YEREL HABERLER - 20 Şubat 2017 Pazartesi 10:26

İşçi kahvehanesine kadın eli değdi

A
A
A
İşçi kahvehanesine kadın eli değdi

Uşak’ ta, çay kenarı diye tabir edilen mevkide, tabakhane işçilerinin toplanma merkezi olan bir yer, ’Gara Bayram’ın Yeri’. Sabah 07.00’de burada toplanan emekçiler günün yevmiyesini çıkaracak işi beklerken çaylarını yudumluyor.

Tek maaşla ev geçindirip aynı zamanda üç çocuğu üniversitede okutmanın çok zor olduğunu söyleyen 40 yaşındaki Selvi Çetin,"Çalışmak zorundasınız, hayatım boyunca çalıştım, evlenmeden önce de köyde çalışıyordum, 15 yıldır kocamla beraber bu kahvehaneyi işletiyorum. Kadın olarak burada bulunmam bile kahvehaneye bir düzen getirdi. Sağ olsunlar şimdiye kadar hiçbir müşterimin bana karşı bir terbiyesizliği olmadı, çok saygılılar. Nadiren taşkınlık yapanlar oluyor, onları da uygun bir dille uyarıyorum." dedi.

"Bu kahvehanede küfür duyamazsınız"
Oğul Ali Çetin’de boş zamanlarında anne ve babasına yardım ediyor. Kahvehaneye genelde işçi kesiminin geldiğine dikkat çeken Ali Çetin: "Yabancı çevre yok, zaten hepsi tanıdık. Müşteriler orta yaşın üzerinde olduğu için ben bir uyarıda bulunduğumda bana ters tepki verebiliyorlar ama annem söz konusu olduğu zaman öyle bir durum olmuyor. Mesela çok gürültü olduğunda susun! diye bağırır, ses kes! diye bağırır. Zaten kahvede yüzde 90 küfür duyamazsızınız. Bazı müşteriler saygısızlık yaptığında onları kahveden kovar ’bir daha buraya gelme der’ ama onlar iki gün sonra yine gelirer. Zaten farklı insanlar gelmez buruya hep aynı kişilerdir. Onun için alıştılar anneme. Annemi burada ilk defa görenler şaşırıyorlar. Tabi insanlara ilginç geliyor
Annem evde normal ev kadını. Burada çalışmasının evde bize karşı negatif anlamda bir etkesi yok, varsa bile pozitif bir etkisi oluyor. Biliyorsunuz imkanlar zor tek kişinin çalışmasıyla biz üç kardeşiz ben mezun oldum ama iki kardeşim hala üniversitede okuyor, ihtiyaçlarımızı karşılamak için şimdiye kadar babamla beraber çalıştılar, zaten iş de yok, piyasa ölü. Ben Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mekatronik bölümünü bitirdim. Bölümümle ilgili olarak Uşak’ta bir iş alanı yok." şeklinde konuştu.

"Gara Bayram İşçileri Ezdirmez"
Kahvehane müşterilerinden Salim Akkaya da, " Burası normal bir çay ocağı veya normal bir kahvehane değil burası Uşak tabakhanesinin işçilerinin toplanma noktası. Buraya hergün sabah 7 gibi gelirler, işverenler de buraya gelir, kaç kişi çalıştıracaksa o kadar işçiyi buradan alırlar. İşe gidemeyenler biraz daha burada vakit geçirip evlerine giderler. Hatta işçilerin iş elbiseleri bile burada durur. İş bulan elbisesini buradan alır ve hemen işine gider. Burası böyle bir yer, işçi kahvehanesi yani, tabi emekliler de geliyor. Şuna da şahit oldum: Adamın biri geldi ve ’burası kokuyor’ dedi, Gara Bayram ne yaptı, ’Kokuyorsa çık dışarı’ dedi, ’Burası işçi kahvehanesi, burada tabakhane işçileri var, deri de kokar, inşaat işçileri var, ter de kokar" dedi. işçileri ezdirmedi." şeklinde konuştu.

"Tek maaşla üç çocuk okutmak mümkün değil"
İşçilerin yakalaşık olarak 2008’den bu tarafa kahvehanesine geldiğini belirten Gara Bayram lakaplı Bayram Çetin konuyla ilgili olarak şunları söyledi:"Eşim ile yaklaşık 15 yıldır beraber çalışıyoruz. Müşterilerimizden Allah razı olsun çok saygılı insanlar, hem hanıma karşı hem bana karşı şu ana kadar yanlış bir şeylerini görmedik. Ara sıra hesap konusunda, çay sayısı konusunda anlaşmazlıklar oluyor, onları da fazla büyütmeden hallediyoruz. Hanımın çalışmasının en önemli sebebi de çocuklarımızı okutabilmek, yüzde 80 sebep bu. Başka bir işe gitse asgari ücret çalışacak, ben burada tek başıma çalışmak zorunda kalacağım, bir işçi tutmam lazım, çalışmazsa çocuklarımız okutmak zaten mümkün değil. Biz onun maaşını çocuğumuzun sadece birine gönderiyoruz. Kız Tokat’da, oğlumun biri Afyon’da, yanımdaki oğlum haftada iki gün Eskişehir’e gidiyor. Kolay değil üçü de üniversitede."

"Ablamızın burada çalışması ister istemez bizi frenliyor"
Kahvehane müşterilerinden Mehmet Tilki de Selvi Çetin’in müşteriler üzerinde bıraktığı etkiyi şu şekilde anlattı: "Tabi burası bir kahvehane herkes oyun oynuyor. Erkeklerin normalde çok rahat oldukları ve her türlü konuştukları bir ortam. Ablamızın burada çalışması ister istemez bizi frenliyor. Oyun oynarken bir kadının yanıbaşımızda olduğu düşüncesi bizi konuşurken daha dikkatil olmaya sevkediyor. Müşterilerden biri çok nadir de olsa sehven küfürlü konuşsa, abla "Hoop! ne oluyor?" der, hemen olaya müdahale eder, o kişide kendine çeki düzen verir".
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Kadın üreticilerin emeği değer görüyor Tepebaşı Belediyesi’nin yerel üretime ve kadınlara verdiği destekler doğrultusunda hizmete sunduğu Kadın Üretici Ürün Satış Noktası, vatandaşlardan yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Tepebaşı Belediyesi, hayata geçirdiği proje ve çalışmalar ile üretici kadınların emeğine sahip çıkmayı sürdürüyor. İlk olarak Temmuz 2019’da hizmete başlayan ve kent halkı tarafından çok sevilen Kadın Üretici Ürün Satış Noktası haftada üç gün olmak üzere Özdilek Sanat Merkezi, Batıkent Mahallesindeki Hasan Âli Yücel Belde Evi ve Uluönder Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi’nde hizmet veriyor. Kırsal mahalle sakini üretici kadınlar, kurulan tezgahlarda ürettikleri doğal ürünleri kent halkının beğenisine sunuyor. Eskişehirlilerden ilgi gören ürünler, kadınların emeklerini kazanca dönüştürmesini sağlıyor. Tepebaşı Belediyesi tarafından ücretsiz tezgah, çadır gibi imkanların sağlandığı Kadın Üretici Ürün Satış Noktası ile kadınlar, doğal ürünlerini Eskişehirlilerle buluşturuyor. Kadın üreticiler kendilerine verilen imkandan dolayı Tepebaşı Belediyesi’ne teşekkürlerini iletirken, vatandaş da doğal ürün tüketmekten ve kadınlara destek olduklarından dolayı memnun olduklarını ifade ediyor. Kadın Üretici Ürün Satış Noktası; salı günleri Uluönder Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi’nde Avlulu Çarşı arkası, perşembe günleri Özdilek Sanat Merkezi bahçesinde ve cumartesi günleri de Batıkent Mahallesindeki Hasan Âli Yücel Belde Evi bahçesinde Eskişehirliler ile bir araya geliyor. El işi ürünler beğeniye sunuluyor Öte yandan Kadın Üretici El İşi Satış Noktası da faaliyetlerine devam ediyor. Kırsal mahalle sakini üretici kadınlar, çarşamba günleri Uluönder Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi’nde, el emeği göz nuru el işi ürünlerini kent halkının beğenisine sunuyor.
Giresun Giresun’da istihdam seferberliği devam ediyor Giresun’da 2024 yılının ilk 4 ayında iş arayan 10 bin 730 kişiden bin 780 kişisinin işe yerleştirildiği açıklandı. Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti başkanlığında il İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda istihdama yönelik bilgi veren Giresun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sarı, “2024 yılı içinde kuruma 5 bin 227 kadın ve 5 bin 503 erkek olmak üzere toplam 10 bin 730 iş arayan vatandaşımızın başvuruda bulundu. Aynı dönem içinde kamu sektöründen 32, özel sektörden 2 bin 371 kişi olmak üzere toplam 2 bin 403 kişilik açık iş talebi alındı. Bu dönem içinde kamuya 3, özel sektöre ait işyerlerine ise 46 engelli ve bin 731 normal işsiz olmak üzere toplam bin 777 işsiz vatandaşımız işe yerleştirildi. İlk 4 aylık dönem içinde istihdama kazandırılan kamu ve özel sektör toplam işçi sayısı ise bin 780 kişiye ulaştı. Bu dönemde düzenlenen 69 kurs ve programlara 499 kadın ve 271 erkek olmak üzere toplam 769 işsiz vatandaşın katıldı. Ayrıca il genelinde faaliyet gösteren özel sektör işletmelerinde açılan 30 İşbaşı Eğitim Programlarına da 47 kadın, 30 erkek olmak üzere toplam 77 işsiz vatandaşın katıldı. Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde düzenlenen 39 TYP’lere 451 kadın ve 241 erkek olmak üzere toplam 692 işsiz vatandaşımız katıldı. Dönem içinde istihdam seferberliği kapsamında bin 347 işveren ile temas ve ziyaret yoluyla irtibat kurularak, kurumun istihdamla mücadele kapsamındaki yürüttüğü hizmetleri konusunda bilgilendirme çalışması yapıldı” dedi.
Balıkesir Kız öğrenci yurdunun çevresine yeni fidanlar dikildi Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan Hasan Basri Çantay Yurdu’nda gerçekleştirilen ‘Fidan Dikim Etkinliği’ ile yurtta barınan öğrenciler fidanları toprakla buluşturdu. Fidan dikim etkinliğini, Balıkesir Valiliği koordinesinde Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, Balıkesir Üniversitesi ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirildi. Yurtlar sadece barınma alanları olarak değil; aynı zamanda gençlerin sosyal ve kültürel etkileşimlerini yaşadığı ortamlar olarak da önem taşıyor. Bu nedenle yurtlarda kalan öğrencilerin ders dışı zamanlarını olumlu bir şekilde değerlendirmeleri için çeşitli etkinlikler ve faaliyetler düzenleniyor. Bu tür etkinlikler, gençlerin sosyal ve akademik gelişimine katkı sağlamak, milli, manevi ve insani değerleri tanımalarına yardımcı olmak ve doğaya olan sevgilerinin arttırılması amaçlanıyor. Hasan Basri Çantay ve Balıkesir Kız Yurdu öğrencileri, ağaç ve orman sevgisi konularında bilinçlenmek, gençlerin çevre faaliyetlerinde etkin rol almaları ve yaşadıkları çevreye duyarlılıklarının artırılması hedefiyle fidan dikim etkinliğinde bir araya geldiler. Vali İsmail Ustaoğlu,” Bugün gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte fidanları toprakla, umutları yarınlarımızla buluşturacağız. Unutmamalıyız ki ağacıyla, ormanıyla, taşıyla, toprağıyla bu cennet vatan hepimizindir. Bu bilinçle hareket ederek, gelecek nesillere en değerli ve en paha biçilmez bir miras olarak, uygarlığın en temel göstergesi olan ağacı ve ormanı bırakmalıyız. Toprakla buluşturduğumuz bu fidanların ülkemiz, şehrimiz, milletimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. İl Müdürü Adem Özalp, ” Ormanların korunması ve sürdürülebilir yönetimi, insanların sağlığına ve refahına katkıları, çevre kirliliğinin azaltılması, iklim değişikliğiyle mücadele ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak adına kritik önem taşır. Ağaçların, insanların sağlığına ve refahına katkıları, çevre kirliliğinin azaltılması, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve doğal yaşam alanlarını korumak gibi birçok farklı alanda etkileri bulunuyor Bizler de geleceğimiz olan gençlerimize, çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak adına hep birlikte doğaya katkı sağlamak için fidan dikim etkinliklerine katılmaya devam edelim. Bu anlamlı etkinliğe, katkı sunan ve katılım sağlayan herkese teşekkür ederim” dedi. Fidan dikim törenine Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Orman Genel Müdürü Kemal Kayıran, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt, Gençlik ve Spor İl Müdürü Adem Özalp ve birim müdürleri ile öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen bu anlamlı etkinlikle dikilen fidanlar geleceğe bir armağan olarak bırakılarak, yıllar boyunca yaşam alanlarına renk katacak ve doğal dengenin korunmasına katkı sağlayacak.
Düzce Toz taşınımı oto yıkamacıların yüzünü güldürdü Düzce’de etkili olan yağmur ve toz taşınımı sebebiyle araçlarının üzeri çamurla kaplanan sürücüler oto yıkamacılarda yoğunluğa sebep oldu. Düzce’de toz bulutunun ardından etkili olan kısa süreli yağışı, hem günlük yaşamı olumsuz etkiledi hem de araçların üzerini çamurla kapladı. Araçları çamurla kaplanan sürücülerin bazıları gece saatlerinde araçlarını yıkarken, bazıları ise soluğu oto yıkamacılarda aldı. Aracını yıkayan Aykut Ekinci, "Gündüz saatlerinde Afrika’dan gelen toz ile birlikte yağan yağmur araçların üzerini çamur yaptı. Yarın da işlerimiz var. Gece hava durumu da müsaitken arabamı yıkadım" dedi. Oto yıkamacılarda yoğunluk oluştu Aracını çamurdan arındırarak temizletmek isteyen bazı araç sahipleri ise oto yıkamacıların yolunu tuttu. Oto yıkamacı Evren Eser, "Keşke iş yerimize her gün bu kadar araç gelse. Tabii her gün böyle olmuyor. Araçların üzerinin çamurla kaplanması oto yıkama işi yapan esnafın dükkanlarındaki yoğunluğunu artırdı. Bizde insanların araçlarına daha temiz binebilmeleri için temizliyoruz. Sene de bir hafta böyle bir olayla karşılaşıyoruz. Daha önceki senelerde de karşılaşmıştık" diye konuştu. Aracını yıkatmak için sırada bekleyen Tamer Yeşildağ ise "Dün yağan yağmur ve toz bulutu ile araçlarımızın üzeri çamurla kaplandı. Aracımla çamurlu gezmek yerine yıkatmaya geldim ancak yoğunluktan dolayı bekliyoruz" şeklinde konuştu.