YEREL HABERLER - 16 Mayıs 2017 Salı 12:52

SGK Sakarya İl Müdürü Erhan Çavuş basın mensupları ile bir araya geldi

A
A
A
SGK Sakarya İl Müdürü Erhan Çavuş basın mensupları ile bir araya geldi

Sosyal Güvenlik Haftası kutlamaları kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sakarya İl Müdürü Erhan Çavuş, düzenlenen toplantıda basın mensupları ile bir araya geldi.

Sosyal Güvenlik Haftası kutlamaları kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sakarya İl Müdürü Erhan Çavuş, düzenlenen toplantıda basın mensupları ile bir araya geldi.


Sosyal Güvenlik Kurumunca her yıl Mayıs ayının ikinci haftasında yurt genelinde kutlanmakta olan ‘Sosyal Güvenlik Haftası’ Sakarya’da da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu kapsamda Sakarya Sosyal Güvenlik İl binası toplantı salonunda SGK Sakarya İl Müdürü Erhan Çavuş başkanlığında bir basın toplantısı düzenlendi. TÜİK verilerine göre, 2016 yılında vatandaş memnuniyetini en çok yükselten kurumun SGK olduğunu belirten Çavuş, Sakarya SGK İl Müdürlüğü olarak 2016 yılında emekli maaş bağlama gün sayısının ortalama 55 olduğunu ve yapılan değişikliklerle Nisan ayı itibarı ile maaş bağlama gün sayısının 13’e düşürüldüğünü söyleyerek, Sakarya tarihinde ilk defa böyle bir sayıyı yakalamış olduklarını ifade etti.


Toplumun, sosyal güvenlik şemsiyesi dışında kalan tüm kesimlerini, sosyal güvenlik şemsiyesi altına alabilmeyi amaçladıklarını söyleyen Çavuş, “2009 yılından beri 16 Mayıs’ı içine alan hafta, Sosyal Güvenlik Haftası olarak değerlendiriliyor. Yine bu yılda 15 - 21 Mayıs tarihleri arası tarihleri arası Sosyal Güvenlik Haftası etkinliklerini kutlamaya çalışıyoruz. Kutlamaktan ziyade; sosyal güvenliği anlatmak, toplumda bir farkındalık oluşturmak, sosyal güvenliğin yaptığı iş ve işlemleri tanıtmak ve toplumun sosyal güvenlik şemsiyesi dışında kalan tüm kesimlerini, sosyal güvenlik şemsiyesi altına alabilmeyi amaçlıyoruz. Çünkü sosyal güvenlik, insanların yaşlandıklarında, hastalandıklarında kendilerine asgari düzeyde bir geçim imkanı sağlayacak sistemdir. Ve bütün insanlarımızında bu sisteme dahil olmasını amaçlıyoruz” dedi.



“Mevzuatımızda sürekli yenilenme ve iyileştirmeler söz konusu”


Tüm ihtiyaçları karşılayabilme adına mevzuatlarında sürekli yenilenme ve iyileştirmeler olduğunu belirten Çavuş, “Tabi Sosyal Güvenlik Kurumu, toplumun tüm kesimini kapsadığı için gelişen hayat süreci içerisinde de talepler olabiliyor. İhtiyaçlarda değişiklikler olabiliyor, tüm bu ihtiyaçları da karşılayabilme adına mevzuatımızda da sürekli bir yenilenmeler oluyor, sürekli iyileştirmeler söz konusu. 2016 yılında yapmış olduğumuz değişikliklerle birlikte özellikle toplumun tamamını ilgilendiren bir genel sağlık sigortası vardı. Burada gelir testi uygulamalarını ortadan kaldırdık. Genel sağlık sigortası uygulamasını tek kaleme düşürdük. Özellikle üniversite öğrencisi olan ve 25 yaş altı olan öğrencilerimizin birikmiş olan genel sağlık sigortası borçlarını ortadan kaldırdık. Kısmi süreli olan çalışan kişilerin genel sağlık sigortası borçları vardı bu konuda değişikliğe gidildi. Er ve erbaşların genel sağlık sigortası yoktu bunlar Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılmaya başlandı. Birikmiş sosyal güvenlik prim borcu olanları 6736 sayılı kanun ile birlikte yapılandırıldı. Borcu dolayısıyla emekli olamayan kişilerin, banka kredisi kullanmak sureti ile emekli olmaları sağlandı. Emeklileri çok yakından ilgilendiren, emeklilerin promosyon ödemeleri gerçekleştirildi. Özellikle devlet memurları açısından emekli olmuş devlet memurları 30 yılın üzerindeki geçmiş olan sürelere ait kıdem tazminatını alamıyorlardı, yapılan düzenleme ile birlikte 30 yılı aşan süreye ait kıdem tazminatını da alabiliyorlar. Geçmiş alamamış olan emekliler de bundan faydalanabiliyorlar” diye konuştu.



