EKONOMİ - 21 Temmuz 2017 Cuma 14:42

Doğu Karadeniz’in elektriğinin tamamı HES’lerden karşılanıyor

A
A
A
Doğu Karadeniz’in elektriğinin tamamı HES’lerden karşılanıyor

Çoruh Elektrik Dağıtım A.

Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Aydın, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 1 milyon 280 bin aboneye elektrik hizmeti verdiklerini belirterek bölgedeki elektriğin tamamına yakınının bölgedeki HES’lerden karşılandığını söyledi.


Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Aydın beraberindeki şirket yöneticileri ile bir restoranda basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Trabzon, Gümüşhane, Rize, Giresun ve Artvin’in elektrik dağıtımı veren Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin hizmetleri hakkında bilgiler veren Aydın, 2020 yılına kadar bölgede toplam 640 milyon TL’lik yatırım yapmayı planladıklarını dile getirerek, “1 milyon 280 bin aboneye elektrik dağıtım veriyoruz. 2017 yılında aydınlık ve kesintisiz bir bölge hedefiyle tüm bölgelerde 156 milyon TL’lik 365 adet projenin ihalesi yapıldı. Trabzon’da bugün itibariyle 34 farklı noktada yatırım şantiyemiz kuruldu. 2020 yılına kadar bölgemizde toplam 640 milyon TL’lik yatırım yapmayı planlıyoruz. 2017 yılında tüketicilerimizin talep ve sıkıntılarına hızlı ulaşmak Trabzon ilimizde ikinci çağrı merkezimizi hizmete açtık. 30 bin kilometre metrekare olan bölgemizde arıza bakım onarımlarında kesinti sürelerine azaltmak anlamında 180 adet elektrik teknisyenini işe aldık. Trabzon ve çevre illeri son yılların en yoğun kar yağışına maruz kaldı. Buna rağmen önceki yıllara nazaran özellikle şehir merkezlerinde elektrik kesintisi hiç olmadı diyebiliyoruz. Kırsal bölgelerde olan kesintilere de çok kısa sürelerde karşılık verdik. Bölgedeki memnuniyet anketi sonuçlarında geçen yıla göre yüzde 53’lük bir artış oldu. Bölge genelinde yüzde 4’lük elektrik tüketiminde artışımız oluyor. Türkiye’de ortalamasının üzerinde bir artışımız var. Artık kesintilere uzaktan yerine gitmeden de manevra yapılabilecek kabiliyete ulaşacağız. Aydınlatma seferberliği başlattık. Trabzon özellikle merkezde yerleşim yerlerinin tüm aydınlatma taleplerini bu sene yapacağız” dedi.


Doğu Karadeniz Bölgesi’nde kaçak kullanım oranının en az Gümüşhane’de yaşandığını kaydeden Aydın, “Bölgemizde kayıp ve kaçak kullanım 2016 yılında yüzde 9,26 olarak gerçekleşti. Türkiye ortalaması yüzde 15’ler civarında. Bölgemizde kaçak kullanımı yok edecek kadar az. 9,26 oranının büyük bir kısmı şebekelerin çok uzun olması sebebiyle teknik kayıplar olarak yer alıyor. Yüksek tüketimli maden tesislerinde özellikle Gümüşhane’de mesken tüketimi az, nüfus az olduğundan Gümüşhane en düşük kaçak olan il. Bölgemizin en mesken tüketimi kırsal yerleşimin en yoğun olduğu en büyük coğrafyaya sahip ilimiz Giresun. Şebekelerin en bozuk olduğu il de Trabzon. Bu anlamda Giresun’da çok farklı yatırımlar yaptık. Dağıtım merkezleri oluşturduk. Geçen sene Giresun’un kesinti sayı ve süreleri şirket ortalaması seviyesine ulaştı” şeklinde konuştu.



“Doğu Karadeniz insanı elektrik borcuna sadık”


"Biz elektrik dağıtım şirketiyiz" diyen Aydın "Türkiye’de 21 bölge var. Biz bu bölgelerdeki elektrik dağıtım faaliyetlerini yürütüyoruz. Tüm saha işlemlerini, arıza bakım ve onarımlarını, sayaç okumaları ile abone işlemlerini biz yapıyoruz. Bildiğimize göre tahsilat oranları da yine bölgedeki illere göre yüzde 98 civarlarında. Son 1 yılda yapılan tüm taahhüttün yüzde 99’u tahsil ediliyor. Doğu Karadeniz insanı elektrik borcuna sadık" ifadelerini kullandı.


Yürüttükleri sosyal sorumluluk projeleri hakkında da bilgi veren Aydın "Bu yıl ilgili tüm kamu ve kurumlarına yazı yazarak engelleri vatandaşlarımızın adresleri öğrendik. Çok farklı engel durumları var. Çağrı merkezimizi aradıklarında onlara pozitif ayrımcılık yapmayı amaçladık. Cep telefon numaralarını sisteme işledik. Bizim bölgedeki elektrik kesintilerinin yaklaşık yüzde 30’u arıza değildir. Bakım ve onarım çalışmalarıdır. Bu gibi durumlarda aboneleri SMS ile bilgilendiriyoruz. Bu hizmeti sadece engellilere değil tüm vatandaşlara yapıyoruz. Özellikle elektrikli cihazla solunum veya benzeri bir cihaza ihtiyaç duyanların sisteme kayıtları yaparak bunların elektrikleri borçları dahi olsa hiç kesilmiyor” diye konuştu.



“Elektriğin tamamı HES’lerden karşılanıyor diyebiliyoruz”


Bölgedeki elektriğin tamamına yakınının HES’lerden karşılandığını söyleyen Aydın, “Bizim bölgemizde 92 civarında HES var. Bunlar bizim şebekelerimize bağlı. Bu 5 ilde tüketilen elektriğin yüzde 90’ınını HES’lerden aldık. Bunlar içerisinde Artvin’deki o büyük dev barajlar yok. HES’ler birim fiyatı açısından en ucuz elektrik üretme şeklidir. Bölgemizde son 2 yıldır yağışların çok yüksek olması sebebiyle HES’lerin üretimleri kat kat arttı. Şuan 90 seviyesinde işletmede olan var, 200’un üzerinde HES projesi var. Ben bunlara petrol kuyuları diyorum. Bize petrol verilmemiş ama çok kaynağımız var. Buralarda elde edilen elektrik sayesinde milli elektrik politikası geliştirmeye başladık. Türkiye’de her yıl elektrik üretimi yüzde 4-5 artmasına rağmen biz yerli kaynaklarla bunu kapatıyoruz. Doğalgazın payı azalıyor. Bizim bölgemizdeki elektriğin tamamı HES’lerden karşılanıyor diyebiliyoruz” ifadelerini kullandı.



“Herkes kendi elektriğini üretebilecek”


Önümüzdeki yıllarda herkesin kendi elektriğini üretebileceğini belirten Aydın, “Lisanssız elektrik üretim diye yeni yeni desteklenen mevzuatı gelişen bir kavram var. Şimdi EPDK çatı tipi yönetmeliğine çıkartıyor. Çatı tipi evinizin çatısına nasıl su ısıtmak için paneller koyuyoruz ya elektrik üretmek içinde solar paneller koyulma modelini getiriyor. Devlet bunları teşvik etmeye başlayacak. Çatınıza bu panelleri koyun kendi elektriğinizi oradan karşılayın. Fazla gelirse şebekeye verin. Bunun altyapısı hazırlanmak üzere” dedi.



“Bölgede ticari tüketim oranı en fazla Trabzon’da”


Türkiye’nin en fazla aydınlatma tüketim oranının yüzde 6 ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde olduğunu kaydeden Aydın, şöyle konuştu:


“Abone gruplarına göre tüketimde bizim 5 ilimizin ortalaması yüzde 24’ü sanayi, yüzde 38-39 civarında mesken, yüzde 31 ticarethane ve Türkiye’nin en fazla aydınlatma tüketim oranı yüzde 6 ile de bizde. Türkiye’de en fazla armatür sayısı bölge biziz. Mesken tüketim oranımız Türkiye tüketiminin çok üzerinde. Sanayi tüketimimiz Türkiye ortalamasının yarısı kadar. Bölgemiz daha mesken tüketimi yoğun olan bir yer. Bölgede ise ticari tüketim oranı en fazla Trabzon’da. Bu veriler Trabzon’un ticari bir şehir olduğunu ortaya çıkartıyor. Bölgede en büyük abone artışımızın olduğu ilçe ise Yomra’dır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep’te esrarengiz patlama sesi korku ve paniğe neden oldu Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Suriye sınır hattındaki kırsal mahallelerde şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Bölgede yaşayan vatandaşları tedirgin eden patlama sesi ile ilgili geniş çaplı inceleme başlatılırken boş araziye havan mermisi düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durulduğu öğrenildi. Olay, Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Suriye sınır hattındaki kırsal mahallelerde meydana geldi. İddiaya göre, özellikle bölgedeki kırsal Gökçeli Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar bir anda çok yüksek bir patlama sesi duydu. Duydukları sesle korku ve panik yaşayan vatandaşlar 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulundu. İhbar üzerine sesin duyulduğu bölgelere jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı olay sonrası patlama sesinin kaynağı ile ilgili geniş çaplı inceleme başlatıldı. Olayla ilgili çalışma yapan ekiplerin boş araziye havan mermisi düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durduğu öğrenildi. Korku ve panik yaşayan vatandaşlar o anları anlattı Yaşadıkları korku ve paniği anlatan Çapan Köse ve Adil Yılmaz isimli vatandaşlar, önce kısa süreli keskin bir ışık gördüklerini sonrasında ise şiddetli bir patlama sesiyle irkildiklerini söyledi. Vatandaşlar, Suriye’ye yakın olduklarını ve oradan bir şey düşme ihtimalinin akıllarına geldiğini de ifade etti. Konu ile ilgili geniş çaplı soruşturmanın sürdüğü bildirildi.
Ankara Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" sergisi Kültür Bakanlığı desteğiyle açıldı Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" isimli resim ve heykel sergisi Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Cumhuriyet Müzesi bünyesinde yer alan Sığınak Kültür Sanat’ta açıldı. Gazeteci Hande Fırat’ın “Devriamber” isimli sergisinin açılışı Ankara’da gerçekleştirildi. Sergiye, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, Dışişleri Bakanı Başdanışmanı Nuh Yılmaz, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören’in eşi Revna Demirören, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay ve çok sayıda davetli katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise serginin açılışı için mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajını serginin açılışında gazeteci Hande Fırat okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, "Basın ve sanat dünyamızın değerli temsilcileri, kıymetli misafirler, sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum. Nazik davetiniz için teşekkür ediyorum. Basınımızın önemli isimlerinden Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Sayın Hande Fırat’ın kendi ifadesiyle ’çınarlarını kaybedip kendileri çınara dönen kadınların hikayesini’ anlattığı resim ve heykel sergisinin başarılı geçmesini temenni ediyorum. Başarılı gazeteci kimliğinin yanı sıra, bu sergi vesilesiyle sanatçı yönünü de öğrenme fırsatı bulduğumuz Sayın Hande Fırat’ı tebrik ediyor, kendisine hem meslek hem de sanat hayatında muvaffakiyetler diliyorum. Sizlerin şahsında basın ve sanat camiamızın tüm mensuplarını, sergiye ilgi gösteren tüm sanatseverleri bir kez daha yürekten selamlıyorum” ifadelerine yer verildi. "Bu sergi annemle, kızıma ithaf ediliyor" Fırat, serginin açılışı için Kültür ve Turizm Bakanlığının tüm personeline ve sergiyi açarken kendisine destek olan arkadaşlarına teşekkür etti. Hande Fırat, "Bu sergi, babalarını kaybeden tüm kız çocukları, tüm erkek çocukları ama özellikle kız çocuklarına atfen yapılmıştır. Bu sergi annemle, kızıma ithaf ediliyor" dedi. Devrialem sergisinin farklı bir anlamı olduğunu belirten Bakan Ersoy, "Bir toplumun zenginliği, kültür ve sanatının derinliği ile ölçülüyor. Kültür ve sanat toplumda ne kadar yerleştiyse, toplumda ne kadar kabul gördüyse, o toplumda kültür ve sanat ne kadar iyi üretilebiliyorsa aslında toplum o derece zengin algılanıyor. O açıdan da biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak kültür ve sanatı her yönüyle desteklemeyi görev addediyoruz. Sadece sanat üretimi değil, vatandaşlarımızın kültür ve sanata rahat erişimi de çok çok önemli" şeklinde konuştu. Kültür Yolu Festivalleri ile vatandaşların kültür ve sanata rahat ve kolay erişmesini amaçladıklarını belirten Ersoy, "Vatandaşın sanata erişimi yeterli değil. O yüzden kültür ve sanat üretimini artırmak istiyoruz. Kültür sanatın toplumun sadece bir kesiminin ilgilendiği bir etkinlik olmasının dışına çıkmasını, toplumun her kesimlerinin eriştiği bir alan olması için çabalıyoruz. Bu sergide anlamlı bulduğumuz, toplumda bilinirliği yüksek, toplumda yer etmiş kişilerin kültür sanat üretimindeki katkıları, kültür ve sanat üretiminde pay sahibi olmaları aslında sanatın popülaritesini artırıyor" ifadelerini kullandı. Serginin anlamının önemli olduğunu belirten Bakan Ersoy, “Serginizin anlamı da çok önemli. Ben de babamı kaybettim ama sizin gibi genç yaşta kaybetmedim. Genç kızlarımızın 18 yaşına girmeden önce babalarını kaybetmesinin nasıl bir duygu olduğunu, nasıl omuzlara yük getirdiğini kısmen de olsa anlayabiliyorum” diye konuştu. Sergide, tuval üzerine çeşitli malzemeler kullanılarak yapılan tablo ve heykellerden oluşan 40 eser sergileniyor. Sergi 25 Mayıs’a kadar açık olacak.