GENEL - 04 Ekim 2017 Çarşamba 15:13

Hayvanları Koruma Günü

A
A
A
Hayvanları Koruma Günü

“4 Ekim Hayvanları Koruma Günü” dolayısıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü kedi ve kuş evleri ile köpek kulübeleri dağıttı.

“4 Ekim Hayvanları Koruma Günü” dolayısıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü kedi ve kuş evleri ile köpek kulübeleri dağıttı.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü sebebiyle bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Yaptığı açıklamada hayvan sevgisinin önemine değinen Başyiğit, “1931 yılında Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu tarafından hayvanların korunmasına yönelik bugün özellikle ilan edilmiş. Bizler de bugünü çeşitli etkinliklerle hayvanları koruma adına bilişi arttırmak, farkındalığı arttırmak için çeşitli organizasyonlar yapıyoruz. İnsan olarak hayvanları sevmemiz lazım, hayvanları seversek insanları da severiz. Hayvan sevgisi bu yüzden çok önemlidir” dedi.


Sahipsiz hayvanları özellikle kış aylarında korunmalarını beslenmelerini sağlamak için bu sene bir proje hazırladıklarını belirten Başyiğit, “Kedi evleri, köpek kulübeleri ve kuş evleri yaparak bunların dağıtımını gerçekleştirdik. Bu örnek teşkil etmesi açısından da önemli bir proje. Sokakta yaşayan hayvanların korunması, hepimiz için önemli bir proje. Başlangıçta 20 adet kedi evi, 10 adet köpek kulübesi, 100 adet kuş evi dağıtımı gerçekleştirdik. Yine bu kapsam dahilinde 1800 mikro çip 1500 adet kulak küpesi belediyelere verildi. 630 aşılama, 315 kısırlaştırma, 314 işaretleme 427 adet de sahiplendirme işlemi gerçekleştirdik. Yaban hayatını korumaya yönelik, yaşam standartlarını yükseltmeye yönelik çalışmalarımız da var. Her kış sezonunda olumsuz hava şartlarına karşı tedbirler alıyoruz. Özellikle kar yağdığı zaman beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar yürütüyoruz. Geçen yıl 850 kilogram yem dağıtımı yaptık” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi açılış için gün sayıyor Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi’nin, ilçenin köklü tarihini ve kültürünü yaşatmak, yeni nesillere aktarmak ve turizme katkı sağlamak amacıyla yapımını gerçekleştirdiği ‘Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi’ açılış için gün sayıyor. İlçenin tarih ve kültürünü yaşatmak, yeni nesillere aktarmak ve turizme katkı sağlamak amacıyla Meram Belediyesi tarafından yapımı gerçekleştirilen ‘Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi’nde hazırlıklar yapılıyor. Açılış öncesi son rötuşlar ve açılış programı için ekibiyle birlikte müzede incelemelerde bulunan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, bu önemli kültür yatırımın açılışının mayıs ayı içerisinde gerçekleştirileceğinin müjdesini verdi. “Müze ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkaracak” En güzel taş işçiliği örneklerinin verildiği bu proje için önemli emek ve mesai sarf ettiklerini belirten Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, müzede Konyalının doğumundan ölümüne kadar olan tüm yaşantısının oda oda sergileneceğini ifade etti. Konseptte, ziyaretçilerin deneyimleme de yapabileceklerini kaydeden Başkan Kavuş, “Bu özel alanda geçmişin kıyafetlerinden gelin damat odalarına, mutfağından tandırına kadar tüm yaşam alanları anlatılacak. Kına, çetnevir ve düğünler tiyatral olarak sergilenecek ve ziyaretçilerine anlatılacak” dedi. “Şehrin tarihine, kültürüne ve turizmine önemli katkı sunacağız” Müzenin, belediyenin en önemli kültür yatırımlarından biri olduğuna vurgu yapan Başkan Mustafa Kavuş, yatırımın ayrıntıları hakkında şu açıklamalarda bulundu: “İlçemizin kadim kültürünü anlatmak ve bunu yeni nesillere aktarmak amacıyla bu yatırıma giriştik. Bu amaçla, Dutlu Caddesi’nde aynı avlu içerisinde karşılıklı konumlanmış iki geleneksel Konya evini ve arkasındaki bağ arazisini müzeye dönüştürdük. Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi ile nesiller arasındaki bağı güçlendirecek ve aynı zamanda ilçemizin turizmine önemli bir katkı daha sunmuş olacağız.” “Meram’a dair ne varsa bu müzede yer alacak” Başkan Kavuş, son beş yılda Meram’da oluşturdukları turizm destinasyonunun en önemli parçalarından biri olan müzenin işlevselliği hakkında da şu bilgileri verdi: “Müzemizde, tüm ayrıntılarıyla insanımızın yaşantısını, çocuklarını nasıl büyüttüğünü, mutfak ve yemek kültürünü, kınadan çetnevire, düğüne kadar neler yapıldığını, kısaca insana ve kültürümüze kadar ne varsa hepsini rehberler eşliğinde anlatacağız. Meram’ın toplumsal törenlerini ve kültürünü etnografik malzeme ve canlandırmalarla gelecek nesillere tanıtacak ve aktaracağız.”
Erzurum Erzurum’da çiftçiye makine desteği Erzurum’da hayvancılığın geliştirilmesi ve çiftçiye destek olmak için yüzde 75 hibe destekli süt sağım, koyun kırkım ve yem ezme makinesi dağıtıldı. Makine dağıtım törenine Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Mehmet Emin Öz ve Abdürrahim Fırat, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kurum yöneticileri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı. Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Alparslan Kenger, törende yaptığı konuşmada tarımın bilhassa hayvancılığın başkenti konumunda olan Erzurum’un aynı zamanda besi materyali üretim deposu olduğunu ifade ederek, “695 bin büyükbaş, 878 bin küçükbaş hayvan varlığıyla ülkemiz hayvancılığının en önemli hayvansal üretim merkezlerinden olan ilimiz için hayvancılık, şehir ekonomisinde önemli bir yer teşkil eder. 4 milyon 700 bin dekar alanda çiftçilerimiz tarafından yapılan bitkisel üretimde bitki deseni genel anlamda hayvancılığı destekleyici niteliktedir. Bakanlığımız, valiliğimizle ve büyük şehir belediyemizin katkıları ve destekleriyle hayvansal üretimde modernizasyon ve makineleşmeye yönelik projeleri yetiştiricilerimizle buluşturmaya devam ediyoruz. Hayvansal üretimin ana unsurlarından olan süt ve değer katmak, sütün özellikle soğuk zincirle hijyenik bir şekilde endüstriyel aktarılmasını sağlamak önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda süte değer projesi uygulamaya konulmuş olup dönem içerisinde desteklenen projeye ek uygulamalar ilimiz hayvancılığına önemli katkılar sundu. Sütün hijyenik şartlarda sağılması ve hayvansal üretimin iş yükünün azaltılması anlamında suç sağma makinaları, hayvan beslemede verimliliğin ana unsurlarından olan kesik yem rasyon hazırlamasında ve yem maliyetlerinin azaltılmasında katkı sağlayacak yem ezme makinaları, küçükbaş yetiştiriciliğinde yetiştiricilerimizin ihtiyacı olan koyun kırpın makinaları, bereketli meralarımıza swaplar ilimiz yetiştiricilerine ve hayvancılık sektörüne olsun diyorum.” dedi. Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Mehmet Emin Öz ve Abdürrahim Fırat, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’de yaptıkları konuşmalarda; Erzurum’da tarım ve hayvancılık anlamında ciddi bir potansiyel olduğu ifade edilerek bunun hem bölge hem de ülke ekonomisine katma değer olarak daha fazla harekete geçirilmesi gerektiğini dile getirdiler. Konuşmaların ardından çiftçilere süt sağım, koyun kırkım ve yem ezme makineleri sembolik olarak dağıtıldı. Protokol üyelerinin de katıldığı etkinlikte koyun kırkımı yapıldı.
İstanbul İsdemir, Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni törenle devreye aldı İsdemir, her geçen gün artan temiz çelik üretimine esas: çelik içinde asgari düzeyde olması beklenen hidrojen, azot ve oksijen gibi gazların giderilmesine, metalik olmayan inklüzyonların miktarının azaltılmasına ve ultra düşük karbon ihtiva eden kalitelerin üretilmesine olanak sağlayan teknolojiye sahip RH-OB İkiz Tip Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni devreye aldı. OYAK Maden Metalürji Şirketleri’nden İsdemir (İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.), demir-çelik sektöründe yaşanan hızlı dönüşüme uyum sağlamak için yatırımlarını sürdürüyor. Türkiye ağır sanayisinin öncü kuruluşlarından İsdemir, söz konusu hedef doğrultusunda hayata geçirdiği yeni yatırımı Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni (İkiz tip RH-OB) 25 Nisan tarihinde düzenlenen törenle devreye aldı. Şirket, 1 milyon 200 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip tesis için 79 milyon 500 bin dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Üst düzey kalitede temiz çelik üretim kabiliyetine sahip yeni tesis, şirketin üretim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde tasarlandı. Bu kapsamda, yeni tesisin konumu binlerce proses verisinin işlendiği simülasyon çalışmaları ile tespit edildi. Tesis için en uygun yer olarak belirlenen Tandiş Bakım ve Hazırlama Tesisi’nin boşaltılabilmesi için başka bir bölgede yeni Tandiş Bakım ve Hazırlama Tesisi kuran İsdemir, ardından Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi Yatırım Projesi’nin inşa çalışmalarına başladı. İsdemir’in yeni tesisi, yerleşimi ve birçok alt projeyi kapsaması nedeniyle ‘proje içerisinde proje’ olarak nitelendiriliyor. Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’nin ana mühendislik, proses mühendisliği ve teknolojik ekipmanlarının temini dışında kalan inşaat ve montaj işleri, toz toplama sistemleri ile su sistemlerinin kurulması gibi tüm inşa çalışmaları yerli firmalar tarafından gerçekleştirildi. İsdemir, ürün portföyünü üst düzey çelik kaliteleri ile genişletecek Yapılan açıklama göre, Erdemir Mühendislik’in tüm departmanları ile dahil olduğu projenin önemli kilometre taşlarından RH-2 İstasyonu’nda sıcak testleri 25 Mart tarihi itibari ile başlarken, istasyonda bugüne kadar 30 döküm gerçekleştirildi. Soğuk testlerin devam ettiği RH-1 İstasyonu’nda ise, testlerin tamamlanmasının ardından bu yılın Haziran ayında üretime başlanması planlanıyor. İkiz Tip Gaz Giderme (RH-OB) Tesisi’nin tam kapasite devreye girmesi ile birlikte İsdemir, çeşitli kalitelerde üst düzey çelik kalitelerini de ürün portföyüne ekleyecek.