POLİTİKA - 05 Aralık 2011 Pazartesi 15:12

2011 TÜBİTAK ÖDÜL TÖRENİ

A
A
A
2011 TÜBİTAK ÖDÜL TÖRENİ

TÜBİTAK’ın 2011 yılı Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik ödülleri ile TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü, Çankaya Köşkü’nde düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından sahiplerine verildi.
Törene Sanayi, Bilim ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak ile ödül sahiplerinin yakınları katıldı. Bu yıl "Bilim Ödülü", sosyal, kültürel, psikoloji alanda ’benlik’, ’aile’, ’insan gelişimi’ konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı’na, "Özel Ödül" ise kablosuz haberleşme alanında gelecek nesil
3G, 4G NG kablosuz haberleşme ağları, kablosuz algılayıcı ağlar ve uydu haberleşmesi konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle ABD’de yaşayan Prof. Dr. İlhan Fuat Akyıldız’a verildi. Ödül töreninde konuşan Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, ’Erken kaybettim’ dediği 43 yıllık eşinin çalışma hayatı boyunca hep kendisine destek verdiğini söylerken duygulandı. Prof. Dr. Akyıldız ise, başta kanser olmak üzere alzheimer, şeker hastalığı gibi pek çok hastalığın tarihe karışacağı, insanların
birkaç yüzyıl yaşacağı nano-teknoloji konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TÜBİTAK ödüllerinin Çankaya Köşkü’nde düzenlenen törenle sahiplerine verilmesinin bilime ne kadar önem verdiklerinin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Ekonomik kalkınmanın ortak itici gücünün bilim ve teknoloji olduğuna vurgu yapan Gül, bilimin ülkeleri kalkındıracak alanlardan biri olduğunu ifade etti. Türkiye nüfusunun yarısının 29 yaş civarında olduğun belirten Gül, "Hala öğrenmeye hazır bir nüfus var. O bakımdan gençlerimizi özendirmemiz
gerekiyor" diye konuştu.
Gerek ülke içinde, gerekse yurtdışında doktora, master yapılmasının iyi koordine edilmesi gerektiğini belirten Gül, master ve doktora yapan kişilerin kendilerine referans ve perspektif verecek kurumların olması gerektiğini ifade etti. Türk bilim insanlarına sağlanan imkanların çok olduğunu belirten Gül, Gayri Safi Milli Hasıla’da bilime ayrılan bütçenin yüzde 1’e ulaştığını, 2023 hedefinin ise yüzde 3 olduğunu söyledi. Gül, gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 2 olduğuna işaret etti. Türkiye’nin gelişmesi,
kalkınması için muhakkak bilim, teknoloji, araştırma ve geliştirmenin çok büyük katkısı olacağını vurgulayan Gül, Türkiye’nin buna göre hukukunu düzenlediğini, kurumlarına buna göre değer verdiğini söyledi.
Gül, törenin ardından babası ile birlikte ödül törenine gelen Sunay Sanyal’ı sevdi ve ailesiyle fotoğraf çektirdi. Törende teşvik ödülü alan isimler ise şöyle:
"Prof. Dr. Ali Murat Güler, Yrd. Doç. Dr. Ömer İlday, Doç. Dr. Amitav Sanyal, Doç. Dr. Nurettin Şahiner, Prof. Dr. Suna Timur, Prof. Dr. Hafzullah Aksoy, Doç. Dr. Hande Yaman Paternotte, Doç. Dr. Osman Sağdıç, Prof. Dr. Harun Sönmez, Doç. Dr. Refet Gürkaynak, TÜBİTAK-TWASS Teşvik Ödülü Doç. Dr. Kaan Güven."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Kayınpeder ile damat arasındaki silahlı kavga kanlı bitti: 1’i ağır 2 yaralı Ankara’da bir şahıs, kendisini eşinden ayırdığını iddia ettiği kayınpederini silahla vurarak ağır yaraladı. Babasının vurulduğunu gören şahıs ise, bıçakla saldırdığı eniştesini bacağından yaraladı. Olay, Mamak ilçesi Şehitler Caddesi’nde meydana geldi. İddialara göre Muharrem G., kısa bir süre önce eşi Murat G.’den şiddet gören kızını kendi evine getirdi. Durumdan dolayı aralarında husumet başlayan kayınpeder ile damat caddede karşılaşınca tartışma çıktı. Tartışmanın büyüdüğü olayda Murat G., kayınpederine tabancayla üç el ateş etti. O sırada babasının yanında olan oğlu ise eniştesini bıçakla bacağından yaraladı. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Hastaneye kaldırılan ve karnından yaralanan Muharrem G.’nın hayati tehlikesinin devam ettiği, saldırgan damadın ise sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Olayla ilgili başlatılan soruşturma çerçevesinde Muharrem G.’nin oğlu gözaltına alındı. "Saldırgan da bıçakla yaralandı" Olayın tanıklarından esnaf Gökhan Aktaş, "Akrabalar arasında olan bir olay diye duyduk. Tartışma yaşandı, ardından da silah sesleri geldi. O sırada hepimiz kaçıştık. Daha sonra ekipler geldi, müdahale etti. Vurulan kişi tanıdığımız bir ağabeyimizdi. Silahla vuruldu. Saldırgan da bıçakla yaralandı. Vurulan kişi kendinde değildi. Yaralıları hastaneye götürdüler" dedi. "Eşini dövüyormuş" Bir başka esnaf ise, "Damadı, kayınpederini silahla vurdu. Babasının vurulduğunu gören oğlu da eniştesini bıçakladı. Saldırgan eşini dövüyormuş. Bu yüzden husumetlilermiş. Aynı zamanda da hepsi akrabalarmış. Bıçaklanan kişinin durumunda ciddi bir şey yoktu, bacağından bıçaklanmıştı. Kayınpederinin durumu ise ağırdı. Ardından ekipler geldi. Vurulan kişi çok kan kaybetmişti. 3 el silah duyduk" diye konuştu.
Muğla Dünyanın dört bir yanından gelen çocuklar Menteşe sahnesinde dans etti Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi ve Ula Belediyesi iş birliğiyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen Uluslararası Çocuk Şenliği’nin gala gösterisi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Gecenin açılışında konuşan Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının Menteşe’de Uluslararası misafirlerin katılımıyla kutlandığını belirtti. Mustafa Kemal Atatürk’ün bu büyük bayramı sadece Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan çocuklara değil, tüm dünya çocuklarına armağan ettiğini kaydeden Başkan Köksal Aras şunları söyledi: "106 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünyaya şunu söyledi: ’Artık bu topraklarda sözün sahibi, egemenliğin sahibi millettir.’ Bugün, bizim için bu yüzden çok kıymetli. Atamız bu büyük bayramı sadece Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan çocuklara değil, tüm dünya çocuklarına armağan etti. Bizler de Menteşe Belediyesi olarak şunu düşündük: Madem dünya çocuklarına armağan edilen bu kutlu bayramı kutluyoruz, o halde hep beraber kutlayalım. Yurt dışından misafirlerimizi davet ettik; çocuklarımız kaynaşsın, birbirlerinin kültürleri hakkında bilgi sahibi olsun istedik" Başkan Ahmet Aras: "Bu sonsuz bir emanettir" Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ise konuşmasında, "Atamızın bugünü çocuk bayramı ilan etmesinde; Cumhuriyetimizi gençliğe, çocuklara ve geleceğe emanet etmesinde çok ayrı bir anlam var. Çünkü bu, sonsuz bir emanettir. Büyükşehir Belediyesi ve paydaşlarımızla birlikte düzenlediğimiz etkinlikler ile günlerdir 23 Nisan’ı coşkulu bir şekilde kutluyoruz. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun" dedi. Şenlik programı devam ediyor Uluslararası Çocuk Şenliği, 25 Nisan Cumartesi günü Menteşe Çocuk Bilim Parkı’nda saat 11.00’da başlayacak yüz boyama, ebru, sanat ve spor etkinlikleriyle sürecek. Şenlik, saat 17.00’de Menteşe Belediye Tiyatrosu’nun sahneleyeceği ’Harika Hatalarım Var’ adlı çocuk oyunuyla sona erecek.
Samsun Ücretsiz sağlık tarama hizmeti Çakırlar Korusu’nda vatandaşlarla buluştu SAMSUN (İHA) – Samsun’da Atakum Belediyesi ve OMÜ iş birliğinde Atakum genelinde yürütülen ücretsiz sağlık tarama hizmeti vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. Program, bir dizi sağlık hizmetini Çakırlar Korusu’nda vatandaşlarla buluşturdu. Atakum Belediyesi ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hemşirelik Bölümü iş birliği ile Atakum genelinde uygulanan ücretsiz sağlık tarama hizmeti, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Halk sağlığını koruma çalışmaları kapsamında daha önce Özgecan Kadın Danışma Merkezi ve Şehit Ömer Halisdemir Tesisi’nde sunulan hizmet bu kez, Çakırlar Korusu Tesisi’nde vatandaşlara ulaştı. Program kapsamında 18 yaş üstü kadınlar ve 50 yaş üstü erkeklere yönelik tansiyon ve insülin ölçümünden kanser taramasına birçok sağlık hizmeti sunuldu. Uzman sağlık personeli tarafından kalp, böbrek, üreme sağlığı ve aile planlaması gibi farklı başlıklarda açılan stantlarda vatandaşlara önemli bilgiler verildi. Kanserde erken tanının önemine dikkat çekilen etkinlikte, İl Sağlık Müdürlüğünün mobil kanser tarama aracında kanser taraması gerçekleştirildi. Kadınlar rahim ağzı kanseri taramasına katılarak HPV ve DNA testleri yaptırdı. Program kapsamında kolon kanseri için kit uygulaması da gerçekleştirildi. Geniş kapsamlı sağlık hizmetinden faydalanan vatandaşlar, uygulamadan duydukları memnuniyeti ifade ederek Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel’e desteğinden dolayı teşekkür etti.