YEREL HABERLER - 30 Aralık 2011 Cuma 16:54

KESOB BAŞKANI ALAN YENİ YIL İÇİN ESNAFA TAVSİYELERDE BULUNDU

A
A
A
KESOB BAŞKANI ALAN YENİ YIL İÇİN ESNAFA TAVSİYELERDE BULUNDU

Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Başkanı Mustafa Alan, esnafların ürettikleri ve ticaretini yaptıkları ürünleri ya da sundukları hizmetleri sektöründe bulunan firmalara nazaran farklılaştırması gerektiğini söyledi.
KESOB Başkanı Alan, esnaf sanatkarlar adına 2011 yılı değerlendirmesini yaptı. Alan, Kayseri esnaf ve sanatkarların Sicil Müdürlüğü’ne 2 bin 922 kayıt, 2 bin 34 terk işlemi gerçekleştirdiğini anımsatarak, terk işleminin genelde, iş bırakma, vefat, emeklilik, iş devri, zarar, faaliyet bölgesi değiştirme ve şirketleşerek ticaret odasına geçiş şeklinde gerçekleştiğini kaydetti.
Ülke ekonomisinin omurgasını oluşturan esnaf ve sanatkarların alıcıların uzun vadeli ödeme şartları ile karşı karşıya kaldığını belirten Alan, "Ancak esnaf ve sanatkarlar kendi hizmet ve hammadde alımlarında aynı vadeleri bulamadıklarından nakit akışlarında önemli açıklarla karşılaşıyor. Piyasada kendilerinden sermayece güçlü ve büyük işletmelerin tüketiciye sağladıkları uzun vadeli satışlar karşısında eşit şartlarda rekabet etmeleri mümkün olmamaktadır. Satışlar ile alımlar arasındaki vade uyumsuzluğu işletme sermayesi açıklarına neden olmakta ve büyümelerini sınırlamaktadır. Bu nedenle Esnaf ve sanatkarların yaşadığı asıl sorun sermaye yetersizliğidir. Şu an Esnaf ve Sanatkarlar sermaye yetersizliğini Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri, İlimizde kurulan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı, Kosgeb destekleri ve çeşitli banka kredileriyle gidermektedir. Kosgeb destekleri genellikle başvuru sırasına göre karara bağlanmakta ve orta ölçekli işletmeler sahip oldukları insan kaynağı ve kurumsallaşma nedeniyle bu prosedürü kolaylıkla tamamlamaktadır. Esnaf ve sanatkarlar ise genellikle bu programlardan yararlanamamaktadır. Bu eşitsizliğin giderilebilmesi için, sadece 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamında açılmış olan Esnaf Ve Sanatkarlar siciline kayıtlı işletmelerin başvurabileceği destek programları hazırlanmalıdır. Bu düşüncemiz ilimizdeki kalkınma ajansı içinde geçerlidir" dedi.
2011 yılı içinde Torba Yasa olarak adlandırılan 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu ile ilgili yasadan birçok esnafın yararlandığını ifade eden Alan, devlet ile esnaf sanatkarlar arasında vergi barışı sağlandığını belirtti. Alan, "Yine aynı kanun kapsamında teşkilatımıza kayıtlı üyelerimizin aidatlarının anaparalarını ödemek kaydıyla gecikme cezasına af getirilmiştir. Teşkilat olarak 6111 sayılı kanundan dolayı hükümetimize teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
"ESNAFIN KAR PAYI DÜŞTÜ"
Esnaf ve sanatkarların, küresel ölçekte dev hiper ve grosmarketlerin, Çin mallarının, fabrikadan halka satış mağazalarının, sanal alış-verişlerin neticesinde kar paylarının düştüğünü söyleyen Alan, "Esnaf ve sanatkarın rekabet edebilirliği azalmıştır. Bu nedenle Hükümetin Değişim Dönüşüm ve Destek projelerini önemsiyoruz. Esnaf ve Sanatkarlara tavsiyem, emtia fiyatlarının değişken olduğu özellikle aşağı yönlü olduğu dönemlerde, çok kırılgan olan bu fiyatlardan etkilenmemeleri adına bu sektörlerde çalışan Esnaf Sanatkarların stoklu çalışmamaları faydalı olur. Esnaf Sanatkarlar, ihtiyaç duyulan krediyi; nakit sıkışıklığı döneminde başvurulacak bir araç olarak görmenin yerine, kredinin bir finansal kaldıraç olduğunu bilmeleri ve etkilerini iyi anlayıp, likit oldukları dönemde de işlerini büyütebilecek bir araç olarak görmeleri ve likiditelerinin sağladığı karlılıktan yararlanarak daha uygun maliyetli finansman sağlayabilir. Bu sayede likiditelerini de korumuş olurlar. Esnaf Sanatkarları, ürettikleri, ticaretini yaptıkları ürünleri ya da sundukları hizmetleri sektöründe bulunan firmalara nazaran farklılaştırmalıdır. Bu farklılık, sektör içinde, müşteri gözünde ön plana çıkmalarını sağlayacaktır. Esnaf ve Sanatkarlar; faaliyetlerinden elde ettikleri kar ile öncelikle kendilerine yatırım yapmalıdırlar. Elde edilen karın önemli bölümünü sermayeye eklemek, daha güçlü ve güvenli bir yapıyı sağlayacaktır. Bu da olası dalgalanmalarda Esnaf Sanatkarları en çok koruyacak etmenlerden bir tanesi olacaktır. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimiz; bağlı odalarımız ile birlikte, esnaf ve sanatkarlarımızın mesleğini geliştirmeye yönelik, diğer meslek odalarıyla ortak hareket eden, birlikte düşünen ve birlikte üreten bir anlayışla çalışmalarına devam edecektir.
Dünyadaki ekonomik krize rağmen yeni yıla, yeni döneme kendini hazırlayabilen esnaf ve sanatkarlarımız için 2012 yılının daha kolay geçebileceğini söylemek mümkün. Bu vesile ile 2012 yılının ülkemize, milletimize sanayi ve ticaret erbaplarına, esnaf ve sanatkarlarımıza sağlık mutluluk bereket getirmesini dilerim" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir