YEREL HABERLER - 26 Aralık 2011 Pazartesi 10:45

TARAKLI KARAGÖL GÖLETİ SU YOPLUYOR

A
A
A
TARAKLI KARAGÖL GÖLETİ SU YOPLUYOR

Sakarya’nın Taraklı ilçesinde 7 köyün içme suyu ihtiyacını karşılayan ve Sakarya İl Özel İdaresi tarafından 2011 yılında faaliyete giren Karagöl İçme Suyu Göleti, son yağışlarla birlikte su seviyesinde en yüksek seviyeye ulaştı.
Sakarya İl Özel İdaresi tarafından yapılan çalışmalar ile önceki yıllarda var olan çalışma kapasitesi arttırılan “Taraklı Karagöl Yaylası İçme suyu Göleti” yağmur ve kar sularını toplayarak çevresinde bulunan yedi köyün içme suyu ihtiyacı kullanımını sağlıyor. Son yağışlarla birlikte su toplamaya devam eden gölette su seviyesi üst noktalara geldi. İçme suyu Göleti’nde yapılan ve önceki yıllarda 10 metre olan gölet seviyesinin teknik ve yeniden projelendirilen bir çalışma ile 4 metre 70 santime yükseltilen gövde yüksekliği sayesinde su depolama ve biriktirme hacmi oranı yükseltildi.
Sakarya İl Özel İdaresi tarafından 2010 yılında bitirilerek deneme çalışmasına alınan 2011 yılında da tam olarak faaliyete geçirilen gölette 170 bin metreküp içme suyu biriktirilmesi ve depolaması sağlanırken göletİn, çevresinde bulunan yedi köyün su kaynağı olması sağlandı. Daha önce ki kapasitesi ile içme suyu kaynağı olarak kullanıma müsait olmayan gölette yapılan teknik çalışmalar sonucu çevre köylere yaklaşık 30 kilometre boru döşendi ve 40 dönümlük gölet alanı içerisinde genişletme çalışmaları gerçekleştirildi.
Yapılan bu çalışma sonucunda Karagöl Yaylası çevresinde bulunan Esenyurt köyünde 46 hanede 206 nüfus, Dışdedeler köyünde 62 hanede 344 nüfus, İçdedeler köyünde 90 hanede 350 nüfus, Avdan köyünde 32 hanede 167 nüfus, Kemaller köyünde 45 hanede 266 nüfus, Mahdumlar köyünde 68 hanede 402 nüfus, Uğurlu köyünde 28 hanede 122 nüfus ve Alballar köyünde 28 hanede 142 nüfus olmak üzere toplam 399 hanede kayıtlı 2 bin nüfusun söz konusu kaynaktan yararlanması sağlandı.
Ayrıca gölet çevresinde bulunan Esenyurt, Dışdedeler/İçdedeler, Avdan, Kemaller, Mahdumlar, Uğurlu, Alballar köyleri de göletten yararlanmaya başladı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İsdemir, Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni törenle devreye aldı İsdemir, her geçen gün artan temiz çelik üretimine esas: çelik içinde asgari düzeyde olması beklenen hidrojen, azot ve oksijen gibi gazların giderilmesine, metalik olmayan inklüzyonların miktarının azaltılmasına ve ultra düşük karbon ihtiva eden kalitelerin üretilmesine olanak sağlayan teknolojiye sahip RH-OB İkiz Tip Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni devreye aldı. OYAK Maden Metalürji Şirketleri’nden İsdemir (İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.), demir-çelik sektöründe yaşanan hızlı dönüşüme uyum sağlamak için yatırımlarını sürdürüyor. Türkiye ağır sanayisinin öncü kuruluşlarından İsdemir, söz konusu hedef doğrultusunda hayata geçirdiği yeni yatırımı Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’ni (İkiz tip RH-OB) 25 Nisan tarihinde düzenlenen törenle devreye aldı. Şirket, 1 milyon 200 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip tesis için 79 milyon 500 bin dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Üst düzey kalitede temiz çelik üretim kabiliyetine sahip yeni tesis, şirketin üretim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde tasarlandı. Bu kapsamda, yeni tesisin konumu binlerce proses verisinin işlendiği simülasyon çalışmaları ile tespit edildi. Tesis için en uygun yer olarak belirlenen Tandiş Bakım ve Hazırlama Tesisi’nin boşaltılabilmesi için başka bir bölgede yeni Tandiş Bakım ve Hazırlama Tesisi kuran İsdemir, ardından Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi Yatırım Projesi’nin inşa çalışmalarına başladı. İsdemir’in yeni tesisi, yerleşimi ve birçok alt projeyi kapsaması nedeniyle ‘proje içerisinde proje’ olarak nitelendiriliyor. Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’nin ana mühendislik, proses mühendisliği ve teknolojik ekipmanlarının temini dışında kalan inşaat ve montaj işleri, toz toplama sistemleri ile su sistemlerinin kurulması gibi tüm inşa çalışmaları yerli firmalar tarafından gerçekleştirildi. İsdemir, ürün portföyünü üst düzey çelik kaliteleri ile genişletecek Yapılan açıklama göre, Erdemir Mühendislik’in tüm departmanları ile dahil olduğu projenin önemli kilometre taşlarından RH-2 İstasyonu’nda sıcak testleri 25 Mart tarihi itibari ile başlarken, istasyonda bugüne kadar 30 döküm gerçekleştirildi. Soğuk testlerin devam ettiği RH-1 İstasyonu’nda ise, testlerin tamamlanmasının ardından bu yılın Haziran ayında üretime başlanması planlanıyor. İkiz Tip Gaz Giderme (RH-OB) Tesisi’nin tam kapasite devreye girmesi ile birlikte İsdemir, çeşitli kalitelerde üst düzey çelik kalitelerini de ürün portföyüne ekleyecek.
Samsun Başkan Doğan: “Samsun’u daha ileri bir noktaya taşımak için aralıksız çalışıyoruz” SAMSUN (İHA) – Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Tarımdan sanayiye, turizmden eğitime her alanda önemli bir potansiyele sahip olan Samsun’u daha ileri bir noktaya taşımak için aralıksız çalışıyoruz” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Bakan Işıkhan’a, Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, ve AK Parti il teşkilatı üyeleri eşlik etti. Ziyarette ayrıca Büyükşehir Belediyesi bürokratları da bulundu. Başkan Doğan, ziyaret sırasında kentte gerçekleştirilen çalışmalar ve yapılması planlanan projelerle ilgili Bakan Işıkhan’a bilgi verdi. Samsun’da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Bakan Işıkhan, Başkan Doğan’a çalışmalarında başarılar diledi. Başkan Doğan ise Samsun’un Karadeniz Bölgesi’nin merkezi ve lokomotif kenti olduğunu belirterek, “Tarımdan sanayiye, turizmden eğitime her alanda önemli bir potansiyele sahip olan Samsunumuzu daha ileri bir noktaya taşımak için aralıksız çalışıyoruz. Bu noktada bizlerden desteğini esirgemeyen Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ı şehrimizde ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz” diye konuştu. Şeref defterinin imzalanıp hediye takdiminin ardından ziyaret sona erdi.