SAĞLIK - 14 Kasım 2017 Salı 15:36

1200 kişilik hastane personelinden donör bağışı

A
A
A
1200 kişilik hastane personelinden donör bağışı

VM Medical Park Samsun Hastanesi, Pediatrik Kemik İliği Merkezi’nin açılışının 5.

VM Medical Park Samsun Hastanesi, Pediatrik Kemik İliği Merkezi’nin açılışının 5. yılında Türkiye’nin ilk “donör bağışçısı özel hastanesi” unvanının sahibi oldu. TÜRKÖK ile yapılan ortak proje çerçevesinde 1200 kişilik hastane personelinin tamamı kemik iliği donörü olmak için başvuruda bulundu.


VM Medical Park Samsun Hastanesi, Pediatrik Kemik İliği Merkezi’nin açılışının 5. yılında önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Kemik iliği bağışı konusunda toplumsal kamuoyu oluşturmak ve bağışçı sayısını artırmak amacıyla Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) ile ortaklaşa gerçekleştirilen proje çerçevesinde hastane personelinin yanı sıra yakınlarının da bağışçı olması yönünde çağrı yapıldı. Kızılay Orta Karadeniz Bölge Müdürü Muhsin Yıldırım, TÜRKÖK Bölge Koordinatörü Erdal Ayar ile VM Medical Park Samsun Hastanesi’nin hekimleri, yöneticileri, Kemik İliği Nakli ekibi bir araya gelerek proje hakkında bilgiler verdi.



1200 personelin tamamı bağışta bulundu


VM Medical Park Samsun Hastanesi Genel Müdürü Dr. Hakan Özcan, Pediatrik Kemik İliği Merkezi’nin 2012 yılında büyük bir yatırımla ülkemizde tedavi görmeyi bekleyen çocuklarımıza umut olmak adına kurulduğunu ifade ederek, “Çocuk kemik iliği servisimizi ‘Çocuk Hastanesi’ projesine dönüştürüyoruz ve yakında hizmet vermeye başlayacağız. Bunun yanı sıra, TÜRKÖK ile yapacağımız donör organizasyonuna destek olmak, kemik iliği nakli ile ilgili farkındalık oluşturmak için nakil ünitemizin 5. kuruluş yıldönümünde tüm hastane personelimizi donör olmaya davet ettik. Hastanemizin 1200 personelinin tamamı birer tüp kan bağışında bulunarak ilik bağışçısı adayı oldu. Türkiye’de aranan donör dokularına uygun bir doku bulunursa, genişletilmiş testlere o kişiler üzerinden donör bağışı işlemlerine devam edilecek. Bu anlamda bir özel hastane olarak Türkiye’nin ilk ‘donör bağışçısı hastanesi’ unvanına sahip olmaktan dolayı mutluluk ve gurur duyuyoruz. Amacımız öncelikle sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlamak ve bu konuya herkesin dikkatini çekmek” dedi.



TÜRKÖK’te 200 bin rakamı aşıldı


VM Medical Park Samsun Hastanesi’nin personeline gösterdiği duyarlılıkları sebebiyle teşekkür eden Kızılay Orta Karadeniz Bölge Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım ise yaptığı konuşmada, “VM Medical Park Samsun Hastanesi’nin tüm kadrosuyla böyle bir projede yer alarak öncülük etmesinden dolayı çok mutluyuz. 2,5 yıl önce başlatılan TÜRKÖK Projesi’nde veri tabanında 200 binin üzerinde kişinin kök hücre kaydı oluşturuldu. Bu anlamda bugün hastane personelinin de 1200 kişiyle katkıda bulunması bizim için çok umut verici bir adım” diye konuştu.



Artık yurt dışına gitmeye gerek yok


TÜRKÖK Karadeniz Bölgesi Koordinatörü Erdal Ayar da projeyle ilgili şunları paylaştı: “Kök hücre bağışının artmasıyla, yakında inşallah Türkiye’de hiç kimse kök hücre arayışında olmayacak. Eskiden kanser ve lösemi durumundaki insanlar dışarıdan kök hücre arayışına giriyordu ve bu da büyük paralara mal oluyordu. Artık kendi ülkemizdeki donörler sayesinde gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında yaşayan birçok vatandaşımız sağlığına kavuşuyor. Kök hücre bağışını Periferik Kök Hücre Toplama Yöntemi ve Kemik İliği Bağışı Yöntemi diye ikiye ayırıyoruz. Her iki yöntem de bağışçının sağlığını olumsuz yönde etkilemiyor."



Zamanın iyi yönetilmesi hayati önemde


VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Davut Albayrak ise Sağlık Bakanlığı’nın ve Kızılay’ın ortak organizasyonu olan TÜRKÖK’ün 2014 yılında kurulduğunu belirterek, o günden bu yana artan donör sayısı ile hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde kemik iliği nakli bekleyen birçok hastaya umut ışığı olduğunu söyledi. Özellikle akraba içi vericisi olmayan, yurt dışı bankalardan uygun donör bulmakta zorlanan ve ciddi zaman kaybeden hastalar için TÜRKÖK’ün büyük bir kazanç olduğunun altını çizen Albayrak, “Kemik iliği nakli yaşamsal bir önem taşımakla birlikte, uygun donör bulmak ve hasta ile donör arasında anahtar-kilit gibi bir doku uyumunu yakalamak sürecin kolay olmayan aşamalarından en önemlisini oluşturur. Bu süreçte yaşanan zamansal kayıplar, hastaların yaşam mücadelelerinde büyük önem taşımaktadır. Zamanın iyi yönetilmesi gereken bu işleyişte en önemli etken de veri tabanında donör kayıtlarının çok olmasıdır. Ne kadar çok gönüllü donör olmak için başvuruda bulunursa uyum olasılığı fazla olacağından hastaların tedavi süreçlerinde çok önemli adımlar atılmış olacaktır” şeklinde konuştu.



Türkiye’de 4500 kişi kemik iliği nakli bekliyor


Hastanenin 1200 personelinin yanı sıra yakınlarına da bağışçı olmaları konusunda çağrıda bulunan Albayrak, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de şu anda kemik iliği nakli bekleyen 4 bin 500 insan var. TÜRKÖK’ün veri bankasında şu anda 250 bin kişinin verisi yer alıyor. Burada önemli olan ilik uyumunun yakalanması. O nedenle bağışçı sayısı ne kadar çok artarsa hastalarımız için uygun ilik bulmak o kadar kolaylaşacak. 18-50 yaş arasında sağlıklı olan her kişi kemik iliği bağışçısı olabilir. Bağışçı olmanın bir diğer koşulu ise Hepatit B, Hepatit C ve Sifiliz hastalığı geçirmemiş olmak, kronik hastalığı bulunmamak, kanser, HIV (AIDS) tanısı almamış olmak yer alıyor. Bu koşulları sağlayan herkes kemik iliği bağışında bulanabilir ve belki de bir hayat kurtarabilir. Hastane personelimize de bu projemize destek oldukları için ayrıca teşekkür ederim. Sağlıklı bir toplum ve gelecek için önceliğimiz her zaman çocuklarımızın sağlığı olmalıdır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu “ECOPRINT in Nature” projesinin ikinci aktivitesi tamamlandı Kastamonu Üniversitesi’nin yürütücülüğünde devam eden “ECOPRINT in Nature” projesinin ikinci aktivitesi Youth On Board ev sahipliğinde Kuzey Makedonya’da gerçekleştirildi. Kastamonu Üniversitesi’nin yürütücülüğünde devam eden “ECOPRINT in Nature” projesinin ikinci aktivitesi gerçekleştirildi. Kuzey Makedonya’da Youth On Board ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe Kastamonu Üniversitesi (KÜ), Varşova Yaşam Bilimleri Üniversitesi (SGGW), Youth on Board (YOB) ile Sarı Konak Kadın Girişimleri Üretim ve İşletme Kooperatifi (KSSK) temsilcileri katıldı. Etkinliğin ilk gününde ev sahibi olan Youth on Board’un Başkanı Kiril Jordanov açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmanın ardından proje yürütücüsü Doç. Dr. Önder Tor, proje hakkında bilgiler verdi. SGGW temsilcisi Dr. Emilia Janeczko ve KSSK Başkanı Mihriban Tüfekçi, kurum ve kuruşlarını tanıtan sunumlarını gerçekleştirdi. Etkinliğin ilk gününde, katılımcılara ECOPRINT tekniklerinden biri olan vurma tekniği ile kumaşa desen ve renk aktarımı öğretildi. Katılımcılar, seçmiş oldukları farklı bitki bölümlerini farklı türdeki kumaşlar üzerinde denemeler yaptı. Bu denemeler ile birlikte Kastamonu’nun geleneksel el sanatlarından biri olan taş baskı ekolojik yöntemlerle mordanlanan kumaşlar üzerinde denendi. Etkinliğin ikinci gününde ise, katılımcılar ECOPRINT tekniklerini öğrenmeye devam etti. Farklı mordanlama yöntemiyle hazırlanan pamuk, keten ve ipek gibi kumaşlar kullanılarak bitki parçalarından desenler oluşturuldu ve kumaşlar yaklaşık bir saat boyunca buharlama ve suda kaynatma yöntemine tabii tutuldu. Günün sonunda ECOPRINT uygulaması yapılan kumaşlar kurutulup, dikim işlemleri için hazır hale getirildi. Etkinliğin üçüncü gününde, Youth on Board tarafından İştip ve Üsküp şehirlerine kültürel ve tarihi gezi düzenlendi. Etkinliğin son gününde de, Golce Delcev Üniversitesi’nden Dr. Sanja Risteski, Kuzey Makedonya’nın İştip kentindeki tekstil endüstrisinin durumu, bu endüstride oluşan tekstil atıkları ve bu atıkların çevre dostu ürünlerde yeniden kullanım imkanları hakkında bir bilgilendirme konuşması yaptı. Dr. Risteski, sunumunda özellikle tekstil endüstrisinden kaynaklanan atıklar konusuna değinmesi katılımcıların sürdürülebilirlik, yenilikçilik, sorumlu üretim ve tüketim konularına farkındalığını artırdı. Projede yapılan etkinlikler ile katılımcıları inovatif düşünceye teşvik etmek ve tasarımlarını tekstil atıkları ve ECOPRINT yapılan kumaşlarla birleştirilerek yeni ve benzersiz ürünler geliştirmeyi amaçlandı. Etkinlikler kapsamında üretilen kumaşlarla yelek, tişört, çanta, cüzdan, yastık ve minder gibi ürünler üretildi ve sergilendi. Etkinlik sertifika töreninin ardından sona erdi.
Kocaeli İzmit’te Hıdırellez coşkusu yaşandı İzmit’te 3. Geleneksel Hıdırellez Şenlikleri dolayısıyla dilek ateşi yakıldı, maniler okundu, halaylar çekilerek baharın gelişi doyasıya kutlandı. İzmit Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Balkan Dernekleri ortaklığıyla baharın müjdecisi ve doğanın uyanışını temsil eden Hıdırellez Bayramı, Balkan Dernekleri Yerleşkesi’nde doyasıya kutlandı. 3. Geleneksel Hıdırellez Şenliklerinde dilek ateşi yakıldı, maniler okundu. Hıdırellez Bayramı’nı kutlayan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, "Hıdırellez, doğanın uyanışını ve baharın müjdecisi olan bu özel gün, hepimiz için umutların yeşerdiği bir zamanı ifade eder. Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Geleneksel Hıdırellez Şenliklerimiz, sizlerin de desteğiyle her geçen yıl daha da renkleniyor, anlam kazanıyor. Her geçen yıl büyüyoruz. İzmit Belediyesi olarak, kültürlerimizi yaşatmak, geleneklerimizi gelecek nesillere aktarmak adına bu tür etkinliklere, gelenek ve göreneklerimize büyük önem veriyoruz. Kentimizin dört bir köşesinde halkımızı bir araya getiren bu etkinliklerle geleneklerimizi yaşatıyor, kentlilik bilincini de arttırıyoruz. Şenliklerimiz kapsamında dilek ateşi etrafında toplanacak, dileklerimizi gökyüzüne bırakacağız. Manilerimizle sevdiklerimize seslenecek, gönüllerimizi birbirine daha da yakınlaştıracağız. Hıdırellez bayramımız kutlu olsun" diye konuştu. Konuşmanın ardından sanatçı Murat Balkan ve İzmit Belediyesi Kent Orkestrası, Rumeli türküleriyle unutulmaz bir konsere imza attı. Ardından Sahne İzmit Halk Dansları Topluluğu birbirinden güzel dans gösterileriyle coşkuyu arttırdı. Gece boyunca devam eden etkinliklerle İzmitliler keyifli vakit geçirdi.
Çorum Hitit Üniversitesi öğrencileri Filistin için yürüdü Hitit Üniversitesi öğrencileri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına protesto etmek için yürüdü. Kuzey Kampüsü’nde bir araya gelen öğrenciler “Direnişe selam boykota devam”, “Nehirden denize özgür Filistin”, “Çorum’dan Filistin’e, direnişe bin selam”, “Katil İsrail Filistin’den defol” sloganlarıyla Gazze’deki soykırıma tepki gösterdi. Grup adına açıklama yapan Hitit Üniversitesi öğrencisi Zeynep Sabiha Altan, egemen güçlere ve uluslararası örgütlere elindeki siyasi, askeri ve ekonomik gücü kullanarak sessizlik baskısı yapan sözde İsrail devletinin artık mızrağın çuvala sığmadığının farkına varması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde uluslararası platformlara taşınan İsrail barbarlığının dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan dinleri, renkleri, ırkları ve dilleri birbirinden farklı olan ancak vicdanı Gazze’deki çocuklar ve kadınlar için atan yürekli insanlar tarafından protesto edilmeye başlandığını hatırlatan Altan, “Özellikle geçtiğimiz hafta New York kentindeki Columbia Üniversitesi’nde öğrenciler ve akademisyenlerin katılımıyla başlayan İsrail karşıtı gösteriler dünya genelinde onurlu duruşun ’başkaldırı’ fitilini ateşlemiştir. ABD genelinde onlarca kampüse yayılan bu insani duruşu dersleri iptal ettirmek, disiplin soruşturmasına sevk etmek hatta tutuklanmak pahasına sergileyen, eylemlere katılan, sesini yükselten tüm kardeşlerimize AK Parti gençlik kolları olarak yürekten teşekkür ediyoruz” dedi. Yürüyüşe Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, AK Parti Çorum İl Başkanı Murat Günay, CHP İl Başkanı Dinçer Solmaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.