YEREL HABERLER - 18 Temmuz 2017 Salı 16:05

Prof. Dr. Battal: “Siber güvenlik, sınır güvenliği kadar önemlidir”

A
A
A
Prof. Dr. Battal: “Siber güvenlik, sınır güvenliği kadar önemlidir”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörü Prof.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, günümüzde siber güvenliğin sınır güvenliği kadar önemli olduğunu söyledi.


YYÜ ev sahipliğinde Bilgi Güvenliği Akademisi tarafından düzenlenen ‘Siber Güvenlik Yaz Kampı’ başladı. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) farklı üniversitelerinde 3 bin civarında öğrencinin başvurduğu kampa, online sınavla belirlenen 25 öğrenci katıldı. 7 gün devam edecek olan kampta öğrencilere hacking, zafiyet tarama, zararlı yazılım analizi, mobil güvenlik, DDOS saldırılarına karşı doğru savunma, siber istihbarat, siber suçlarla mücadele gibi birçok konuda üst düzey eğitim verilirken, eğitici ve öğretici siber savaş oyunları sayesinde de öğrencilerin takım çalışması yetenekleri ölçülecek. Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde başlayan kampta öğrencileri ziyaret eden Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, günümüzde siber güvenliğin sınır güvenliği kadar önemli olduğunu ifade ederek, “Şu anda dünyada belki insanlar farkında değil ama siber güvenlik sınır güvenliği kadar önemli hale geldi. Son dönemde sessizce ama ciddi bir şekilde tartışılan bir konu var. Rusya ile ABD arasında yapılan seçimlere müdahale edilip edilmediği konusu. Bu sizlerin alacağınız eğitim alanıyla da yakından ilgilidir. Ülkeler artık çok farklı amaçlar doğrultusunda siber güvenlikle ilgili açıklarını buldukları zaman birbirleri üzerinde farklı hesaplar yapabiliyor ve dünyayı farklı şekillerle idare etme çalışıyorlar” dedi.



“4 kategoride 7 gün eğitim verilecek”


Burada 4 farklı kategoride 7 günlük eğitim verileceğini ifade eden Rektör Battal, eğitimin ardından uluslararası geçerliliği olan sertifika verileceğini belirterek, gençlere kentin tarihi, turistik ve doğal güzelliklerine tanık olacaklarını ifade etti.


YYÜ Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Eray Çelik de, buradaki öğrencilerin 3 bin öğrenci arasında seçildiklerini ifade ederek, buradaki en önemli kriterlerinin temel bilgi teknoloji okuryazarlığı ve gelecek kurgusu siber güvenlik uzmanı olma konusu olduğuna dikkat çekti. Çelik, “Bu eğitimin temel amacı hem bizlerin kendi güvenliği hem de kamudaki bu güvenliğin sağlanması açısından ülkemizde nitelikli insan gücü havuzuna katkı sunmaktır. 15 Temmuz darbe kalkışması sonrasında bunun ne kadar önemli olduğunu da gördük. Burada ülkesine yürekten bağlı siber güvenlik uzmanları yetiştirmek ana hedefimiz. Öğrencilerimiz buradaki eğitimin ardından farklı alanlarda uzmanlaşmış olacaklar. Aldıkları sertifikaların uluslar arası bir geçerliliği olacak. Ayrıca Kıbrıs’tan, Çanakkale’den İzmir’den öğrencilerimiz var. İlk defa bölgemizde bir üniversitede bu kamp düzenleniyor” diye konuştu.


Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman da, öğrencilerden Van’ın güzelliklerini gittikleri yerlerde anlatmalarını istedi.


Özellikle gelişmiş ülkelerin siber güvenlik konusuna ciddi maliyetler yapıldığından ve siber güvenlik orduları kurulduğundan söz eden Bilgi Güvenliği Akademisi A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Uçar da, siber alanın bazen ülkelerin bazen de şirketlerin kaderlerini değiştirdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:


“Küresel çapta yapılan siber saldırılara birçok kez Türkiye gibi kritik öneme sahip ülkeler de nasibini almaktadır. 15 Temmuz gibi darbe girişimleri de gösterdi ki aslında topla tüfekle yapılamayacak kadar, bir ülkeye siber saldırı ile zarar verilebiliyor. Düşmanlarınız fiziksel olarak yok etme ya da gözlemleme, önlemini alma günümüz dünyasında kolaydır. Ama sanal bir şeye karşı önlem almak ve onun etkilerini gözlemlemek çok zordur. Bu anlamda yeni mühendislerin yetişmesi aykırı düşünme kapasitesi olan ve bunu da iyi işlerde kullanabilecek uzmanlara ihtiyaç var. Bu kampın varlığı ve hedefi de budur.”


Kıbrıs Üniversitesinden gelen Ömür Konlu, burada alacakları eğitimlerle kendilerini siber güvenlik konusunda geliştireceklerini söyledi.


Muş Alparslan Üniversitesinden kampa katılan Öznur Karacan da, burada üst düzey bir eğitim aldıklarını ve burada olmaktan mutlu olduğunu ifade etti.


Kampa Van Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkanı Vekili Atıf Çiçekli, VAN TSO, Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED), Genç MÜSİAD, Öncü (DNS Firewall) ve Best Van Turizm de destek veriyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Yüksel Yıldırım: "Kaleci İrfan Can Eğribayat transferi için Fenerbahçe ile anlaştık" Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım, 2-0 mağlup oldukları Fenerbahçe maçı sonrası, "Kaleci İrfan Can Eğribayat transferi için Fenerbahçe ile anlaştık" dedi. Samsunspor, Turkcell Süper Kupa yarı finalinde Yeni Adana Stadyumu’nda karşılaştığı Fenerbahçe’ye 2-0 mağlup oldu. Maç sonu açıklamalarda bulunan Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım, "Van Drongelen’i oynatırsak, en az 6-8 hafta yok olacak dediler. Oynatmayalım dedik. Bizimle devam ediyor. Satma şansım yok. Samsunspor’un hedefleri var. O isteniyor, Holse isteniyor, Marius’u istiyorlar. Talepler var. Musaba’yı bırakmak istemedik. Serbest kalma maddesi vardı. Onu kullandı kendisi ve engelleyemedik. Onun dışında oyuncu vereceğimi sanmıyorum. Çok astronomik teklif gelirse olabilir" ifadelerini kullandı. "Musaba seyirciyi coşturma hareketini Samsunspor maçında yapmamalıydı" Anthony Musaba ile ilgili de konuşan Yüksel Yıldırım, "Musaba’yı çok seviyorum. Alırken iki ay pazarlık yaptım. İkinci babası gibiyim. Bizden ayrıldı, Fenerbahçe’ye hayırlı olsun. Güzel de başladı. Seyirciyi coşturma hareketi Samsunspor maçında yapmamalıydı, üzdü. Pek çok hoş olmadı. Bazı televizyonlar beni yanlış anlamış. Bedava aldılar dedim. 6 milyon euro’ya aldılar. Nene’yi 18 milyona aldılar, Musaba’yı 6’ya aldılar dedim. Bana göre Musaba, Nene’den daha iyi futbolcu. Kıyaslama yaptık. Bunu zaman gösterecek. Musaba’yı normalde veriyor olsaydım, bir sonraki satışından pay alacaktım, bonus alacaktım, Fenerbahçe şampiyon olursa bonus alacaktım. O rakam belki 10-15’e çıkacaktı. Ben bunun için ’bedava’ dedim. Yoksa bedavaya gitmedi. Oyuncu, 3 milyon istedi (Samsunspor’a transfer süreci) sonrasında pazarlıkla 5 milyon yaptık. Samsunspor tarihinde 5 ay kalıp 6 katı para kazandıran bir oyuncu olmamıştı. Ekonomik katkılarından dolayı Musaba’ya teşekkür ettik ama onu da bazı taraftarlarımız da yanlış anladı. Nene’ye karşı yanlış bir şey söylemedim ama Musaba bana göre daha iyi futbolcu dedim" açıklamasını yaptı.
Ankara Bakan Tunç: "Avukatlık vakarına uygun davranış göstermeyen avukat hakkında soruşturma başlatıldı" Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarla avukatlık mesleğinin vakarına uygun davranış göstermeyen ve İzmir Barosu’na kayıtlı olduğu tespit edilen avukat hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştır" dedi. Adalet Bakanı Tunç sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, "Avukatlık Kanunu’nun 1. maddesi, avukatlığın kamu hizmeti olduğunu; avukatın ise yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil ettiğini açıkça vurgular. Yargının kurucu unsuru olmanın yüklediği sorumluluk; avukatların yalnızca temsil ettikleri hakkı savunmayı değil, adalete duyulan güveni de güçlendirmeyi gerektirir. Hukukun ciddiyetini zedeleyen, kanun hükümlerini keyfî biçimde yorumlayarak yanlış yönlendirmeye kapı aralayan her tutum; toplumun adalete olan inancına zarar verir" dedi. İzmir Barosu’na kayıtlı bir avukatın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar dolayısıyla hakkında soruşturma başlatıldığını açıklayan Bakan Tunç, "Avukatlık Kanunu’nun 34. maddesi, avukatlık görevinin özen, doğruluk ve onur içinde yürütülmesini; avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun davranmayı ve meslek kurallarına bağlılığı esas alır. Türkiye Barolar Birliği meslek kuralları da aynı doğrultuda; avukatın, mesleğin itibarını zedeleyecek tutum ve davranışlardan kaçınmasını, bu hassasiyeti yalnızca mesleki faaliyetinde değil özel hayatında da gözetmesini gerekli kılar. Sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarla avukatlık mesleğinin vakarına uygun davranış göstermeyen ve İzmir Barosu’na kayıtlı olduğu tespit edilen avukat hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştır. Avukatlık Kanunu’nun disiplin hükümleri uyarınca ilgili baro tarafından da meslek kurallarına aykırılık teşkil edip etmediği yönünden inceleme ve gerekli değerlendirmeleri yapılmak üzere disiplin süreci başlatılmıştır" ifadelerini kullandı.