YEREL HABERLER - 13 Şubat 2013 Çarşamba 11:36

BALIKESİR`DE TARİHİ CAMİLERE RESTORASYON

A
A
A
BALIKESİR`DE TARİHİ CAMİLERE RESTORASYON

Balıkesir`in tarihi mabetlerinden Yıldırım Camii ve Zağnos Paşa Camii`nde restorasyon çalışması yapılacak.
Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, Balıkesir`in en önemli 2 camisinde restorasyon çalışmaları yapılacağını söyledi. Müdür Erarı, Yıldırım Cami`nde yer teslimi yapıldığını ve çalışmaların 15 gün içinde başlayacağını söyledi. Muhammet Şakir Erarı, "Bir süreden beri Balıkesir`deki camilerimiz ile ilgili restorasyon projeleri yürütmekteydik. Yıldırım Cami`nin projesi tamamlandı. Zağnos Paşa Cami`nin proje çalışmasına 2012 yılında başladık. Şuan itibarı ile projelerimizin tamamı kuruldan geçmiş bulunuyor. Balıkesir`in en önemli 2 camisini restorasyon çalışmasına el atarak yada onarımına başlayarak ele almış bulunuyoruz. Yıldırım Cami`de fiilen onarıma başlamış bulunuyoruz, yer teslimi yaptık, uygulama 15 gün içerisinde başlayacak. Zağnos Paşa Cami`nde proje tamamlandı. Şimdi restorasyon maliyetini tespit edeceğiz ve ardından fiili uygulamaya başlayacağız. Paşa Cami`nin elektrik tesisatını yenilemek gibi bir ihtiyaç var. İçeride ise duvarların sıvaları yenileme gerektiriyor. Caminin kubbesinde ise kurşunların tamir edilmesi gibi bir ihtiyaç var. Bu çalışmalar için Vakıflar Genel Müdürlüğü`nden ödenek talep edeceğiz. Bu çalışma 2013 yılı ortalarından itibaren tamamlanacaktır. Henüz keşif yapılmadığı için bir bedel tayin edemiyoruz. İhalesi de olmadığı için açıklamak doğru olmayacaktır`` dedi.
Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, Yıldırım Cami`nde yapılacak olan çalışmanın tamamlanmasının 2014 yılı başlarını bulabileceğini söyledi. Müdür Erarı, ``Paşa Caminin kendisi açısından çok büyük bir çalışma olmayacak ancak yapının kendisi büyük olduğu için belli bir meblağ tutacaktır. Gerek Yıldırım Cami, gerek Paşa Cami Balıkesir`in ciddi anlamda tarihi eser tescilli camileridir. Bu camilere yapılacak işlemler zaten bizim seçimimize bağlı değil. Yetkili kurulun kabul ettiği projeler olmak zorunda. Yıldırım Cami`nin restorasyonu tamamlanması 2014 yılı başlarını bulabilir. Yıldırım Cami`nin çevresinde medrese yapıları var biliyorsunuz en çok tahrip olmuş kısımlar bu dışa bakan kısımlar zaten. Paşa Cami için tarih vermek doğru olmaz`` dedi.
Balya ve Manyas ilçelerindeki camilerde de restorasyon çalışması olduğunu ifade eden Müdür Muhammet Şakir Erarı, Balya`da Koca Cami ve Manyas`ta Hacı İlyas Cami`de restorasyon çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Balıkesir il merkezinde bulunan Umur Bey Cami`nde restorasyon olduğunu kaydeden Müdür Erarı, Yıldırım ve Paşa Cami`de yapılacak çalışmalar ile de Balıkesir`in en önemli 2 camisinde çalışmaların başlayacağını söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.