GENEL - 23 Mayıs 2016 Pazartesi 13:10

Trabzon'da “Uyuşturucuyla Mücadele Ve Haber Dili” Ele Alındı

A
A
A
Trabzon'da “Uyuşturucuyla Mücadele Ve Haber Dili” Ele Alındı

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı’na Yönelik İletişim Stratejisi" kapsamında Trabzon’da yapılan toplantıda “Uyuşturucuyla Mücadele ve Haber Dili” ele alındı.
Yapılan konuşmalarda özellikle medyada uyuşturucuya yönelik yapılan haberlerin uyuşturucu satıcılarının güçlü kişiler olarak gösterilmesi ve birçok şeyi yapabileceklerini anlatan metinlerden mutlaka kaçınılması gerektiği vurgulandı.
Trabzon’da bir otelde yapılan toplantıda Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü İl Müdürü Sadettin Kaşıkçı ve Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve AMATEM’den Uzman Psikolog Faruk Bozkır katılarak birer konuşma yaptı.
"UYUŞTURUCU SATICILARI GÜÇLÜ KİŞİLER OLARAK GÖSTERİLMESİN"
İlk olarak söz alan Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü İl Müdürü Sadettin Kaşıkçı, uyuşturucuya yönelik yapılan haberlerde uyuşturucu satıcılarının güçlü kişi olarak gösterilmesinin son derece sakıncalı olduğuna dikkat çekerek “Son yıllarda dünya genelinde uyuşturucu kullanan bireylerin sayısı hızla çoğalmakta. Türkiye’de uyuşturucu kullanımı bir çok devletten geri olsa da risk gittikçe artmaktadır. Artan risk, alınan tedbirleri etkin bir şekilde uygulamayı, yeni tedbirler almayı gerekmiştir. Bu kapsamda 2014 yılında Başbakanlık Genelgesi ile oluşturulan ‘Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı Taslağı’ hazırlanarak uyuşturucu ile daha kararlı bir mücadele başlamış oldu. Biz biliyoruz ki uyuşturucu sadece onu kullananı değil, tüm toplumları zehirliyor. Belki bugün yakın çevremizde uyuşturucu kullanan olmayabilir ama yarın olmayacağına dair bir garantimiz yok. Öyleyse bu toplumsal virüse karşı hep beraber mücadele etmeliyiz. Bizler bu mücadeleden bireyler olarak sorumluyuz. Bunun yanında gazeteci olarak daha bir sorumluyuz. Çünkü yaptığımız bir haber, yayınladığımız bir görüntü riski artırabilmektedir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki haber dili risk gruplarında tetikleyici olabilmektedir. Maddi ve manevi boşluklardaki gençler bir haberde okudukları ya da gördükleri karşısında savunmasız kalabilmekte, belli bir sürecin sonunda kendini bir anda kullanıcı ya da satıcı olarak bulabilmektedir. Haberlerde uyuşturucu satıcılarının güçlü kişiler olduğunu, birçok şeyi yapabileceklerin anlatan metinlerden mutlaka kaçınmamız gerekir” dedi.
3 AYDA MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMAK İÇİN 90 KİŞİ TEDAVİ EDİLDİ
Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzman Psikolog ve Trabzon AMATEM (Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi) Kurucusu Faruk Bozkır, kitle iletişim araçları ve medya çok önemli bir pozisyonda olduğunu ifade ederek “AMATEM servisimiz 4 Ocak 2016 tarihinde açılmış ilk hasta kabulüne 6 Ocak 2016 tarihinde gerçekleştirmiştir. 17 yatak kapasitesi mevcuttur. Üç aylık süreçte toplam 90 hasta yatarak tedavi olmuştur. Ayaktan tedavi ünitesi için AMATEM poliklinik hizmetleri başlatılmıştır. Denetimli Serbestlik kapsamında ayaktan ve yatarak tedavi ve rehabitilasyon çalışmaları sürdürülmektedir. Hastalar AMATEM polikliniğinde uzman hekim Ruhsal Durum Muayenesi ve görüşmesi sonucunda kişilerin kendi istekleriyle yatırılmaktadır. Denetimli serbestlik kapsamında yasal zorunluluk gerekçesiyle de merkezimize hasta kabulü gerçekleşmektedir” dedi.
Bozkır konuşmasında haber dilinin önemine işaret ederek “Toplumsal söylemi biçimlenmesi, görsel idollerin oluşturulması gibi belirleyici gücü olan medyanın bu konuda üstleneceği rol kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Medya eğitici güç değildir, ancak eğilimleyici bir güç olarak önemi asla tartışılamaz” diye konuştu.
"UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE SADECE POLİS VE JANDARMANIN GÖREVİ DEĞİL"
Trabzon Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan da uyuşturucu ile mücadelenin günümüzde tüm ülkenin en temel problemlerinden biri olduğunu ve artık topyekün bir mücadelenin zamanının geldiğini hatırlattı. Yazgan "Hükümetimiz geçtiğimiz yıl ulusal bir eylem planı hazırladı. Bizim bugüne kadar ulusal bir eylem planımız uyuşturucu ile mücadele noktasında mevcut değildi. Konuya daha çok güvenlik konsepti ile sadece polis ve jandarmanın, sahil güvenlik teşkilatlarımızın problemiymiş gibi ya da çözüm olması gerekirmiş gibi bir çözüm tarzımız vardı. Günümüzde artık bu eylem planımızla beraber biz diyoruz ki uyuşturucu ile mücadele sadece polisin ve jandarmanın görevi değildir. Bütün kurum ve kuruluşların bu konuda iş birliği yapmakla mükelleftir" ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Hikmet Karaman: “Alkışlanacak bir mücadele ortaya koyduk” Y. Adana Demirspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman, 3-0 mağlup oldukları Galatasaray maçı sonrası yaptığı açıklamada, “Futbolda bazen moral fiziksel kondisyonun önüne geçer. Gole kadar oyun anlamında, pozisyon anlamında alkışlanacak bir mücadele ortaya koyduk” dedi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Y. Adana Demirspor, evinde karşılaştığı Galatasaray’a 3-0 mağlup oldu. Maç sonu basın toplantısında konuşan Y. Adana Demirspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman, “İlk 45 dakikada çok önemli pozisyonlar oluşturduk. Kaleci Muslera’yı tebrik etmek gerek. İkinci yarı 1-0 ve 2-0 oldu. Futbolcularım iyi mücadele etti. Gole kadar oyun anlamında, pozisyon anlamında alkışı hak eden bir performans ortaya koyduk. Maçın son bölümlerinde Galatasaray üstünlüğü ele aldı. Taraftarlarımıza da teşekkür ediyorum. Maç öncesi çok güzel bir atmosfer vardı. Galatasaray’a bundan sonra başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı. "İlk 45 dakikada planlarımızın hepsi tuttu" Adana Demirspor’un zorluklar yaşadığını aktaran Karaman, “Bu takım 12 haftalık bir takım. Adana Demirspor takımı 12 haftadır birbirini tanımaya çalışan oyuncu gruplarıyla maça çıkıyor. Geçtiğimiz sezonların takımı ortada yok. İlk 45 dakikada planlarımızın hepsi tuttu. Yediğimiz gollerden sonra moraller bozuldu. Galatasaray gibi bir takıma karşı oynuyorsun ve ilk devre yakaladığın net pozisyonlar var. Futbolda bazen moral fiziksel kondisyonun önüne geçer. 2-0’dan sonra gördünüz ne kadar rahatladı. Yusuf Sarı ve Emre Akbaba çok önemli oyuncular ama yoklardı. Biz elimizdeki oyuncularla planlamayı en iyi şekilde yaptık. Müthiş bir maç izlendi. Futbol bir oyun, alkışlayacaksın. Bu oyunculara da sahip çıkacaksın. Zaman zaman kulüpler ekonomik ve sevk, idare anlamında zorluklar yaşayabilir. Biz de bunu şu anda kontrol ediyoruz. Semih Güler’in sakatlanması da bizi etkiledi. Alkışlanacak bir mücadele ortaya koyduk” diye konuştu.
Niğde Sağlıkçılar bu kez eğlendirdi Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları tarafından oluşturulan müzik grubu “Sağlığın Ritmi” konser verdi. Tamamı sağlık çalışanlarından oluşturulan müzik grubunun bu yıl 2.’sini gerçekleştirdikleri konser Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Konsere katılan Niğde Valisi Cahit Çelik, emeği geçenlere teşekkür ederek, sağlık çalışanlarının görevlerini büyük özveri ve fedakarlıkla yaptıklarını, ertelenemeyecek tek görevin sağlık olduğunu vurguladı. Vali Çelik, "Sağlık çalışanlarımızın müzikle ilgilenmesi bizleri memnun etmiştir. Devletimiz vatandaşlarımıza birçok alanda kamu hizmeti sunuyor. Güvenlik, eğitim, sağlık hizmeti sunuyor. Baktığımız zaman gerçekten sağlık hizmetinin bu hizmetler içerisinde çok farklı bir yeri olduğunu biliyoruz. Sağlık hizmetleri diğer hizmetlerden farklı olarak ertelenebilir, ötelenebilir bir hizmet değildir. Bu anlamda da ilimizde sağlık hizmeti sunmaya çalışan 4 bin 750’den fazla var. Ben hepsine Teşekkür ediyorum" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevini Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Doğan’a devredecek olan Dr. Öğretim Üyesi Yakup Çekinkaya ise konserde duygusal bir veda konuşması yaptı. Başhekim Çetinkaya katılan davetlilere teşekkür ettiği konuşmasında, "Tamamı sağlıkçılardan oluşan müzik grubumuzun içinde sağlık çalışanlarımız var. Belki detone olacaklar, belki yanlış notaya basacaklar ama eğlenecekler, eğlendirmeye çalışacaklar. Buna ihtiyacımız var çünkü bizler 24 saat çalışan insanlarız, dolayısıyla sağlık çalışanlarının eğlenmek de hakkı diye düşünüyorum. Bugün benim başhekimliğimin son günü. Tüm sorumlularıma, çalışma personellerime çok teşekkür ediyorum. Kırdıklarım olabilir. Özür diliyorum, bana hakkınızı helal edin. Benim size hakkım helal olsun. Böyle muhteşem bir ekibin önünde yapabilecek şey sadece saygıyla eğilmek olur" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından solist, koro üyeleri ve orkestranın sağlık çalışanlarından oluştuğu müzik grubu katılımcılara konser verdi. Sağlıkçıların sahnede gösterdikleri performans katılımcılar tarafından büyük büyük beğeni topladı.