YEREL HABERLER - 22 Nisan 2017 Cumartesi 10:03

Rektör Bilgiç hastaneyi inceledi

A
A
A
Rektör Bilgiç hastaneyi inceledi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, herkesin kendini güvende hissedebileceği bir ortam oluşturmak yönünde adımlar attıklarını, halkın ihtiyaç ve taleplerini karşılayabilecek tedbirleri almak zorunda olduklarını söyledi.


Göreve geldiğinden itibaren üniversite birim ziyaretlerini aralıksız sürdüren Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, bu ziyaretler dizisine Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalını da ekleyerek yoğun temposuna devam ediyor. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı ve hastane alt yapısının ve iş süreçlerinin yeterlilik düzeyini görmek, aksayan ya da eksik taraflarını tespit etmek gibi verimli sonuçlar doğuracak ziyarete ayrıca; Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Erişkin Hastanesi (SUVAM) Başhekimi Prof. Dr. Recep Sancak, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcıları; Prof. Dr. Özcan Yılmaz ve Doç. Dr. Levent Güngör, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Haydar Şahinoğlu, Ameliyathane Koordinasyon Kurul Başkanı Prof. Dr. Ahmet Demir, SUVAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Tekin Şimşek ile Anabilim Dalı öğretim üyeleri katıldı.



“Kişi odaklı değil, insan odaklı bir anlayışa sahibiz”


Ziyarette, “Göreve geldiğimiz andan itibaren gerçekleştirdiğimiz üniversite bünyesindeki birim ziyaretlerinin faydalı ve verimli olduğuna inandığımız için ziyaret dizimizi bölüm ve anabilim dalı bazında da sürdürmek istedik” diyen Rektör Bilgiç kişi odaklı değil, insan odaklı bir anlayış ve yaklaşıma sahip olduklarına vurgu yaptı. Rektör Prof. Dr. Bilgiç, kurumsal kimliğin oturması ve yetkinliğin arttırılması adına da ciddi çalışmaları olduğunu kaydederek, “Zamanımızın büyük bir kısmını bu çalışmalar oluşturuyor. Kalite denen olgunun temelinde de bu var zaten. Yani bütün süreçlerin izlenebilir, öngörülebilir, değerlendirilebilir ve de denetlenebilir olmasını sağlamak ve herkesin kendini güvende hissedebileceği bir ortam oluşturmak yönünde adımlar atıyoruz” şeklinde konuştu.



“Hastanemizin mali durumu 6 ay öncesine göre daha iyi”


Hastane yönetiminin kendi ayakları üzerinde durmasını ve buna bağlı başarısını çok önemsediklerini belirten Rektör Bilgiç sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Bu süreci bütün çalışanlarımızla hep birlikte yürütmeliyiz. Bizim üniversite yönetimi olarak irademiz bu yönde. Hastanemizin mali durumu 6 ay öncesine göre daha iyi durumda. En azından önümüzü görebiliyoruz. Dolayısıyla bizlerin her şeyi çok kontrollü bir biçimde yürütmemiz ve zamanı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Halkımızın ihtiyaç ve taleplerini karşılayabilecek tedbirleri almak zorundayız.”


Asli görevlerinin eğitim olduğuna, buna karşılık hizmet boyutunun göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, “Üniversite yönetimi olarak her türlü öneriye açığız. Personel eksikliğinin farkındayız ve bunun için somut adımlar atıyoruz. Planlarımızı uygulamaya başladık ve bunun sonucunda vatandaşımıza daha iyi ve güvenilir hizmet edebilmek için herkes elinden geleni yapıyor. Siz değerli akademisyenlerimizin eğitim öğretimde olduğu gibi sağlık hizmetinde de çok büyük öneme sahip olduğunuzu biliyoruz. Bu açıdan hastanemizin hizmet noktasındaki standartlarını yükseltebilmek, daha ileriye taşımak sizlerle kuracağımız koordinasyon sayesinde mümkün olabilecek, bu minvalde sizlerden katkı bekliyoruz. Çünkü bütün bu çabalar üniversitemizi çok güçlendirecek ve geleceğe dair umutlarımızı çoğaltacaktır” dedi.



“Önemli ve merkezi bir konumdayız”


Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Haydar Şahinoğlu da mensup oldukları anabilim dalının, çok güçlü bir öğretim kadrosuna sahip olduğunu ve cerrahi tıp bilimleri içinde önemli ve merkezî bir konumda olduğu belirterek, “Böylesine kapsamlı bir anabilim dalında birtakım pürüz ve sorunlar olağan görülebilir. Her şeye rağmen anabilim dalımız, öğretim üyeleri ve tüm çalışanlarımızla büyük bir özveri ve gayretle uyum içerisinde sorumluluklarını yerine getirmeye çalışıyor” diyerek, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ve ekibine teşekkür etti.



