YEREL HABERLER - 29 Nisan 2016 Cuma 18:28

Murzioğlu'ndan Önemli Açıklamalar

A
A
A
Murzioğlu'ndan Önemli Açıklamalar

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, meclis toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası 2016 Nisan ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Muharrem Durmuşoğlu başkanlığında Davut Altan Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı. Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu toplantıda yaptığı konuşmada, Makine Sanayi fabrikasının kaldırılmasında kendisi ve odası ile ilgili çıkan haberlere açıklık getirdi. Murzioğlu, “2003-2004 yılında Makine Sanayi, boru fabrikası yapmak ve OSB’den yer almak için müracaat etmişti. O zaman çalışıldı ve 200 dönümlük atık su tesisinden 50 dönümlük bir arazi ayrılarak Makine Sanayi’ne verildi. Bunun karşılığında büyük bir bedel de alınmadı. O gün bu fabrika Adana’da alınan 300 dönüm araziye kurulacaktı. Ama bu arazi verildiği için o gün burada kuruldu. Buradan kara yolu ile bin - bin 500 kilometre yolu git, Mersin veya Adana’dan limana vererek oradan uluslararası sulara gönder, bunun bir nakliyesi olduğu için orada yatırım yapmak hasıl oldu. Oraya daha modern, daha güzel bir fabrika kurdular. Kimse buradaki fabrikayı alıp oraya götürmedi. Kimse bu fabrikayı buraya koymak için de 2003’ten sonra bizden yer talebinde bulunmadı. Burada bir bilgi kirliği var. Mesele budur” dedi.
“BAŞKAN YILMAZ DOĞRU SÖYLÜYOR”
Geçen günlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın ‘Samsun’un ihracatının 500 milyon dolardan fazla olduğu’ söyleminin doğru olduğunu ifade eden Başkan Murzioğlu, “Büyükşehir Belediye Başkanımız bu konuda haklıdır. Samsun’da üretim yapıp, merkezi Samsun’da olan firmaların ihracat kayıtları bizlere yazılıyor. Fakat Samsun’da üretim yapan fakat merkezi dışarıda olan fabrikalar var. Bunlardan bir tanesi de British American Tobacco (BAT) firmasıdır. Bunların 250 milyon dolar ihracatı var. Bu firmanın merkezi burada olsa Samsun’a yazılacak. 500 milyon dolardan yüzde 50 artarak 750 milyon dolara çıkacağız. Diğer 250 milyon doları biz zaten tamamlarız. Bugün Trabzon’un ihracat rakamları bizden çok yüksek. İhracatınıza baktığınız zaman Trabzon’un en büyük kalemi tarım ürünüdür yani fındıktır. Fındık, Giresun’da, Ordu’da ve Samsun’da ondan sonra Trabzon’da üretiliyor. Herkes, fındığın Samsun’dan fazla Trabzon’da üretildiğini söylüyor ama hayır. Fındık üretiminde birinci sırada Ordu, ikinci sırada Giresun, üçüncü sırada Samsun ve dördüncü sırada Trabzon, sonra Adapazarı ve Düzce diye devam eder. Biz ürettiğimiz fındığı hiç işlemeden Trabzon’daki ihracatçıya veriyoruz, ihracatçıda satışını yapıyor ve ihracatta oraya yazılıyor. Limanlardan ihracat rakamlarının çıkışa baktığınızda biz Trabzon’un çok üzerinde ihracat yapıyoruz. Geçen seneki rakamlarda bizim Samsun limanlarından yapılan ihracat 1 milyar 300 milyon dolar civarındaydı. Ama Trabzon TSO kayıtlarında oradaki işletmeler bizden daha fazla ihracat yapıyor. Bizim ürettiğimiz malları ihracat yapıyorlar. Giresun ve Ordu’nun fındığını ihracat yapıyor. Fındığın kilosu 9 TL, bunu çikolata yapıp paketin içersine soktuğunuz zaman 90 TL yapıyor” diye konuştu.