“2023 hedeflerimiz için sağlam bir sosyal güvenlik sistemi oluşturmalıyız”


Kayıp dışı istihdamda etkin bir mücadele gerçekleştirdiklerini ifade eden Çavuş, “Kayıp dışı istihdamda etkin bir mücadele yapıyoruz. Sakarya ilimizde de 2017 yılının ikinci yarısında özellikle kayıt dışıyla etkin bir mücadele gerçekleştireceğiz. Çünkü ülke olarak önümüze koymuş olduğumuz 2023 hedefine ulaşabilme adına sağlam bir sosyal güvenlik sistemini oluşturmak mecburiyetindeyiz. 2023 hedefine varabilme ve gerçekleştirebilme açısından ön ayaklardan bir tanesi de sosyal güvenlik ayağı. Sağlam bir sosyal güvenlik ayağını oluşturabilmek için etkin bir kayıp dışıyla mücadele yapmamız gerekiyor. Şuan ülkemizde kayıp dışı çalıştırma oran yüzde 33’ler seviyesinde. Bu seviyeyi olabildiğince aşağıya çekmeye çalışacağız. Köy ve mahalle muhtarlarının sosyal güvenceleri kendileri tarafından ödeniyordu, yapılan değişiklikle beraber artık köy ve mahalle muhtarlarının sigorta primi devlet tarafından ödenmeye başlandı. Bunun yanında primlerini düzenli ödeyen işverenlere beş puanlık indirim hakkı getirildi. Yani yaklaşık 90 TL’lik bir indirim hakkı yapılmış oldu. Ekonomideki daralmayı azaltmak, istihdamın üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için; 687 sayılı kanun hükmünde kararname ile bir ilave istihdam teşviki getirildi. 1 Şubat 2017 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanıldı, kamuoyunda yakinen bilinen ismiyle ‘İstihdamda Milli Seferberlik’ adı altında bugüne kadar istihdamda milli seferberlik kapsamında 2016 yılının Aralık ayına ilave sigortalı artışımız 9 bin 423 kişi oldu. Buda yıl sonu hedefi olarak ortaya koymuş olduğumuz 15 bin hedefini yakalayacağımızı göstermektedir” şeklinde konuştu.



“2016 yılında vatandaş memnuniyetini en çok yükselten kurum SGK”


TÜİK verilerine göre, 2016 yılında vatandaş memnuniyetini en çok yükselten kurumun SGK olduğunu belirten Çavuş, “Türkiye İstatistik Kurumunun açıklamış olduğu verilere göre, 2016 yılında vatandaş memnuniyetini en çok yükselten kurum, 9,02’lik bir artış ile Sosyal Güvenlik Kurumu olmuştur. Şuan toplamda Sosyal Güvenlik Kurumunun vatandaş memnuniyet oranı yüzde 70’ler seviyesine çıktı. Buda bizim yapmış olduğumuz çalışmalarda iyi yolda olduğumuzu gösteriyor. Sakarya İl Müdürlüğü olarak 2016 yılında emekli maaş bağlama gün sayısı ortalama 55 gündü. Nisan ayı itibarı ile maaş bağlama gün sayımız, 13 güne düşürüldü. Şuan bir kişi emeklilik dilekçesini verdiğinde, 13 gün sonra maaşı bağlanmış oluyor. Sakarya tarihinde ilk defa böyle bir sayıyı yakalamış oluyoruz. Hedefimiz 10 günün altı inşallah bunu gerçekleştirme gayretinde olacağız” ifadelerini kullandı.



