GENEL - 18 Kasım 2017 Cumartesi 11:25

SAÜ AYM İran depremi hakkında açıklamalarda bulundu

A
A
A
SAÜ AYM İran depremi hakkında açıklamalarda bulundu

Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce (SAÜ AYM) 12 Kasım’da Kuzey Irak ve Batı İran’da meydana gelen 7,3 büyüklüğündeki depremin bölgede kayıtlı olarak son yüzyılda ilk kez yaşandığı ve bölge için deprem tehlikesinin bir sürpriz olmadığı belirtildi.

Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce (SAÜ AYM) 12 Kasım’da Kuzey Irak ve Batı İran’da meydana gelen 7,3 büyüklüğündeki depremin bölgede kayıtlı olarak son yüzyılda ilk kez yaşandığı ve bölge için deprem tehlikesinin bir sürpriz olmadığı belirtildi.


SAÜ AYM’den yapılan açıklamada, 12 Kasım 2017’de yerel saatle 21.18’de Richter ölçeğine göre 7,3 şiddetindeki depremin Türkiye’de de özellikle Hakkari, Batman, Şırnak gibi güneydoğu illerinde hissedildiği ve kısa süreli bir korkuya neden olduğu bilgisine yer verildi. Türkiye sınırları içinde herhangi bir kayba yol açmadığı belirtilen depremin, büyük kısmı İran’ın Kermanşah eyaletinde olmak üzere yüzlerce can kaybına, binlerce yaralı ve bina yıkımına neden olduğu kaydedildi.


Depremle ilgili SAÜ Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce gerçekleştirilen ilk değerlendirmelere ilişkin yapılan açıklamada,“Gerek Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ve Amerikan Jeolojik Araştırmalar Kurumu tarafından hesaplanan dış merkez koordinatları, gerekse deprem dalgalarından belirlenen faylanma türü, depremin Zagros Bindirme ve Kıvrım Kuşağı üzerinde olduğuna işaret etmektedir. Merkezimizce deprem dalgalarının ön incelemelerinden depremin büyüklüğü 7,3 olarak hesaplanmıştır. Deprem bilim açısından aletsel dönemde (1900 yılı sonrası) depremin meydana geldiği yer ve yakın civarında büyüklüğü 7 ve daha büyük deprem oluşmamıştır. Bu dönemde meydana gelen en büyük deprem 6,1 büyüklüğündeki 11 Ocak 1967 depremidir ve şimdiki depremin yaklaşık 100 kilometre güneyinde bir dış merkez konumuna sahiptir. Bununla birlikte tarihsel dönemde (1900 yılı öncesi), büyüklüğü şimdiki depremle karşılaştırılabilir büyüklükte olan ve Kuzey Irak bölgesinde önemli kayıplara yol açmış 1058 Musul, 1572 Halepçe ve 1666 Ninova depremleri meydana gelmiştir. Bu durum bölge için deprem tehlikesinin bir sürpriz olmadığına işaret etmektedir. Depremin dalgalarının incelenmesinden, deprem kırılmasının doğuya eğimli bir fay düzlemi üzerinde, yaklaşık 50 km’lik bir uzunluk boyunca, derinde ve daha çok güneye doğru (İran’a doğru) gerçekleştiği belirlenmiştir. Batı İran’ın gerek fay düzleminin eğim yönünde kalması, gerekse kırılmanın daha çok yayıldığı istikamette bulunması, burada gözlenen ağır yıkımın faylanma kaynaklı nedenleri olarak değerlendirilmiştir. Kırılmanın daha çok güneye olması Türkiye’de depremin hissedilen etkisini de küçülttüğü değerlendirilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.