ASAYİŞ - 09 Ekim 2012 Salı 17:46

KIVIRCIK ALİ`NİN ÖLDÜĞžÜ KAZA AİHM`LİK OLDU

A
A
A
KIVIRCIK ALİ`NİN ÖLDÜĞžÜ KAZA AİHM`LİK OLDU

Kıvırcık Ali olarak bilinen sanatçı Ali Özütemiz`in hayatını kaybettiği trafik kazasıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`ne (AİHM) başvuruda bulunuldu. Ailenin avukatı Rezan Epözdemir, ihmali olduğunu iddia ettikleri yetkililerin yargılanmasına idarenin izin vermemesi nedeniyle iç hukuk yollarının tükendiğini ifade etti.
11 Şubat 2011 tarihinde kendi kullandığı aracıyla trafik kazası geçiren ve hayatını kaybeden Özütemiz`in dosyası, AİHM`e gönderildi. Ailenin avukatı Rezan Epözdemir, iç hukuk yollarının tükenmesi üzerine AİHM`e başvurduklarını belirterek, ``Yolda trafik işareti yok, aydınlanma yok, kaya tuzu kullanılmış ve bu mucur etkisi yapmış. Yol kenarında TIR dorseleri var. Onlara çarpmamak için rahmetli kazaya maruz kalıyor. Bütün bu ihmaller zinciri nedeniyle taksirle ölüme sebebiyet vermekten dolayı savcılığa başvurmuştuk`` dedi.
Yetkililerle ilgili ilk polis tutanağında kusurun Özütemiz de olduğunun belirtildiğini ifade eden Epözdemir, şöyle konuştu: ``Akabinde keşif yapıldı, bilirkişiler Karayolları yetkililerinin de kusurlu olduğunu söyledi. Sonra İstanbul Teknik Üniversitesi`ne (İTÜ) gitti dosya. İTÜ tanzim ettiği raporunda yine alt düzeyde Karayolları yetkililerinin de kusurlu olduğunu belirtti.``
``Türkiye`de ilk defa taksirle ölüme sebebiyet vermekten dolayı Karayolları yetkilileri hakkında dava açılacaktı`` diyen Epözdemir, bu konuda AİHM`in Türkiye`yi birçok kez mahkum ettiğini belirtti.
Dava açılması aşamasında kamu görevlisi olan yetkililer için savcılığın izin istediğini anlatan Epözdemir, izin verilmediğini kaydetti. İzin verilmeyince hem kendilerinin hem de savcılığın itiraz ettiğini belirten Epözdemir, şunları söyledi: ``Bölge İdare Mahkemesi itirazımızı reddetti. Böylece takipsizlik kararı verildi savcılık tarafından. İç hukuk yolu tükenmiş oldu. İç hukuk yolunun tükenmesinin ardından kamu vicdanı rahatlamadığı, adalet tecelli etmediği ve ailede hâla makul soru işaretleri olduğu için süreci uluslararası yargıya intikal ettirdik. Bugün itibariyle AİHM`e başvurduk.``
Gerekli tedbir ve önlemleri almayan devletin yaşama hakkını ihlal ettiği kanaatinde olduklarını ifade eden Epözdemir, demokratik hukuk devletinde kamu görevlilerinin yargılanması için idareden izin alınmasının söz konusu olamayacağını savundu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Doç. Dr. Uğur, “Hormon sağlığı için özellikle sebze ve meyve ağırlıklı olacak şekilde beslenmeliyiz” Hormonların çok önemli olduğunu dile getiren Doç. Dr. Kader Uğur, “Hormonların hem yüksekliği hem de düşüklüğü vücudumuzda hastalıklara sebep olabilir. Hormon sağlığı için özellikle sebze ve meyve ağırlıklı olacak şekilde sağlıklı beslenmeliyiz” dedi. Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kader Uğur, 24 Nisan Hormon Günü çerçevesinde hormonların önemi hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Kader Uğur, “Hormonlar insan vücudunda büyüme, gelişme, üreme ve metebolik olayları sağlayan salgılardır. Hormonların olmaması durumunda yaşam devam edemez. Hormonların hem yüksekliği hem de düşüklüğü vücudumuzda hastalıklara sebep olabilir. Hormon sağlığı için özellikle sebze ve meyve ağırlıklı olacak şekilde sağlıklı beslenmeliyiz. Haftada en az 2 saat kadar düzenli yürüyüş, her gün düzenli olarak 7 saat uyumak, endokrin bozucular olan plastik kaplar yerine cam şişelerden su içilmesi ve paslanmaz çelik kapların kullanılması lazım. Ayrıca evin tozlardan arındırılarak düzenli bir şekilde temizlenip havalandırılması önem arz etmektedir. Bazı önemli hormon eksikliklerini engellemek için, özellikle kalsiyum içeriği yüksek süt, yoğurt, peynir ve yeşillik gibi gıdaların günlük hayatımızda tüketilmesi gerekiyor. İyot açısından zengin olan balık, süt, yumurta gibi gıdaların düzenli olarak tüketilme hormon sağlığı açısından önemlidir" diye konuştu.