Zamanında küçük küçük yapılan organize sanayi sitelerinin yanlış olduğunu ifade eden Başkan Murzioğlu, “Sanayi olarak Kavak’ın şartları çok zor. Kavak ilçesindeki Organize Sanayisi merkeze 50 kilometre uzaklıkta, ben 25 dakikaya gidiyorum. Ama kış koşullarında merkez ile Kavak arasında en iyi şartlarda 5 derece fark var. Samsun güneşli, Kavak’a gidiyorsun 15 santimetre kar var. Altyapısı yok, yani orada tamir bakıma bakacak küçük sanayi yok. Ama burada öyle değil, burada organize sanayimizin hemen yanında 3 tane sanayi sitesi var. En ufak bir şey lazım olduğu zaman 500 metre ilerde onu tedarik ediyorsunuz. Ama Kavak ilçesinde bir cıvatayı bulamıyorsunuz. Bunun için de sanayici merkeze yakın, kolay gidip gelebileceği, rahat ihracatını yapıp limana ulaşabileceği, deniz, karayolu, demiryolu bağlantısı olan bir yer istiyor. Kavak’ta şartlar çok zor. Çarşamba’da sanayi sitesi kurulacak. Şimdiden güzel talepler var. Alanı yaklaşık olarak 700-900 dönüm ama bunun 5 milyon - 10 milyon metrekare olması gerekiyor. Beni birisi aradı 660 dönüm bir yer aradığını söyledi. Ne yapacağını sorduğumda bana Almanlarla birlikte güneş enerji paneli yapacağını söyledi. Şimdi buna yer bulmaya çalışıyorum. Bizim yanlışımız küçük küçük organize sanayi siteleri yapmışız. Küçük küçük yapacağımıza hepsini bir alana alacağı kadar bir sanayi sitesi yapsaydık kimse mazeret uydurmazdı” şeklinde konuştu.
“ARTIK BACA GAZI ÖLÇÜMÜ SAMSUN’DA DA YAPILACAK”
Her türlü makine ölçümü için AB’ye sundukları projenin onaylandığını ve inşaat çalışmalarına başlayacaklarını ifade eden Başkan Murzioğlu, “AB’den aldığımız 7 milyon euro bir hibe var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile biz kayıtlı istihdam ile ilgili bir çalışma yapacağız. Projesini hazırladık AB’ye sunduk ve kabul edildi. Projenin yüzde 90’ını AB, yüzde 10’unu biz karşılıyoruz. 236 bin euronun, 211 bin eurosunu AB verecek. Bu program eğitim programı, çalıştay gibi şeyler olur. Metal-Meteoroloji Laboratuvarı ile ilgili de 7 milyon euroluk bir hibe aldık. Organize Sanayi Bölgesi’nde kuruluyor. Buranın da yerini oda olarak biz verdik. Baca gazı ölçüm cihazı Samsun’da yok. Ankara’dan istiyoruz. Gelen elemanın parasını, kalması, yemeği, konaklaması, harcırahı, makine kirasını veriyoruz. Sonra geri gönderiyoruz. Sonra bize bir rapor geliyor, o da olumlu ya da olumsuz. Bu da aylar sürüyordu. Şimdi biz bunu burada Samsun’da yapacağız. Her türlü ölçümü Samsun’da yapacağız. Sadece demir değil, bütün makinelerin ölçümlerini yapacağız” bilgilerini verdi.
“OKA SAMSUN’DA KALIYOR”
OKA’nın yer temini için Samsun’daki OSB’den yer bulduklarını belirten Murzioğlu, “Türkiye’nin çeşitli noktalarına kalkınma ajansları kuruldu. TR 83’ün de merkezi Samsun’da. Burada Cumhuriyet Meydanı’nda bir yerdeydi. Şimdi de Özel İdare’nin yerine geçti. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) kendine bir yer yapacaktı. Ben de Organize Sanayi’de 10 bin metrekare bir yer gösterdim. Şimdi oda oraya yer yaptıracak. OKA da Samsun’da kaldı. Yani OKA, OSB’nin içersindeki verdiğimiz alana geliyor. OKA da AB’den hibe aldı ve yerini yapacak. Biz bunları TSO olarak yapıyoruz ama çıkıp da yaygara yapmıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Kadın üreticilerin emeği değer görüyor Tepebaşı Belediyesi’nin yerel üretime ve kadınlara verdiği destekler doğrultusunda hizmete