GENEL - 18 Mart 2017 Cumartesi 09:13

“Avrupa Birliği Yolu’nda kadınlar haklarını öğreniyor”

A
A
A
“Avrupa Birliği Yolu’nda kadınlar haklarını öğreniyor”

Trabzon Ticaret Sanayi Odası (TTSO) AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen ve köylerde yaşayan kadınlara yönelik “Avrupa Birliği Yolunda Kadınlar Haklarını Öğreniyor” isimli eğitim toplantısı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Ali Osman Ulusoy Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Trabzon Ticaret Sanayi Odası (TTSO) AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen ve köylerde yaşayan kadınlara yönelik “Avrupa Birliği Yolunda Kadınlar Haklarını Öğreniyor” isimli eğitim toplantısı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Ali Osman Ulusoy Toplantı Salonu’nda yapıldı.


Avukat Bahar Bostan’ın sunumuyla gerçekleşen eğitim toplantısına Trabzon’un Düzköy ilçesine bağlı Çalköy’den gelen kadınlar yöresel kıyafetleriyle katıldı. Avukat Bahar Bostan, kadınlara anayasal haklarını anlatırken, mağdur kalmaları durumunda nasıl bir yol takip edecekleri konusunda bilgilendirme yaptı.


Konuşmasına "Neden haklarımızı öğrenmeliyiz?" sorusu ile başlayan Bostan, “Haklarımızı bilmek bizi güçlendirir. Haklarımızı ancak bilirsek talep edebiliriz. Vatandaşlık bilincimiz gelişir. Eğitim hakkı konusunda Anayasa’nın 42 maddesinde ’Kimse eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. İlköğretim kız ve erkek tüm vatandaşlar için zorunludur.’ Ailenin Korunması yönelik Anayasa’nın 41. maddesinde ise ’Aile Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır’ ifadeleri yer almaktadır" dedi.


Nişanlanma, evlenme, boşanma gibi aileye ilişkin bilgiler veren Bostan, “Medeni kanun. Kişilik haklarımız. Nişanlanma evlenme ve boşanma gibi aileye ilişkin durumlar, mirasa ilişkin haklarımız, mal edinme, mal varlığımız üzerindeki haklarımız medeni kanunda düzenlenmiştir. Nişanlılık, evlenme vaadidir. Medeni yasada düzenlenmiştir. Haksız yere bozan taraf aldığı hediyeleri geri vermek zorundadır. Ayrıca durum gerektirirse maddi ve manevi tazminat talep edebilir. Evlilik, tamamen özgür irade ile karar verilecek bir durumdur. Biz kadınları evlenmeye kimse zorlayamaz. Zorlamayla evlendirilen kadın bu evliliği iptal ettirebilir. Normal evlilik yaşı 17’dir. Olağandışı durumlarda çocuğun ve ailenin rızası olmak şartıyla mahkeme kararıyla birlikte evliliğe izin verilebilir. Kanunlar önünde dini nikahın geçerliliği yoktur” diye konuştu.



Zorla evlendirmelerde ne yapılır?


Zorla evlendirilen kadınların nasıl bir yol izleyeceği konusunda bilgi veren Bostan, “Zorla evlendirilen kadın ne yapabilir ? Zorla evlendirildiğine dair savcılığa şikayette bulunabilir. Cinsel birleşmeyi reddedebilir, eğer buna rağmen birleşme olursa bu Ceza Kanunu’na göre suçtur. Evlilik içinde tecavüze uğradığını söyleyerek suç duyurusunda bulunabilir. Evliliğin iptali için Aile Mahkemesi’nden dava açabilir. (Evlilikten sonra 6 ay-5 yıl) Peki çocuk yaşta rızası olmayan bir kız çocuğuyla evlendiriliyorsa? Eğer çocuk 15 yaşın altındaysa savcılık Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bilgi verir ve Müdürlük gerekli tedbirleri alır. Evlenirken Kadının Hakları; evlenen kadın kendi soy ismini koruma hakkına sahiptir. Aksi kararlaştırılmamışsa edinilmiş mallara katılma rejimine tabidir. Eşine mirasçı olabilir” bilgilerini paylaştı.


Şiddet konusunda da yönlendirme yapan Bostan, “Evlilik içinde şiddet gören kadın ne yapmalı? Tedbir kararları. Polis, jandarma, valilik kaymakamlık, Aile Mahkemesi’ne başvurarak şiddeti önleyici tedbir kararları alınmasını talep edebilirsiniz. Ne gibi tedbir alınabilir konusunda ise şiddet uygulayan erkeğin kadından uzak tutulması, iletişimin kesilmesi, işyerinin değiştirilmesi, nafaka ödemesi, kadına geçici koruma verilmesi, geçici maddi yardım, barınma imkanının verilmesi, kreş desteği sağlanması belli başlı haklarıdır" şeklinde konuştu.


Toplantıda avukat Bostan ile kadınlar arasında zaman zaman espirili konuşmalar yaşanırken, ortaya renkli görüntüler çıktı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.
Manisa Özgür Özel’e 9 yaşındaki adaşından sürpriz Manisa’nın Alaşehir ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kalabalığın içinde ulaşan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı hayatının en mutlu gününü yaşadı. Doğum öncesi kan uyuşmazlığı tespit edilen ve Özgür Özel’in girişimleriyle kan değişimi sağlanan minik bebeği 9 yıl sonra karşısında adaşı olarak gören Özel, çocukla yakından ilgilendi. Manisa’nın Alaşehir ilçesi Şahyar Mahallesi’nde oturan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı, kalabalığa rağmen, Özgür Özel’e ulaşıp ’hoş geldin’ demeyi başardı. Özgür Özel’in milletvekili olduğu dönem olan 31 Aralık 2015 yılında doğan Özgür Sarı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dünyaya geldi. Kan uyuşmazlığı nedeniyle, doğar doğmaz kanının değişmesi gereken ve 31 Aralık Yılbaşı tatili nedeniyle doktorların tatilde olabileceğini düşünen anne Raziye ve baba Serkan Sarı’nın, Özgür Özel’e ulaşıp yardım istemesiyle sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen ve Özgür adını verdikleri evlatları 9 yıl sonra kendisinin hayata bağlanmasına vesile olan adaşıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Alaşehir’e geleceğini duyan anne Raziye ve dede Osman Sarı, tüm kalabalığı delerek, Özgür Özel’e ulaşmayı başardı. Özgür Özel de adaşıyla yakından ilgilenerek sevdi. Anne Raziye Sarı, "Oğlum karnımdayken kan uyuşmazlığı tespit edildi. Çocuk doğar doğmaz kanının değişmesi gerekiyordu. Doğum 31 Aralı gününe denk geldi. 31 Aralık yılbaşı olduğu için doktor bulamayacağız diye korktuğumuz için eşim Serkan ve dedemiz Osman Sarı, Özgür Özel’e telefon ederek yardım istedi. Özgür Özel bize hemen hastaneye gitmemizi ve danışmanının yardımcı olacağını söylemiş. Bizde hemen yola çıktık. Doktorlar bizi kapıda karşıladı. Hemen hastaneye yatırdılar ve öğlen üzeri doğum oldu. Çocuğumun kanı değişti. Eğer kanı değişmeseydi, bu gün belki hayatta olmayacaktı. Biz telefonla konuştuktan sonra yolda giderken, çocuğumuzun adını ’eli bol, ikram’ anlamına gelen Kerem adını verecektik. Özgür Özel’in ilgisi ve yardımlarından dolayı, çocuğumun sağlıklı bir şekilde doğması üzerine adını Özgür koymaya karar verdik. Çocuğumuz sağlıklı doğdu, kanı değişti, hayata tutundu, bizde adını Özgür koyduk. Bu günde Özgür Özel’le buluşturduk." dedi. Özgür Sarı da adını aldığı CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kavuştuğu ve konuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.