YEREL HABERLER - 22 Aralık 2011 Perşembe 10:52

AYDIN’DA POSTACI AMCA DEVRİ KAPANIYOR

A
A
A
AYDIN’DA POSTACI AMCA DEVRİ KAPANIYOR

"Bak postacı geliyor selam veriyor. Herkes ona bakıyor, merak ediyor" diye başlayan meşhur çocuk şarkısını bilmeyen yoktur. Peki hâlâ bu şarkıyı söyleyen çocuklar ve merakla beklenen mektuplar var mı? Merak ve özlemle beklenen mektuplar ilerleyen teknolojiye yenik düşerek daha çok erkek mesleği olarak bilinen postacı amcalar da Aydın’da yerini postacı ablalara bıraktı.
Bir zamanlar müjdeli haberin sembolü olan ve postacı amcaların yerine Aydın’da Postacı Ablalar aldı. Bunlardan biri olan Aydın Merkez Hasanefendi Mahallesi’nin posta dağıtıcılığını yapan Cevriye Kaya, güler yüzlü hizmeti ve işine olan sadakati sayesinde mahalle sakinlerinin takdirini kazandı. 11 yıldır postacılık yapan Cevriye Kaya, ekmeğini posta dağıtıcılığı yaparak kazanıyor.
İnsanların ilk çağlardan itibaren en önemli ihtiyaçlarından biri olan haberleşme, ilk çağlarda çeşitli şekillerde yerine getirilirken, konuşmaların yazı ile ifade edilmeye başlaması ile Sümerlerden itibaren posta yoluyla yerine getirilmeye başlandı. Kalıcılığın ve sonsuzluğun ya da bir başka ifade ile ölümsüzlüğün sırrı olan yazılı kültürün gelişmesi ve bugünkü anlamda bir yerden bir yere iletilebilmesi oldukça önem kazanmaya başlayınca iletişimin belki de en önemli adımı olan posta taşımacılığının temelleri atılmaya başlandı. Milattan Önce (MÖ) 1224 – 1204 yıllarına dayanan postacılık mesleği önemli bir yere sahip oldu. Osman Gazi’nin 1299 bağımsızlığını ilân etmesinden sonra yüzyıllar boyunca merkezle vilayet ve sancaklar arasında resmi haberleşme karşılıklı olarak (Sâî : koşucu Berîd) adları altında özel olarak yetiştirilmiş ve denenmiş adamlarla yerine getirilmiştir. Bunlar Sadrı-âzam (Başbakan) ve diğer kamu görevlileri vilayet ve sancaklarda uzun süre hizmet etmiş ve terbiye edilmiş ve deneme ile sadakâtları anlaşılmış olan kimselerden seçilirdi. Aynı zamanda sır tutan kişilerden oluşan postacılık mesleği internetin ve diğer iletişim araçlarının yaygınlaşması ile boyut değiştirse de halen dünyada postacılar önemli bir vazifeyi yerine getiriyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Otomobil su kanalına uçtu: Öldüğü düşünülen sürücünün yüzerek kaçtığı ortaya çıktı Antalya’da kontrolden çıkıp su kanalına uçan otomobildeki sürücü, kanaldan yüzerek çıkıp olay yerinden kaçtı. Aracın yaklaşık 1 buçuk ay önce satışını yapıp devrinin henüz alınmadığını belirten ruhsat sahibi kadın ise olay yerine geldiğindeki ilk sözü, “Allah’tan içinde kimse yok” oldu. Kazanın görgü şahidi bir genç ise, “Sürücü çok paniklemişti, yüzerek kanaldan çıktı, ardından kaçtı” dedi. Kaza, saat 22.00 sıralarında Kepez ilçesine bağlı Göksu Mahallesi’ndeki Nene Hatun Caddesi ile İbn-i Sinan Sokak kesişiminde meydana geldi. Henüz sürücüsünün ismi öğrenilemeyen 16 LUB 73 plakalı otomobilin önce kaldırıma çarpıp ardından su kanalına uçtuğunu görenler durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarın ardından olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Belirtilen adrese gelen itfaiye ekipleri, araçta yaptıkları kontrolde herhangi bir kişinin olmadığını tespit etti. Bunun üzerine görgü şahitlerinin ifadesine başvuran polis, sürücünün araçtan çıktıktan sonra yüzerek kanaldan çıktığını ve ardından panikleyerek kaçtığını belirledi. Trafik polisinin araç plakasından yaptığı sorgulamada, aracın Gülfer Hanedar adına kayıtlı olduğu belirlendi. “Arabayı sattım, parasını aldım ama devrini almadı” Ekiplerin haber vermesiyle kaza yerine gelen Hanedar, aracı Halil isminde bir galerice yaklaşık 1 buçuk ay önce sattığını, parasını almasına rağmen karşı tarafın devrini henüz üzerine almadığını söyledi. Gazetecilere de açıklamada bulunan Hanedar, “Arabayı satmıştım, parasını aldım ancak devrini henüz üzerine almadı. Kaza olunca beni aradılar. Allah’tan içinde kimse yok, ona sevindik. Galericiye satmıştım. Onun sürüp sürmediği de belli değil, ulaşamıyorum da” diye konuştu. Kazayı görenlerden Musa Kont isimli genç ise “Araba aniden fren yaptı ve kanala uçtuktan sonra sürücü yüzerek çıktı. Adam çok panik yapıyordu, sakinleştirmeye çalıştık ama kaçtı gitti” dedi. Polis ekipleri sürücüyü bulmak için çalışma başlatırken, araç çekiciyle su kanalından çıkartılarak otoparka götürüldü.