GENEL - 17 Ekim 2017 Salı 12:02

Erciş’in asırlık üzüm bağları hayat buluyor

A
A
A
Erciş’in asırlık üzüm bağları hayat buluyor

Van Büyükşehir Belediyesi, Erciş’e bağlı Tekler Mahallesi’nde susuzluk nedeniyle yok olmaya yüz tutan onlarca dönümlük üzüm bağlarını suyla buluşturmaya hazırlanıyor.

Van Büyükşehir Belediyesi, Erciş’e bağlı Tekler Mahallesi’nde susuzluk nedeniyle yok olmaya yüz tutan onlarca dönümlük üzüm bağlarını suyla buluşturmaya hazırlanıyor.


Büyükşehir Belediyesi, kırsalda hayvancılık ve çiftçilik faaliyetleri ile uğraşan vatandaşlar için hayati öneme sahip sulama kanalı, sulama göleti ve sıvatlar yaparak çiftçilere büyük destek sunuyor. Bu kapsamda Erciş ilçesine bağlı 120 haneli Tekler Mahallesi’nde vatandaşların nesillerden bu yana sürdürdükleri üzüm bağcılığı faaliyetlerinin susuzluk nedeniyle bitme noktasına gelmesi üzerine Büyükşehir Belediyesi harekete geçti.


Mahalle sakinlerinin ve muhtarın taleplerini değerlendiren Tarımsal İşler Daire Başkanlığı ekipleri, gerekli etüt ve saha çalışmalarını kısa bir süre içerisinde tamamlayarak beton sulama kanallarının yapımına başladı. Mevsim şartları da gözetilerek bin 500 nüfuslu mahallede 4 bin metre beton trapez kanal, 200 metrede dik sulama kanalı yapım işi yılsonuna kadar tamamlanacak. Kanalların hizmet vermeye başlaması ile birlikte bölgede çiftçilerin geçim kaynağı olan üzüm bağcılığı yeniden hayat bulacak. Kanallar yaklaşık olarak bin dönüm araziyi sulamaya yetecek suyu çiftçinin ayağına taşıyacak.



"Su umutlarımızı yeşertecek"


Bölgede nesillerden beri üzüm bağcılığı yapıldığını belirten Mahalle Muhtarı İsmail Tunç, “Bizim mahallemiz, bölgedeki en verimli topraklara sahiptir. 2012 yılına kadar sahip olduğumuz üzüm bağlarından yılda en az bin - bin 500 kasa üzüm hasadı yapıyorduk. 2012 yılında çiftçilik faaliyetlerinde kullandığımız doğal kaynak sularımız tamamen kuruma noktasına geldi. Bu tarihten sonra hasat miktarımız 50-100 kasaya kadar düştü. Çiftçilerimizle birlikte 2012 yılından itibaren belediyeye sayısız dilekçe yazarak sulama kanalı talebinde bulunduk. Fakat bir sonuç alamadık. Üzüm bağlarımız tamamen yok olma noktasına geldi. Umutlarımız bitmek üzereyken sesimiz duyuldu. Su umutlarımızı yeşertecek. 2017 yılında yönetim değişikliğinin ardından Büyükşehir Belediyesi taleplerimize olumlu cevap verdi. Şu anda yapımı devam eden kanalların tamamlanması ile birlikte sulama kapasitemiz eskisinden daha iyi bir hale gelecek. Bizim birkaç yüz dönümlük ekilebilir arazimiz var. Yeni yapılan sulama kanalları ise bin dönüm araziyi sulama imkanı sağlayacak. Bu sayede ekili alanlarımızı arttırarak üzüm rekoltemizi de 2-3 katına çıkarabileceğiz. Ayrıca elma, armut, kayısı ve erik başta olmak üzere meyve ağacı sayımızı da artıracağız. Bize böyle bir hizmeti kazandırdığı için başta Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’na ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman ’Zuzubak’ Otunun fiyatını duyan dönüp bir daha bakıyor: Kilosu 5 bin liradan alıcı buluyor Batman’ın Sason ilçesinde yüksek dağlarda yetişen ve birçok hastalığa iyi geldiği düşünülen "zuzubak" otunun kilosu 5 bin liradan alıcı buluyor. Yemeklerde baharat olarak tüketilen, şifalı bir bitki olarak düşünülen zuzubak otu, ilçenin Mereto ve Zoveser dağlarının eteklerinde yetişiyor. Ot, köylerde yaşayan vatandaşlar için önemli bir geçim kaynağı oluşturuyor. Otun bölgede azalması nedeniyle bu yıl kilogramı 5 bin liradan alıcı buluyor. Yüksek kayalıklardan topladıkları zuzubak otunu tahtadan yapılan huninin içinde kaya tuzu ile birlikte taşla ezerek hazır hale getirdikten sonra kilosunu 2 bin 500 ile 5 bin lira arasında sattıklarını belirten Muharrem Algan, “Biz bunu toplayabilmek için saatlerce yol yürümek zorunda kalıyoruz. Çok yüksek kayalıklarda yetişiyor. Toplanması çok zordur. Toplarken düşme tehlikesi yaşıyoruz. Bu bölgede Mereto Dağı etraflarında yetişiyor. Topladığımız zuzubak otunu ufak ufak keserek ayıkladıktan sonra kaya tuzu ile birlikte huninin içinde ezerek toz haline getiriyoruz. Biz bunu yemeklerde baharat olarak kullanıyoruz. Bir çok hastalığa iyi geldiğini biliyoruz. Çok tercih edilen bir baharat otudur. Ben İstanbul’a ve buralarda talep edenlere gönderiyorum. Ayrana yoğurta, salatalık, domates ve benzeri bir çok yemeğin içine katarak tüketiyoruz. Bizim de tek gelirimiz budur” dedi. Zuzubak otunun çok şifalı olduğunu öne süren Sait Boğuş, otun kilosu şu anda 4 ile 5 bin lira arasında sattıklarını söyledi. Adet olarak da 100 liradan sattıklarını aktaran Boğuş, "Bu otu biz tuzla öğüterek baharat olarak kullanıyoruz. Özelikle kalp ve damar hastalıklarına iyi geliyor. Her kese şifalı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. Hacı Aktaş ise, zuzubak otunun çok şifalı olduğu için fiyatının da yüksek olduğunu dile getirdi.
Kahramanmaraş Toz taşınımı Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı Kahramanmaraş’ta Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımı etkili oldu. Görüş mesafesinin düştüğü kentte, hava kalitesi de alarm verici seviyelere ulaştı. Afrika üzerinden gelen çöl tozu, Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı. Kentte toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalmaya neden oldu. Meteoroloji’nin uyarasının ardından kentin kuşbakışı görüldüğü alanlarda şehrin üzerinde toz bulutlarının etkili olduğu görüldü. Toz taşınımından etkilenen Kahramanmaraşlı esnaflar, görüş mesafesinin düşmesi ve hava kirliliği nedeniyle zor anlar yaşıyor. Galerici esnaflarından Mustafa Başkonuş, “Kahramanmaraş’ta son 2 gündür özellikle Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutları etkili olmakta. Gördüğünüz gibi bizim araçlarımızın üstü tozdan geçilmiyor. Şu an yıkasam yarım saat sonra yine aynısı oluyor” dedi. Gıda işletmecisi Kemal Alagöz ise, “Gıdacı olarak bizleri çok etkiliyor, kapımızı açamıyoruz. Önlemimizi almak için kapımızı kapatıyoruz, ürünlerimizin üstünü kapatıyoruz. Her 15-20 dakikada bir elimizle sürekli temizliyoruz. Mesela benim çocuğun alerjisi var, okula bile gönderemiyoruz” diye konuştu. Bir diğer esnaf Kadir Gülcü, “Kapımızı kapatıyoruz, içeride klimamız çalışıyor ama yine kapı açılıp kapandıkça içeri toz oluyor” ifadelerini kullandı.
İstanbul Şile Belediyesi’nin güncel borcu 925 milyon TL olarak açıklandı Şile’nin yeni Belediye Başkanı Özgür Kabadayı, kamuoyu ile belediyenin mevcut mali durumunu paylaştı. 31 Mart Yerel Seçimleri’nde AK Parti’den CHP’ye geçen Şile Belediyesi’nin yapılan incelemelerden sonra güncel borcu 925 milyon 244 bin 128 TL olarak tespit edildi. Şile Belediye Başkanlığı’na asılan pankart ile kamuoyuna ilan edilen güncel borç durumunda yer alan bilgilere göre, belediye kasasında 39 milyon 964 bin 499 TL bulunurken, toplam borç ise 925 milyon TL’yi aşıyor. Başkanlık binasına borç listesi asıldı Belediye binasına asılan pankartta, işçi SSK primleri, personel maaş ve SSK prim ve vergi borçları, SSK borçları, esnafa ödenmeyen borçlar, aylık elektrik borcu, vergi borçları gibi borçlar sıralandı. Şile Belediyesi tarafından paylaşılan tabloda göze batan rakamlar dikkat çekiyor. 442 milyon TL’lik rakam ile dış piyasa şirketlerine olan borçlar listenin en başında yer alırken, 31 Mart öncesi ihalesi gerçekleşmiş ileri tarihli sözleşme bedelleri ise 199 milyon TL, genel sokak aydınlatmaları için 18 milyon TL’lik tutarlar tablonun en dikkat çekici detayları olarak kayıtlara geçti. Başkan Özgür Kabadayı: “İncelemelerimiz devam ediyor” Belediyenin mevcut mali durumu hakkında bilgi veren Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı, “Şeffaf, adil ve sürdürülebilir belediyecilik anlayışımızın bir yansıması olarak 31 Mart 2024 tarihi itibarıyla Şile Belediyesi’nin borç ve mevcut mali durumu hakkında kamuoyunu bilgilendirmek istedik. 2024 yılı içerisinde son üç aylık dönem (ocak-şubat-mart) incelendiğinde özellikle mart ayı içerisinde Şile Belediyesi bünyesinde birçok usulsüzlük yönetimimiz tarafından tespit edildi. Gerçeklikle uyuşmayan son dakika faturalarına yasal itiraz süreçleri içerisinde gerekli itirazlar yapıldı. İncelemelerimizi belediyemize ait SİPAŞ ve Mercanköşk AŞ şirketlerimiz özelinde sürdürüyoruz. Belediye şirketlerimizin güncel mali durumlarını da kısa bir süre sonra ayrıca paylaşacağız” ifadelerini kullandı.