YEREL HABERLER - 29 Aralık 2011 Perşembe 15:17

KARS’TA HAVA KİRLİLİĞİ

A
A
A
KARS’TA HAVA KİRLİLİĞİ

Kars Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahmut Aydın, kente özellikle akşam saatlerinde hava kirliliğinin belirtilen değerlerin üzerinde olduğunu belirtti.
Havaların aşırı soğuk olmasından dolayı Kars’ta yakılan soba, kalorifer ve araçların egzozlarından çıkan dumanlar kentin üzerini sis tabakası gibi kaplıyor.
Son günlerde kentte görülen hava kirliliğinin akşam saatlerinde yaşandığına dikkat çeken Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahmut Aydın, İstasyon Mahallesi’nde Hava kalitesi Ölçüm İstasyonu oluşturduklarını söyledi.
İl Müdürü Mahmut Aydın; “İstasyon Mahallesi’nde oluşturduğumuz hava kalitesi ölçüm istasyonunda ilimizde günlük, saatlik hava kirliliği tespit edilmektedir. İlimizdeki hava kirliliği değerleri 2009 yılında çıkarılmış olan Resmi gazete yayımlanmış olan değerlerin altında görülmektedir. Sabah saatlerinde ve akşam saat 17.00 ile 20.00 saatleri arasında hava kirliliği değerleri sınırların altında kalmak kaydıyla üst seviyededir. Bunun nedeni de o saatlerde kalorifer kazanlarının yakılması insanların gereksim duyması, ısı değerlerinin düşmesi bundan dolayı aşırı derecede yüklenme var. Yakma değerinde ısınmadan kaynaklanan bir hava kirliliği birde motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliği mevcut” dedi.
HAVA KİRLİLİĞİ NORMAL DEĞERLERİN ALTINDA
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahmut Aydın, Kars’ta hava kirliliğinin normal değerlerin altına olmasına rağmen mevcut olduğunu ifade ederek, “Müdürlüğümüz personelince kalorifer kazan daireleri düzenli olarak denetlenmektedir. Kalorifer kazanı personeli eksiklikleri bilgilendirilmekte ve gerekli teknik bilgiler verilmektedir. İl müdürlüğümüz tarafından katı yakıt kayıt belgesi verilen kömür satıcıları düzenli olarak denetlenmektedir. Müdürlüğümüze ait hava kalitesi ölçüm istasyonu raporları kükürt dioksit ve partikül madde değerleri 2009 da verilen sınır değerlerin altında kalmaktadır. Kalorifer kazanlarının yakıt yönetmeliğine uygun olarak yakılmaması, baca bağlantı kanalı temizlenmemesi, kazana aşırı yüklenme yapılması, kömürün yanma olayının tam gerçekleşmemesi gibi nedenlerle kirli siyah duman çıkışına sebebiyet vermektedir. Katı yakıtlı kalorifer kazanlarının ilk tutuşma anında tam yanma olmadığından özellikle saat 17.00 ile 20.00 saatleri arasında hava kirliliği değerleri günün diğer saatlerine göre artış göstermektedir” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir