YEREL HABERLER - 08 Ocak 2012 Pazar 12:47

PTSO BAŞKANI BAKIR, 2011 YILINI DEĞERLENDİRDİ

A
A
A
PTSO BAŞKANI BAKIR, 2011 YILINI DEĞERLENDİRDİ

Erzurum’un Pasinler Ticaret ve Sanayi Odası (PTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Bakır, 2011 yılının Pasinler açısından değerlendirmesini yaptı.
Pasinler Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Turgut Bakır, “Tarım ve hayvancılığa dayalı olan ilçenin ekonomisi 2011 yılında maalesef ki umduğunu bulamamıştır. Girdilerin pahalı oluşu, üretilen malın pazar bulamaması çiftçi ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızı zor durumda bırakmıştır. Ancak devletimizin vermiş olduğu, teşvik ve desteklerle ayakta durmaktadır. Ancak, daha önceleri de bölge odaları olarak çeşitli toplantılarda dile getirdiğimiz gibi bölgesel farklılığın ortadan kalkması için verilen destek ve teşviklerin bu yörede pozitif ayrımcılık içermesi gerekmektedir. Aksi takdirde yatırımcıların aynı şartları taşıyan başka bölgeleri ve illeri tercih edeceklerdir. Bu nedenle halen 4. bölge olan Erzurum’un da dahil olduğu, yeniden 5. bölge oluşturulması hususunda yine bölge oda başkanlarının her toplantıda dillendirdiği ve bu konuyla da Ekonomi Bakanlığı’nın ve diğer ilgili bakanlıkların çalışma yaptığı basında yer alması bölge insanını da ümitlendirdi.” diye konuştu.
Pasinler Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Bakır, 2010-2011 yıllarında bazı kamu kurum ve kuruluşların ilçedeki mevcudiyetlerine son verdiğini, buna askeri birliklerin de dâhil olduğunu, burada kalan kamu kurum ve kuruluşlarda personel azaltmasına gitmişlerdir. Haliyle bu durum ilçedeki ticareti olumsuz bir şekilde etkilediğini belirtti.
Pasinler ilçesinin ekonomik anlamda kalkınması, sosyal ve kültürel bakımdan gelişmesinin bölgeler arası kalkınmışlık farkının giderilmesiyle mümkün olacağını belirten Başkan Bakır, “Biz oda olarak üzerimize düşen görevleri imkanlar ölçüsünde yapmaya çalıştık. İlçenin sorunlarını tespit etmek amacıyla belediye başkanının ve parti ilçe başkanlarının yanı sıra kooperatif ve birlik başkanlarının da katıldığı istişare toplantıları düzenleyip sorunları belirledikten sonra ilgili yerlere ulaştırdık. Ayrıca ekonomimizin büyük bir bölümü tarım ve hayvancılığa dayalı olan ilçemizde ortaklık kültürü kolektif ruhu ile hareket etme adına Patates Üreticileri Birliği ve Süt Üretici Birliği kurulmuş olması ilçe merkezi ve köylerinde tarımsal kalkınma kooperatiflerinin kurulması, ilçemizdeki küçük sanayi sitesi kooperatifi kurdurulmuş ve çalışmalarına başlamıştır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de çok önem verdiği “ Beceri 10” projesi için Pasinler Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilçemizde çalışma yapılmış ve isteklilerin Erzurum Ticaret ve Sanayi Odasına yönlendirilmesi sağlanmıştır. ODS Danışmanlık Şirketi, KUDAKA ve TKDK’nın düzenlediği proje ve hibe konularında üyelerimizin bilinçlendirilmesi amacıyla seminer düzenlettirilerek bilinçlendirilmesi hususunda yardımcı olduk” dedi.
Pasinler Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Turgut Bakır, ilçede Batı Kışla diye tabir edilen ve askeri birliğin gitmesiyle birlikte boşalan yerleşim alanına Yatılı Bölge İlköğretim Okulu, Anadolu Lisesi, 300 kişilik pansiyon, Çok amaçlı spor salonu ve 100 kişilik kız öğrenci yurdu yapılmıştır. Yine askeri birlikten boşalan Doğu Kışla’nın yerine bir fakülte açtırılması hususunda çalışmalar yapılarak yer tahsisi yapılmış olup, Atatürk Üniversitesi Senatosu’nun onayladığı fakülte ancak YÖK tarafından onaylanmadığı için, bu yere de Pasinler Meslek Yüksek Okulu’nun taşındığını ifade etti.
İlçelerinde büyük sıkıntı çekilen konut sorununu halletmek için TOKİ ile anlaşma sağlanmış ve 192 konut yapımı için üye kayıtlarına başlanmış olduğunu belirten Başkan Bakır, ayrıca ilçemizde yeniden bir emniyet sarayı ve sağlık lojmanları yapımı planlanmış ve daha da önemlisi kaplıca sularımızın sağlık alanında da kullanılması için fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi açılması çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Pasinler Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Turgut Bakır, son olarak ticaret hayatının önümüzdeki Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan Yeni Ticaret Kanunu’yla bir takım yeniliklerin ekleneceğinden dolayı, odalarına bağlı üyelerini bilgilendirmek amaçlı bir eğitim seminerinin ilerleyen aylarda düzenleneceğini belirterek, 2012 yılının 2011 yılından daha iyi geçmesi temennilerinde bulundu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir