GENEL - 08 Aralık 2017 Cuma 17:13

Aydınlanma toplantısı Süleymanpaşalıları Cumhuriyetin kuruluşuna götürdü

A
A
A
Aydınlanma toplantısı Süleymanpaşalıları Cumhuriyetin kuruluşuna götürdü

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi, her ay “Aydınlanma Toplantıları” adı altında düzenlediği toplantılara “Cumhuriyetin kuruluşunda uygulanan ekonomik kalkınma politikaları” konusuyla devam etti.

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi, her ay “Aydınlanma Toplantıları” adı altında düzenlediği toplantılara “Cumhuriyetin kuruluşunda uygulanan ekonomik kalkınma politikaları” konusuyla devam etti.


Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleşen Toplumsal, Ekonomik, Siyasal Araştırmalar Vakfı (TESAV) Başkanı Erol Tuncer ve Prof. Dr. Erdinç Tokgöz’ün konuşmacı olarak katıldığı aralık ayı toplantısına Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Cumhuriyet Halk Partisi Süleymanpaşa İlçe Başkanı İlker Yağcıoğlu, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcıları Gülferah Güral ve Hulusi Özocak, Süleymanpaşa Belediye Meclis Üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.


Açılış konuşmasını Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın yaptığı toplantıda Başkan Eşkinat, "Bu coğrafyada yaşıyoruz ve bu coğrafyanın da yer altı ve yer üstü zenginlikleri var. En büyük yer üstü zenginliği insanıdır bu coğrafyanın. Cumhuriyetin kuruluşundan hemen sonra Türkiye’nin kalkınma hızı dünyanın takip edemediği bir boyutta gelişmiştir. Bizim hep törenlerde söylediğimiz 10. Yıl Marşı’nda belirtilen, 10 yılda yakalanan o kalkınma hızı Cumhuriyet tarihinde bir daha yakalanamadı. Savaştan çıkmışsınız her türlü imkansızlık var. Halk perişan vaziyette. Savaştan çıkan bir millet yeni kurulan bir devlet nasıl kalkınmıştı? Bu 10 yıllık başlangıcın kaynağı ne? Ne oldu? Ne bitti? Biz Türkiye’de yaşayan insanlar olarak bunu çok fazla bilmiyoruz. Şu anda yine millilikten yerlilikten bahsedildiği bir döneme geldik. Bu süreçler geçmişten bugüne nasıl değişti? Bize okuttukları siyaset tarihinde neler eksik? Bunları gün yüzüne çıkarmak ve birinci ağızlardan dinlemek için bu aydınlanma toplantılarını yapıyoruz. Bugün dünya öyle bir hale geldi ki teknolojide 4.0 dönemi. Onun yanında bu teknolojiyi destekleyen yapay zeka ve insan emeğinin giderek değerinin azaldığı bir dünyaya doğru gidiyoruz. Bu dünya bu kadar insanı nasıl besleyecek? Bu insanlar ne yapacak da ayakta kalacaklar? Politik çekişmelerin dışında tartışılması gereken konu bu Siyasete evet ancak iktisat olmadan siyaset çok bir işe yaramıyor” dedi.



“Biz uçakları da yapmışız hatta onları ihraç etmişiz, traktör fabrikamız da varmış ama bugün yok”


Başkan Eşkinat konuşmasına nasıl bir gelecek nesil yetiştirileceğini dile getirerek, “Biz nasıl bir nesil yetiştireceğiz? Bu nesli nasıl bir donanımla donatacağız? Bunları konuşmamız gerekiyor. Bunu yapabilir miyiz sorusuna cevapta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu dönemdeki yapabildikleri. Bir çoğunu biz duyduğumuzda hayret ediyoruz. Biz uçakları da yapmışız hatta onları ihraç etmişiz. Traktör fabrikamız da varmış. Ama bugün yok. Biz artık yerli malı haftalarını, yerli malı günlerini de kutlamıyoruz. Ben ilkokuldayken öğretmenim gayet gururlu bir şekilde anlatırdı, ‘Biz kendi kendini besleyen şu kadar ülkeden biriyiz diye. İşte böyle bir ülkede yaşıyorduk. Şu an saman bile ithal eder hale geldik. Tarımımızda ortadan kalktı. Bir şeyler yapmamız lazım. İşte o bir şeyleri bu topraklarda yaşamış, bizim atalarımız bunu nasıl becermiş, biz bu referansla mevcut dünya koşullarında bu adımları nasıl atabiliriz bunu incelememiz lazım. Bu nedenle biz aydınlanma toplantıları yapıyoruz. Her iki üstadımız da gerçekten Türkiye’nin yetiştirdiği çok özel isimler. Siyaseti siyaset gibi yapan bir Erol Tuncer bugün bize hitap ediyorsa bu bizim için çok büyük bir kazanım. Türkiye’deki iktisadı iyi bilen, bir bilge kişi gelip düşüncelerini, birikimlerini bizle paylaşıyorsa bu önemli bir şey diye düşünüyorum. Bugün bu toplantıya katılanlar buradan zenginlikle ayrılacaklar. Fakir kalanlarda umarım bir gün bu toplantılara katılırlar” ifadelerini kullandı.


Prof. Dr. Erdinç Tokgöz Kurtuluş Savaşı sonrası Türkiye’nin kalkınma planını paylaştı


Başkan Eşkinat’ın konuşmasının ardından “Cumhuriyetin kuruluşunda uygulanan ekonomik kalkınma politikaları” konulu toplantıya geçildi. İlk olarak Prof. Dr. Erdinç Tokgöz Kurtuluş Savaşı sonrası Türkiye’nin kalkınma planı ve borçlu bir ülkeyken Avrupa’nın en iyi ekonomilerinden biri haline dönüşümünü katılımcılarla paylaştı.


Prof. Tokgöz’ün ardından TESAV Başkanı Erol Tuncer kürsüye gelirken çok partili döneme geçişte ve sonrasındaki ekonomik değişimler hakkında katılımcılara bilgi verdi.


Konuşmaların ardından soru cevap kısmına geçilirken toplantının sonunda Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ve CHP Süleymanpaşa İlçe Başkanı İlker Yağcıoğlu, Prof. Dr. Erdinç Tokgöz ve Erol Tuncer’e teşekkür ederek katkılarından dolayı çiçek verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir