ÇEVRE - 05 Ekim 2017 Perşembe 13:17

Yaylacılar 24 saat nöbet tutuyor

A
A
A
Yaylacılar 24 saat nöbet tutuyor

Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki yaylalarda verilen yıkım kararının ardından evlerini yıktırmak istemeyen yaylacılar 24 saat nöbet tutuyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki yaylalarda verilen yıkım kararının ardından evlerini yıktırmak istemeyen yaylacılar 24 saat nöbet tutuyor.


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yaylalarda yapılan yapılar tek tek yıkılacak; Kimse kusura bakmasın” açıklamasının ardından evlerini yıktırmak istemeyen yaylacılar nöbet tutmaya başladı. Trabzon’un Hayrat ilçesindeki Büyükharman Yaylası’nda yıkım kararı alınan 25 hanenin yıkılmamasını isteyen vatandaşlar yaylanın girişinde 24 saat boyunca nöbet tutarak iş makinelerini bekliyor.


Evlerini yıktırmayacaklarını belirten Makbule Coşkun, “1 sene önce ev yapmaya başladık. Bu sene de çatısını yapacaktım. Şimdi yıkım haberi geldi. Biz bunu asla yıkmayız. Burada hayvan besliyoruz. Geceden bu yana nöbet tutuyoruz. Uykusuzuz evimizi yıktırmayacağız. Yaylacılık bize dedelerimizden kaldı, biz bunu devam ettireceğiz’ dedi.


İş makinelerini beklediklerini dile getiren Alaattin Korkut ise, “Dün alınan bir karar ile burada 15 yaylanın yıkım kararı var. Buradaki insanlar yaylacılıkla uğraşıyor. Biz dün akşam saat 8’den beri nöbet tutuyoruz. İş makinelerini bekliyoruz, yaylacımızı yıktırmayacağız. İş makinelerini buraya sokmayacağız. Hep beraber böyle bir karar aldık” şeklinde konuştu.


2014 yılında yaptırdığı evi nedeniyle mahkeme gördüğünü kaydeden Faik Türk de, “2014 yılında evimi yaptırdım. Bakanımızın yaptığı açıklamaya göre 2017 yılında yapılan evler yıkılacakmış. Bundan öncekiler ne olacak bunu bilmiyoruz. Bu yaylaların yıkılmaması için elimizden geleni yapacağız. İnsanlar 300 yıldır bu dağlarda nöbet tutuyorlar. 2014 yılında mahkeme gördüm. Beraat ettim. Cezalarımızı ödedik” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi Vahdettin Köşkü’nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen kabulün ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Hollanda ile 400 yıllık bir geçmişimiz var. Görüşmelerimizde ülkelerimiz arasındaki çok boyutlu iş birliğini gözden geçirdik. Ticari ve ekonomik ilişkilerimiz derinleşerek güçlenmeye devam ediyor. Hollanda Türkiye’deki en büyük yatırımcı ülke konumunda. İkili ticaretimiz geçtiğimiz sene 13 milyar doları buldu, bu rakamı 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Başbakan’la başta Gazze ve Ukrayna özelinde ortak güvenliğimizi ilgilendiren gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor. Terörle mücadele konusu da istişaremizin en öncelikli başlıklarından birisiydi. Türkiye’nin bölücü terörü ile mücadele noktasında ödediği ağır bedeller ortadadır. Aralarında çocukların, kadınların, sivillerin ve güvenlik güçlerinin olduğu binlerce vatandaşımızı PKK’nın saldırılarında kurban verdik. PKK ve uzantıları başta olmak üzere hiçbir terör örgütüne müsamaha gösterilmemesi gerektiğini ifade ettim” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında Washington’da gerçekleştirilecek NATO Genel Sekreteri seçimine ilişkin ise, “Kararımızı stratejik akıl ve hakkaniyet çerçevesinde vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” dedi. “NATO’nun Türkiye’ye ihtiyacı var” Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise, “Türkiye şu anda belirleyici bir rol oynamakta ve bunu yaparken de Gazze’deki durumu çözme çabaları sarf etmekte, aynı zamanda Ukrayna’daki savaşla ilgili de çabaları var. Türkiye jeopolitik bir aktör. Gazze ve Ukrayna dahil tüm konuları detaylı konuştuk. 400 yılı aşan ikili ilişkilerimiz var. NATO Genel Sekreterliği adaylığım söz konusu. Türkiye zorlu bir bölgede. Terörizm var gündeminde maalesef. Bu konuyu da konuştuk. Türkiye NATO için çok önemli bir güç teşkil ediyor. NATO’nun güney kanadının Türkiye’ye ihtiyacı var, Türkiye’nin liderliğine ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.