YEREL HABERLER - 06 Ocak 2012 Cuma 12:55

`GÖNÜL SOHBETLERİ`NİN KONUSU ÜMİT YAŞAR OĞUZCAN

A
A
A
`GÖNÜL SOHBETLERİ`NİN KONUSU ÜMİT YAŞAR OĞUZCAN

Kepez Belediyesi tarafından Kent Parkı’ndaki Kanuni Sultan Süleyman Odağı’nda düzenlenen ’Gönül Sohbetleri’nin bu haftaki konusu Ümit Yaşar Oğuzcan’ın şiirleri oldu.
Kent Parkı’ndaki Kanuni Sultan Süleyman Odağı’ndaki sohbete konuşmacı olarak Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Ümit Yaşar Oğuzcan’ın damadı ve çevirmen, şair, müzisyen Sezai Çetinkaya ile Edebiyat Öğretmeni Ahmet Yılmaz katıldı. Gönül sohbetlerinin dinleyici konuğu ise Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) üyeleri oldu. Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuarı Klasik Türk Müziği Öğretim Üyeleri Nevra Köroğlu (Klasik kemence), Ozan Köroğlu (Ney) ve Nilgün Karaduman (Solist), icra ettikleri Türk Sanat Müziği eserleriyle gönül sohbetine katıldılar. Gönül Sohbetleri’nde okunan şiirleriyle, seslendirilen şarkı sözleriyle 11 Kasım 1984’te hayatını kaybeden Ümit Yaşar Oğuzcan anıldı.
1982’te tanıştığı kayınbiraderi Ümit Yaşar Oğuzcan’ın gönül şairi olduğunu belirten Sezai Çetinkaya, “Şiirlerinde acıların, hüzünlerin yanında doludizgin bir saygınlık vardı.” dedi.
Çetinkaya, uzun serbest şiirlerini değil, dörtlüklerini beğendiği şairin, çok güzel hicivlerinin de bulunduğunu anlattı. Oğuzcan’ın yaşamıyla ilgili de bilgi veren Çetinkaya, “Sporu severdi ama at yarışları oynayarak. Jokey Kulübü’nün üyesiydi. Şair, aynı zamanda çok iyi de yemek yapardı.” ifadesini kullandı. Ozanın, şiirlerinde ’Ayten’ ismini kullanmasıyla ilgili de Çetinkaya, “ Kim olduğunu ben de bilmiyorum. Her ozanın kendine özgü bir Ayten’i vardır” açıklamasını yaptı.
Edebiyat Öğretmeni Ahmet Yılmaz da, Ümit Yaşar Oğuzcan’ın, eserleriyle ilgili şunları anlattı:
“Şiirdeki ilk hocası Faruk Nafiz Çamlıbel’dir. Çamlıbel, ’Beş Hececiler’’in önemli isimlerindendir. Ümit Yaşar’ın şiirlerinde başlangıçta Çamlıbel etkisi görülür. Şair, ortaokul öğrencilerine hitap ediyor eleştirisiyle karşılaşıyor. Burada şairin, Münir Nurettin Selçuk’un bestelediği çok güzel bir eseri seslendirildi. Münir Nurettin Selçuk, herkesin şiirini bestelemez. Kendisindeki şairliği bir damlaya benzetiyor: Şiir, bende bir damlaydı. O damla büyüdü, çoğaldı, ırmak oldu, taştı şeklinde ifade ediyor. Şairliğin, Allah vergisi olduğuna inanıyor. Şiirdeki asıl başarısı, serbest şiirler çok yazmış olsa da rubaileridir. Rubailerini aruzla yazıyor. 20. yüzyılda aruzu kullanan çok fazla şair yok. Ümit Yaşar Oğuzcan’ın, rubailerinde aruzu çok başarılı bir şekilde kullandığını görüyoruz.”
Ümit Yaşar Oğuzcan’ı, rubaileriyle tanıdığını ve sevdiğini söyleyen Başkan Hakan Tütüncü sohbetin sonunda Sezai Karakoç’un ’Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine’ şiirinden bir bölüm okudu. Gönül Sohbetleri, sözleri Ümit Yaşar Oğuzcan’a ait olan Bir Gece Ansızın Gelebilirim, Türk Sanat Müziği icrasıyla sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir