GENEL - 21 Ağustos 2017 Pazartesi 15:07

86 yıllık fabrika taşındı Tekirdağ rakısı için hukuki süreç başladı

A
A
A
86 yıllık fabrika taşındı Tekirdağ rakısı için hukuki süreç başladı

Tekirdağ İçki Fabrikasının 86 yıllık serüvenin ardından üretime son verilerek, üretimi Manisa’ya kaydırılmasına ilişkin Belediye Başkan Kadir Albayrak basın açıklaması düzenledi.

Tekirdağ İçki Fabrikasının 86 yıllık serüvenin ardından üretime son verilerek, üretimi Manisa’ya kaydırılmasına ilişkin Belediye Başkan Kadir Albayrak basın açıklaması düzenledi. Albayrak açıklamasında, “Bir takım koruyucu tedbirleri maddeleri var. Arkadaşlar bu konuda çalışma yapıyor. Ne diyor yazıda ‘Tekirdağ rakısı Tekirdağ fabrikamızda üretilmiştir’ Bundan sonra ‘Tekirdağ rakısı Manisa fabrikamızda üretilmiştir’ diye yazacak. Bunun hukuki yönlerini araştırıyoruz” dedi.


Büyüme ve renovasyona elverişli olmaması ve Tekirdağ’da anason kokusunun verdiği rahatsızlık nedeniyle taşındığı iddia edilen Tekirdağ İçki Fabrikası üretime Manisa’da devam edecek. 14 yıl fabrikada çalışan ve fabrikada genel müdürlük yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise kapanan Tekirdağ İçki Fabrikası hakkında, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesislerinde (Tarihi Beşevler) yemekli basın toplantısı düzenlendi.



“Memleketimin ismini kullanarak bugün bir marka olmuştur”


Kapanan 86 yıllık içki fabrikası hakkında basın toplantısı düzenleyen Başkan Albayrak, burada bir açıklamaya yaparak, “14 Ağustos 2017’de fabrikayı çektiler. Benim üzüldüğüm nokta şudur. Tekirdağ’da bir fabrika, Tekirdağ ismiyle rakı üretiyor Tekirdağ’ın gelmiş geçmiş 86 yıl içerisinde çok değerli müdürleri, teknisyenleri, memurlarının ve işçilerin emeği olan herkesin göz nuru olmuş böyle bir tesisin satılırken bunu yetkililerine söylüyorum. Önce gelip diyeceklerdi ki başkanım, biz fabrikayı satıyoruz alıyor musunuz? Bunu hep bekledik. Ben öğrendiğim zaman satılmıştı. 1,5 senedir de kendi yerlerinde de kiracı durumundaydılar. Daha sonra ben alan firmayla görüştüm. Davet ettim kendilerini dedim ki ‘Tamam almışsınız hayırlı olsun. Burayı satmayı düşünüyor musunuz’ diye sordum. Bundan 1 buçuk sene önce kendileri ile görüştüm. Yani bu gerçekleri anlatayım ki hepinizin bilmesini istiyorum. ‘Düşüneyim bir ortağıma sorayım’ dedi. ‘Bunu meclise götüreceğim’ dedim ‘Götürebilirsiniz’ dedi. Bende Büyükşehir Meclisine götürdüm. Yani gerekli mi gerekmez mi diye tartışma da oldu aslında. Ben meclisten kararı da aldım. Hatta mecliste bir komisyon kurduk. Son aşamaya geldiğimizde firma sahibi satmaktan vazgeçti. Fabrikanın eski müdürü olarak, benim memleketimin ismi kullanılarak, bugün bir marka oluşmuştur. O markanın Tekirdağ’da hep kalmasını istedim. Hatta Tekirdağ ismiyle olan rakının burada butik şeklinde çalışsın istedim. Oda sanırım şirketin programında yok” dedi.



Hukuki yönleri araştırılıyor


Bundan sonra Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, işin takipçisi olacaklarını da ifade eden Başkan Albayrak, “Arkadaşlara talimat verdim. Boyutları araştırıyoruz. Çünkü coğrafi sistem olarak, Tekirdağ rakısı, Tekirdağ peyniri Tekirdağ köftesi bu bölgeyi andırdığı için onun bir takım koruyucu tedbirleri maddeleri var. Arkadaşlar bu konuda çalışma yapıyor. Ne diyor yazıda Tekirdağ rakısı Tekirdağ fabrikamızda üretilmiştir. Bundan sonra Tekirdağ rakısı Manisa fabrikamızda üretilmiştir diye yazacak. Bunun hukuki yönlerini araştırıyoruz. İnşallah Tekirdağlıları sevindiririz” diye konuştu.


