EĞİTİM - 07 Mart 2024 Perşembe 14:19

Bu proje sanayi ile istihdam bekleyen gençler arasında köprü kuruyor

A
A
A
Bu proje sanayi ile istihdam bekleyen gençler arasında köprü kuruyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) "Bu Gençlikten İyi İş Çıkar" projesi çerçevesinde açılan laboratuvarda sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insanlar yetişiyor. Robot, CNC, gibi makinelerle donatılan laboratuvarda eğitim alan gençler proje bitiminde sektörde iş sahibi olabilecek.


OMÜ, sanayinin güncel ihtiyaçları ve istihdam bekleyen eğitimli gençler arasındaki köprüyü kuruyor. İşverenin beliren ihtiyaçlarına yanıt vermek, diğer taraftan nitelikli işgücünün istihdamını sağlamak amacıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle Avrupa Birliği projesi ile yapıldı. OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın teşviki, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Alışır’ın sorumluluğunda, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Cenk Gezegin’in yürütücülüğünü yaptığı “Bu Gençlikten İyi İş Çıkar” isimli projenin ana ekseninde ihtiyaçlar ve imkanlar oluşturuldu. Araştırmacıların yaptığı çalışmalar sanayinin güncel küresel ihtiyaçlarında imalat ve üretim sektörünün rekabeti için “bilgisayar destekli tasarım ve üretim”, Endüstri 4.0 için “otomasyon” ve sürdürülebilir bir gelecek için “yenilenebilir enerji” olmak üzere üç alanın öne çıktığını ortaya koydu. Hazırlanan teorik ve uygulamalı eğitim programı için ise ilgili alanlarda yüksek öğretimini tamamlamış, ancak halihazırda istihdam edilmeyen gençlere çağrıda bulunuldu. Yapılan değerlendirmeler sonucunda uygun nitelikte olanlar projeye dahil edildi. AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II) çerçevesinde, Avrupa Birliği ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) eş finansmanıyla yürütülen “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler (NEET) İçin İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO)” hibe çağrısı çerçevesinde hazırlanan eğitimleri başlayan proje, laboratuvar ve atölyelerin açılışı ile ilerlemesini devam ettiriyor. Proje çerçevesinde kurulan “Endüstriyel Otomasyon Sistemleri Laboratuvarı”, “Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı”, “Tasarım-Uygulama Atölyesi” ve “Bakım-Onarım Atölyesi” ile sunulan teorik bilgiler, somut çıktılara dönüştürülerek, gerekli olan mesleki yeterliliklerin tesis edilmesi güvence altına alınıyor. Laboratuvar ve atölyelerde gerçekleştirilen eğitimin, bir sonraki adımda işbaşı eğitimi, teknik geziler, seminerler ve staj faaliyetleri ile desteklenmesi planlanacak. Proje sonrasında ise elde edilecek laboratuvar ve atölyeler mühendislik fakültesinde eğitim gören öğrencilerin hizmetine sunulmaya devam etmesi ve böylelikle sanayii ihtiyaçlarına yönelik arzın ve istihdamın sürekliliğinin sağlanması tasarlanacak.



"Ümit ediyorum gençler kapış kapış istihdam edilecektir"


OMÜ Mühendislik Fakültesi’nde laboratuvarları ziyaret eden OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, "Proje belirli bir eğitim alan, istihdama katılamayan, eğitim sürecini de bitirmiş gençlerin hayata güçlü bir şekilde tutunmaları aynı zamanda sektörde ihtiyaç duyulan alanların yeterliliklerini sağlamaları açısından önemli bir projedir. Dolayısıyla hem sektöre güçlü bir katkı sağlamak hem de sektörün yatırımını güçlendirmek, geleceğe ümitle bakabilmek açısından katkı sağlayan bir projedir. Gençlerimize nitelik kazandırdığı için yaptığı işi severek yapması, iyi bir kazanım elde etmesi, geleceğinde ümitli bir şekilde hayata tutunmasını sağlayan bir projedir. 3 farklı alanda yapıldı. Eğitim almış farklı bölümlerden mühendislikler mezun olmuş, sadece OMÜ’nün değil farklı üniversitelerden mezun olan arkadaşlarımızın da başvurduğu bir projedir. Ümit ediyorum ki projeye katılan bütün arkadaşlarımız sektör tarafından kapış kapış istihdam edilecektir. Çünkü arkadaşlarımız son derece mutludur. Sektörü ihtiyaç duyulan alanlara hakim bir şekilde projeyi bitirmiş olacaklar” dedi.


Öğrenciler ise gelecekte iş bulma konusunda projenin kendilerine çok büyük fayda sağladığını ve laboratuvardaki imkanlarla sahadaki birçok şeyi öğrendiklerini söylediler.



Bu proje sanayi ile istihdam bekleyen gençler arasında köprü kuruyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Çerkezköy’de aşçı yardımcılığı kursu açılacak Tekirdağ’ın Çerkezköy, Kapaklı ve Saray ilçelerinde yaşanan personel sorunu nedeniyle aşçı yardımcılığı kursu açılacağı bildirildi. Türkiye’nin üretim üssü olan Çerkezköy’de yaşanan personel sorununu çözmek için Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. Odanın ilgili meslek komitesi olan 14. Meslek Komitesi’nin girişimi ile Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde aşçı yardımcılığı kursu açılacak. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin’in de önemle üstünde durduğu mesleki eğitim alanında geçtiğimiz günlerde bir adım daha atılarak, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile de bir proje hayata geçirilmişti. Gerçekleştirilen bu adımın ardından hizmet sektörünü kapsayan 14. Meslek Komitesi, kendi meslek gruplarındaki üyelerin sorunlarına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Komitelerinin kendi üyelerine gerçekleştirdiği ziyaretlerde sektördeki en önemli eksiklerden birinin aşçılık alanında olduğu tespit edilerek, bu alanda çalışma başlatıldı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda 14. Meslek Komitesi Başkanı Kamil Canberk Atik, Komite Üyeleri Sedat Çolak, Abdullah Sezgin, İlker Sezen ve Şaban Kardeş, Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Necmi Akman ile bir araya geldi. Yapılan görüşmede aşçı yardımcılığı kursu açılması kararlaştırıldı. Ön başvurular başladı Aşçılığa ilgi duyan ve bu sektöre kendini geliştirerek yeni bir meslek sahibi olmak isteyen herkesin katılım sağlayabileceği kursa detaylı bilgi için 0 282 726 88 88 dahili 1250 tuşlanarak Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ilgili personelinden bilgi alınabilecek. Kurs, başvurular yeterlilik sayısına ulaştıktan sonra başlayacak.