GENEL - 20 Aralık 2011 Salı 16:52

JAPON HEYETİ VAN`DA İNCELEMELERDE BULUNDU

A
A
A
JAPON HEYETİ VAN`DA İNCELEMELERDE BULUNDU

Japonya’nın Kobe şehrinde 1999 yılında meydana gelen depremi yaşayan uzmanlardan oluşan heyet, Van’da yıkılan ve ağır hasar gören binalarda incelemelerde bulundu.
İstanbul Şişli Belediye Başkanlığının geçtiğimiz gün yıktırılan Merkez Van Öğretmenevi’nin yerine yaptıracağı binanın zemin etüdünü yapmak için Japonya’nın Mukogawa Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden bir heyet Van’a geldi. Van Ferit Melen Havaalanı’nda Bahçeşehir Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Atlıhan tarafından karşılanan heyet, ilk önce İpekyolu Caddesi’nde ağır hasarlı olduğu için yıktırılan Van Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin enkazında
incelemelerde bulundu.
Burada İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mukogawa Üniversitesi Mimarlık Bölümü Başkanı ve Türk Kültürü Araştırma Merkezi Direktörü Shigeyuki Okazaki, eski bir yapı olduğu için binanın büyük hasar gördüğünü belirtti. Okazaki, kullanılan beton ve demir kalitesinin de düşük olduğunu ifade etti.
Japon heyeti, daha sonra Alipaşa Mahallesi’nde ağır hasarlı olduğu için boşaltılan 4 bloktan oluşan sitede incelemelerde bulundu. Burada bir açıklama yapan Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Eyüce, kolay bir teknoloji olduğu için inşaat işini her önüne gelenin yaptığını ifade etti. Binaların mutlaka işi az da olsa bilen birilerinin yapması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Eyüce, "Bunu bilen kişiler yapacak ve hesabına uygun olarak yapacak. Hatalar hep
aynıdır. Ben 40 yıldır bu işin içindeyim ve birçok deprem bölgesine gittim. Van Depremi’ni diğer depremlerden ayıran kendisine has bir özelliği yok. Binalar hep aynı yerlerde yıkılıyor. Bu binanın etriye sıklığına bakıldığında zaten depreme gerek yok, kendiliğinden yıkılacaktı" ifadelerini kullandı.
Van Merkez Öğretmenevi’nin inşa edileceği bölgede zemin etüdü de yapacak olan heyetin, Van Valisi Münir Karaloğlu, Belediye Başkanı Bekir Kaya’yı da ziyaret etmesi bekleniyor.
Geceyi Van’da geçirecek olan heyetin yarın Erciş ilçesinde incelemelerde bulunduktan sonra Van’dan ayrılacağı ifade edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir