GENEL - 26 Nisan 2018 Perşembe 18:23

İçme suyu ve kanalizasyon hattının açılışı yapıldı

A
A
A
İçme suyu ve kanalizasyon hattının açılışı yapıldı

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ), Hayrabolu ilçesine bağlı Kabahöyük, Tatarlı, Çene ve Kadriye Mahallelerinde yaptığı içme suyu ve kanalizasyon hattının açılışını gerçekleştirdi.

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ), Hayrabolu ilçesine bağlı Kabahöyük, Tatarlı, Çene ve Kadriye Mahallelerinde yaptığı içme suyu ve kanalizasyon hattının açılışını gerçekleştirdi.


Tatarlı Mahallesi’nde gerçekleştirilen açılış törenine, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Büyükşehir Belediyesi, Hayrabolu Belediyesi ve TESKİ’nin teknik ve idari personeli ile çok sayıda vatandaş katıldı.


TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, İl genelinde gerçekleştirdikleri altyapı hamlesinde büyük mesafe kat ettiklerini ifade etti. Başa, “Bugün Hayrabolu ilçemizin 4 önemli köyünün içme suyu ve kanalizasyon tesislerini açıyoruz. Kısa süre önce temelini attığımız tesislerin bugün açılışını gerçekleştirmek bizleri çok mutlu etti. TESKİ olarak, inşaat çalışmalarımızın tamamlanmasının ardından hızlıca işlemlerimizi hallettik ve bugün açılışımızı yapıyoruz. Kadriye Mahallemizde, kanalizasyon altyapısı yoktu. Bu mahallemize 7 bin 700 metre kanalizasyon şebeke hattı ve 2 adet 100 metreküplük fosseptik yapısı inşa ettik. Yine Kabahöyük Mahallemizde çok eski olan ve sık sık arızalanan içme suyu şebeke hattının yaklaşık 5 bin 400 metrekarelik kısmı tamamen yenilendi. Kanalizasyonu da olmayan mahallemizde 5 bin 600 metre kanalizasyon şebeke hattı yaptık. Ayrıca 2 adet de 50 metreküplük fosseptik yapısı inşa ettik. Şu anda bulunduğumuz Tatarlı Mahallemizde ise çok yetersiz olan içme suyu deposu yerine 100 metreküp kapasiteli, yeni içme suyu deposu yapıldı. Bu köyümüzde ayrıca 5 bin 200 metre yeni kanalizasyon şebeke hattı ve bir adet de 100 metreküplük fosseptik yapı inşa edilerek mahallemize kazandırıldı. Çene Mahallemizde de kanalizasyon yoktu. Yaklaşık 4 bin 800 metrekarelik kanalizasyon şebeke hattı ve 2 adet 50 metreküplük fosseptik yapısı inşa edildi. Böylece toplamda bu 4 mahallemizde 26 bin 693 metre kanalizasyon şebeke hattı, 5 bin778 metre içme suyu hattı ve bir adet de su deposu yapılmış oldu. Yapılan işlerin toplam değeri 4 milyon 734 bin 234 TL. Yıllardır maalesef ihmal edilen mahallelerimizde bu yatırımı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Proje tamamen TESKİ tarafından yapıldı. Çalışmalarımız da TESKİ’nin öz kaynaklarından karşılandı. Bütün bu çalışmalarımızda, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın da katkılarıyla önemli mesafeler kat ettik. TESKİ kurulduğunda nüfusun kanalizasyona erişim oranı, yüzde 70-75 civarındaydı. Çalışmalarımız sonucunda nüfusumuzun yüzde 90’ından fazlası sağlıklı kanalizasyona ulaşabiliyor. TESKİ olarak, çalışmaya devam edeceğiz. Bu yatırımın tüm vatandaşlarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.



“Hayrabolu ilçemiz modern bir kent görünümüne kavuşuyor”


Hayrabolu ilçesine hak ettiği yatırımları yaptıklarını söyleyen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise şunları söyledi:


“Tekirdağ’ın büyükşehir olmasıyla beraber, çok eskilere dayanan köy geleneği, bir gecede çıkan bir kanunla ortadan kalktı ve köylerimiz mahalle oldu. Böyle olunca bu köyden mahalleye dönen mahallelerimiz merkez mahallelerde ne varsa, onu isteme hakkına sahip oldular. Buralarda halen altyapı ile uğraşmamızı hepinizin takdirlerine sunuyorum. Maalesef buralar uzunca yıllar ihmal edildi. Olması gerekenler göz ardı edildi. Elbette bu tesislerle beraber bu mahallelerimizde büyük bir rahatlama olacaktır. Önce kırsal mahallelerimizin sorunlarını çözmeliyiz. Hayrabolu ve Malkara Türkiye’nin tarım ve hayvancılıktaki başkentidir. Bu bölgeyi korumak da hepimizin görevidir. Gerekirse tarım ve hayvancılık faktöründen dolayı buraları sit alanı haline getirmeliyiz. Verimlilik anlamında gerçekten çok değerli buralar. Verimimiz çok yüksek. Burası çok büyük tarım ve hayvancılık potansiyeline sahip. Hayrabolu’ya Büyükşehir Belediyemiz ve İlçe Belediyemiz tarafından çok fazla yatırım yapıldı. Geçmişte metrekareye 30 kilogram yağmur yağınca ortalığı sel götürüyordu Hayrabolu’da. Bu sene yine Hayrabolu’da metrekareye 119 kilogram yağış yağdı. Ama en ufak sıkıntı yaşanmadı. Bu, ciddi bir çalışmanın eseridir ve Hayrabolu ilçemizi hak ettiği yere getirdiğimizin önemli bir göstergesidir. Artık Hayrabolu ilçemiz modern bir kent görünümüne kavuşuyor yavaş yavaş. Bu başarının en büyük sahibi bizleri göreve getiren siz sevgili vatandaşlarımızsınız. İnanıyorum ki Tekirdağ halkı önümüzdeki genel seçimlerde de, yerel seçimlerde de sosyal demokrat 12 belediyeyi, bizleri bir kez daha göreve getireceklerdir. Elbette ki yatırımlarımız bu kadarla sınırlı kalmayacak. Önümüzde 350 günden fazla zaman var. Biz bu sürenin sonuna kadar sadece ve sadece hizmeti düşüneceğiz. Siyaset zamanı geldiğinde de siz vatandaşlarımızla yüzleşeceğiz. Ne söz verdik, neleri yaptık sizlere anlatacağız. Yaptıklarımızdan dolayı tek bir vatandaşımızın bile bize ‘Allah razı olsun’ demesi bizler için büyük gurur kaynağıdır. Bu yatırımların tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Bütün vatandaşlarımızın taleplerini yerine getirmeye çalışacağız.”


Konuşmaların ardından Kabahöyük, Tatarlı, Çene ve Kadriye Mahallelerinin içme suyu ve kanalizasyon hatlarının açılışı kurdele kesilerek gerçekleştirildi. Açılışın ardından protokol üyeleri, tesisleri gezerek incelemelerde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Marmaris’te bir kadını bıçaklayarak öldüren şahıs tutuklandı Muğla’nın Marmaris ilçesinde 35 yaşındaki İlknur Çetin, erkek arkadaşı olduğu iddia edilen bir şahıs tarafından bıçaklanarak hayatını kaybetti. Ayağı kırık ve alçıdayken olayı gerçekleştiren ve polis ekipleri tarafından kaçtığı motor ile yakalanıp gözaltına alınan A.İ.K., sevk edildiği adliyede tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olay, dün sabah saatlerinde bir otelde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, erkek arkadaşı olduğu iddia edilen A.İ.K. (38), İlknur Çetin’in iş yerine gelerek Çetin’i konuşma bahanesi ile dışarı çağırdı. Çetin’in dışarı çıkması ile kadına saldıran A.İ.K., birden fazla yerinden ölümcül darbeler ile kadını bıçaklayarak ağır yaraladı. Olayı görenler durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri yaptıkları kontrollerde Çetin’in hayatını kaybettiğini tespit etti. Olayın ardından geldiği motora binerek kaçan A.İ.K. ise polis ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Ayağı kırık şekilde saldırmış Saldırgan A.İ.K.’nin bir ayağının kırık olduğu ve platin takılı olduğu halde Çetin’in iş yerine gelerek olayı gerçekleştirdiği bilgisine ulaşılırken, ayağı alçıda olan şahıs emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Tutuklandı Polis ekiplerinin yardımıyla adliyeye getirilen A.İ.K., çıkartıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Gaziantep Sınırda karbon düzenleme mekanizması ve doğrulamanın önemi GSO’da konuşuldu Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ile TÜV SÜD iş birliğinde “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Riskleri ve Doğrulamanın Önemi” konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Riskleri ve Doğrulamanın Önemi, ISO 14064 Sera Gazı Hesaplama ve Doğrulama Yönetim Sistemi ve AB Yeşil Mutabakatına Uyum Süreçleri gibi konularda bilgi paylaşımlarının yapıldığı toplantıya GSO Yönetim Kurulu Üyesi ve GSO Mesleki Eğitim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Koçak, TÜV SÜD Satış Müdürü Serhat Demirci, TÜV SÜD Türkiye Sürdürülebilirlik Direktörü Mehmet Kumru, GSO Genel Sekreteri Yusuf İzzettin İymen, akademisyenler, kurum ve firmaların temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan GSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can Koçak, “2026 yılında AB Yeşil Mutabakatı kriterleri çerçevesinde sınırda karbon düzenlemesi hayata geçecek. Bu sebeple yeşil dönüşüm konusu sanayimizin ve ihracatımızın sürdürülebilirliği ve rekabetçiliği için kritik önem taşıyor. Bizim de sanayimizin gelecekte de var olabilmesi için ileri teknoloji, sanayi 4.0, dijitalleşme ve AB yeşil mutabakatı kriterlerine entegrasyonu sağlamamız gerekiyor. Bu yönde GSO olarak öncü ve örnek çalışmalar yürütüyoruz’’ dedi. 2019 yılında başlattıkları sanayide dönüşüm hamlesi kapsamında dijital ve yeşil dönüşümü öne çıkararak proje bazlı çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Ali Can Koçak, “Somut adımlar çerçevesinde, GSO-MEM’de firmalarımızın öncelikli ihtiyacı olan karbon ayak izi ölçümlerini uluslararası standartlarda, en doğru şekilde hesaplıyor, raporlanıyor ve yol haritalarını belirliyoruz. Karbon ayak izini hesaplayarak yeşil yol haritası sunduğumuz firma sayısı bugün itibarıyla 55’e ulaşmıştır” şeklinde konuştu. GSO’nun yeşil dönüşüm mentörlüğü konusunda çözüm ortağı olarak seçildiğini belirten Koçak, “Bölgemizde tek, Türkiye genelinde 25 çözüm ortağından birisi olan merkezimizde firmalarımızın aldıkları yeşil dönüşüm hizmetlerine destek verilmektedir. İşletmelerimiz, GSO-MEM’den iki defaya mahsus yeşil dönüşüm mentörlük hizmeti alabiliyor ve almış oldukları hizmetlerin 190 bin liralık kısmını hibe olarak veriyor. Firmalarımızı da sunulan bu imkanlardan faydalanarak, dönüşüm süreçlerini gerçekleştirmeye davet ediyoruz. Bu önemli toplantı ve iş birlikleri için de TÜV SÜD’e ve tüm konuklarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. TÜV SÜD’ün 1866 yılında Almanya Münih’te kurulduğunu, 158 yaşında olduğunu belirten TÜV SÜD Satış Müdürü Serhat Demirci de yaptığı konuşmasında, “1987 yılından bu yana Türkiye’de TÜV SÜD faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz. Son iki yılda ise Türkiye’deki bölgeselleşme çalışmalarımıza da artık önem veriyoruz. Bu kapsamda Gaziantep’te de çalışmalarımızı artırarak devam ettiriyoruz. İnsanları, çevreyi ve varlıkları teknolojiyle ilgili risklerden koruma amacımıza sadık kalarak toplumda ve işletmelerde ilerleme sağladık. Daha güvenli ve daha sürdürülebilir bir gelecek için fiziksel ve dijital bir dünyada güven uyandırmak en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Gaziantep Sanayi Odası’na iş birlikleri ve misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu. TÜV SÜD Türkiye Sürdürülebilirlik Direktörü Mehmet Kumru da toplantıda bir sunum gerçekleştirdi. Mehmet Kumru, Sera Gazı Hesaplama ve Raporlama Metotları başlığı altında ISO 14064-1 standardı, sera gazı salımlarının ve uzaklaştırmalarının kuruluş seviyesinde hesaplanmasına ve raporlanmasına dair kılavuz ve özelliklerle ilgili bilgiler verdi. Kumru ayrıca, sınırda karbon düzenleme mekanizmasının firmalardan neleri ve nasıl bir formatta istediği konusu hakkında paylaşımlarda bulundu. Toplantı, soru-cevap kısmının ardından sona erdi.