EKONOMİ - 17 Nisan 2024 Çarşamba 16:31

Bafra Ovası’nda dron destekli sivrisinek mücadelesi

A
A
A
Bafra Ovası’nda dron destekli sivrisinek mücadelesi

Samsun’un Bafra Ovası’nda dron ile sivrisinekle mücadele çalışmaları başlatıldı. İlaçlama çalışmalarını yerinde inceleyen Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, 4 periyot halinde ilaçlamaların devam edeceğini söyledi.



Bin kilometrelik kanalda, 780 dekar alanda mücadele


Bafra Ovası’nda sivrisinekle mücadele kapsamında çeltik komisyonu tarafından alınan dron ile bu sene ilk defa kanallarda ilaçlama çalışması başlatıldı. Yağmurca mevkisinde bulunan kanallarda başlatılan sivrisinekle mücadele çalışmalarını yerinde takip eden Kaymakam Ertürkmen, “Bafra Çeltik Komisyonu olarak büyük bir alana hizmet etmeye çalışıyoruz. Bafra, Türkiye’nin ikinci büyük çeltik üretim sahası. Yaklaşık bin dekarlık alan çeltik ekimi için hazırlanıyor. Biz burada bin ton civarında çeltik elde ediyoruz. Bu tarımsal üretim olarak büyük bir miktar. Tabii, bunun bir nimeti olduğu kadar külfeti de var. Bildiğiniz gibi çeltik sucul bir bitki. Bu vesile ile havuzlama sistemi ile çeltik ekimi yapılmakta. Bununla birlikte sivrisineklerin de üreme alanları olarak geliyor. İnsan sağlığı açısından, insana verdiği rahatsızlık açısından da çok önemli. Biz geçmiş yıllarda kanallarımızın etrafında araçlarımızla püskürtme yöntemi ile alanlarımızı, su birinkilerini ilaçlıyorduk. Larva mücadelesi yapıyorduk. Ancak etrafındaki kamışlardan, bitkilerden ve ağaçlardan dolayı bunun etkinliğinin biraz azaldığını hissettik. Son dönemde de dronlarla ilgili gelişmeleri takip ettik. Bafra Çeltik Komisyonu olarak ilk defa bir dron satın aldık. Bu yıl yaklaşık bin kilometrelik kanalımızda, yaklaşık 780 dekar alanda larvasit mücadelesini gerçekleştireceğiz. Bununla beraber araçlarımız uçkunla mücadelemiz devam edecek. Ancak bunun daha etkin olacağını larvasitle mücadelede daha efektif sonuçlar alacağını düşünüyoruz” dedi.



Bafra Ovası’nda dron destekli sivrisinek mücadelesi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Konteynerinin bulunduğu arazi satılan kadın sokakta kaldı, gözyaşlarına boğuldu Annesine bakması karşılığında, arsasının içine belediyenin desteğiyle konteyner yaptırılmasına izin verilen Durdu Bodur, tam hayatını düzene soktuğunu düşünürken, kardeşi tarafından kaldığı evin arsasını satışa çıkartıldı. İddiaya göre kardeşi tarafından sokağa atılan kadın, üniversitede okuyan kızını mezun etmek için halde günde 12 saat çalıştığını anlatırken gözyaşlarına boğuldu. Durdu Bodur, "Kızım üniversiteden ziyarete geldi, arkadaşının yanında kalıyor. Ben kızımı evime götürüp bir poğaça yediremiyorum, ağırlayamıyorum ve ben burada parkta kalıyorum" dedi. Mahalle muhtarının bilgisi var Annesinin arsasında yaşamaya izin verdiğini ve tek şartının kendisine bakması olduğunu söylediğini belirten Durdu Bodur (53), bir süre sonra kız kardeşinin alanı satacaklarını söyleyerek yaşam alanından çıkmasını istediklerini ifade etti. Bodur, "30 yıldır Antalya’da yaşıyordum. Anneme buraya gelip yerleşeceğimi söyledim. O da tamam dedi ve ‘tek şartım bana bakman’ dedi. Ben de tamam dedim. Tüm kardeşlerimle konuştuk. Belediye sayesinde subasman döktürdük ve konteyner koydurduk. Orada yaşıyordum ve hayatımı düzene sokmuştum. Bu kez kardeşim evden çık, tarlayı satacağız demeye başladı. Annemi formaliteden oraya getirdiler, ikametgahı belli. Muhtarımız her şeyi biliyor" diye konuştu. "Herkes sesimi duysun" Kardeşinin kendisini geçtiğimiz Ramazan aynın Kadir Gecesi günü zor kullanarak sokağa attığını iddia eden Durdu Bodur, şöyle konuştu: "Kardeşim, beni ’anlaşmaya uymadı, anneme bakmadı’ diye Kadir Gecesi sokağa attı. Bütün mercilere şikayetimi yaptım. Ölüm tehdidi aldığımı, beni bıçakla kovaladığını söyledim. En son Cuma günü bıçakla beni kovaladı ve ‘buraya giremezsin’ dedi. ‘Sen annene bakmadın, nereye gidersen git’ dediler. Ne yapacağımı bilmiyorum. İş kıyafetimle kaldım ortada. Halde çalışıyorum, tek amacım üniversitede okuyan kızımın tahsilini bitirtmek, 1 yılı kaldı. Dedim ki, ‘1 yıl müsaade edin, çocuğumu mezun edeyim’. Günde 12 saat çalışıyorum. Kardeşim, beni çalışıyorum diye sokağa atıyor. ‘Çalışmayacaksın, annenin yanında oturacaksın’ diyor. Annem çok şükür yatalak değil, mağdur durumda değil. Her şeyini yapabiliyor. Çocuğum şu an üniversiteden ziyarete geldi, arkadaşının yanında kalıyor. Ben kızımı evime götürüp bir poğaça yediremiyorum, ağırlayamıyorum ve ben burada parkta kalıyorum. Herkes sesimi duysun istiyorum, bana yardım etsinler, ne yapacağımı bilmiyorum." Mehmet Demirci