GENEL - 14 Kasım 2017 Salı 15:05

‘Van İŞGEM Büyüyor’ projesi kapanış toplantısı

A
A
A
‘Van İŞGEM Büyüyor’ projesi kapanış toplantısı

Van İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) tarafından Ocak 2016’da başlatılan 9 milyon 200 bin Euro bütçeli "Van İŞGEM Büyüyor" projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.

Van İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) tarafından Ocak 2016’da başlatılan 9 milyon 200 bin Euro bütçeli "Van İŞGEM Büyüyor" projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.


Van’da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde Avrupa Birliği (AB) fonu ile desteklenen ve bugün kapanış programı gerçekleşen ‘Van İŞGEM Büyüyor’ projesi kapsamında 30 yeni modern iş yeri ile 700 kişilik istihdam kapasitesi oluşacak. Doubletree By Hilton Van Hotel’de gerçekleştirilen proje kapanış toplantısına Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Murat Zorluoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, kurum amirleri, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş adamları ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Murat Zorluoğlu, İŞGEM ve tekstilkent gibi hukuki altyapısında bazı boşluklar olan alanda bir yönetim modelinin oluşturulması gerektiğini belirtti. İŞGEM’lerin bir standart yönetim modelinin olmadığına dikkat çeken Vali Zorluoğlu, “Van İŞGEM Büyüyor projesinin kapanışını kutlamak için bir aradayız. Geldiğimden bu tarafa iki kez ziyaret ettim, çok özel bir proje gerçekten. İnşallah tam kapasite olarak kısa süre içerisinde hayata geçecek. Biraz daha yenilikçi, biraz daha teknoloji, İŞGEM’deki süresini tamamladığında daha büyük bir ölçeğe geçebilecek mahiyetteki yatırımcılara ve yatırımlara destek vermekte fayda görüyorum. Burada iki tane hususu da sizlerin dikkatine sunmak isterim. İŞGEM uygulamaları Türkiye’de birçok yerde var. Van’daki uygulama çok özel. Temelde iki tane husus var. Bunlardan bir tanesi İŞGEM’lerin bir standart yönetim modeli yok. Dolayısıyla bu zaman zaman sıkıntılar oluşturabiliyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız geldiği zaman ona da arz etmiştim. Gerek İŞGEM, gerek tekstilkent gibi hukuki altyapısında bazı boşluklar olan alanda bir yönetim modeli oluşturulsun. Bu alanda Van gibi başarılı uygulamaları daha çok dikkate alarak yapmalarında fayda münazara ediyorum” dedi.


İŞGEM ile organize sanayi bölgesi (OSB) arasında orta ölçekte yeni bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunun altını çizen Zorluoğlu, “İŞGEM’deki ölçek ile İŞGEM’den sonra gidilecek olan OSB ölçeği arasında çok büyük bir fark var. Buradan şu anlaşılıyor; arada yeni bir ölçeğe ihtiyaç var. Bir orta ölçek ile yeni bir yapılanmaya ihtiyaç var. Buna da dikkat etmek gerekiyor. Ya organize sanayi bölgelerimizde veya küçük sanayi sitelerimizin bir bölümünü İŞGEM ile OSB arasında yeni bir büyüklükte bir sanayi altyapısı oluşturmak gerekebilir” diye konuştu.



“Van’da güzel şeyle oluyor”


İŞGEM, tekstilkent ve OSB’de yeni alanların oluşturulması ve gelişmesiyle Van’da çok güzel şeylerin olduğunu ifade eden Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Bu sadece bugün bir anlamda hizmete açtığımız İŞGEM değil, onun dışında da çok güzel şeyle oluyor. Bunlardan bir tanesi tekstilkenttir. Hâlihazırda orada bin 500’e yakın ve çoğunluğu da kadın olmak üzere kişi istihdam ediliyor. Oranın altyapısı tamamlanmak üzeredir. Hükümetimize müteşekkiriz. İlave 7 milyon TL’yi bize tahsis ettiler. Kış gelmeden geçen sene yaşanan sıkıntılardan elbirliğiyle fiziki imkanları iyi hale getirdik. Orda yeni yatırımlar başladı. Önümüzdeki yıl bu vakitlerde orada 3 bin kişinin istihdam edileceği tekstilkent için çalışıyoruz. Tekstilkenttin daha da gelişmesi için ilave yeni alanların oluşturulması için de Kalkınma Bakanlığımızda, kalkınma ajansı üzerinde irtibat halindeyiz. Sadece tekstilkent değil, OSB’de kendisini geliştiriyor. OSB’ye yeni etaplar ilave ediyoruz. 4. etap büyük oranda tamamlandı. 5. etapla alakalı da çalışmalarımız devam ediyor.”



“Van Denizi artık kirlenmeyecek”


İki yıl sonra tamamlanacak arıtma sistemiyle Van Gölü’nün artık kirlenmeyeceğini söyleyen Zorluoğlu, “Van, hükümetimizin Cazibe Merkezleri Programı kapsamında olan 23 ilden bir tanesidir. Başbakanımız kısa bir süre içerisinde Cazibe Merkezleri Programının birinci çağrısının neticesini açıklayacağız demişti. Onu bekliyoruz. İnanıyorum Van’da da gerek Cazibe Merkezleri Programlarının sağladığı destekler, gerek Van’ın zaten 6. bölge olmasından kaynaklanan desteklerle önümüzdeki günlerde OSB içerisinde ve dışında yeni sanayi yatırımlarını da gerçekleştireceğiz. Yaklaşık bir milyon nüfusun atık suyunu arıtarak Van Denizi’ne verebileceğimiz modern bir arıtma tesisini inşallah temin ediyoruz. Gerçekten kısa sürede bu projeyi tamamladık. Kaynağını da hükümetimiz Büyükşehir Belediyemize temin etmiştir. İhalesinin yapılmasıyla birlikte 2 yıllık bir süre içerisinde tamamlanacak ve Van Denizi artık kirlenmeyecek” şeklinde konuştu.



“Van, ülkemizin doğuya açılan kapısıdır”


Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci ise, Van’ın ülkeye açılan kapısı olduğunu belirterek, “Van güneşin ve medeniyetin şehridir. Van geçmişten beri üretim merkezidir. Bugün bu proje de bunun önemli ayaklarından birini oluşturuyor. İnşallah hayırlı sonuçlar buradan alacağız. Bölgemiz açısından bakıldığında da buralarda çok ciddi yatırımlar aldı. Çok önemli yatırımlar yapıldı. Sağlıkta, ulaşımda, eğitimde, üniversitede, sanayide müthiş yatırımlar yapıldı. Bundan sonraki süreçte de inşallah yapılacak yeni yatırımlarla birlikte burası geçmişte olduğu gibi cazibe merkezi olacaktır” ifadelerini kullandı.


Hedeflerinin katma değeri yüksek olan üretim ve imalatların çok rahat bir şekilde bütün dünya pazarlarına ulaştırmak olduğunu sözlerine ekleyen Çiftci, şunları kaydetti:


“Buranın geleceği çok iyi olacak. Biz ümitliyiz. Bugün bu proje de bunun en önemli sonuçlarından bir tanesi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak, iş adamlarımızın önlerinin açılmasını, rekabetçi ve kolay ticaretin yapılması için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Bu bağlamda mastır plan projesiyle ülkemizin birçok noktasında kara sınır kapılarımızı yeniliyoruz.”


‘Van İŞGEM Büyüyor’ proje kapanış toplantısı, toplu fotoğraf çekilmesinin ardından son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi’nde önemli ’afet’ projesi Kastamonu Üniversitesi’nde hayata geçirilen proje çerçevesinde farklı üniversitelerden gelen 20 kursiyere ’afetlerde tedarik zinciri’ konusunda eğitim verildi. Kastamonu Üniversitesi’nde TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı çerçevesinde desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi tamamlandı. Proje yürütücülüğünü Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Tekin’in yaptığı ve BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı tarafından desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi çerçevesinde eğitimler düzenlendi. 15-18 Nisan tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen eğitimlerde Kastamonu Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi’nin yanı sıra AFAD ve Sosyal Yardımlaşma Vakfından katılım gösteren 12 uzman tarafından dersler verildi. Eğitimlere farklı üniversitelerden katılan 20 kursiyer, 3 gün boyunca insani yardım kuruluşları, insani yardımın önemi, tedarik zinciri yönetimi, coğrafi bilgi sistemleri, insani yardım konusunda dijitalleşme ve insani yardımlarda lojistiğin önemi ve lojistiğin rolü ile ilgili konularda teorik dersler aldı. Proje çerçevesinde çerçevesinde bilimsel araştırma fikri geliştirme ve etkili sunum derslerine de yer verildi. 1 gün boyunca insani yardımlarda tedarik zinciri ve lojistik faaliyetler üzerine yaklaşımlar geliştirmeye yönelik araştırma konusu belirlenmesi için uygulamalar gerçekleştirildi. Gruplar halinde çalışan kursiyerler oluşturdukları araştırma fikirlerini jüri üyelerine sundu. Etkinlik sayesinde farklı üniversitelerden katılım gösteren katılımcıların başta afetler olmak üzere insani yardımlarda tedarik zinciri yönetimi ve lojistik konularında farkındalıklarının artırılması sağlandı. Türkiye’nin doğa kaynaklı afetlerde insani yardımların ulaştırılmasında lojistiğin önemi üzerinde durulurken, Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi ve LODER Lojistik Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş tarafından lojistiğin geleceğine ve lojistik sektöründe kariyer imkanlarına yönelik lisans öğrencilerine de bilgilendirme sunumu yapıldı. Eğitimler, kursiyer sunumları ve katılım belgelerinin kursiyerlere takdimi ile sona erdi. Etkinliğe katılan tüm kursiyerler ise Kastamonu Üniversitesi’ne misafirperverlikleri için teşekkür etti.
Bitlis Bitlis’te bir yılda 522 kilo atık pil toplandı BİTLİS (İHA) – Bitlis il merkezi ve ilçelerinde düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması"nda 522 kilogram atık pil toplandı. 14 yıldır Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması" ödülleri sahiplerini buldu. Pillerin neden olduğu çevre kirliliğini en aza indirmek ve doğaya gelişigüzel atılan pillerin neden olduğu ciddi tehlikeleri önlemek amacıyla yürütülen kampanya ile hem çevreye katkı sağlanıyor hem de çocuklara çevre bilinci aşılanıyor. Bu yarışma ile düzenli olarak il merkezi ve ilçedeki okullara dağıtılan atık pil toplama kutularına öğrenci ve öğretmenler topladıkları pilleri atarak çevreye büyük katkı sağlıyor. 14 yıldır her sene düzenli olarak yapılan yarışmada dereceye giren okul ve öğrenciler ise Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından ödüllendiriliyor. Öğrencilerin bir yılda 522 kilo atık pil topladıklarını söyleyen Bİ-KA Teknik Personeli Yunus Gözeten, "Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak yaklaşık 14 yıldır atık pil yarışması düzenliyoruz. İl merkezi ve ilçe bazında 220 okulda yarışmayı yaptık. Yarışma sonucunda kazanan okullarımıza çeşitli hediyeler veriyoruz. Toplanılan atık pilleri de okullardan alıp Kocaeli’nde bulunan geri dönüşüm fabrikasına gönderiyoruz. Atık pillerin etrafındaki kalan metallerden geri dönüşüm, içerisindeki malzemelerle de petrol üretimine katkıda bulunuyoruz. Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğinin (TAP) gönderdiği ödüllerin yanında kendimiz de ödüller ekliyoruz. Okullarımıza özveriyle çalışmalarından dolayı plaket ve hediyelerini veriyoruz" dedi.