sunduğu Kadın Üretici Ürün Satış Noktası, vatandaşlardan yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Tepebaşı Belediyesi, hayata geçirdiği proje ve çalışmalar ile üretici kadınların emeğine sahip çıkmayı sürdürüyor. İlk olarak Temmuz 2019’da hizmete başlayan ve kent halkı tarafından çok sevilen Kadın Üretici Ürün Satış Noktası haftada üç gün olmak üzere Özdilek Sanat Merkezi, Batıkent Mahallesindeki Hasan Âli Yücel Belde Evi ve Uluönder Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi’nde hizmet veriyor. Kırsal mahalle sakini üretici kadınlar, kurulan tezgahlarda ürettikleri doğal ürünleri kent halkının beğenisine sunuyor. Eskişehirlilerden ilgi gören ürünler, kadınların emeklerini kazanca dönüştürmesini sağlıyor. Tepebaşı Belediyesi tarafından ücretsiz tezgah, çadır gibi imkanların sağlandığı Kadın Üretici Ürün Satış Noktası ile kadınlar, doğal ürünlerini Eskişehirlilerle buluşturuyor. Kadın üreticiler kendilerine verilen imkandan dolayı Tepebaşı Belediyesi’ne teşekkürlerini iletirken, vatandaş da doğal ürün tüketmekten ve kadınlara destek olduklarından dolayı memnun olduklarını ifade ediyor. Kadın Üretici Ürün Satış Noktası; salı günleri Uluönder Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi’nde Avlulu Çarşı arkası, perşembe günleri Özdilek Sanat Merkezi bahçesinde ve cumartesi günleri de Batıkent Mahallesindeki Hasan Âli Yücel Belde Evi bahçesinde Eskişehirliler ile bir araya geliyor. El işi ürünler beğeniye sunuluyor Öte yandan Kadın Üretici El İşi Satış Noktası da faaliyetlerine devam ediyor. Kırsal mahalle sakini üretici kadınlar, çarşamba günleri Uluönder Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi’nde, el emeği göz nuru el işi ürünlerini kent halkının beğenisine sunuyor.
Giresun Giresun’da istihdam seferberliği devam ediyor Giresun’da 2024 yılının ilk 4 ayında iş arayan 10 bin 730 kişiden bin 780 kişisinin işe yerleştirildiği açıklandı. Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti başkanlığında il İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda istihdama yönelik bilgi veren Giresun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sarı, “2024 yılı içinde kuruma 5 bin 227 kadın ve 5 bin 503 erkek olmak üzere toplam 10 bin 730 iş arayan vatandaşımızın başvuruda bulundu. Aynı dönem içinde kamu sektöründen 32, özel sektörden 2 bin 371 kişi olmak üzere toplam 2 bin 403 kişilik açık iş talebi alındı. Bu dönem içinde kamuya 3, özel sektöre ait işyerlerine ise 46 engelli ve bin 731 normal işsiz olmak üzere toplam bin 777 işsiz vatandaşımız işe yerleştirildi. İlk 4 aylık dönem içinde istihdama kazandırılan kamu ve özel sektör toplam işçi sayısı ise bin 780 kişiye ulaştı. Bu dönemde düzenlenen 69 kurs ve programlara 499 kadın ve 271 erkek olmak üzere toplam 769 işsiz vatandaşın katıldı. Ayrıca il genelinde faaliyet gösteren özel sektör işletmelerinde açılan 30 İşbaşı Eğitim Programlarına da 47 kadın, 30 erkek olmak üzere toplam 77 işsiz vatandaşın katıldı. Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde düzenlenen 39 TYP’lere 451 kadın ve 241 erkek olmak üzere toplam 692 işsiz vatandaşımız katıldı. Dönem içinde istihdam seferberliği kapsamında bin 347 işveren ile temas ve ziyaret yoluyla irtibat kurularak, kurumun istihdamla mücadele kapsamındaki yürüttüğü hizmetleri konusunda bilgilendirme çalışması yapıldı” dedi.
