ÇEVRE - 29 Nisan 2024 Pazartesi 11:05

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

A
A
A
Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’a bu yıl 102,5 milyon TL’lik yatırım yapılacak.


Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu yatırım döneminde Samsun’da bulunan 63 projesinin toplam tutarı 102,5 milyon TL. Bu projelerin 42’sini inşaat, 20’sini orman ve 1’ini de hayvancılık projeleri oluşturuyor. Yatırımların 20,5 milyon TL’lik kısmını ağaçlandırma, 46,9 milyon TL’lik kısmını yol yapım/onarın çalışmaları, 12 milyon TL’lik kısmını ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL’lik kısmını fidan üretimi ve 3,5 milyon TL’lik kısmını da odun dışı çalışmalar kapsıyor. 2002 yılında Samsun’da 369 bin 517 hektar alan olan orman varlığı, yapılan çalışmaların ardından 389 bin 478 hektar alana çıkartıldı.



2 milyona yakın 134 türdeki fidan üretilip, Türkiye’ye dağıtılıyor


134 değişik türde fidan üretilen Samsun’da Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu fidanlar ormanlara dikiliyor, reyonlarda teşhir ediyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. 2024 yılında Samsun’da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanlıklarında üretilmesi hedeflenen 1 milyon 850 bin adet fidandan 1 milyon 250 bin adetinin üretimi tamamlandı. Kalan 600 bin fidanının üretimi ise bu yatırım dönemi sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca 2 milyon adet fidanın tamamına ise bakım yapıldı.



Kırsaldan kente göçü önlemek için 12 milyon TL’lik kredi desteği


Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Destekleme Projesi (ORKÖY) faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da 2024 yılında süt sığırcılığı (14), üretim geliştirme (traktör-4), tambur (16) ve arıcılık (9) olmak üzere 43 aileye toplamda 12 milyon TL’lik kredi desteği verilecek. ORKÖY kredi destekleriyle proje kapsamında orman köylüsüne ekonomik destek sağlanarak, kırsaldan kente göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.



Doğal türler orman köylüsüne gelir kapısı oluyor


Bölge müdürlüğüne bağlı ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma türleri doğal yayılış gösteriyor. Bu kapsamda Samsun’da 25 bin dekar defne ormanından yıllık yaklaşık 1,5 ton üretim yapılırken, köylüye de 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanıyor. Yurt dışından oldukça talep gören mantar türü, orman köylülerine önemli bir gelir kapısı sağlıyor. Ayrıca il genelinde 40 bin dekar kestane ormanında yıllık yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir sağlıyor.


Yatırım faaliyetleri kapsamında müdürlük tarafından 2 milyon TL destek ile bu yıl içerisinde 1 adet ekoturizm rotası oluşturulacak.


Bu yıl içerisinde 1,5 milyon TL ödemek ile 1 adet de bal ormanı oluşturulacak.


Müdürlük tarafından ayrıca bu yıl içerisinde 600 bin TL ödenek ile 2 ton tohum üretilecek.



Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Isparta’daki uçak kazasının firarisi 17 yıl sonra İstanbul’da yakalandı 2007 yılında Isparta’da düşen uçağın ait olduğu hava yolu firmasının ortaklarından Yavuz Çizmeci, Gaziantep’e gitmek için geldiği İstanbul Havalimanı’nda yakalandı. Hakkında 11 yıl 8 ay hapis cezası bulunan ve 17 yıldır firari durumda olan Çizmeci, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından cezaevine gönderildi. 2007 yılında Isparta’da düşen ve 57 kişinin hayatını kaybettiği uçağın ait olduğu hava yolu firmasının ortaklarından Yavuz Çizmeci’ye taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma suçundan 11 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezası verilmişti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstanbul Havalimanı Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Havaliman’da şüpheli hareketler sergileyen bir kişiyi durdurarak kimlik kontrolü yaptı. Polisler, İbrahim Özkan adına düzenlenmiş sahte kimlik ibraz eden şüphelinin fotoğrafından şüphelendi. Bunun üzerine parmak izi kontrolü yapan polisler, kimliğin sahte olduğunu ve şüphelinin Yavuz Çizmeci olduğunu tespit etti. 17 yıldır firari olarak aranıyordu Isparta’da 57 kişinin hayatını kaybettiği uçağın sahibi olan havayolu şirketinin ortaklarından olan ve 17 yıldır firari olan Yavuz Çizmeci, Gaziantep’e gitmek için geldiği İstanbul Havalimanında polis ekiplerinin dikkati sayesinde yakalandı. Cezaevine gönderildi İstanbul Havalimanında polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Çizmeci, taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma suçundan 11 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunuyordu. Hakkında resmi belgede sahtecilik suçundan işlem başlatılan Çizmeci, buradaki işlemlerinin tamamlanmasının ardından cezaevine gönderildi.
Kayseri Başkan Özdoğan’dan İstihdam Fuarı’na çıkartma Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, Kayseri Valiliği ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi himayelerinde iş dünyası için kapılarını açan ve 200 firmanın katıldığı Kayseri İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı’nı gezerek hemşerilerinin stantlarında onlara destek oldu. İş arayanlar ile işverenlerin buluştuğu Kayseri Valiliği ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi himayelerinde, İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Kayseri İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı, OSB KOSB Fuar Merkezi’nde açıldı. Üretimin ve istihdamın her zaman yanında yer alan Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, açılış töreni sonrası stantları tek tek gezerek yetkililerden bilgi aldı ve iş bulmak için gelen vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Kayseri İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı’nın 14-15 Mayıs 2024 tarihlerinde 200 firmanın katıldığı ve yaklaşık 5 Bin 750 istihdamın hedeflendiğini söyleyen Başkan Özdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fuarımızda 200 firmanın katıldığını gördüğümüzde, herhangi bir mesleği yapabilecek olan iş arayan arkadaşlarımızın mutlaka buraya gelip stantlarda kendilerini tanıtmalarını ve firmalarla görüşmelerini özellikle tavsiye ediyoruz. Hayırlı olsun. Başta Sayın Valimiz olmak üzere Büyükşehrimize ve katkı veren herkese teşekkür ediyoruz.” Özdoğan, hemşerilerinin de stant açmış olduğu fuarda yaptığı ziyarette Hacılar belediyesi olarak kendilerinin de Hacılar Meydanı’ndan fuara gitmek isteyen vatandaşlar için ücretsiz ulaşım hizmeti verildiğini de sözlerine ekledi.
İstanbul Osman Kavala’nın yeniden yargılanma talebi reddedildi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Gezi Parkı davası çerçevesinde tutuklu bulunan Osman Kavala’nın yeniden yargılanma talebi oy birliğiyle reddedildi. Gezi Parkı eylemlerine ilişkin dava çerçevesinde tutuklu sanık Osman Kavala’nın ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasına hükmedilmişti. Konuya ilişkin Kavala’nın avukatı Hilal Zengin, 30 Nisan 2024’de müvekkili Kavala hakkında yeniden yargılanma talebinde bulunmuştu. Yeniden yargılanma talebi reddedildi Talebi değerlendiren İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanık Kavala hakkında verilen kararın Yargıtay onaması ile kesinleştiğini de belirterek yeniden yargılanma talebinin oy birliğiyle reddine karar verdi. ‘’Yargılamanın yenilenmesi sebeplerinin mevcut olmadığı kanaati ile hüküm kurulmuştur’’ Mahkemenin verdiği kararda ayrıca, ‘’Yargılamanın yenilenmesindeki amaç, gerçeğin araştırılması ve böylece toplumun ve sanığın menfaatinin korunmasıdır. Yargılamanın yenilenmesi talebinde yeni kanıtlar öne sürülüp, önceki dosyada mevcut diğer belgelerle birlikte talep dilekçesi değerlendirildiğinde hükümlü lehine yeni bir durum oluşturmayacağı, verilen kararın Yargıtay incelemesi neticesinde onanmak suretiyle kesinleştiği, sanığın dilekçesinde belirttiği hususların kanun yolu aşamasında incelendiği ve yargılamanın yenilenmesi sebeplerinin mevcut olmadığı kanaati ile hüküm kurulmuştur’’ ifadelerine yer verildi.