“Sakarya’da emekli maaş bağlama gün sayısı, 13 güne düşürüldü”


Sakarya İl Müdürlüğü olarak 2016 yılında emekli maaş bağlama gün sayısının ortalama 55 olduğunu ve yapılan değişikliklerle Nisan ayı itibarı ile maaş bağlama gün sayısının 13’e düşürüldüğünü sözlerine ekleyen Erhan Çavuş, Sakarya tarihinde ilk defa böyle bir sayıyı yakalamış olduklarını söyleyerek, “Sakarya İl Müdürlüğü olarak, 2016 yılında emekli maaş bağlama gün sayısı ortalama 55 gündü. Nisan ayı itibarı ile maaş bağlama gün sayımız, 13 güne düşürüldü. Şuan bir kişi emeklilik dilekçesini verdiğinde, 13 gün sonra maaşı bağlanmış oluyor. Sakarya tarihinde ilk defa böyle bir sayıyı yakalamış oluyoruz. Hedefimiz 10 günün altı inşallah bunu gerçekleştirme gayretinde olacağız” dedi.


Düzenlenen basın toplantısı, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler düzenlendi Her yıl 26 Nisan’da kutlanan ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri’ günü dolayısıyla Bayburt’ta da çeşitli etkinlikler yapıldı, alanında uzman isimler ve öğrenciler Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’nü düzenledikleri programla kutladılar. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri öğrencileri tarafından ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ münasebetiyle panel, tiyatro, söyleşi ve stanttan oluşan etkinlikler organize edildi. Düzenlenen program, panelle başladı. ’Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp: Fitoterapi’ paneline konuşmacı olarak katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Özgen ve Akademisyen/Yazar Doç. Dr. Kenan Taştan, bitkilerin tedavi süreçlerindeki temel ve yardımcı fonksiyonlarını anlatan çok yönlü sunumlarını katılımcılarla paylaştılar. Doç. Dr. Kenan Taştan konuşmasında Geleneksel tedavi yöntemlerinin önemine vurgu yaptı. Halk arasında çok fazla bilinen ve kullanılan hacamat yöntemine özellikle ayrı bir parantez açan Taştan, “Hacamat mutlaka işin uzamanı bir hekim tarafından ve gerekli tahliller yapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Aksi halde özellikle kan hastalıkları olan bireylerde ya da enfeksiyondan kaynaklanan problemler ciddi rahatsızlıklara yol açması söz konusu olabilir” diyerek konuştu. Prof. Dr. Ufuk Özgen ise konuşmasında birçok ilacın hammaddesini oluşturan bitkilerin şifalı özelliklerine değindi. Ancak ilaçlarla birlikte kullanılan bitkisel çayların ya da bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin çok ciddi yan etkileri olabileceğine vurgu yaptı. Etkinliğin ikinci ayağında Eczane Hizmetleri öğrencileri Şehit Recep Eşiyok Ortaokulunda öğrencilerle bir araya geldiler. Öğrenci Ecem Şahin’in kaleme aldığı tiyatro oyunu ile ortaokul öğrencilerine akıllı ilaç kullanımının önemine ve gerekliliğine dikkat çektiler. Ardından Eczane Hizmetleri öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Ümit Karakaş, öğrencilere ilaçlar ve akılcı ilaç kullanımı konulu söyleşisini gerçekleştirdi. Etkinlik Bayburt şehir merkezinde Yakutiye Camisi önünde kurulan stant ile son buldu. Stantta ’Doğru İlaç Kullanımı’ konusunda vatandaşla buluşan gençler, konu ile ilgili el broşürü, ilaç zamanlama ve taşıma kutusu dağıttılar. Öğrenciler, vatandaşlara ilaç ile ilgili sorular sorarak, doğru ilaç kullanımına yönelik farkındalık kazandırmaya çalıştılar. Konu ile ilgili olarak düzenleme komitesi başkanı öğrenci Nazım Onur Bulut, akıllı ilaç kullanımı hakkında bilgiler vererek, "Akıllı ilaç kullanımı konusunda toplumun bilgilendirilmesi için oldukça önemli nedenler bulunmaktadır. Bu gerekçelerin ilki modern sağlık bakımındaki kimyasal ajanların önemli rolünün olmasıdır. İkincisi bireylerin sağlıkları ile ilgili sorumluluk alabilmelerini ve uygun tedavi edici stratejilerin belirlenmesini sağlamaktır. Üçüncüsü, bireylerin tedavi edici kararlarında rol almaları ve sonraki dozlar ve süreç ile ilgili bilgilendirilme haklarının olmasıdır. Dördüncüsü ise bireylerin akılcı ve güvenli ilaç teminini ve etik olmayan ticari tanıtımdan zarar görmemelerini sağlamaktır" dedi.