Balıkesir Kız öğrenci yurdunun çevresine yeni fidanlar dikildi Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan Hasan Basri Çantay Yurdu’nda gerçekleştirilen ‘Fidan Dikim Etkinliği’ ile yurtta barınan öğrenciler fidanları toprakla buluşturdu. Fidan dikim etkinliğini, Balıkesir Valiliği koordinesinde Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, Balıkesir Üniversitesi ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirildi. Yurtlar sadece barınma alanları olarak değil; aynı zamanda gençlerin sosyal ve kültürel etkileşimlerini yaşadığı ortamlar olarak da önem taşıyor. Bu nedenle yurtlarda kalan öğrencilerin ders dışı zamanlarını olumlu bir şekilde değerlendirmeleri için çeşitli etkinlikler ve faaliyetler düzenleniyor. Bu tür etkinlikler, gençlerin sosyal ve akademik gelişimine katkı sağlamak, milli, manevi ve insani değerleri tanımalarına yardımcı olmak ve doğaya olan sevgilerinin arttırılması amaçlanıyor. Hasan Basri Çantay ve Balıkesir Kız Yurdu öğrencileri, ağaç ve orman sevgisi konularında bilinçlenmek, gençlerin çevre faaliyetlerinde etkin rol almaları ve yaşadıkları çevreye duyarlılıklarının artırılması hedefiyle fidan dikim etkinliğinde bir araya geldiler. Vali İsmail Ustaoğlu,” Bugün gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte fidanları toprakla, umutları yarınlarımızla buluşturacağız. Unutmamalıyız ki ağacıyla, ormanıyla, taşıyla, toprağıyla bu cennet vatan hepimizindir. Bu bilinçle hareket ederek, gelecek nesillere en değerli ve en paha biçilmez bir miras olarak, uygarlığın en temel göstergesi olan ağacı ve ormanı bırakmalıyız. Toprakla buluşturduğumuz bu fidanların ülkemiz, şehrimiz, milletimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. İl Müdürü Adem Özalp, ” Ormanların korunması ve sürdürülebilir yönetimi, insanların sağlığına ve refahına katkıları, çevre kirliliğinin azaltılması, iklim değişikliğiyle mücadele ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak adına kritik önem taşır. Ağaçların, insanların sağlığına ve refahına katkıları, çevre kirliliğinin azaltılması, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve doğal yaşam alanlarını korumak gibi birçok farklı alanda etkileri bulunuyor Bizler de geleceğimiz olan gençlerimize, çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak adına hep birlikte doğaya katkı sağlamak için fidan dikim etkinliklerine katılmaya devam edelim. Bu anlamlı etkinliğe, katkı sunan ve katılım sağlayan herkese teşekkür ederim” dedi. Fidan dikim törenine Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Orman Genel Müdürü Kemal Kayıran, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt, Gençlik ve Spor İl Müdürü Adem Özalp ve birim müdürleri ile öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen bu anlamlı etkinlikle dikilen fidanlar geleceğe bir armağan olarak bırakılarak, yıllar boyunca yaşam alanlarına renk katacak ve doğal dengenin korunmasına katkı sağlayacak.
Düzce Toz taşınımı oto yıkamacıların yüzünü güldürdü Düzce’de etkili olan yağmur ve toz taşınımı sebebiyle araçlarının üzeri çamurla kaplanan sürücüler oto yıkamacılarda yoğunluğa sebep oldu. Düzce’de toz bulutunun ardından etkili olan kısa süreli yağışı, hem günlük yaşamı olumsuz etkiledi hem de araçların üzerini çamurla kapladı. Araçları çamurla kaplanan sürücülerin bazıları gece saatlerinde araçlarını yıkarken, bazıları ise soluğu oto yıkamacılarda aldı. Aracını yıkayan Aykut Ekinci, "Gündüz saatlerinde Afrika’dan gelen toz ile birlikte yağan yağmur araçların üzerini çamur yaptı. Yarın da işlerimiz var. Gece hava durumu da müsaitken arabamı yıkadım" dedi. Oto yıkamacılarda yoğunluk oluştu Aracını çamurdan arındırarak temizletmek isteyen bazı araç sahipleri ise oto yıkamacıların yolunu tuttu. Oto yıkamacı Evren Eser, "Keşke iş yerimize her gün bu kadar araç gelse. Tabii her gün böyle olmuyor. Araçların üzerinin çamurla kaplanması oto yıkama işi yapan esnafın dükkanlarındaki yoğunluğunu artırdı. Bizde insanların araçlarına daha temiz binebilmeleri için temizliyoruz. Sene de bir hafta böyle bir olayla karşılaşıyoruz. Daha önceki senelerde de karşılaşmıştık" diye konuştu. Aracını yıkatmak için sırada bekleyen Tamer Yeşildağ ise "Dün yağan yağmur ve toz bulutu ile araçlarımızın üzeri çamurla kaplandı. Aracımla çamurlu gezmek yerine yıkatmaya geldim ancak yoğunluktan dolayı bekliyoruz" şeklinde konuştu.