ÇEVRE - 17 Mayıs 2024 Cuma 12:53

Şehir merkezindeki yollar yenileniyor

A
A
A
Şehir merkezindeki yollar yenileniyor

Haliliye Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, Devteşti, Ahmet Yesevi ve Süleymaniye Mahallelerinde üstyapıyı iyileştirme çalışmaları kapsamında kilitli beton parke taşıyla yenilediği yolları hizmete sunuyor.


Fen İşleri Müdürlüğü, ilçe genelindeki asfalt, sathi kaplama, stabilize yol, kilitli beton parke döşeme ve yol açma çalışmalarını hummalı bir şekilde devam ettiriyor. Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın talimatlarıyla merkez ve kırsal mahallelerde çalışmalarını periyodik olarak sürdüren Fen İşleri Müdürlüğü, bir yandan ilçenin yol ağını genişletiyor bir yandan da mevcut yollardaki bakım ve onarımı çalışmaları ile mahallelerin çehresini değiştiriyor. Bu çerçevede merkez mahallelerde çalışmalarını özverili bir şekilde yürüten ekipler, Devteşti, Ahmet Yesevi ve Süleymaniye Mahallelerinde konforlu yolları hizmete sunuyor. Uzun süreli kullanım ile deforme olmuş yolları onaran fen işleri ekipleri, kilitli beton parke taşıyla sokakları güzelleştiriyor. Mahalle sakinlerinden tam not alan üstyapı çalışmaları ile tamamlanan yeni yollar konforu artırıyor.


Öte yandan, Fen İşleri Müdürlüğü’nün merkez ve kırsal mahallerde periyodik olarak üstyapı çalışmaları devam ediyor.



Şehir merkezindeki yollar yenileniyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir Valiliği’nden muhtarlara önemli duyuru, yangın önlemlerine dikkat edilmeli Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, muhtarlara önemli duyuruda bulundu. Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, tarafından, biçerdöverle hububat hasadının devam ettiği kırsal mahallelerde meydana gelen yangınların artması üzerine muhtarlara önemli bir yazı gönderildi. Yazıda, yangın tehlikesini önlemek amacıyla alınması gereken tedbirlere dikkat çekildi. Valilik, hava sıcaklıklarının mevsim normallerine dönünceye kadar belirli hususlara özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Öncelikle hasatların akşam başlatılarak sabah saatlerine kadar yapılmasının önemli olduğu belirtildi. Biçerdöverlerde iki adet yangın söndürme tüpü ve su bidonlarının bulundurulması zorunluluğunun altı çizildi. Kurallara uymayanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacağı aktarıldı. Ayrıca mahallelerde bulunan su tankerlerinin traktöre takılı halde biçerdöverlerin çalıştığı bölgelerde hazır tutulması gerektiği ifade edildi. Biçim yüksekliğinin, kıvılcım tehlikesi oluşturmayacak şekilde ayarlanması gerektiği de vurgulandı. Hasat yapılan mahallelerin, hasadın başladığı ve hangi bölgede devam ettiğiyle ilgili olarak İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İlçe Orman Müdürlüğü’ne bildirimde bulunmalarının gerektiği belirtildi. Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, muhtarlardan bu hususlarda azami dikkat ve yüksek hassasiyet göstermelerini önemle rica etti.
İstanbul Çocuklar Bayramın tadını yine Vialand’da çıkardı Kurban Bayramı’nda harçlıklarını alan küçük çocuklar Vialand Tema Park’a akın etti. Havanın da güzel olmasıyla birlikte yoğun bir kalabalığın oluştuğu Vialand’da küçük çocukların eğlencesi ortaya keyifli görüntüler çıkardı. Kurban Bayramı’nda büyüklerinden harçlıklarını alan çocuklar Eyüpsultan’da bulunan Vialand Tema Park’a akın etti. Burada bulunan eğlence alanlarında bayramın keyfini çıkaran çocuklar aile büyükleri ile beraber keyifli anlar yaşadı. Eğlence alanında bulunan farklı türden oyun alanlarını kullanan küçük çocuklar kimi zaman korkudan, kimi zaman ise sevinçten çığlık attı. Havanın sıcak olması sebebiyle Viking isimli alete yoğun ilgi gösteren çocuklar burada suyun içinden geçerken hem eğlendi hem de serinledi. Küçük çocuklar kadar gençlerde oyun alanlarının keyfini çıkaranlar arasındaydı. Aile bireyleri ise güvenlikleri için çocuklarını yalnız bırakmazken, onların keyiflerine de ortak oldu. “Buraya geldiğimiz için çok mutluyuz” Ailesi ile birlikte Vialand Tema Park’a gelerek eğlenen Yücel Albayrak, “Hayatımda ilk defa geldim. Muhteşem bir yer, herkese öneriyorum” dedi. Kızı Zehra ise “buraya geldiğimiz için çok mutluyuz. İyi ki buraya gelmişiz diyorum. Açıkçası birçok kişi burada bulunan aletlerin korkutucu olduğunu düşünüyor. Ama ben çok cesur olduğum için bana korkutucu gelmiyor. Ben Nefeskesen’e bindim. Herkes ondan korkmuş ama bence eğlenceliydi” ifadelerini kullandı. Zeynep Albayrak ise “360’a ve Nefeskesen’e bindim. Sonra bebekler için yapılan trene de binmiştim arkadaşımla komik olsun diye. Viking’e de bindim. Orada bayağı bir ıslandım” dedi. “Gittiğim en güzel yerlerden biri” Lina Kumru, “Ben 11 yaşındayım. Çok heyecanlı bir yer. Gittiğim en güzel yerlerden birinin arasına girebilir. Hayatımın en büyük korkusunu burada yaşadığımı hissediyorum. 360, Roller Coaster ve 5D filme bindim” şeklinde konuştu.
Sivas Köy düğününde asırlık geleneklerini yaşattılar Sivas’ın Zara ilçesinde bir köy düğününde 35 yıl aradan sonra ilk kez asırlık geleneklere yer verildi. İlçeye bağlı Eymir köyünde Tansu Bulut ile Hasan Şimşek, geleneklere göre düzenlenen köy düğünüyle dünya evine girdi. At üzerinde damadı köyde gezdirerek, köy sakinlerini düğüne davet etmek, damadın bindiği atın terkisine damatla aynı kıyafetlerde erkek çocuk bindirmek, atın üzerine kumaş ve bahşiş bırakmak, mezarlık yanından ve yakın zamanda taziyesi olan evlerin önünden geçerken salavat getirmek, damadın düğün konvoyunun en önünde pehlivanların güreş figürleri sergilemesi gibi bir çok örf ve adetlere balı etkinliklerin canlandırıldığı düğünde gelinin at üzerinde evden alınarak yeni evine getirilmesi, damadın çatıya çıkarak bekarların üzerine meyve ve kuruyemiş saçması gibi gelenekler katılımcıların dikkatini çekti. Gelin tozağı olarak bilinen tavuk tüylerinin boyanmasıyla yapılan gelin başı da davetlilerin dikkatinden kaçmadı. Konu hakkında açıklama yapan damadın babası Zeki Şimşek, “Geçmişte köy düğünlerimizde yapılan ama günümüzde unutulan bir köy düğünü yapmak istedik. Oğlum ve gelinim de fikrimi olumlu karşıladı. Bir Türkmen düğünü olan köy düğünümüzde damat köy içerisinde at üzerinde gezdirilerek köy halkı düğün alanına davet edilir, gelemeyecek olanlar da hediyelerini at üzerindeki heybeye koyar, kumaş hediyelerini atın boynuna atarlardı. Atın peşine takılan davetliler, yaya olarak konvoy oluşturarak düğün alanında toplanırdı. Bu sırada atın terkinde damatla aynı kıyafet giydirilmiş bir çocuk bindirilirdi ki, bu da gelin güveyin çocuk sahibi olmaları, mutlu yuvaları olmasını simgeler. Geçmişte düğünlerde karakucak güreşleri yapılırdı, güreşçiler damadın atının önünden giderlerdi ki bu güç anlamına gelirdi” dedi. Köyde mezarlık, cami ve yakın zamanda taziyesi olan evlerin önünden geçilirken saygı amacıyla toplu salavatları getirildiğini söyleyen Şimşek, “Gelini aba ocağından at ile alıp yeni evinin önüne getirdiğimizde gelinin geldiğini gören damat evin çatısına çıkarak bekarların kısmeti açılsın, yeni evlenenlerin evleri bereketli olsun diye meyve ve kuruyemiş saçar, gelin de içinde kuruyemiş ve şekerlemelerin olduğu testi kırarak içinden bir şeker alır, bu da ağız tadıyla yaşasınlar anlamına gelirmiş” diye konuştu.