YEREL HABERLER - 15 Aralık 2011 Perşembe 12:52

KARAOSMANOĞLU, NAMAZGAH BARAJI`NIN İNŞAATINI İNCELEDİ

A
A
A
KARAOSMANOĞLU, NAMAZGAH BARAJI`NIN İNŞAATINI İNCELEDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kandıra’da yapımına başlanan Namazgah Barajı’nın inşaatında incelemelerde bulundu. Kandıra’nın 100 yıllık su sorununu çözecek olan baraj inşaatını dolaşan ve yetkililerden bilgi alan Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Kandıra merkez ile çevredeki 259 köyün su ihtiyacını karşılayacak olan Namazgah Barajı’nda çalışmalar hızla devam ediyor. 25 milyon metreküplük hacme sahip Namazgah Barajı, önümüzdeki 100 yıl Kandıra ve çevresinin su ihtiyacını karşılayacak’’ dedi.
Kandıra Namazgah Deresi üzerinde yer alacak Namazgah Barajı’nın inşaat alanını dolaşan ve proje üzerinde bilgi alan Başkan Karaosmanoğlu’na baraj gövdesinin yüksekliğinin 34 metre, uzunluğunun 504 metre, genişliğinin 8 metre olacağı ve barajın 25 milyon metreküp su tutma hacmine sahip bulunacağı bilgisi verildi. Barajın inşaat alanını dolaşan ve yetkililerden detaylı bilgi alan Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Kandıra’da özellikle yaz mevsimlerinde sahil şeridinde önemli bir su sorunu yaşanıyor. Yaz mevsiminde yeterli su yok. Namazgah Deresi üzerinde baraj inşaatımıza başladık. Gelecek 50-100 yıl Kandıra ve çevresinin su ihtiyacını karşılayacak olan güzel bir baraj olacak’’ ifadesini kullandı.
Tamamen ormanlarla çevrili bir alanda hayata geçirilecek olan Namazgah Barajı’nın Kandıra için önemine değinen Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Ormanlardan gelen suları biriktireceğiz, arıtma tesisimizi Dudutepe’de yapmıştık. Bu suları arıttıktan sonra Kandıra’ya ve sahil köylerimize vereceğiz. İnanıyorum, bu baraj bittiği zaman vereceğimiz suyla sahillerde en küçük bir su sorunu olmayacak. Kandıra’da 50-100 yıl su sorunu yaşanmayacak. Bu bölgenin tüm nüfusuna arıtılmış, sağlıklı su vereceğiz’’ şeklinde konuştu. Başkan Karaosmanoğlu, 2012 yılının nisan ayında temel atma törenini gerçekleştirdikten sonra Namazgah Barajı’nın 2013 yılının ağustos-eylül aylarında şebekeye su vermesini planladıklarını söyledi.
Kandıra Namazgah Barajı’na yönelik karşılaştırmalı rakamlar da çok dikkat çekiyor. Buna göre Namazgah Barajı’nın yaklaşık 25 milyon metreküplük göl hacmi, ortalama 10 metreküp su alan bir itfaiye aracıyla karşılaştırıldığında 2 milyon 443 bin adet itfaiye aracına denk geliyor. Kandıra ilçe merkezinin yanı sıra Kandıra, İzmit, Derince ve Körfez’e bağlı 259 köy ve mahallenin 100 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan Namazgah Barajı’nın 32 metrelik yüksekliği 11 katlı bir binaya eşdeğer durumda. Barajın 504 metrelik uzunluğu ise İzmit Mimar Sinan Köprüsü’nün 5 katı uzunluğunda. Yine barajın 657.249 metreküplük gövde dolgu hacmi, ortalama 20 metreküp taşıma kapasiteli 32 bin 862 damperli kamyonun taşıyabileceği yüke eşit.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir