EKONOMİ - 30 Kasım 2023 Perşembe 09:51

Gabar Dağı’nda 22 kuyudan günlük 27 bin varil petrol çıkıyor

A
A
A

Şırnak’ta Gabar Dağında “Şehit Esma Çevik Petrol Üretim Sahasında” bir kuyunun daha açılışı yapılarak, üretime başlandı.

Gabar Dağı’nda yapılan sismik ve sondaj çalışmaları sonrası her gün yeni bir rezerv keşfediliyor. "Şehit Esma Çevik Petrol Sahasında" toplam 36 petrol kuyusu açıldı, 22 tanesinde petrol üretimi yapılırken, 14 tanesinde ise sondaj çalışması devam ediyor. 22 kuyudan günlük 27 bin varil petrol çıkartılıyor.

Gabar Dağı’nda 22 kuyudan günlük 27 bin varil petrol çıkıyor

Şırnak valisi Cevdet Atay, beraberinde İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Murat Bulut, İl Emniyet Müdürü Cemal Dalman ile petrol arama çalışmalarının yürütüldüğü sahada incelemede bulundu. Vali Atay, çalışmalarla ilgili Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Şırnak Bölge Müdürü Oğuz Şahin’den bilgi aldı. Şırnak Valisi Cevdet Atay ve beraberindekiler ile birlikte Start tuşuna basarak, ilk vanayı açtı.

Gabar Dağı’nda 22 kuyudan günlük 27 bin varil petrol çıkıyor

Şırnak Valisi Cevdet Atay, petrol rezervinin bulunduğu Gabar Dağı bölgesinde ekiplerin çalışma yürüttüğü bölgede yeni bir petrol kuyusunun açıldığını söyledi.

Gabar Dağı’nda 22 kuyudan günlük 27 bin varil petrol çıkıyor

Burada gazetecilere açıklamada bulunan Vali Atay, Gabar Dağı bölgesinde yer alan Şehit Esma Çevik Petrol Kuyularından 30 No’lu Petrol Üretim Kuyusu’nun üretime başlayarak toplamda 22’inci kuyuyu devreye aldıklarını söyledi.

Gabar Dağı’nda 22 kuyudan günlük 27 bin varil petrol çıkıyor

Açılan kuyuda günlük 2 bin varil petrol çıkacağını belirten Atay, "Kuyumuzda yaklaşık 1.600 metre derinlikte petrol çıkmaktadır. 12 saat içerisinde de 32 nolu kuyumuzu da devreye alacağız. Buradan şu mesajı vermek istiyorum; Huzurla beraber, özverili çalışmayla çok güzel sonuçlar almaya başladık. İnşallah memleketimiz, milletimiz için hayırlar getirir. Bu sadece Şırnak için değil Türkiye için umut verici gelişmeler. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Gabar Dağı’nda 22 kuyudan günlük 27 bin varil petrol çıkıyor

Bölgede 36 kuyuda lokasyon çalışmalarının devam ettiğini bildiren Atay, devamında şunları söyledi: "Şu anda 14 kuyuda sondaj 22 kuyuda lokasyon çalışmalarımız var. 27 bin varil günlük üretimimiz var. Bunu yılsonuna kadar hizmete girecek kuyularımızla birlikte günlük 35 bin varile ulaşacağız. Ana hedefimiz 100 kuyuda 100 bin varil. Buda 2024 yılı sonuna kadar inşallah bu hedefimize de ulaşacağız. Çalışmalarımız Allah’a hamdolsun kazasız belasız bir şekilde sürüyor. Bu çalışmalarımızda jandarmamız, güvenlik korucularımız, buradaki çalışanların büyük bir özverileri var. Onlara da teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerinde bulundu.

Gabar Dağı’nda 22 kuyudan günlük 27 bin varil petrol çıkıyor

Melih Yiğit - Mikail Şan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da gece yarısı korku dolu anlar: Kırsal mahallede iki ev alevlere teslim oldu Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Kızılkese Mahallesi’nde gece saatlerinde çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek iki ahşap evi küle çevirdi. Yangın, mahalle sakinlerinin ve itfaiye ekiplerinin yoğun çabasıyla çevredeki evlere sıçramadan kontrol altına alındı. Vezirköprü’ye yaklaşık 59 kilometre uzaklıktaki Kızılkese Mahallesi’nde, henüz belirlenemeyen nedenle bir evde yangın çıktı. Gece geç saatlerde başlayan yangın, hızla büyüyerek çevresinde bulunan ve kullanılmayan başka bir eve sıçradı. Ahşap evleri saran yangında alevler göğe yükseldi, geceyi aydınlattı. Alevleri fark eden vatandaşlar, tankerlerle yangına müdahale ederek büyümesini önlemeye çalıştı. Yangın vanası yardımıyla yapılan ilk müdahale sayesinde alevlerin diğer evlere yayılması engellendi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek söndürme ve soğutma çalışması gerçekleştirdi. Ekiplerin yoğun çalışması sonucu yangın saat 03.00 sıralarında kontrol altına alındı. Kızılkese Mahallesi Muhtarı Ramazan Karataş, yangının İsmail Ay’a ait evde başladığını, oturulmayan ve Ahmet Öztürk’e ait olan eve sıçradığını belirtti. Karataş, vatandaşların tankerlerle müdahalesinin ardından itfaiye ekiplerinin olay yerine gelerek yangını tamamen söndürdüğünü ve çevredeki evlerin zarar görmesinin önüne geçildiğini ifade etti. Yangın sonucu iki ahşap ev tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.