EKONOMİ - 26 Nisan 2017 Çarşamba 09:25

Van’da bin 65 konutta dönüşüm sağlandı

A
A
A
Van’da bin 65 konutta dönüşüm sağlandı

Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahsum Semerci, ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’ kapsamında Van’da bin 65 bağımsız konut ve 362 iş yerinde dönüşüm sağlandığını belirterek, bu kapsamda 3 milyon 500 bin TL kira desteği verdiklerini söyledi.

Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahsum Semerci, ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’ kapsamında Van’da bin 65 bağımsız konut ve 362 iş yerinde dönüşüm sağlandığını belirterek, bu kapsamda 3 milyon 500 bin TL kira desteği verdiklerini söyledi.


İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mahsum Semerci, Türkiye genelinde bulunan 20 milyon civarındaki yapı stokunun yaklaşık 7 milyonluk kısmında dönüşüm sağlanması gerektiğini belirterek, “Van’da 2011’de yaşanan depremlerden sonra doğal bir dönüşüm sağlandı. Ancak bizlere bugüne kadar gelen bin 65 civarındaki bağımsız yapı ve 362 iş yerinde bizler dönüşüm uyguladık. Bu sayı bilinçlenme seviyesine göre devam etmektedir. Bina bazlı olarak da 520 civarında binamızda dönüşüm sağladık. Bu anlamda verdiğimiz kira desteği ise 3 milyon 500 bin civarında bir ödeme gerçekleştirdik” dedi.



“Kredi başvurularında Van 4. sırada”


Kentsel dönüşüm kapsamında verilen kredilerde Van’ın dördüncü sırada yer aldığını ifade eden Semerci, “Kentsel dönüşüm anlamında kişisel başvurularda hak sahibi kendi konutunu dönüştürmek istediğinde Bakanlığımız tarafından sağlanan bir kredi söz konusudur Van’da bugüne kadar 829 kişi bu krediden faydalanarak konutunu yeniledi. İstanbul, Ankara ve İzmir illerinden sonra en fazla kredi başvurusunun ilimizde olduğunu biliyoruz. Bu da ilimizde yaşanan dönüşümü gözler önüne seriyor. Buradaki temel amaç ise vatandaşlarımızın oturdukları evlerin depreme dayanıklı olup olmadığını saptamak ve olası felaketlerde tahribat ve can kaybını en aza indirmektir” şeklinde konuştu.



“Vatandaşlar devlet gücünün arkalarında olduğunun farkına vardı”


Konutlarını dönüştürmek isteyen vatandaşlara her türlü desteği sağladıklarını aktaran Müdür Semerci, “Devlet burada tapu, ruhsat, iskan gibi birçok alanda bu vatandaşlarımızı muaf tutmaktadır. Vatandaşlar artık devlet gücünün arkalarında olduğunun farkına vardılar. Bu da bizlere gelen taleplerin artmasını sağladı. Bizler 2012 yılında 100 civarında bir talep alırken bu yıl bu sayı katlanarak arttı. Türkiye geneline bakıldığında ise 20 milyon yapı stokunun 7 milyon civarında olanının dönüşmesi gerekiyor. Bu anlamda dönüşüm son derece önemlidir ve hayati önem taşımaktadır" dedi.



“Alan bazlı çalışmalarımızı genele yayacağız”


Büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle koordineli bir şekilde alan çalışması yapmayı hedeflediklerini aktaran Semerci, Van ve Erciş ilçesinde bu çalışmaların hali hazırda devam ettiğini ifade ederek, “Bizler bu alan bazlı çalışmamızı genele yaymayı planlıyoruz. Burada böyle bir çalışma bizlere Van’da yaşanan deprem sonrası kentsel dönüşüm haritasını gösterecektir. Bizler dönüşümde ne aşamaya geldiğimiz ve kat etmemiz gereken yolu da bu sayede ortaya koymuş olacağız” ifadelerini kullandı.


Alandaki inşaat çalışmalarını denetleyen Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Vahit Buzkan ise yapılan çalışmaların yerinde takip ettiklerini belirterek, “Söz konusu inşaatlarımızla alakalı kentsel dönüşüm kapsamındaki muafiyetlerden vatandaşlarımız yararlandırılarak çalışmalarımız ivedilikle devam ermektedir” şeklinde konuştu.



“Vatandaş devlet desteğiyle konutlarını dönüştürüyor”


Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teşekkür eden inşaat sahiplerinden Naif Gerçek de sağlanan olanaklarla binalarında kentsel dönüşüm uygulandığını inşaatı bu yıl tamamlanarak hizmete sokmayı hedeflediklerini söyledi.


Ciddi anlamda bir inşaat çalışmasının gözlendiği Van’da, özellikle havaların da ısınması ile birlikte çalışmaların da hız kazandığı gözleniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman İsias Otel Davası sürüyor Adıyaman’da 6 Şubat depremlerinde 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Otel’le ilgili davanın ikinci duruşması sürüyor. Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada 3’ü tutuklu 11 sanık yargılanıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, bazı bakanlar ve hayatını kaybeden kişilerin yakınları davayı takip ediyor. Adliye önündeki basın açıklamalarının ardından duruşma başladı. Mahkeme Başkanı, 72 ölü, 8 yaralının bulunduğu dosyaya, 2 kişinin yaralandığı birleşen dosya kapsamında sanıkların savunmasını istedi. Birleşen dosya kapsamında savunma yapan sanık Ahmet Bozkurt, “Benim mühendislerim, hesap uzmanlarım, işlerini çok doğru yapmışlar, hiçbir eksiğim yoktur. Birleşen dosya kapsamındaki 24 Mart tarihinde Gazi Üniversitesi’nden alınan raporda bazı hususlara itirazım var. Benim asli kusurlu olduğunu belirtilmiştir. Ben hiçbir eksiğim yok, tüm işlemlerimizi doğru yaptık. Benim hiçbir kusurum yok. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin raporuna yaptığım itirazın aynısını Gazi Üniversitesi raporuna da yapıyorum” dedi. İsisas Otel müellifi Erdem Yıldız, savunmasında, “Ana savunmada yaptığım savunmamın aynısı, birleşen dosyada da yapıyorum. Gazi Üniversitesinin ek ve kök raporuna ilişkin, sahte evrak üzerinden suçlamışlar. Ben suçlamaları kabul etmiyorum. Benim ortada hiç olmayan statik projem ruhsata nasıl yazılıyor? Benim projem nerede? Ortada proje yok. Evrakta sahtecilik yapıldığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Tutuksuz sanık fenni mesul Halil Bağcı, “Aleyhimde olan suçlamaları kabul etmiyorum” dedi. Mahkeme heyeti, ilk duruşmada dinlenmeyen müştekileri dinledi. Tanık Murat Kuştepe, “Ben binanın yanında otopark işletiyorum. Ben otelin lobisi ve girişi dışında bir yeri görmedim. Benim otopark ile anlaşmaları vardı. Araçları getiriyorlar. Otelin içindeki tadilatı bilmiyorum, sadece dış cepheyi yaptıklarını biliyorum” dedi. Müşteki avukatları özel olarak hazırlatılan ve mahkemeye sunulan uzman raporlarını hazırlayan uzmanların dinlenmesini talep etti. Sanık avukatları, Mahkeme Heyetinin Gazi Üniversitesinden alınan raporu hazırlayan ve özel rapor hazırlayan kişilerin mahkemede dinlenmesine karşı çıktı. Mahkeme heyeti, uzmanların dinlenmesi ile ilgili talebi kabul ederken sanık avukatları karara tepki gösterdi. Sanık avukatları, uzmanların dinlenmesi noktasında öncelikle Gazi Üniversitesinin raporunu hazırlayan uzmanların dinlenmesi gerektiğini vurguladı. Duruşmaya 5 dakika ara verildi.
Bursa Gemlik Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları ve Özel Kalem Müdürü belli oldu Gemlik Belediyesi’nde Şükrü Deviren’in belediye başkanı olmasının ardından, Deviren’in A Takımı’da belli oldu. Mecliste toplam 20 meclis üyesi ile birlikte çalışacak olan Şükrü Deviren, meclis üyelerinden Arzu Şen Karataş ve Durmuş Uslu’yu belediye başkan yardımcısı olarak görevlendi. Öte yandan Gemlik Ticaret Borsası’nda genel sekreter olarak görev yapan Bahadır Selvi’de Özel Kalem Müdürü olarak görev yapacak isimler arasında yer aldı. Arzu Şen Karataş kimdir? 1971 Gemlik doğumlu Arzu Karataş, İlk,orta ve lise öğrenimini Gemlik’te tamamladı. İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünü bitirdi. 15 yıl özel bir şirkette mimar olarak çalışan Arzu Şen Karataş, 2009 yılından bu yana kendi bürosunda mimarlık mesleğini devam ettirmektedir. C sınıfı iş güvenlik uzmanı olan Karataş, 2000-2001 yıllarında Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nde mimar olarak çalıştı. 2009-2014 yıllarında Gemlik Belediye Meclis Üyesi olarak görev yapan Arzu Şen Karataş, 2019-2024 yılları arasında Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Gemlik Belediyesi Meclis Üyesi ve imar komisyonu başkanı görevlerini yürüttü. Evli ve bir çocuk annesidir. Durmuş Uslu kimdir? 1969 Giresun Dereli Kızıltaşköyü doğumlu olan Durmuş Uslu, 1984 yılında Gemlik’e yerleşerek, inşaat işi ile uğraşmaya başladı. 1988 yılında kurulan Gemlik Giresunlular Derneği’nin 4 dönem başkanlığını yapmıştır. Gemlik Kent Konseyi ve Gemlik Hemşehri Dernekleri’nin kuruluşlarında yönetim kurulu üyeliği yapan Durmuş Uslu, Giresun Sanayici ve İşadamları Dernekleri’nde de kurucu yönetim kurulu üyeliği, Gemlik Çotanakspor Kulübü kurucu üyesi olarak görev yaptı. 2019 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde Gemlik Belediyesi Meclis Üyesi olarak imar başta olmak üzere, encümen, çevre sağlık, kentsel dönüşüm, spor, milli eğitim, hukuk komisyonlarında görev almıştır. Ayrıca 4 yıldır Gemlik Belediyespor Kulübü ve Gemlik Amatör Spor Kulüpler Birliği başkanlığı görevini yürüten Durmuş Uslu, Evli ve iki çocuk babasıdır. Bahadır Selvi kimdir? 1985 yılında Gemlik’te doğan Bahadır Selvi, İlköğrenimini Gemlik Şehit Cemal İlkokulunda tamamladıktan sonra orta ve lise öğrenimini İstanbul Özel Darüşşafaka Lisesinde tamamladı. Üniversite öğrenimini ise Dumlupınar Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümünde tamamladı. Üniversite öğreniminde 1 yıl boyunca University of Economics in Bratislava’da Ekonomi alanında eğitim alarak özel Banka ve çeşitli sektörlerde yöneticilik yaptı. Yurt içinde ve yurt dışında kalkınma ajansları, FAO gibi kurumlarda gerçekleştirilen projelerde aktif görev alan Bahadır Selvi, Kurumsal değişim ve dönüşüm odaklı birçok çeşitli mesleki seminer, panel, sempozyum ve konferanslara katılım sağladı. Son olarak Gemlik Ticaret Borsası’nda Genel Sekreterlik görevini yürütmüştür. Evli ve 1 çocuk babası olan Bahadır Selvi, iyi seviyede İngilizce bilmektedir.