Başkan Albayrak, yaklaşık olarak bütün bölgede 3-4 bin bağcının da zarar gördüğünü sözlerine ekleyerek konuşmasını noktaladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Engelli çift, inşaatını bitiremedikleri evleri için destek bekliyor Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan Çiğdem ve Orhan Dağdeviren çifti, temelini geçen sene attıkları evlerini tamamlamak için yetkililerden ve duyarlı vatandaşlardan destek bekliyor. Yüksekova’ya bağlı Çevreli Küme Evleri’nde yaşayan Çiğdem ve Orhan Dağdeviren çifti, 2022 yılında dünya evine girdi. Bedensel engelli olan ve tekerlekli sandalyeye mahkum bir hayat süren çift, kendilerine bir ev inşa etmek istedi. Geçen sene arsalarının üzerine temel atan çift, maddi imkansızlıklar yüzünden evlerini tamamlayamadı. En büyük hayallerinin evlerine yerleşmek olduğunu kaydeden Dağdeviren çifti, yetkililerden ve duyarlı vatandaşlardan destek bekliyor. Evlendikten sonra Yüksekova’da kaldıklarını kaydeden Çiğdem Dağdeviren, “Kaldığımız dairede hem kiramız arttı hem de giriş çıkışları bizim için sıkıntılıydı. Köye geldik, kaynımın evinde kalıyoruz. Onların evinin giriş çıkışı da bizim için rahatsız edici. Biz geldik bir temel attık. Malzemelerin bir kısmını borçla aldık, bir kısmı için de hayırseverler yardımcı oldu. Temeli attık ama geçen seneden beri bu temel böyle. İkimizin de engelli maaşı çok düşük. Valimiz olsun, vatandaşlar olsun, destek bekliyoruz kendilerinden. Biz de evimize girmek istiyoruz. Rahat etmek istiyoruz” şeklinde konuştu. Attıkları temelin ikinci yıla gireceğini ve temelde kullandığı inşaat malzemelerinin büyük kısmını borçla aldığını söyleyen Orhan Dağdeviren ise, “Zor durumdayız, sıkıntıdayız. İmkanlarımız yok. Tek gelirimiz engelli maaşımız. Onunla da bir şey yapılmıyor. Geçen seneden beri abimin evindeyiz. İçeri girmek, dışarı çıkmak bizim için çok sıkıntılı. Gelip gidemiyoruz. Kendimize göre ev yapmak için temel attık ama tamamlayamadık. Milletimiz bize destek olursa çok seviniriz” şeklinde konuştu.
Samsun Yabancı uyruklu kadın insan ticaretinden tutuklandı Samsun’da polis ekipleri tarafından yabancı uyruklu kadınları zorla çalıştırıp fuhşa sürükleyenlere yönelik yapılan operasyonda Kırgız uyruklu kadın ile birlikte 3 kişi yakalandı. Adliyeye sevk edilen yabancı uyruklu kadın tutuklanırken, 2 şahıs serbest bırakıldı. Edinilen bilgiye göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, alınan istihbari bilgiler doğrultusunda yaptıkları çalışma sonucu Kırgız uyruklu M.A. adlı kadının, Özbekistan ve Azerbaycan’dan yasal yollardan kadın getirdiği, Türkiye’de kalış süresi dolan kadınları hasta bakıcılık işinde çalıştırdığı, bu kadınlardan komisyon adı altında para aldığı ve yine söz konusu kadınlara fuhuş yaptırdığını tespit etti. Göçmen polisi, H.G. adlı şahsın M.A. adlı kadının getirdiği kadınlara fuhuş yaptırdığını ve E.Y. adlı şahsın da M.A. ile birlikte kadınları zorla çalıştırdığını ortaya çıkardı. Polis yaptığı operasyon sonucu Kırgız uyruklu M.A. ile Türk vatandaşı E.Y. ve H.G.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Polisin operasyonunda 6 kadın kurtarıldı. Kurtarılan 6 mağdur kadının da sınır dışı edilmesi için çalışma başlatıldı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünde sorguları tamamlanan M.A. adlı kadın ile E.Y. ve H.G. bugün Samsun Adliyesine sevk edildi. E.Y. ve H.G. savcıya ifade verdikten sonra serbest bırakılırken, nöbetçi mahkemeye ifade veren M.A. adlı kadın mahkemece "insan ticareti" suçundan tutuklanarak Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.