- 16 Ekim 2017 Pazartesi 10:05

Banaz’ın sanat güneşi

A
A
A
Banaz’ın sanat güneşi

Uşak’ın Banaz ilçesinde yaşayan Sami Samancı’nın bir çok sanat dalında ortaya çıkardığı eserler ve sanata olan düşkünlüğü görenleri şaşırtıyor.

Uşak’ın Banaz ilçesinde yaşayan Sami Samancı’nın bir çok sanat dalında ortaya çıkardığı eserler ve sanata olan düşkünlüğü görenleri şaşırtıyor.


Uşak’ın Banaz ilçesinde hayata gözlerini açan Sami Samancı, 80’lerden sonra Almanya’da devam eden hayatı boyunca sanatın tüm dallarıyla ilgilendi. Küçük yaşlarda şiirle haşir neşir olan Samancı senaryolar, hikayeler ve romanlar yazdı. Ciddi resim çalışmalarına da imza atan Samancı değerli üstatlardan müzik dersleri aldı. Türk Sanat Müziğini iyi bir şekilde icra eden Samancı’nın güfte çalışmaları da bulunuyor..


Seksenli yılların sonunda Almanya’ya giden ve kendi değimiyle emir almaktan hoşlanmadığı için kendi işini kuran Samancı; "Yaklaşık 12-13 sene o işi yaptım. O dönemde yazılar yazmaya başladım. Daha önce edebi değeri olan denemeler, hikayeler yazıyordum ama sosyal medya hesabımda yazdığım bir hikayeden bir bölüm yayınladım. O bölüm Banaz Net Editörü değerli bir arkadaşın dikkatini çekmiş değirmen ile alakalı bir yazıydı. O yazı bana çok şans getirdi, sonrasında yazmam için bana teklif geldi. Hikaye denemelerimi oraya gönderdim, kısa hikayeler yazdım, iyi de başarı elde ettik, 4 binin üzerinde okuyucu kitlesi oluştu. Ondan sonra bir roman çalışmam oldu Avrupa’da yayımlandı. Türkiye ayağı da yayın evi tarafından bana vaat edilen bilgilere göre bir ay gibi bir süre içinde kitap evlerine gelecek" şeklinde konuştu.


Romanından önce senaryo çalışmaları da yaptığını belirten Samancı; "Bir tanesi de film oldu ama onun ne yönetmenini ne ismini söylemeyeceğim çünkü o zaman noterden tasdikletmedim, yaşım da çok gençti tecrübesizdim, birileri aldı kullandı onu. Şimdi onu söyleyip de onları töhmet altında bırakmak istemem, oldu bitti onlar, bir tanesi zaten film oldu" dedi


Lisede okurken kompozisyon sınavlarında edebiyat hocasının başında kağıdını beklediğini vurgulayan Samancı; "Bunu arkadaşlarım da bilir, kağıdımı alır ve bana methiyeler düzerdi çok güzel olmuş falan diye. Bir gün teneffüste beni yanı çağırdı ve mutlaka yazmamı söyledi, o biraz teşvik etti. Ama o dönemde çok önemsemedim, kendimi önemsemedim. Sonraları da bu bir dürtü içerde bir şey var o çıkmak istiyor, onu çıkarmak lazım, ne yapmak lazım? Resim de yapıyorum ben yağlı boya çalışıyorum, biraz sesim de var benim."ifadelerini kullandı.


Müzik dalında da çalışmalarda buluna Samancı, şöyle konuştu: "Ben 1977-78 yıllarında Ankara’da rahmetli Turhan Toper’in öğrencisi oldum. Eşi de TRT Sanatçısı Mülkiye Toper. Sonra kısa bir dönem Sadi Hoşses, İzmir’de de rahmetli oldu hepsi Allah rahmet etsin Rüştü Şardağ’ın talebesi oldum. Herhalde ben bu yeteneklerimi genetik miras diye düşünüyorum. Yazma konusu benim ablam da biraz şairdir. Benim bir büyüğüm Şengül Hekimoğlu İzmir’de oturuyor. Onun da çok iyi şiirleri var, takipçileri var, onun da bir kitap düşüncesi var ama elinde tutan yok. Birisinin yol açması lazım. Bizim önümüzde bize yol açan hiç kimse yoktu. Biz Banaz’da büyüdük, bu işi iyi yapabilmek için sizden birkaç adım önde bir büyüğünüzün olması lazım işte sanatla, edebiyatla falan uğraşan onunda size kapı açması yol açması lazım. Müzikte de böyledir bu işte Mustafa Sağyaşar oğlu ses sanatçısı olur başka bir sanatçının oğlu veya kızı ya ud çalar ya ney çalar ya da şarkı okur. Kısmet Kandıralı da böyle mesela babasının adı şimdi aklıma gelmiyor. Bizde de böyle bir şey var, babamın sesi iyiydi o da iyi yazardı ama kendi çapında eskiden bu şekilde internet ortamı yoktu. Böyle bir genetik bir miras diye düşünüyorum"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.