularından 16 yaşındaki Osman Efe Yağcı, milli takım seçmelerine hak kazandı.


Az bilinen ragbi branşını köylere kadar taşıyacaklarını ifade eden Yasin Çakır, “Buraya yeni atandım. 6 aylık kısa sürede de bir çocuğumuzu seçmelere hak kazandırdık. Bu daha başlangıç. Rize’yi ilk defa bu sene maçlara soktuk. Bu sene Rize’nin adını duydular. Duymaya da devam edecekler. Rize merkezde ragbi ilk defa kuruldu. Rize’mizin gençlerini özellikle bizim antrenör olarak görevimiz var. Madde kullanımı artık küçük yaşlara kadar geldi. Bunu engellemek için çocuklarımızı devletimizin tesislerinde işleyip, ince eleyip sık dokuyarak uluslararası arenalara yetiştiriyoruz. Biz kuyuya bir taş attık. İnşallah bunun sonu gelmeyecek. İlçelerinden köylere kadar ragbi branşını yayacağız. Bizim şu an bir çocuğumuz var. Zamanla bütün milli takımı Rizeli yapana kadar durmayacağız. Rize’yi her yerde birinci sıraya koyma hedefimiz var. Ragbi çok zor bir spor. Yurt dışında Amerikan futbolu erkek sporu, ragbi yürek sporu diye geçer” şeklinde konuştu.


Rize’de ragbinin tanınan bir spor olmadığını söyleyen Süleyman Delihasan da, “Öncelikle ragbi, Rize’de tanınan bir spor değil. Yasin hocamız sayesinde bu sporu Rize’de yaymaya çalışıyoruz. Başarılı olacağımıza inanıyorum. Bir arkadaşımızı milli takım seçmelerine gönderiyoruz. Sokaktaki gençleri spora yönlendirip, devletimizin tenceresinde pişirmeye çalışıyoruz” cümlelerine yer verdi.



Rize’de gençler, ragbide birer milli takım oyuncusu olmak için sıkı çalışıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Simit fiyat tarifesinde Ticaret Bakanlığı’nın onayı zorunlu hale getirildi Tacir ve sanayiciler tarafından üretilen mal ve hizmetlerin azami fiyat tarifelerinin düzenlenmesi hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelikte değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren değişikliğe göre simit fiyatlarına ilişkin olumlu görüşü Ticaret Bakanlığı verirse fiyatlarda artış yapılabilecek. Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliğinin ayrıntıları şöyle: “Tarifeler, yönetim kurulunun teklifi ve meclisin onayıyla yürürlüğe girer. Tarifelerin tespitinde ilgili meslek komitesinin görüşü alınır. Meslek komitesi en geç onbeş gün içinde görüşünü bildirmek zorundadır. Ancak, simit ile 4/1/2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde tanımı yapılan ekmeğe ilişkin tarifenin belirlenmesi aşamasında yönetim kurulu; onbeş gün içinde Ticaret İl Müdürü ve Tarım ve Orman İl Müdürü ile esnaf ve sanatkarlar odaları birliği, tarifeyi düzenleyen oda ve ilgili belediyenin temsilcilerinden oluşan heyetin değerlendirmesini alır. Heyetin değerlendirmesi ve ilgili meslek komitesinin görüşü de dikkate alınarak yönetim kurulunca oluşturulan ekmek tarifesine ilişkin teklif, Ticaret Bakanlığının olumlu görüşünün alınmasından sonra yapılacak ilk toplantıda meclisin onayına sunulur. Ancak, Bakanlık tarafından olumsuz görüş bildirilmesi durumunda, heyetin toplanmasına gerek olmaksızın gerekçeleri ile birlikte yönetim kurulunca hazırlanan yeni tarife talebi, yeniden Bakanlığın görüşü alındıktan sonra meclisin onayına sunulur.”
Erzincan “Bağ Küllemesi Hastalıkları” yüzde 90 verim kaybına yol açabilir Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından arazi kontrolleri kapsamında üzüm bağlarında, külleme, mildiyö, ölükol ve salkım güvesinde ilaçlama dönemleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Tescilli cimin üzümünün bağlarında “Bağ Küllemesi Hastalıkları” ile mücadelenin yapılmaması durumunda yüzde 90 verim kaybı yaşanacağı belirtildi. Bağ Küllemesi, asmanın yaprak, sap, sürgün, salkım gibi tüm yeşil aksamında gelişerek zarar oluşturan önemli bir hastalıktır. Hastalık, iklim şartlarının uygun gittiği ve mücadelesinin doğru yapılmadığı yıllarda yüzde 90’a varan ürün kayıplarına neden oluyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Selahattin Albayrak, konu hakkında üreticileri bilgilendirerek şu uyarılarda bulundu; ‘Hastalığın yapraktaki Belirtileri’ “Hastalık başlangıçta yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen sarımsı-açık yeşil renk açılmalarına neden olur. İleriki dönemde yaprak parlaklığını ve esnekliğini kaybeder, kalınlaşır, gevrekleşir ve kenardan içe doğru kıvrılır. Hastalığın bulunduğu kısımlarda grimsi-beyaz tozlu bir görünüm oluşur. ‘Hastalığın sürgünlerdeki belirtileri’ Sürgünler üzerinde başlangıçta siyaha yakın koyu renkli lekeler oluşur. Sürgündeki bu lekeler sezon sonuna doğru kırmızımsı kahverengine dönüşmektedir. ‘Hastalığın tanelerdeki belirtileri’ Hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır ve gelişemez. Hastalık tanelerde meyve sapı istikametinde çatlamaya neden olur. Taneler ben düşme dönemine kadar hastalığa duyarlıdır. ‘Mücadelesi ve kültürel önlemler’ Hastalıklı çubuklar budanarak imha edilmelidir. Yetişme sezonu içinde yaprak ve sürgün seyreltmesi yapılarak asmanın iç kısımlarına kadar iyi bir havalanma ve güneşlenme sağlanmalıdır. ‘Kimyasal mücadele’ 1. İlaçlama: Sürgünlerin 25-30 cm uzunlukta olduğu dönemde, 2. İlaçlama: Çiçeklenme öncesi, çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde, 3. İlaçlama: Tanelerin saçma iriliğinde olduğu dönemde, 4. ve sonraki ilaçlamalar: Üçüncü ilaçlamadan sonra hastalık gelişimi ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ben düşme dönemine kadar yapılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında gerekli bekleme süresine dikkat edilmelidir.”