“İlk 3 hastane içindeyiz”


SUVAM Başhekimi Prof. Dr. Recep Sancak ise hastanenin işleyişi hakkında istatistiki bilgiler verdi. Türkiye’de 44 tane üniversite hastanesi bulunduğunu ve OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin, durumu iyi olan ilk 3 hastane içinde olduğunu vurgulayan Başhekim Sancak, “Şu an global bütçe ile yönetiyoruz. Bu sistem bize biraz nefes aldırdı. Personel anlamında eksikliklerimiz var ve bunu elimizdeki imkânlarımız ile gidermeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.


Bölümde gerçekleşen toplantının ardından hastane ameliyathaneleri ile yoğun bakımlarda da gözlem ve incelemelerde bulunan Rektör Bilgiç, burada personel ile sohbet ederek eksiklikler ve sorunlar hakkında bilgiler aldı.


İncelemelerin ardından hasta yakınlarıyla da sohbet eden Prof. Dr. Bilgiç, hasta yakınlarına yönelik “Bir sorununuz, eksiğiniz var mı?” sorusuna karşılık hastaneden ve hizmetlerden çok memnun olunduğu yanıtını aldı. Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç de hasta yakınlarına, “Vatandaşa hizmet noktasında mesai gözetmeksizin çalışıyoruz. Sizlere en kaliteli ve güvenli hizmeti verebilmek için sorun ve önerileri yerinde tespit ediyorum. Geçmiş olsun, Allah’tan şifalar diliyorum” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Edirne Edirne’de üniversite öğrencilerinden Gazze’ye destek protestosu Edirne’de Trakya Üniversitesi öğrencileri tarafından İsrail’in Gazze’yi işgalini kınamak amacıyla “Gazze İçin Ses Ol” isimli protesto gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Trakya’dan Geçerken Topluluğu öncülüğünde Balkan Yerleşkesi’ndeki kampüs cami inşaatı önünde gerçekleştirilen protestoda Türk ve Filistin bayrakları ile "Bebek katili İsrail" yazılı pankartlar açıldı. Topluluk üyesi öğrenciler, İsrail’in Gazze’yi işgalini protesto etmek amacıyla basın açıklamasında bulundu. Gazze’ye ses olmak, bu durumu normalleştirmemek, unutturmamak için tek yürek olan üniversite öğrencileri, sessiz protesto gerçekleştirdi. Program ilk olarak ilahiyat son sınıf öğrencisi Muhammet Bostancı’nın Vera, hemşirelik 3. sınıf öğrencisi Mehmet Sait Esin’in, Filistinli Enes’in Dersi isimli şiirleri okuması ile başladı. Basın açıklamasını tıp fakültesi 3. sınıf öğrencisi Enes Büyükçetintaş okudu. Son günlerde Filistin ve İsrail arasında yaşanan çatışmalardan dolayı çok sayıda can kaybının yaşanması ve bölgede barış ve güvenliğin bozulmasının küresel vicdanı derinden yaraladığını söyleyen Büyükçetintaş, "Gazze’nin yoğun bombardımana tabi tutularak orantısız güç kullanılmasından ötürü bölgede ağır bir insanlık trajedisi yaşanmaktadır. Son yaşanan olaylar İsrail ve Filistin arasında 1948 yılından bu yana devam eden çatışmaların kronikleşmiş bir hal aldığını ortaya koymaktadır. Gazze’de 16 yıldır kadınlar, çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere milyonlarca insan temel gıda, su, ilaç-tıbbi gereçler, akaryakıt ve enerji kaynaklarına erişememiş bölge adeta ablukaya alınarak açık hava hapishanesine çevrilmiştir. Tarihi süreç içerisinde milyonlarca insanın vatanından sürgün edilmesi, binlerce sivilin katledilmesi ve yüzlerce yerleşim yerinin tahrip edilmesi savaş suçu olmakla birlikte, olağanüstü önlemlerin alınmasında geç kalınmış bir insanlık suçudur" ifadelerine yer verdi. "İnsani yardım koridoru oluşturulmalı" İnsancıl hukuk kapsamında alınacak önlemlerin en başında sivil halk için insani yardım koridoru oluşturulmasının geldiğini söyleyen Büyükçetintaş, "Pratikte süregelen çatışmalar, bu topraklar üzerinde yaşayan insanların temel hak ve özgürlükler başta olmak üzere, güvenliklerini ve temel yaşam ihtiyaçlarının kesintiye uğramasına yol açmaktadır. Gazze’ye sağlanan temel gıda, enerji ve insani yardımların kesilerek sivil yerleşimlerin hedef gözetilmeksizin vurulması, uluslararası hukukun açık ve ağır biçimde ihlali olarak karşımızda durmaktadır" dedi. "Hayati öneme sahip sağlık ve gıda yardımları bölgeye ulaştırılmalı" Bölgede yaşayan siviller için acilen güvenli bir bölgeye geçiş sağlanması ve insani yardım koridoru vasıtasıyla hayati öneme sahip sağlık ve gıda yardımlarının bölgeye ulaştırılması gerektiğine değinen Büyükçetintaş, İsrail-Filistin arasındaki çatışmanın daha fazla insanlık dramına yol açmadan bir an önce sona erdirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Düzenlenen etkinlik, İl Müftü Yardımcısı Fatih Samet Okumuş’un dua ettirmesinin ardından sona erdi.